:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 182
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ и Русия са на едно мнение само за Борисов и Багдади

Българският премиер вече плува в геополитиката като кашалот в аквариум
Светослав Терзиев
Многократният призив на премиера Бойко Борисов към САЩ и Русия "да седнат и да се разберат" по кризисните въпроси бе чут. Благодарение на него двете велики сили вече имат сходно виждане освен за терористичната организация "Ислямска държава" и нейния кандидат-халиф Абу Бакр ал Багдади, но също така и за самия Борисов. Българският премиер даде основание и на Вашингтон, и на Москва да го гледат еднакво накриво.



И това геополитическо чудо се случи само за три дни



В понеделник премиерът гостува на тържество по случай 20-годишнината на Американската търговска камара в България и дръпна забележителна реч, предизвикала интерес едновременно във Вашингтон и Москва. На поредния опит на американците да му кажат, че си затваря очите за недостига на върховенство на закона в България, той им отвърна да видят първо себе си на какво приличат. "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме", каза той, подразнен от встъпителното слово на временно управляващия посолството на САЩ в София Родерик Мур. Мур прояви неразумната дързост да заяви в негово присъствие, че "нещата в България са добри, но могат да бъдат много по-добри, ако се засили върховенството на закона". Посланието на Борисов бе просто като припев на чалга хит:



Газим закона заради вас



И дръпна такава морализаторска реч, от която ушите на американците трябваше да грейнат в червено пред целия свят. "Когато има проблем тук, си затрайваме. Защо? Българо-американските отношения са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнесът. Тук е и политика, геостратегия, както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен." След което започна словесна сеч, която да окастри завинаги мераците на американците да му навират в очите теми като организирана престъпност и корупция на високо равнище - мераци, проявявани от години не само от посланици, но също от държавни секретари, конгресмени и дори от самия президент Барак Обама.

Тези от "Уестингхаус" да не "идват при мен с меморандумче", а да се подготвят по-сериозно, пък онези от двете американски топлоцентрали "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" да внимават, защото премиерът не се разграничи от призивите за тяхното одържавяване и последваща препродажба. "Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива в електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви", изтъкна Борисов.



И удари заканително:



"Скоро в енергетиката ще чуете така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България." Колкото до българската корупция, тя остана в миналото: "Контрабандата генерираше най-голямата корупция", защото след взетите мерки са събрани 2.3 млрд. лв. в бюджета само от ограничаването на контрабандата.

Хубаво е да се чувстваш силен, да им казваш на големите какво мислиш за тях, а не само да се свиваш, когато ти смигнат, че назнайват нещо за твоето минало и настояще и което не би ти харесало, ако излезе на светло. Прекрачил тази граница, Борисов сякаш се освободи от старите си притеснения и



се нахвърли със същия плам върху Русия,



защото нали "просто трябва да бъдем към всички еднакви". Похвали се, че е спрял енергийните проекти "Бургас - Александруполис" и АЕЦ "Белене", а за последвалото арбитражно дело в Париж за "Белене" обясни, че е "по-добре да ме осъдят или да осъдим", отколкото такива проекти да продължат. По думите му, когато има проблем с руски проект, България действа незабавно.

В първото си правителство Борисов имаше министър (Дянков), който се заканваше да "напляскаме" руснаците. Сега премиерът сам ги пляска. Ефектът е поразителен. Докато американците се чудят как да му отвърнат по-дипломатично, шефът на руската дипломация Сергей Лавров му даде незабавен отговор: "Тази сутрин с изумление прочетох цитат от изява на премиер-министъра на България Бойко Борисов, който заяви, че България се е отказала заради интересите на САЩ от реализацията на енергийните проекти с Русия "Южен поток", АЕЦ ("Белене") и нефтопровода "Бургас - Александруполис", заради което САЩ трябвало сега да помогнат на България да получи безвизов режим и пр. Поразително... Просто е поразително как хората не се стесняват от такива изявления. Мен би ме било срам пред избирателите, пред своя народ." Лавров очевидно не знае, че



срамът не е признак за мъжественост



Затова в интервюто си пред телевизия НТВ завчера си позволи сантиментално отклонение, на което един истински държавен мъж от балкански калибър само би се усмихнал: "Външната политика, разбира се, трябва да бъде прагматична, да преследва цели, които са не разрушителни, а съзидателни. За такава страна като Русия, за всяка голяма, уважаваща себе си страна, външната политика трябва все пак да се опира максимално върху принципа на достойнството (...) Стараем се да съчетаваме прагматизма и усещането за собствено съществуване като държава, която винаги се е застъпвала за справедливост. Усещането за справедливост в международните отношения, както и въобще в живота, е много важно. То не пречи да се постигат прагматични резултати."

С което сам си изпроси да бъде "напляскан" от Борисов. От Истанбул той му отвърна вчера да се засрами: "Така че аз също бих се обърнал към тях - не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така че цялото ми уважение към тях, но



да слушат внимателно какво съм казал."



Геополитическият кръг се затвори. Борисов пое енергетиката на ръчно управление и всяко решение оттук нататък ще се приписва не просто на държавата, а лично на него. Отдавна е известно, че той има слабост да бърка по контактите и тръбите и затова първото му правителство падна. През зимата на 2013 г. протестиращите правилно се ориентираха, че носи пряка вина за скъпия ток. Пред американците той си изплака болката, че като има протести за цените на тока, не викат срещу друг, а "викат долу Бойко". С което им напомни, че собствената му кожа е най-близо и той е в правото си да я пази (както е в правото си да щави кожата на потребителите чрез енергетиката, докато е на власт).

Докато българите се чудят наистина ли са сложили на власт титан, способен да води борби по най-високите върхове на световната политика, той ги увери, че няма нищо за чудене: "В България моето изказване се тълкуваше като нахокване на американците, в Русия по друг начин. Всеки може да го използва както иска за вътрешнополитическа консумация. Аз съм честен бил към избирателите и те са ме избирали за това, че дали са американци или руснаци, когато има нещо нередно, аз го показвам."

Остава да разберем дали американците и руснаците няма най-сетне да покажат какво назнайват за своя нов съперник или смутено ще го приемат като коректив за своето поведение.

Снимка: БГНЕС
В понеделник премиерът гостува на тържество по случай 20-годишнината на Американската търговска камара в България и дръпна забележителна реч, предизвикала интерес едновременно във Вашингтон и Москва.
50
16954
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
14 Октомври 2015 20:08
ББ си изпусна нервите .. няколко пъти за 2 дена. Хубаво е да си провери кръвното.

А иначе.. явно нещо не върви в правителството. Всъщност май на ББ му е писнало от сегашния Голям Брат и предишния Голям Брат.., че и от Голямата Сестра.. никой не го забелязва въпреки внушителния му ръст.. Българската политика не слугинаж.. вече дава плодове - даже ББ разбра, че така никой за нищо не го брои. Да видим, дали ще има промяна в мисленето. Но пък държането тип "слон в стъкларски магазин" път въобще не е подходящ.. особено за поне 25 годишна държава-пудел...

Долу има една статия -- "Нашето дело е право и свято..." ей такова нещо ни трябва - дело право и свято.. за да се измъкнем от пудел-изма А не да се въртим като ветропоказатели.. и да гадаем желанията на големите братя и сестри.

--
Май единият от проблемите е, че много пари няма да бъдат възстановени от Брюксел по европрограмите.. другият американските централи.. трети.. НЕК.. до тук станаха 5 милиарда някъде.. ако поразровя още току-виж съм добавил още някой липсващ милиард.. а да КТБ...
14 Октомври 2015 20:08
14 Октомври 2015 20:09
Абсолютна бъркотия, невъзможна, гротескна. Не статията, а властите. Всички - сегашни, предишни, законодателни, изпълнителни, всекакви. Ако имаше войска щех да кажа, че БГ плаче за военен преврат.
14 Октомври 2015 20:25
Отдавна е известно, че той има слабост да бърка по контактите и тръбите

14 Октомври 2015 20:31
Багдади и Борисов били най-големите душмани на Америка и Русия. Ти да видиш...
14 Октомври 2015 20:49
Мнооого е докачлив на тема "Корупция".
И започва да размахва ръце като удавник, вика на изток и на запад без капчица мисъл и приличие в езика... Срам...Като се има предвид, че и Меркел му показа мястото... остана му само един "материал" за репчене. Нещо не е наясно, че онези не са прости и няма как да се разбере с тях по простому...
14 Октомври 2015 20:50
българия дължи всичко на руско-американската конкуренция и съревнование след 2СВ
14 Октомври 2015 20:56
Българският премиер вече плува в геополитиката като кашалот в аквариум
Отдавна е известно, че той има слабост да бърка по контактите и тръбите и затова първото му правителство падна
С което им напомни, че собствената му кожа е най-близо и той е в правото си да я пази (както е в правото си да щави кожата на потребителите чрез енергетиката, докато е на власт)
Феерично!

Макар че според мен плува като цаца в тиган със започващо да се затопля по неизвестни причини олио...

14 Октомври 2015 22:00
Ако имаше войска щех да кажа, че БГ плаче за военен преврат.


То затова няма войска.Останали са само генерали, а генерали преврат не правят.
14 Октомври 2015 22:06
Българският премиер даде основание и на Вашингтон, и на Москва да го гледат еднакво накриво.

Важното е, че българите го гледат направо и изборите ще покажат кой крив, кой - прав.
14 Октомври 2015 23:19
Овчаря 14 Октомври 2015 22:06
Важното е, че българите го гледат направо и изборите ще покажат кой крив, кой - прав.


Чобане важното е да си нацепил дървата и да си купил кюмюр, че идва зима.
14 Октомври 2015 23:41
Важното е, че българите го гледат направо и изборите ще покажат кой крив, кой - прав.

Ще покажат степента на дегенерация на обществото, Овчарю. Батко ти Боко ще спечели, бесепето най-вероятно съвсем ще се спихне, но причините за тази "победа" тревожат по-умните хора, дори да са привърженици на ГЕРБ. Даже Боко чувства че нещо не е наред и хистеричните му прояви се засилват.

Няма ли силна опозиция, само на пръв поглед е добре за управляващите - на втори поглед се оказва че нещата са много зле и за тях.
14 Октомври 2015 23:48
Толкова сме свикнали с чалгата, че се налага странични наблюдатели като тов. Лавров да ни бият шамари, за да ни дойде свяст. Статии като горната са истинско удоволствие за сетивата. Трябва ни по-голяма публичност на естественото възмущение от простака. Във всякакви негови форми на проявление.
14 Октомври 2015 23:56
Странна позиция на статията. Какво, според разсъжденията й е правилно да прави Борисов ?

Дъвката за корупцията в България, с която НПО-та отгледаха децата си, е смешна на фона на корупцията в Брюксел или Вашингтон. Там даже е легализирана с евфемизма "лобизъм".

А репликата на Лавров е в контекста на изказвания в ЕС за нуждата от прекратяването на американската намеса в Европа. Тя бе просто илюстрация на такава намеса.
15 Октомври 2015 00:04
А това, че Борисов е едновременно недолюбван от Вашингтон и от Москва е възможно най-големият комплимент за него. Със сигурност Костов, който продаде "американските" ТЕЦ-ове, запазвайки си 12%, като комисионна, Овчаров, който им потвърди и направи още по изгодни договорите, Орешарски, който спря "Южен поток" и Стойнев, който подписа с Уестингхаус са много харесвани.

Виж Бойко Борисов е лош. Спря ГМО, шистовият газ, а сега и Уестингаус. Льош, льош, много льош и непослушен.
15 Октомври 2015 00:19
Кашалот в аквариум, ама я да видим какво казва Юнкер:
Бойко Борисов е златното момче на България. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер преди минути в Брюксел. Тримата първи в Европа - Юнкер и шефовете на ЕП Мартин Шулц и на Европейския съвет Доналд Туск, се събраха заедно за откриването на изложба на тракийското варненско златно съкровище в ЕП. Тази изложба показва, че сте не само велика, но и стара нация, обяви председателят на Европейския парламент по отношение на Варненския халколитен некропол с най-старото обработено злато в света
15 Октомври 2015 00:22
Аналогията с кашалота е неточна. Баце изобщо не може да плува в международни води и постоянно поема солена вода и се дави. Това не му е Магурата с тарикатлъците и бухалките. В България добре се оправя в блатото с алигаторите щото е един от тях, но зад граница се искат други качества и Боко е просто неадекватен.
15 Октомври 2015 02:06
Лавров:
"Външната политика, разбира се, трябва да бъде прагматична, да преследва цели, които са не разрушителни, а съзидателни. За такава страна като Русия, за всяка голяма, уважаваща себе си страна, външната политика трябва все пак да се опира максимално върху принципа на достойнството. Стараем се да съчетаваме прагматизма и усещането за собствено съществуване като държава, която винаги се е застъпвала за справедливост. Усещането за справедливост в международните отношения, както и въобще в живота, е много важно. То не пречи да се постигат прагматични резултати."

До известна степен начинът на мислене е зависим от географията на страната, в която живеем. Тоест географията на Русия оказва влияние върху народопсихологията на руския народ, съответно географията на България оказва влияние върху народопсихологията на българския народ.
Иначе за великите държави е нормално и естествено да могат да си позволят да се застъпят за справедливи и достойни каузи.
Русия е най-голямата страна по територия в света и има излаз на три океана – Тихия океан, Северния ледовит и Атлантическия (посредством Балтийско море). Русия си е самодостатъчна и е способна да се изхранва сама. Тя има огромни запаси от полезни изкопаеми, нефт и природен газ и може да да бъде независима държава с външна политика опираща се максимално върху принципа на достойнството.
15 Октомври 2015 02:12
Neopol


Корупцията навсякъде е лоша, нали? Българската е точно толкова лоша, колкото и американската и руската. Разликата е в това, че те пренасят тяхната корупция в Бг, докато не съм чула за българска корупция нито в САЩ, нито в Русия. Борисов много адекватно реагира. Нека погледнат първо себе си, пък после - останалите.
Интересно би било да се направи следния експеримент: едно българско дело да се разгледа едновременно и независимо от съдилища в трите държави - според собствените им закони. Например делото Октопод да се гледа от съд в Русия, от съд в САЩ и от съд в Бг. Резултатите във вид на присъди ще говорят достатъчно ясно коя от 3 -те държави може да се нарече правова.
15 Октомври 2015 02:40
Отдавна е известно, че той има слабост да бърка по контактите и тръбите

И да чертае планчета
15 Октомври 2015 04:21
Не знам какво ви става - има хора дето го харесват и това си е. Като се прави на твърд - "вижте къф е мъжага", като пищи като пишлегар дето иска да се бутне у бандата на големите "вижте го колко е независим" и т.н. и т.н. Работата е там, че каквото и да го въртите човекот е някакво лигаво и плачещо хлапе - хем калпазанин, хем "моля другарко". За тия неща трябват топки, големи топки! Хич не ми се нрави Орбан, но за сравнение с Борисов става - по нещо да си приличат? Оногова да е мрънкал "ама моля ви се - те ме накараха"? Ама като си го харесвате сигурно има защо, някаква вътрешна прилика, душевно родство ...
15 Октомври 2015 05:38
Каквото и да говорим, ако някой нов замени бойко, ще бъде 100 пъти по-неопитен и 100 пъти по зависим от чужди интереси. Един ръководител може да отстоява интересите на страната си само когато се чувства сигурен във вътрешнополитически план. Погледнете в историята. Бай Тошо стана патриот, чак когато победи въртешните си конкуренти. Бойко може да бъде отстранен само чрез оранжева революция в България, ако сме толкова тъпи да не го осъзнаваме. Погледнете Гърция. За това само ги уважавам, че и най-скапания опозиционер нама да се продаде на великите сили за да вземе властта. Кратката ни демократична история показва, че най-продажните икономически проекти са се реализирали след смяна на властта (явно с чужда помощ).
15 Октомври 2015 08:27
Хубаво е да се чувстваш силен, да им казваш на големите какво мислиш за тях, а не само да се свиваш, когато ти смигнат, че назнайват нещо за твоето минало

А!...
А защо тази теза не е доразвита от автора, който е безспорно добър анализатор?
А не би било зле.
Защото не е въпрос само за Бойко, че решил да изрази национално отговорна позиция, НАЙ-ПОСЛЕ.
Доживяхме, както се казва.
За първи път в новата история висш държавник заявява, че България има СОБСТВЕНИ национални интереси, а не само такива внушени отвън.
За първи път някой отстоява и то публично БЪЛГАРСКИТЕ национални интереси.
Това е преломен момент за България. Омертата - България само да "обслужва" чужди интереси, е нарушена.
Духът е пуснат от бутилката, вече Е ПОЗВОЛЕНО публично да се обсъждат НАШИТЕ държавни интереси.
Бойко - хубав, лош... направи изключително важен ход.

15 Октомври 2015 08:29
Голям рев срещу ББ, брей! Ако мълчи, защо мълчи, ако говори, защо говори! Някой от коментиращите, може ли да ми каже поне едно нещо, което да не е вярно от това, което е казал ББ, поне едно? Някой май забравят, че ние в НАТО и ЕС а не сме протектурат на Русия.
15 Октомври 2015 08:45
"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме"


Мен от такова изказване не ме е срам !
15 Октомври 2015 08:52
...а не сме протектурат на Русия.


Правилното изписване е "протеткурат", колега.

Терзиев,

С едно само съм несъвсем съгласен: с мнението, че сега и "Москва" и "Вашингтон" Го гледали накриво. Според мен, "Москва" и "Вашингтон" /като евфемизъм за Путин и Обама/ изобщо "не го отразяват" този клоун... Той само подскача на вълната на събитията, породени от други сили, без да е в състояние изобщо да им окаже влияние, камо ли да ги генерира. И затова "Москва" и "Вашингтон" им е през дедовеца за ББ - той е грижа единствено на някой ресорен помощник-заместник-асистент-директор на секция към дирекция "Пропаднали държави" в съответния Държавен Департамент....


15 Октомври 2015 08:55
ДАже..., може да потърсим връзка с онзиденшното изказване на Юнкер... с което се опъна на САЩ за Русия...
Че... май не е солова акция на Бойко...
Ето защо е идвал Туск...
Вървим към еманципирана Европа, което явно минава и през еманципирана България...
Много добре!
15 Октомври 2015 09:55
Хубав, лош по-хубав няма!
15 Октомври 2015 10:00
Mitnicharъ
15 Окт 2015 08:52

15 Октомври 2015 10:02
най-големият тъпунгер,сложен ни от НЯКОЙ СИ за министър председател
"Не народ,а мърша"
Не можем сами да си управляваме държавата
15 Октомври 2015 10:03
Виж Бойко Борисов е лош. Спря ГМО, шистовият газ, а сега и Уестингаус.

Шегуваш се, нали?!
15 Октомври 2015 10:05
Хубав, лош по-хубав няма!

Именно!
Той е даденост.
И безсмислено да се занимаваме с личността му,
а трябва да гледаме това което прави.
Нас това ни касае, а не какъв е или не. Няма нито да го купуваме, нито да се женим за него, нито ни е задача да го образоваме...
Когато постъпва правилно - хвалим, когато греши - казваме, че греши.
КАто дойде време за избори народът удря чертата...

15 Октомври 2015 10:08
За първи път в новата история висш държавник заявява, че България има СОБСТВЕНИ национални интереси, а не само такива внушени отвън.

Айде, посмали Манго.
Бойко и национални интереси - най-новия виц.
Ако тези интереси не съвпаднат с неговите, толкова по-зле за тях...
15 Октомври 2015 10:08
"Геополитическият кръг се затвори. ...и всяко решение оттук нататък ще се приписва не просто на държавата, а лично на него. Отдавна е известно, че той има слабост да бърка по контактите и тръбите и затова първото му правителство падна." По-скоро "геополитическият кръг" се отвори и е в пълен хаос от Сирийската война и "мигрантското" нашествие в Европа. Само за няколко месеца това направи брюкселския финансов биберон на Борисов абсолютно несигурен. Страхът му, че ще секнат парите, които "лично" раздава, е и причината за "геополитическите" му кючеци. Арията Му пред АмКам е нескопосан опит пред сахибите най-накрая да измоли някой и друг $$$ от тях, за да "вкара морал" в "двустранните" отношения... Страхът го подгони и да търчи да бие теманета пред проекто-султана да "задържал" бежанците, щото, тръгнат ли масово през България, Той задължително пак ще изхвърчи от Дондухов. Готов е вече и турски адвокат в Брюселс да стане и зони за сигурност да защитава, и да пакетира Анкара като сигурна държава... И въобще е готов на Сичко, за да не рисува манголии на решетеста сянка. Страх.
15 Октомври 2015 10:27
А Лайчев и Андреев можели да бъдат по-смешни от Баце...
15 Октомври 2015 10:45
Тикваро е нервен и същевременно неспокоен , защото ще спечели местните избори. А после , "финансовия биберон " ще се окаже празен, и какго пееше некога друг народен любимец-"имаш ли парички обичан си от всички , нямаш ли парички......", и те така.
15 Октомври 2015 10:50
...
15 Октомври 2015 10:52
"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме"

Един вид мълчах, мълчах, ама вие прекалихте, не стига дето си разигравате коня както си искате, ами и кусури ми намирате!

Ами защо мълча до сега, бе госин премиере, сливи ли имаше в устата.
15 Октомври 2015 11:10
Чобане важното е да си нацепил дървата и да си купил кюмюр, че идва зима.
Него не го мисли. Той се топли между уфсите. Ние да му мислим.
15 Октомври 2015 11:22
Голям рев срещу ББ, брей! Ако мълчи, защо мълчи, ако говори, защо говори!
Неправилно!! Правилното е "ако говори, защо говори глупости". Май по-добре е да мълчи. Ама като му идва отвътре, ко да праим. Нещо няма лентички за рязане.
15 Октомври 2015 11:28
А това, че Борисов е едновременно недолюбван от Вашингтон и от Москва е възможно най-големият комплимент за него.

- Не мисля, че е комплимент. Точно обратното. И не само за него.

Веднъж му спретнаха мазните "протестъри" като отговор за ГМО-то и шистовия газ. Привикаха го на килимчето в Обкома още преди встъпване (едва ли не) във втора президентура. Бе низвергнат, после реабилитиран отново. Но пък междинно агентурата и дилафа Им (ДПС) ритнаха Южен поток. Седенето на боядисаното с варак кресло за втори път е минирано чрез мишоци на сиджимка...

Сега е добре Викариата (от викам, крещя) на Правилните и на Партньорите да се вгледа в картата и да тегли една дъга, издупена на запад, от Близкия Изток накъмто севера. Може и права да е, но може да забележим какво се случва по нея! Къде са запалени Огньове, къде огинчета, къде дими яко. И за да съм по-конкретен, нека погледнем към пъповете ни и да видим как там също вече дими, пушека се засилва и може следващият голям Огън да е под петите ни! Именно това едновременно недолюбване, придружено на място от дрънкане на ангро чрез кого ли не, от продажните медии завладени от Монопола на паразитите, нестихващото плезене и лезене срещу Русия, гарантират на България пълна безпомощност и беззащитност!

Особено на фона на явното Долюбване към кюрдите и мерака им за собствена държава, заради ползата от тях да гасят чужд пожар - става дума за ухажването от Двамата началници, се досещам, че Турция няма да остане без компенсация за загубена територия в полза на Кюрдистан. И трябва съвсем малко напън, диаметрално спрямо обичайното място за такъв, та да се сетим, че компенсацията от загубата на територия може да стане с една друга...

...Оставям да се сетите за коя друга Територия става дума - и ако не ще да е за цялата, то ще е поне за половината на 111 000 нещо си км.
15 Октомври 2015 11:43
"Остава да разберем дали американците и руснаците няма най-сетне да покажат какво назнайват за своя нов съперник или смутено ще го приемат като коректив за своето поведение."
С този завършек авторът обезмисли цялата статия.Т.е. ако продължаваш да говориш истината, ще извадим компромати за тъмното ти минало.Доста злорадичко авторе.Е, и какво от това бих казал аз, щом имаш куража да кажеш , че никой не ни бръсне за слива, макар че, сме били винаги послушковци ту на единия Голям брат, ту на другия.Явно дипломатичния език не е изиграл никаква роля когато сме си поставяли исканията, за това премиерът в присъщия си интуитивен стил каза на висок глас къде ни стяга чепикът.И ето реакцията не закъсня-Лавров като шаран се хвана на въдицата.Колко простовато, колко недипломатично, колко непремерено се бил изказал Борисов, а за верността на думите му-нищо.Да видим сега и "братята" американци как ще реагират.Не вярвам да повторят същата грешка, макар че такива като бившият им посланик Пардю и сега се срещат сред дипломатите им.Борисов може да е всякакъв, но не може да му се отрече способността да използва точно момента да каже нещата на уличен и елементарен ако щете език, които имат многократно по-голям ефект, който дипломацията ни с години не може да постигне.И сигурно това е последица от ония години за които авторът иска да разбере какво руснаците и американците "назнайват".Защото в тези среди, ако не действаш на мига, ако не си способен да вземаш мигновени решения, не притежаваш инстинкта да преценяваш кое в случая е добро или лошо за тебе, то просто един ден си на първа страница на пресата и край.
Не съм симпатизант на Борисов, но в случая съм напълно съгласен с него.Каза им го в очите на Големите братя, че така повече не може.
И към "постоянното присъствие" във форума: Китайският мъдрец е казал, че не е важно котката дали е бяла или черна - важното е да лови мишки.
15 Октомври 2015 13:40
НА ВНИМАНИЕТО НА МЕТОДИ АНДРЕЕВ И ПРИЯТЕЛИТЕ МУ

Александър Алексиев

Много медии днес са окичили първите си страници с въпроса "Трябва ли Бойко Борисов да се срамува пред избирателите си?"
Днес в студиото на Нова телевизия първите думи на Методи Андреев бяха, че Бойко Борисов е направил грешка, че е отговорил на руския външен министър Лавров.
Според него трябвало да го направи не той, а нашият външен министър, защото са с еднакъв ранг.
Очевидно Методи не е напълно в час. Въобразил си е, че скучаейки в кабинета си, Бойко си е казал: Абе я да взема аз да го зачукам тоя Лавров, да не знае много!
А Борисов отговори на журналистически въпрос!
Или според Методи трябваше да каже на журналистката:
- Няма да отговоря на въпроса Ви, защото Лавров е никой, защото стои по-ниско от мен. Аз ще отговарям само на Путин!
Нито един коментатор или журналист не отбеляза леката иронична усмивка, която съпровождаше и благодарността му, че Лавров го следи какво говори, и похвалата колко добър дипломат бил, но въпреки това е правил грешки, както и думите му “А тях не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни, българи... да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред?”
Години наред не се намери и един журналист, който да използва правилно препинателните знаци в българския език, за да отрази писмено най-точно казаното от него. Защото Бойко Борисов не използва само думи, а си служи с целия богат арсенал от мимики, жестове и различни интонации, когато говори.
Затова пак ще кажа:
Бойко Борисов трябва да бъде гледан и слушан, за да бъде разбран и коментиран правилно!
Този случай ми напомни за често отправяните упреци към мен и други поддръжници на Борисов, че не го критикуваме, а все го защитаваме. На килограм се приказва колко сме били правоверни, матросовци и подобни глупости. Обвиняваха Борисов, че не говорел никога срещу Русия и Путин, прие Манолова за омбудсман, не събаря МОЧА и подкрепи Ирина Бокова - и според тях това било доказателство, че е русофил и слуга на Кремъл.
Да не би и Методи Андреев да е подложен на подобен натиск?
Защо вместо да одобри изказването му точно когато Борисов изрично и явно се опълчи на Русия, се засили да му намери кусур?
Ще посъветвам търсачите на грешките на Борисов да си намерят по-подходящ случай, точно този не им върши работа.
Със съжаление трябва да призная, че в коментара си Андрей Райчев защити премиера много по-убедително, коректно и дори по-умно от него:
„Борисов каза истината. Това е рядкост за български политик – да посмее да се обажда на толкова висок глас. За Запада България е троянският кон на Русия. Ние не сме троянски кон на Русия, но имаме специални отношения.”
Жалко, Методи, наистина жалко
15 Октомври 2015 14:29
…Много медии днес са окичили първите си страници с въпроса "Трябва ли Бойко Борисов да се срамува пред избирателите си?"...

Той би трябвало да се срамува не защото е казал някакви истини с може би неподходящ език (на това отдавна сме свикнали), а защото до вчера ги отричаше, въпреки че всички ние си знаехме, че истините са такива. Ама ние всъщност и на това сме свикнали (за съжаление) – да ни лъже в очите.
15 Октомври 2015 14:57
"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме"


къв е тоя американски бизнес в България, бе Тиквоний. Стокооборота с УСА е по-малък от този с Македония. България никога не е падала толкова ниско да стане колония на страна с която няма практически никакви търговски връзки.
15 Октомври 2015 15:09
И към "постоянното присъствие" във форума: Китайският мъдрец е казал, че не е важно котката дали е бяла или черна - важното е да лови мишки.

Котката Сечкова ли се има предвид
15 Октомври 2015 15:38
Хубав, лош по-хубав няма!

Именно!
Той е даденост.
И безсмислено да се занимаваме с личността му,
а трябва да гледаме това което прави.
Нас това ни касае, а не какъв е или не. Няма нито да го купуваме, нито да се женим за него, нито ни е задача да го образоваме...
Когато постъпва правилно - хвалим, когато греши - казваме, че греши.
КАто дойде време за избори народът удря чертата... [/quote]
16 Октомври 2015 04:40
Сигурно си мисли с такива изказваниа ще спечели повече гласове на изборите като Сидеров с простащината.След убиеца ненавиждам простака най много
19 Октомври 2015 23:00
За първи път в новата история висш държавник заявява, че България има СОБСТВЕНИ национални интереси, а не само такива внушени отвън.
...............................................

От първото си правителство насам Бойко Методиев Борисов защитава най-вече турските национални интереси.
Дори заведе целия си кабинет на съвместно заседание в Анкара, герберчетата му Цецо и Караянчева бяха скъпи гости на конгреса на Ердогановата ислямистка партия, неговият Плевню си спретна таен ифтар в Пловдив с турския вицепремиер, а сега е пръв говорител и застъпник на Турция пред ЕС.
"Мархаба, аскер!"
20 Октомври 2015 10:30
Истината е, че компроматите (било то истински или изфабрикувани) срещу Бойко Борисов, а и който и да било български политик, не са никакъв коз, никакъв лост за политическо изнудване или дипломация. В нормалните страни, хвърчат оставки за най-малките провинения, а тук нито Мишо Бирата, нито аферата Кокинов, нито многократните афери около Пеевски, нито престъпленията на Цветанов, отявлените кражби на хидроинженера Ахмедчо, нито подмолните игрички на марионетката Орешарски, нито потресаващата коалиция от т.нар. социалисти и крайнодясна партия, доведоха до някакво сътресение и промяна. Ама така е - понеже когато има реални проблеми и несправедливости, протестиращите срещу тях са масово неразбирани, обиждани и контрирани с безумното по дефиниция събитие наречено "контрапротест".

Така че козовете срещу български политици от такова естество (компромати) са просто неработещи. За огромно съжаление.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД