:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 177
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
МОДЕРНИ ВРЕМЕНА

В разцвета на силите си, но социално слаб

В Европа често е по-изгодно да си на помощи, отколкото да се хабиш да работиш
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Бедни и бездомни на първомайска манифестация в Катовице, Полша.
Бедните хора не са мързеливи. Но не са и глупави. Както всеки, и те действат според обстоятелствата. Ако работата не им носи облаги, те няма да започнат да работят. Помощите в много европейски страни са твърде високи спрямо заплатите на ниско платени длъжности и стартови позиции. В резултат на това много от тези хора предпочитат да са на помощи, отколкото да работят. Изводите са от мащабно изследване на Майкъл Танър и Чарлз Хюз от института "Кейто" в 23 страни от ЕС със сходни системи за социално подпомагане, сред които е и България.

----

През 2013 г. "Ню Йорк таймс" съобщава за случая "Карина", самотна майка на 36 г., датчанка, която живее на помощи от 16-годишна. Дания от години поддържа една от най-щедрите социални системи на Европа и Карина успява да прибира над 2300 евро месечно - доход, който й позволява да живее охолно, без да работи. В статията се разказва и за Робърт Нилсен, който лежи на правителствени помощи повече от 12 г. Робърт никога не е опитвал да търси работа, нито пък възнамерява тепърва да го прави. Според думите му той има "късмета да съм роден и да живея в Дания, където правителството е готово да ме издържа". Тази армия от доброволни безделници вече започва да тревожи редица държави.

Привържениците на социалната държава смятат, че истории като тези на Карина и Робърт са изолирани случаи, даже за Дания. А пък Дания съвсем не е типичен пример за Европа. Само че по-внимателен прочит на статистиката на ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показва, че комбинацията от щедри помощи и нисък коефициент на заместване на доход от работа в много страни е такава, че веднъж попаднал в системата, човек просто няма стимул да излиза от нея.

Социалната помощ в крайна сметка би следвало да бъде



временна мярка, а не перманентен начин на живот,



напомнят Танър и Хюз. Ако самото подпомагане не стимулира човек да търси активно работа, то се превръща от спасение в капан. И вместо да помогне, всъщност създава дългосрочна зависимост. Докладът им констатира, че реформите са налице, но резултатите от тях - не съвсем. В твърде много европейски страни животът на помощи продължава да бъде съвсем рационален избор пред алтернативата да работиш.

При сравнението на различните социални политики се забелязва обратна зависимост между щедростта на помощите и строгостта на регулациите на трудовия пазар, т.е. страните с големи помощи имат по-гъвкав пазар на труда, и обратно. По този показател има ясно разграничение между нордическия или понякога наричан датски модел на северните държави заедно с Германия и Холандия и Южна Европа - страни като Италия, Португалия и Испания. В първия случай пазарът на труда е освободен от регулации, но пък за сметка на това има щедра закрила на работещите срещу подводните камъни на либералния подход. Във втория, към който спада и България, социалната закрила не е толкова голяма, но пък пазарът е силно регулиран, практически оставя социалната цена да бъде платена от работодателите. С други думи, в Южна Европа помощите не обезсмислят толкова търсенето на работа, но пък шансовете да се намери такава са по-малки, докато в Северна Европа е лесно да намериш работа, но пък няма кой знае какъв смисъл да работиш. Интересното е, че резултатът и при двата модела е дълъг престой на помощи и без работа.

В някои страни социалното подпомагане надхвърля 9% от БВП - Дания, Финландия, Франция, Швеция. В други не достига и 4%, например Латвия, Естония и Чехия. С малко над 4% от БВП за системата на социалното подпомагане България се ориентира към дъното, но пред Румъния. Средно в ЕС се харчат 6.9% от БВП за социално подпомагане, като тук не влизат здравноосигурителните системи, пенсиите и обезщетенията за безработица. В случая авторите разглеждат само програмите, целящи да облекчат бедността.

Структурата на социалното подпомагане е различна - Австрия, Белгия, Холандия, Португалия и Испания насочват най-много финансиране през социалните помощи, докато България, Ирландия, Словакия и Великобритания плащат повече през семейни и детски помощи, отбелязват авторите на изследването. Чехия, Латвия и Полша пък наблягат най-вече на жилищно подпомагане.

Един самотен родител в 9 европейски страни получава над 15 000 евро годишно, а в шест - над 20 000 евро. Най-щедрата сума е в Дания - 31 709 евро. На другия край сме ние с Унгария и Румъния. В 10 страни помощите са под 5000 евро годишно, като по-нисък размер на помощите от нашите има само в Румъния. У нас в момента една самотна майка с две деца без никакъв доход получава годишно 3253 лв. базова помощ - толкова са енергийните помощи, нейното подпомагане като социално слаба и детските на децата (в доклада е посочена сумата 1334 евро годишно подпомагане за същата категория към 2013 г., като не са взети предвид енергийните помощи). В много случаи държавата поема и наема за жилище на тази жена, както и разходи, свързани с децата - такса за детска градина, пари за подготовка на първия учебен ден, учебници и др. Въпреки много ниския размер на помощите спрямо Европа не е трудно да се види защо



у нас също има професия "безработен"



Средномесечно базовият размер на помощите за самотната майка е около 270 лв. При минимална заплата от 380 лв. един ниско платен работник получава чисто 298 лв. Т.е. с различните добавки помощите могат да надхвърлят дохода от работа.

В 9 страни - Белгия, Чехия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Холандия, Словения, Великобритания помощите за майка с две деца надхвърлят минималната заплата. Във Великобритания помощите са даже 160% от най-ниското възнаграждение. За България докладът на института "Кейто" изчислява, че подпомагането е около 60-70% от минималната заплата. Под нас са Португалия, Унгария и Румъния, а в Румъния съотношението е под 50%.

Любопитно е сравнението между помощите и средната заплата. В 11 страни помощите са над 50% от нетния доход на човек, който работи на средна заплата. В 6 държави съотношението е над 60%, а в Дания надхвърля 70%. При нас помощта за самотен родител с 2 деца е около 30% от нетната средна заплата, като по-ниско е съотношението само в Румъния.

След като плащаш на човек повече да не работи, отколкото да работи, то никога няма да го принудиш да започне работа, отбелязват авторите на доклада. И въпросът не е просто в достъпните и щедрите помощи. Ходенето на работа също влече със себе си загуби и разходи. Човек трябва да плаща данъци, губи голяма част от социалните си придобивки. Тази зависимост се измерва от т.нар. капан на безработицата. Той показва процента от брутния доход, който е отнет чрез комбинирания ефект от начислените данъци и социалните осигуровки и загубата на обезщетението за безработица и други социални помощи, когато безработното лице се върне към заетост. В Австрия, Хърватия и Дания този процент за самотния родител с две деца е 100, т.е. на практика човек няма да спечели нищо в повече, ако мине от помощи към работа. Като вземем предвид и загубата на свободно време и време за децата, както и разходите, свързани с ходенето на работа, човекът даже ще е на загуба. В 16 страни "капанът на безработицата" надхвърля 50%. У нас процентът е 18.4. Само в Словакия няма отнемане на доход. (Данните са за самотен родител на две деца и започване на работа с половината от средната заплата за страната.)

Редица европейски страни опитват да облекчат този проблем, като предлагат данъчни отстъпки, обикновено за хора с деца и ниски доходи. Усилия се наблюдават най-вече в северните страни. В Австрия, Белгия и Германия например има специални бонуси за продължително безработни, които започнат работа. Във Финландия има отстъпки при националните и местните данъци, както и за здравните осигуровки. Ирландия дава добавки на семейства с деца, стига да имат определен брой изработени часове, като има и подоходен тест.

Дотук ставаше дума за самотни родители с деца. Един "обикновен" безработен - без семейство и други членове на домакинството, получава много по-малко. Тук въпросът не е само дали една сума се дели на три или на едно, а как една държава фокусира своята социална система върху помощите за деца. В тази категория бедни всички страни предлагат по-малко от 20 000 евро годишно. Няма изненада, че Дания е номер едно. Макар и другите да не са толкова щедри, помощите пак изглеждат солидно на фона на минималната заплата. В осем държави надхвърлят половината от минималната заплата, а в Ирландия, Холандия и Великобритания са повече от 80%. У нас базовата помощ е малко над 20% от минималната заплата, а под България е Румъния.

--------------------

Някои стъпки в правилната посока



Повечето европейски страни обвързват получаването на помощи с някакъв тип изискване за трудова дейност. Почти всички например изискват регистрация в бюрата по труда, активно търсене на работа и приемане на предложена позиция. В противен случай помощите могат да бъдат спрени. Как обаче се спазват тези изисквания вече е отделен въпрос. Например изискването човек да търси работа и да приеме предложената позиция има по-малко практически смисъл в страна със силно регулиран пазар на труда и висока безработица. Човек може да търси с години работа, без да намери, като междувременно живее на помощи и не прави нищо за подобряване на своето състояние. 15 страни в ЕС имат безработица над 10% към 2013 г. (вкл. България), което означава, че при липса на други рестрикции условието да се търси работа не носи кой знае каква полза.



Великобритания

Великобритания обедини 6-те големи социални програми в една обща помощ. Така консолидираната сума падна на 500 паунда седмично за семейство и 350 паунда на човек. Според оценки на социалното министерство 40 000 домакинства ще усетят намаление на помощите, което е 1.6% от домакинствата, които получават подпомагане. Идеята, казват от правителството, е това да е помощ, а не нещо, което много хора не могат да изкарат с труд. Същевременно стремежът е да се постави акцент върху закрилата на децата. Прогнозата е след окончателното въвеждане на промените 2.8 млн. британски домакинства, най-вече двойки без деца, да получават по-малко, отколкото сега, макар че промените не засягат хората в заварено положение. 3.1 млн. домакинства пък ще бъдат зарадвани от новата система с увеличение. Освен това помощите вече ще се изплащат всеки месец, а не седмично или веднъж на две седмици и ще отиват директно при хората, а не при посредници, например хазяин, както е сега. С други думи, бедният ще бъде третиран като възрастен индивид, а не като бебе, което трябва да бъде вардено от държавата.



Холандия

Тук нещата и преди бяха строги, но сега съвсем се затягат. Кандидатите за подпомагане трябва да докажат, че са прекарали най-малко 4 седмици в усилено търсене на работа, преди да получат достъп до системата. А щом почнат да получават помощи, ще трябва или да работят, или да изпълняват някаква доброволческа общественополезна служба. Паралелно с това държавата значително увеличава данъчните облекчения за ниско платените работещи.



Хърватия

До 2013 г. най-новата членка на ЕС имаше доста усложнена система с около 80 различни програми, управлявани от 8 министерства и още повече местни администрации. През 2013 г. страната въвежда гарантиран минимум, който консолидира 4 програми за социални помощи, ветерани от войните и продължително безработни. Въвежда се и максимален размер на помощта, за да не може тя да надхвърля минималната заплата. Новост е и тримесечният преходен период при започване на работа, за да се намали ефектът на капана на безработицата.



Словакия

Словакия въведе изискване за минимален брой часове, които трябва да бъдат прекарани в търсене на работа или заетост, за да получи човек право на помощ. Минимумът е 64 часа месечно. При започване на работа бедният продължава да получава помощи в продължение на 6 месеца. Целта на промените е да се гарантира, че домакинство с работещ член получава повече чист доход от такова без работещи хора. Разликата между доходите на двете домакинства действително значително се увеличава в резултат на реформата - над 100 евро между 2013 и 2014 г.



Ирландия

В Ирландия 23.9% от хората живеят в домакинства с ниска заетост, което е най-големият дял в ЕС и двойно повече от средните нива за съюза. От тази година всяко домакинство, което увеличи дохода си чрез работа, продължава да получава и помощи за известен период от време. Досега помощите се спираха веднага, щом се надхвърли прагът за достъп и хората нямаха интерес да търсят работа. Промени се предвиждат и при жилищното подпомагане, тъй като сега то се спира веднага щом човек работи над 30 часа седмично.



В ОБРАТНА ПОСОКА

Естония, която беше пример за излизане от кризата, увеличи размера на помощите и минималната заплата с 35% от 2012 г. насам. Двете големи държави на стария континент - Франция и Германия, не правят нищо съществено за реформиране на системите си. Франция премахна възрастовите ограничения за получаване на помощи и обеща в следващите 3 г. да построи 45 000 нови жилища, за да осигури достъп до жилище на млади хора. От друга страна обаче обяви, че ще обедини два вида добавки за започване на работа и за гарантиране на минимален доход от януари 2016 г. Целта е да се опрости системата, да се стимулират хората да започнат работа и да се осигури достъп до помощи на млади хора, които полагат труд. Новата добавка ще се плаща месечно и ще зависи от доходите в домакинството. И накрая Германия - тук също бяха увеличени помощта и минималната заплата, въведоха се нови помощи като училищен обяд за деца от семейства с ниски доходи, както и нова добавка за гледане на дете.
135
6903
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
135
 Видими 
27 Септември 2015 19:05
Що се чудят? И ние имаме цигани... И успешно се циганизираме. Пък то било - европеизираме се...
-----------------
Сайтът на Генек
27 Септември 2015 19:11
Правилната посока е увеличаване на ниските запллати, останалото е циганска работа.
27 Септември 2015 19:26
Ха, добро утро! Тези неща се знаят отдавна и досега нищо не е направено за прекратяването на порочната практика "професионален безработен".
Когато в България поискаха да приемат закон за спиране на социалните помощи след година и половина се оказа, че това е против европейските директиви. Т.е. ЕС гарантира законодателно правото на нежелаещите да работят да живеят на гърба на другите за цяли живот.
При толкова народ на социал твърденията, че ЕС се нуждаела от бежанците като работна ръка звучи направо гротескно.
27 Септември 2015 19:36
не са високи помощите, заплатите са ниски. една от причините немците толкова да злобеят срещу гърците е, че дълги години последните имаха доста по-добър стандарт и дразнеха западните туристи.
27 Септември 2015 19:54
При толкова народ на социал твърденията, че ЕС се нуждаела от бежанците като работна ръка звучи направо гротескно.

Напротив. Богатите държави винаги са имали нужда от определен контингент нископлатени неквалифицирани работница. Тъкмо за ония дейности, от които 'белият' човек, пълноправният гражданин, се гнуси или отбягва поради относително високите социални помощи. Затова нашенци припечелват като берачи на маслини в Гърция или на ягоди в Англия.
27 Септември 2015 20:07
А докъде стигна оня проект в Холандия, дето на някакви щяха да им плащат, за да не работят?
27 Септември 2015 20:45
kaily, мила, отново в десетката
По социални проблеми си безукорно точна!
27 Септември 2015 20:54
Напротив. Богатите държави винаги са имали нужда от определен контингент нископлатени неквалифицирани работница. Тъкмо за ония дейности, от които 'белият' човек, пълноправният гражданин, се гнуси или отбягва поради относително високите социални помощи.

Нали и аз това казвам: вместо да се търсят работници отвън, да принудят местните неквалифицирани лентяи да работят. Навремето, когато не е имало социални помощи местните са работили абсолютно всичко без да се гнусят от каквато и да е работа.
Системата със социалните помощи е много порочна. Вместо помощи да се осигурява само покрив над главата и храна. Който иска повече да работи.
27 Септември 2015 20:56
Екзотичната идея за увеличаване на заплатите противоречи на религиозните възгледи на Cato Institute, затова и не се дискутира в материала.
---------------
Патагонец
27 Сеп 2015 20:54

не знам дали си ф течение, но ранният XIX век мина.
27 Септември 2015 21:06
Който иска повече да работи.

... и да се присъедини към стотиците хиляди работещи бедни.
А високоплатени "академични" лакеи на банкстерите ще му обяснят наукообразно как това е добре за всички.
27 Септември 2015 21:29
Възможността да се получават пари, без да се полагат особени усилия, от страна на млади и здрави мъже, е едно от условията за загуба на мъжествеността.
Социални помощи следва да получават единствено болни хора.
27 Септември 2015 21:31
... и още нещо

Не "благоденствието" на тези на социални помощи е проблемът ни. Проблемът ни е в мизерията на работещите. В невъзможността със законните осем часа честен и почтен квалифициран труд да получиш възнаграждение, което да ти позволи най-елементарното - да възстановиш трудовата си сила, за да продължиш и ... утре. Когато крадци, откровени криминали и слуги на чужди интереси са окупирали публичната власт в страната ти, алтернативата е или да я напуснеш или да ги ... Не, няма да напиша какво "да ги ...". И този форум е каквато е страната ни - правилата насърчават напускането, но санкционират ... "да ги ...". Остава въпросът - струва ли си страната и ... форумът. По самочувствието на тези тук, във форума, които са напуснали страната отдавна, да ни наставляват, изглежда, че не си струват - нито страната, нито форумът. А иначе тези, които взимат решенията и в страната и във форума ни искат ... покорни, вчесани и пухкавки. Кой печели от това - страната, форумът, ние? Не. Те. Ас южуъл.
27 Септември 2015 21:59
... и да се присъедини към стотиците хиляди работещи бедни.

И какво пречи на държавата да го подпомага при условие, че работи, а доходите не са му достатъчни?
Правилното решение е да се подпомагат работещите с ниски доходи, така обществото ще изразходва много по-малко средства и няма да има такава нужда от внос на работна ръка.
Тези същите чужденци, вършещи черната работа, минават на социални помощи щом получат съответното гражданство. Така се налага да идват нови черноработници и порочният кръг се затваря.
27 Септември 2015 22:04
Има огромна разлика между беден в Европа и - беден в Африка, Азия и Латинска Америка...
27 Септември 2015 22:11
И какво пречи на държавата да го подпомага при условие, че работи, а доходите не са му достатъчни?

Тоест, да подпомага работодателя в стремежа му да продължи да плаща, колкото си е преценил?
27 Септември 2015 22:20
Тоест, да субсидира работодателя в стремежа му да плаща, колкото си е преценил?

По-евтино е отколкото да субсидира изцяло неработещия. Примерно, ако един работещ в Германия получава 1500 на месец, а му трябват 1800 държавата, т.е. данъкоплатецът дава само 300, а не 1800 (цифрите са съвсем произволни) и няма да е необходим работник от чужбина.
Пък и който работи на ниска заплата и е недоволен от естеството на работата може би ще има повече амбиция да се квалифицира за да получава повече.
Примерно, започнал като общ работник в кухнята да се квалифицира като готвач.
27 Септември 2015 22:24
Май не си мноо наясно с германската(а и общоевропейската) демографска картинка, нито с проекцията и' върху социалните системи, иначе идеалът ти за самовъзпроизвеждаща се затворена социално икономическа система нямаше да се пръкне.
27 Септември 2015 22:31
Много по-лесно е да си бачкатор, отколкото работодател. Не случайно съотношението е различно...
27 Септември 2015 22:31
Май не си мноо наясно с германската(а и общоевропейската) демографска картинка, нито с проекцията и' върху социалните системи.

Доколкото съм запознат социалните системи ми се струват напълно порочни, защото не използват напълно местните трудови ресурси. Преди да се търсят работници отвън за неквалифицирана работа, системата трябва да е такава, че при местните неквалифицирани да има пълна заетост.
27 Септември 2015 22:33
Местните намаляват и остаряват, а неквалифицираната работа често(мноооого често) е в сивата зона.
----------------
Много по-лесно е да си бачкатор, отколкото работодател. Не случайно съотношението е различно...

Да, щурчо, животът на бачкатора е мноо по-лесен, затова работодателите бегат да стават бачкатори, което е демонстрирано от асиметрията в съотношението.
27 Септември 2015 22:37
Начи, когато се говори за заплати и работещи бедни, трябва да се отговори на поне два въпроса: 1) Ако работникът произвежда добавена стойност за например 1000, откъде да дойдат парите да му се плаща 2000? 2) Ако завинтвач на болтчета в Китай получава $200, айде да са станали 300, как завинтвачът на Запад да получи 2000 или 3000?
27 Септември 2015 22:38
1800 евро на месец помощ! Ти много ги надценяваш тия германци, сигурно щото са от другата страна на Земята и не се виждат добре от Патагония. А какъв му и стимула на нашия човек да работи, щом ще си ги взима парите и ако работи, и ако не работи? Между другото, помощите си ги получаваш, за дете, за квартира, енергийни и каквото там дават, поне в България и в Германия е така, ако си работещ беден, както и ако си безработен беден, което в статията нещо са пропуснали. Обаче, ако си изкарал 10 години на помощи, демек не си учил, не си работил и съответно, нищо не можеш и нищо не знаеш, а вече не си и млад, работата, която можеш да започнеш, най-вероятно не си струва да я работиш, даже и да не са 1800 помощите.
27 Септември 2015 22:40
Местните намаляват и остаряват, а неквалифицираната работа често(мноооого често) е в сивата зона.

И с какво демографският проблем пречи да има много по-висока трудова заетост на тези на социал в трудоспособна възраст?‌
27 Септември 2015 22:45
затова работодателите бегат да стават бачкатори, което е демонстрирано от асиметрията в съотношението.

Случайно некогиш да си създавал работни места и да си плащал заплати и осигуровки на други хора, ъм...
27 Септември 2015 22:48
И с какво демографският проблем пречи да има много по-висока трудова заетост на тези на социал в трудоспособна възраст?‌

Не пречи, но не виждам как приказната националночиста заетост ще помогне за стабилността на социалните системи при положение, че ти пращаш всички на нискоквалифицирана и съответно нископлатена работа.

Патагончо, ако беше цар в проектираната вътре в главата ти държава, поданиците ти щяха да ти махнат главата след пет минути и щяха да избягат през дупката.
---------------------
Случайно некогиш да си създавал работни места и да си плащал заплати и осигуровки на други хора, ъм...

Купувал съм чужд труд и съм продавал своя. Надявам се това сведение да те улесни в опита да артикулираш някаква мисъл.
27 Септември 2015 22:49
1800 евро на месец помощ! Ти много ги надценяваш тия германци, сигурно щото са от другата страна на Земята и не се виждат добре от Патагония.

Числата са примерни, писах го. В другата статия се споменава едно 1800 евро, та затова съм го дал за пример.
При всички случаи доплащането до социалния минимум е по-евтино отколкото плащането изцяло.
27 Септември 2015 22:56
Не пречи, но не виждам как приказната националночиста заетост ще помогне за стабилността на социалните системи при положение, че ти пращаш всички на нискоквалифицирана и съответно нископлатена работа.

Можеш ли да четеш с разбиране? Такива неща никъде не съм писал.
Кога съм "пращал" всички на нискоквалифицирана работа? Става дума за неквалифицираните на социал, които трябва да бъдат трудов ресурс на държавата както всички останали работещи граждани.
Не съм се изказвал и против наемането на чужденци, това пък къде го прочете?
27 Септември 2015 22:58
Проблемът ни е в мизерията на работещите. В невъзможността със законните осем часа честен и почтен квалифициран труд да получиш възнаграждение, което да ти позволи най-елементарното - да възстановиш трудовата си сила, за да продължиш и ... утре.
Проблемът, драги Firmin, е в онова, коеот е написал manrico и което кайлето упорито отказва да проумее - че няма как да произвеждаш 2000, а да получаваш 3000. А още по-съществена е забележката му за китайските работници.
27 Септември 2015 23:00
Купувал съм чужд труд

Да се пазариш с бай Хасан да ти прекопа двора е едно.
Да му плащаш заплата, болнични и осигуровки е нещо съвсем различно...
27 Септември 2015 23:05
Такива неща никъде не съм писал.


Патагонец
2015-09-27 19:26:14

Патагонец
2015-09-27 20:54:51

Патагонец
2015-09-27 21:59:53

Патагонец
2015-09-27 22:31:48

амнезията е кофти, може би трябва да се обърнеш към специалист.
27 Септември 2015 23:05
неквалифицираните на социал, които трябва да бъдат трудов ресурс на държавата

Да, ама те не искат. Предпочитат да живеят на 'помощи', като нашите цигани. И никой не смее да им ги отнеме, защото и те, като нашите цигани, са електорат. А нелегалните или полулегални имигранти не са.
27 Септември 2015 23:32

Калки
27 Сеп 2015 22:58
Мнения: 18,079
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Предполагам държавата би могла да помогне в това отношение. Един здравословен протекционизъм например...
Защо единствено печалбите на бизнеса, би трябвало да са доминираща цел за политиката на всички държави? Ако произвежданото в Китай, се облага с подходящи мита, бизнесмените биха печелили малко по-малко наистина, но производствата биха се задържали у дома и биха създавали насърчаващи желанието за работа на местните, доходи (не говоря за България разбира се)...
27 Септември 2015 23:43
Начи, когато се говори за заплати и работещи бедни, трябва да се отговори на поне два въпроса: 1) Ако работникът произвежда добавена стойност за например 1000, откъде да дойдат парите да му се плаща 2000?

От същото место, от което идват парите за ламборджинито на шефа му, не ли?
27 Септември 2015 23:43
Поне разбрах защо сирийците толкоз са се уплашили от ИДИЛ, че не моат се запрат, дорде не стигнат точно в Дания.
27 Септември 2015 23:44
Между другото, помощите си ги получаваш, за дете, за квартира, енергийни и каквото там дават, поне в България и в Германия е така, ако си работещ беден, както и ако си безработен беден

къде това у нас?
27 Септември 2015 23:45
Проблемът, драги Firmin, е в онова, коеот е написал manrico и което кайлето упорито отказва да проумее - че няма как да произвеждаш 2000, а да получаваш 3000.

понеже и ти се надена, и към теб същия въпрос
28 Септември 2015 00:18
От същото место, от което идват парите за ламборджинито на шефа му, не ли?


Точно тва ми се иска да го видя как ще стане...

В тия коментари под статията само с Патагонеца съм съгласен, за останалите имам усещането, че никога не им се е случвало да наемат хора и да им плащат заплати.

28 Септември 2015 00:23
Аз чакам дилуна и калки да ме осветлят
28 Септември 2015 01:16
има да чакаш...
Фантастичната приказка на Патагонеца е фантастична и приказка, щото в текущата реалност работи законът за предлагането и търсенето, както и естествения интерес на работодателя да свива разходите, за да си дигне печалбата.

Преди малко засекох един материал в ЕкономистНатисни тук, в който разкостват пейпър на Морган Стенли( с автор Charles Goodhart, a former member of the Bank of England’s rate-setting committee) , съдържащ подобни на патагонските фантасмагории.

Господин Гудхарт твърди, че застаряващото и намаляващо население в Европа ще промени търсенето и предлагането на пазара на труда в посока на увеличаване на първото поради намаляването на второто. Работниците ще имат много по-голяма сила да преговарят за размера на надниците, надниците съответно ще се вдигнат, неравенството ще се свие и фсичко ще е супер.

Онези гадове от Економист веднага питат: "Ами миграцията?"
Миграцията увеличава предлагането на пазара на труда в крайната си дестинация и съответно намалява цената му. Което е в интерес наааа? На любимите на Патагонеца, щурчо и Манрико работодатели/капиталисти/богаташи/зачеркни излишното.
28 Септември 2015 01:21
Помощите не са високи, заплатите са ниски. Една богата Германия може да си позволи да вдигне средната заплата с около 15-20% и това не само няма да и се отрази зле, а напротив, ще засили вътрешното търсене, а от там и икономиката.
28 Септември 2015 01:34
Помощите не са високи, заплатите са ниски. Една богата Германия може да си позволи да вдигне средната заплата с около 15-20% и това не само няма да и се отрази зле, а напротив, ще засили вътрешното търсене, а от там и икономиката.


Ама тя май си мисли, че ако намали заплатите със 150-200% и така засили вътрешното търсене на Сименси и Голфове в Китай, ще е по на далавера.
28 Септември 2015 01:50
Толкова е забавно!
28 Септември 2015 01:56
Кайли, има нещо вярно в това, което ти думат. Всеки сам за себе си предприемач, ако започне да плаща по-високи заплати в сравнение с други като него - той ще загуби конкурентоспособност. Съотношението се променя когато се наблегне на механизация, иновация или нещо подобно, тоест производителността да се вдигне като се въведе нов метод на производство, нова машина или нещо такова, тоест тогава и с по-високи заплати, пак си оставаш конкурентоспособен или дори взимаш предимство. Значи изводът е, че индустриализация и отворена икономика му е майката. Само че за да се случи това първо капиталиста трябва да се наиграе достатъчно на ламборджинита, да не знае какво да си прави парите и чак тогава да реши да ги вложи в неква инвестиция, и после да увеличи и доходите на персонала. Тоест за да стигнем до развития капитализъм, трябва първо да минем през дивия. България за съжаление е не само в дивия, ами и в мафиотския капитализъм, при това е и колониално експлоатирана от външни сили, та незнам дали изобщо някога /поне няма да е в близките сто години/ може да прескочи на втора фаза, както в момента се опитват да правят независими държави като Русия и Китай. Тоест надежда всяка оставете и - Терминал 2. Другия вариант е, ако ще оставате тука - трябва да сте супер квалифицирани или капиталисти. Другото е самопрецакване, циганска работа, както сама се изрази.
28 Септември 2015 02:06
В 16 страни "капанът на безработицата" надхвърля 50%. У нас процентът е 18.4.

Процеса на практика е необратим. От доста време ви намеквам че класическия капитализъм е зад гърба ни.
И другаря Маркс ви го е казал: На капиталистите ще им се наложи да плащат на работниците без да им работят.

Човек трябва да е много наивен или крайно технологично неграмотен, за да си въобрази че с някакви измислени мерки може да се спре процеса и да се осигури работа за всички.
Няма такъв филм!

Напротив в близките 20-30 години се очертава поне 70% от народа да е безработен или с измислени работни места.
Където ще върши работа за 100 лева а ще получава 500.

А когато се появят и роботите, тогава ще се запознаете и с робоТОвладелското общество.

28 Септември 2015 02:32
Енгелс, нищо подобно, в момента тече точно обратния процес - навсякъде се орязва социала, ама навсякъде, а заради високата безработица и заплатите са въз нисички. Даже в духа на конспиративните теории бежанската вълна може да е инспирирана именно от намерението на едрия капитал, върхушката, банкстерите да се окопаят още повече в непревземаем политически борд, като притиснат съвсем до стената идеологическия си противник. И ако е така, пак си вкарват автогол, защото ислямистите може да са свикнали на по-ниска летва на доходи и стандарт, но пък са идеологически по-непреклонни и некомуникабилни. Но общо взето посткапитализма не само не е започнал, но напротив, влизаме в нещо като мрачно средновековие на капиталистическата ера. Ще е съпроводено със подмяна на населението и нагласите на цели континенти или даже със съкращаване, значително съкращаване на числеността на свикналите на охолство бели хора, и тъй като само с демография процесът е много бавен, ще го ускорят по други начини, със съкращаване на помощи, с бежански вълни, че даже и с войни.
28 Септември 2015 03:04
Енгелс, нищо подобно, в момента тече точно обратния процес - навсякъде се орязва социала, ама навсякъде, а заради високата безработица и заплатите са въз нисички.

Toчно така и трябва да бъде. Оформя се класата на прекариата. Никой не е обещавал че в посткапитализма или както аз го наричам с по точното му име Техноментализъм безработните ще живеят по добре отколкото при капитализма.
Напротив. На прекариата ще се осигурява само минималното за физическото оцеляване. Чак когато роботизацията напълно измести поне 70% от работещите положението ще започне да се подобрява.
Евтината работна ръка задържа технологичния прогрес и най вече роботизацията. Наблюдава се дори тенденцията при евтин труд да се закриват роботизирани автомобилни заводи и да се изнасят там където има евтин ръчен труд.
Тоест наличието на евтин труд премахва стимулите на работодателите да увеличават производителността на труда. А това води до обедняване на цялата държава. Защото забележете работните места в сферата на услугите нямат нито производителността, нито темпа на нарастване на производителността на труда подобно на високотехнологичната индустрия. Изключение правят само услугите свързани с високотехнологичната индустрия.
Една сервитьорка в Дания няма как да е с толкова пъти по висока производителност на труда, отколкото колежката си в Индия, съобразено с пъти по високата и заплата.

Но все пак не допускам че западните държави ще допуснат да им свалят стандарта на живот до равнището в България.
Така че на западните капиталисти ще им се наложи да въвеждат роботизация и да изхранват прекариата.
Призраците на Маркс и Енгелс, а и на другаря Ленин, да не споменавам този на другаря Сталин, могат да бъдат много убедителни.
28 Септември 2015 05:19
Не знам за какви помощи става дума в Бг. Циганите работят по 4 часа дневно към кметствата, за да получават..около 50 лв.,от които им остават окло 42 лв. Може би се дават и еднократни помощи на някакви семейства. Но че държавата издържа майките с деца, е лъжа. Получават майчинство, докато децата са бебета, а после само детски надбавки или помощи за училище и за отопление. Да , добавките за деца на самотните родители са по-големи, но те са временни. През ден се виждат репортажи по тв за майки с деца, които са изгонени от квартирите в общините, защото са безработни. И нямат доходи. Също така на безработните по закон се полага и някакво здравеопазване и като не са осигурени, но министъра постоянно ги заплашва, а и болниците отказват да ги приемат, защото после няма кой да плати лечението и понасят загуби. Има емханизъм, но държавата де факто не плаща. Безработните в Бг не получават пари за това, че са безработни като в другите държави. Получават пари само тези, които са си загубили работата и са внасяли осигуравки за безработица. И това само няколко месеца. За това тази статия е подигравка с проблемите на хората.
28 Септември 2015 06:12
annetaz - въпреки, че съм изключително реакционен по отношение на всякакви държавни помощи, тук обаче ще се съглася с Вас. Из някакви новинарски потоци мернах новина, че циганите в Максуда отказвали да работят за 400 лева /месечно/. СЕГА, то е ясно, че ромът е неквалифициран и силно немотивиран да работи, но да бухаш ти с лопатата по 40 часа седмично за 200 евра на месец си е гавра. За 400 лева бих могъл да отделям по един час месечно за да изслушвам проблемите на някой от новите "работодатели" кимайки съчувствено. Само това.
28 Септември 2015 07:48
Така че на западните капиталисти ще им се наложи да въвеждат роботизация и да изхранват прекариата.

Е, точно тука грешиш. За какво им е да изхранват когото и да било, роботизацията ще си върви, но и работната сила ще се подмени с не толкова претенциозна, а безработните търтеи от статията просто ще изчезнат. Като им резнат социала, няма да има възпроизводство, раждаемостта пада, след едно две или три столетия европеидната раса ще се съкрати числено с около една трета. Ще се замени с по-непретенциозни от към охолство на живот раси. Така че никого нямат намерение да изхранват големите риби. Сега целият проблем е как да опаковат пропагандно това намерение, и как да мине по-незабелязано/затова леко ги втриса от Ципрас и Подемос, даже от новия лейбъристки лидер/.
И другото, което не разбирам е, защо считаш това за пост-капитализъм, като то си е пак капитализъм в същността, просто средствата за производство се изменят. Но всъщността си, експлоатацията върху масите остава, само че тези маси вече се насочват повече към услугите, обслужващ персонал, а не създаващ с труда си блага. И освен това капитализмът се развива до чудовищна олигархия, която превзема абсолютно всяка власт, като дори изборите може да бъдат отменени в следващия век, макар че те са само проформа демокрация. Тази чудовищна олигархия не иска дори средна класа да и се мотка наоколо. Единствената ми надежда е, че когато се случи в крайна форма, капитализмът ще подкопае собствената си основа - конкуренцията, и сам ще започне да деградира, защото вече нямам никакви надежди, че по политически път може да бъде преборена олигархията, тя ще държи властта с всякакви средства, включително чудовищни /видяхме как смачкват Гърция, виждаме войните, бежанските вълни и прочее/. Чак след това може да настъпи раздвижване, тоест като мине този период на абсолютна хегемония на олигархията и по някакъв начин капитализмът започне да "загнива".

ПП. Извинявам се, че трудно си формулирам много добре мисълта, защото не съм разсъждавала дълбоко какво точно може да се случи, а не съм и много чела, тоест нямам и терминологичния арсенал, но нахвърлям моите лични усещания какво ще се случи, на база на това, което виждам и знам.
28 Септември 2015 07:52
У нас циганите не искат да работят не защото взимат високи помощи, това е заблуда, а защото с проституция, контрабанда, наркотици, измами и кражби си изкарват повече, и на запад ходят, откакто сме в ЕС. При тях престъпността е силна, нямат и трудови навици, та хитреят просто! Проблема с циганите у нас няма нищо общо с описаното в статията като феномен. Даже напротив, заради тях, за да не се дава повече на тях, се лишават от нормална подкрепа и българските бедни семейства.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД