:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всяко училище ще има обществен съвет

Нов национален инспекторат към правителството ще контролира учебните заведения
Всяко училище и детска градина у нас занапред трябва да имат обществен съвет, който да осъществява граждански контрол върху управлението, реши парламентът, приемайки окончателно текстове от новия училищен закон. Той ще се състои от нечетен брой членове и трябва да включва един представител на финансиращия орган - общината или държавата, и поне трима представители на родителите. Ако школото е професионално, в обществения съвет следва да влезе и работодател, посочен от областния управител. С право на съвещателен глас в него ще участва един човек от училищното настоятелство и трима от учениците.

Съветът ще заседава на всеки 4 г., като директорът има право да присъства на заседанията, а при поискване е длъжен да предоставя всички искани документи. Сериозни са и правомощията на новия съвет - да одобрява стратегията за развитие на съответната институция, да съгласува училищния план-прием и учебните планове, да дава становища за разпределението на бюджета, да съгласува избора на учебниците, да участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите и дори при атестирането на директорите.

Според БСП това ще е псевдонадзорна структура, която ще внесе допълнително напрежение в училищата. Вместо това според тях може просто да се разширят функциите на сегашните училищни настоятелства, които са добра традиция в родното образование. От ПФ също настояха такъв съвет въобще да не се създава, за да не се вкарва "политиката в средното образование". Според ГЕРБ обаче обществените съвети ще са полезни, тъй като ще дадат възможност на родителите да влияят върху разпределението на парите там, където има корупционни практики.

Нов национален инспекторат ще проверява училищата и детските градини у нас на всеки 5 г. Сегашните регионални инспекции по образованието се преименуват в регионални управления, които следва да помагат на учебните заведения да изпълняват дадените от новия орган препоръки, решиха още депутатите.

Националният инспекторат ще е юридическо лице на бюджетна издръжка, но не към просветното министерство, а към Министерския съвет. Директорът му ще се назначава именно от министър-председателя, за да е независим от МОН. Новият орган трябва да инспектира минимум веднъж на 5 г. всяка детска градина и училище в страната. Сред задачите му са да разработва критерии за проверка, да предоставя оценките и препоръките от инспекциите на шефовете на регионалните управления по образованието, да ги уведомява при установени нарушения на нормативната уредба в школата, ако качеството на обучението там не е добро и ако школата имат нужда от методическа помощ, и др.

Преименуваните РУО-та пък си остават към министъра на образованието като администрации за управление и контрол на училищата и градините. Записано е, че те ще осъществяват и методическа подкрепа на школата за изпълнение на насоките, дадени от националния инспекторат. Тази подкрепа може да бъде включително чрез участие на техни експерти в провеждането на учебните часове.

КРИТИКИ

Промяната бе остро критикувана от БСП и от ПФ, които настояха новият орган да е към образователното министерство. "Щом като шефът му ще се назначава от премиера, това ще е паралелна на МОН структура. Изобщо не е разписано кой каква работа ще върши, както и как новите инспектори ще си сътрудничат с РУО-тата", възмутиха се от опозицията. Според вносителите от ГЕРБ обаче проверките на новия независим инспекторат ще гарантират по-добро качество на образованието у нас, тъй като подобни структури са доказали ефективността си в държавите от ЕС.
3
4281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Септември 2015 20:33
Трябва обществен съвет и в болниците. С гласуване да се решава кому каква операция да се прави... Демокрация!
--------------------------------
Сайтът на Генек
26 Септември 2015 04:12
Съветът ще заседава на всеки 4 г.


Защо толкова често? Веднъж на 10 години - напълно достатъчно и най-вече "ефективно".
27 Септември 2015 08:49
Във всяко училище трябва да има Родителски комитет и не само на книга !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД