×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,568,158
Активни 1,016
Страници 276
За един ден 1,302,066
Седмицата

Европа казва: Добре дошли! И благодаря за напомнянето…

Сблъсъците на сръбско-унгарската граница, предизвикани от мигранти, които искат да влязат в Унгария въпреки затворената граница, предизвикаха много коментари - за бежанците, които внезапно от кротки станаха агресивни, и за суровите методи на унгарската армия - сълзотворен газ и водни оръдия
Случката е дребна и някак битова, но в нея се проявява битийна необходимост - почти като напомнящ тътен под политкоректното пелтечене, тутканията около Дъблински регламенти и разпадащата се общоевропейска политика по т. нар. бежански въпрос.

Става дума за едно софийско шествие и последвалото го битово произшествие, както го определи полицията.

Шествието тръгна рехаво от Женския пазар току при павилиона на Lafka, където тридесетина души стояха зад плакатен лозунг #Europa says: Welcome! Те отвръщаха с "Нацисти, фашисти!" на подвикванията "Предатели, педали!", отправяни от още по-рехава група при отсрещната реклама. Пак на Lafka. За да не се бърка с продуктово позициониране, пък и от самовнушена чистоплътност покрай спомените за #Кой?, медиите спестиха това начало. Шествието се представи бегло и от места, където изглеждаше малко по-голямо от групата на съпровождащите го репортери и полицаи. Разбира се, не се пропусна да се отбележи, че и в София става това, което същия ден и час станало в други европейски столици и градове. Там обаче и "гостоприемните", и "ксенофобите" бяха значително повече, като срещу сърцераздирателните снимки на бежанци се издигаха факли и национални знамена. И кръстове. Това бе спестено на българската публика по изпитания метод на отговорните информационни емисии да пропускат това, което става по света, защото тук то не е позволено от "началниците" и е добре да се снишим, та да не се излагаме пред тях.

По-обстойно и с присъщите гърчове на другия ден се представи убийството на сирийски имигрант от негови сънародници, станало малко по-надолу. Стремежът към автентичност удържаше камерите към кървавите петна по улиците, чиито имена "Цар Симеон" и "Княз Борис Първи" от доста време нямат много общо с установения по тях бит, дух и дъх на Ориент и халал. Може би поради това, пък и да не се нагнетява напрежение, реакцията на "компетентните органи" беше бърза - причините за убийството се оказаха "битови" с прибавката, че вероятно е свада за жена или неуредени сметки между трафиканти. С това нещата с гостоприемството приключиха, сменени с репортажи от наши и чужди граници. Сред преобладаващите досега картини на бежански потоци, водени от бащи с деца на рамене, все повече взеха да се явяват яки мъже с прикрити лица, хвърлящи камъни срещу пазителите на граници, за да извоюват правото на убежище.

Това софийско съвпадение по място и в късо време на заявено гостоприемство с последвала битово-кървава разправа между "гостите" лесно може да стане пример за онагледяване на очакванията, които се споделят от множеството европейци покрай неспиращия бежански поток. Не е само страх от кланета и атентати; в тоя страх има дори някакво възпитано от медиите воайорско удоволствие, че опасността ще те отмине, докато гледаш репортажи от унгаро-сръбската граница или загребския хотел "Порин", в който приютените също се борят за правото си да отидат в Германия. Има нещо по-дълбоко и все по-малко мътно - недоверието в собствените сили, сигурността в предателството и безпомощността, очакване за срутване на общите основи и следващото безсмислие на всичко.Тия мътни чувства се държаха "под линия",изразяваха се предимно във все още допусканите коментари под политкоректни статии и предавания и у нас, и в Европа. Те твърде рядко се явяваха в официални становища, освен ако не са на националистически и верски обвързани партии, на отделни ресорни министри или на централноевропейски правителства, упреквани в безчувственост към бежанските драми.

След общоевропейския ден на шествията #Europa says: Welcome! политиката и тонът се смениха. И не само защото бежанският поток се усилва, а защото по-силно зазвуча тътенът "отдолу". Затова "отгоре" все по-открито се заговори за строги мерки в ограничаване на наплива, усили се граничният контрол, стигна се до немислими досега затваряния на гари, магистрали и граници. Действията на унгарското правителство за спирането на "мирните бежанци", хвърлящи камъни срещу полицията, получиха гореща подкрепа дори във форумите на примерни медии - от Die Zeit до The Guardian на Запад и от Spiegel до "Дневник" на Изток. Квотите за разпределение на 120 000 бежанци станаха пожелателни, каквито всъщност са при неопределения брой навлизащи в Европа на път към Германия и Швеция. Великобритания, чийто референдум за по-нататъшното членство в ЕС може да се окаже безпредметен, последва централноевропейските отличници, искащи сами да определят тия квоти и критерии за подбор на приеманите, по възможност християни, а в Полша - и украинци католици. Дори Германия, която по причини, лежащи в дванадесетгодишната история на хилядолетния Райх, трябваше поне столетие да бъде гостоприемна, въведе граничен контрол с Австрия и Франция. Прекъснатите жп връзки между Мюнхен и Залцбург, Будапеща и Виена възродиха спомена за Einmarsch и Anschluss, но този път с бежанския Drang nach Westen. Макар да продължи с мантрата за немското гостоприемство, Меркел поиска среща на върха в Европейския съюз. Въпреки люксембургското фръцкане срещу подобна идея срещата ще се проведе - най-напред с министри на вътрешните работи, после с премиери - и още повече ще отпрати в миманса покрилите се еврокомисари. На нея сигурно ще стане дума за прилагане на повече полицейски и военни средства, каквито предложи прочутата с армията си Белгия.

Зад тая промяна личи не просто опит за приближаване до действителността, с която европейската политическа бюрокрация не може да се справи, без да промени досегашното си доверие в силата на пропагандата, както и да се откаже от вярата в мирни и "общи политически" решения по военни въпроси и национални интереси. Тя ще трябва да жертва пропагандно-идеологическите клишета, но също така и хора. За да запази донякъде себе си, тая върхушка не ще се посвени да го направи. Но жертвите няма да са само препрани журналистически съвести и членове на враждуващи групировки в далечни страни, а и европейски граждани, намиращи се още по-близо и още по-неподготвени за действителността на размириците и войната. Индоктринирано със свръхазови илюзии за вечен мир, европейското съзнание все по-вяло отпъжда симптомите на приближаващото насилие с туткавостта на т. нар. политически лидери и с пренебрегването на наглед дребни битови инциденти.

В това отношениебежанците помагат твърде много за самоосъзнаването

и събуждането от заблудата за неспирен прогрес, в чийто край стои общочовешкото щастие, докато иначе всеки умира някак, включително и насилствено. Хората, по-близки до Изтока, откъдето, както казваха древните, идват всички хубави неща, че и зооморфният мит за Европа, твърде добре знаят това. Житейски те са по-близо до кръговрата на бита, на ръчния "неквалифициран" труд и прекия бой, на масовите движения и групови поклонения, а не до прогреса на историята, стигнал до лицемерното дърдорене за всеобщи човешки права, сред които над рода, верската общност и традицията стърчи самоценността на охолно живеещия индивид. Поради което на последния му се привижда, че войната се води отдалече и с технически средства, за да се "минимализират" собствените загуби с рационално планиране. Дори и търсещи спасение от войни, бежанците са сигурни, както го знаят и европейците, че и в страните на индивидуалното благоденствие те няма да загубят вековните си "ирационални" нагласи. Пример за това са техните роднини и единоверци, някои трето поколение европейци в квартали и анклави, трудно различими от махалите оттатък Босфора. Те са свидетелството, че няма как масово да се интегрират в оня празничен смисъл на мултикултурността, в който иска да ги стопи културният колониализъм, подпомаган от "социалните мрежи" и туристическите реклами. Затова дори в задоволената Европа да се спасяват от смърт и разруха, те влачат със себе си корени, които не са изсъхнали от кръвта на жертвите в колониални, религиозни и граждански войни. Това, че войните в Европа завършват от Вестфалския мирен договор насам с обещания за вечен мир, с постулати за вярата и морала като личен проблем и заклинания в ненасилие, не се отнася за тях. Ако те бягат от шиити, надали ще се прегърнат със сунити на гарата в Мюнхен, както и горещата мечта на кюрдите за обединен Кюрдистан не ще изстине в Стокхолм. Това би било толкова безсмислено, колкото е и беззъбо просветителското убеждение, че общите дела се изчерпват във формално спазване на правила и толерантно съжителство. Дотам безсмислено и беззъбо, че в месарницата да се смесва телешко със свинско, а битовите проблеми да се решават само в съда. Защо, когато това става по-сигурно с ножа и братята? А който нож вади....

Затова страхът не е толкова от възможни атентати; страхът е, че идващите - канени и неканени - показват колко е жива една общочовешка нагласа, за която внушават, че е преодоляна в Европа. Тя може да се събуди най-неочаквано, в незнаен ден и час и да излезе от пещерите на историята. Почти като Барбароса, за когото все по-малко учат немските ученици, но пък някак тече в кръвта им и е хвърлил семето си в немската почва. Донякъде същото е и с Крали Марко, само дето исторически е малко по-двусмислен. Приблизително толкова, колкото двусмислено на Женския пазар в София звучи пред павилиона на Lafka #Europa says: Welcome!

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Мигрантите, които заляха Хърватия, не искат да останат там и вървят към Унгария.
32
46876
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
18 Септември 2015 18:54
...прогреса на историята, стигнал до лицемерното дърдорене за всеобщи човешки права, сред които над рода, верската общност и традицията стърчи самоценността на охолно живеещия индивид.

18 Септември 2015 19:38
И в няколко дена тайно и полека
журналисти и други порастат ще на няколко века!
За статията
18 Септември 2015 20:21
Сблъсъците на сръбско-унгарската граница, предизвикани от мигранти, които искат да влязат в Унгария въпреки затворената граница, предизвикаха много коментари - за бежанците, които внезапно от кротки станаха агресивни, и за суровите методи на унгарската армия - сълзотворен газ и водни оръдия


Извинете господине - за една армия това са най-меките методи...
Само девствено обработеното съзнание на неопитен младок може да възприеме тези методи като "сурови". A propos, аврорът бил ли е войник?

18 Септември 2015 20:54
Адаш, Светът на глобалното ни е ... тежко нехомогенен ...
Кажи го на хсистемните си колеги, за да излязат от студентските си съновидения ...
19 Септември 2015 02:05
Тъжното е, че израстването няма да е за няколко дена. Европейските лидери ще ритат консервената кутия надолу по пътя към Ада както превеха с банковата криза. Ще има кошмари поне 3-4 години. Но кризата ще се окаже полезна. Колкото повече се бавят безпощадно строгите мерки, толкова по-жесток ще е конфликтът или там освежаването. Политкоректността засенчи основни неща като върховенство на закона, светска държава, конституционализъм и свобода. За 3 поколения без война европеецът се размекна. Нищо, сега ще си припомни думите на Томас Джеферсън, че дървото на свободата трябва да се освежава от време на време с кръвта на герои и тирани. Последният сигурно знае много за него, но ме притеснява, че не споменава нищо за бурки, шериат и убиване заради карикатури сред плодовете му.

Да сме наясно, Европа и Америка са си извоювали свободите с много кръв. Някой ако си мисли, че с бомба, молитва, призиви за толерантност или пи*шка ще ги отнеме е в голяма опасност. Ще отнесе гнева на хората без никаква милост.
19 Септември 2015 05:00
Почти като Барбароса [...] хвърлил семето си в немската почва.
[...] Онан [...] изливаше семето си на земята [...]. А това, което правеше, бе зло пред Господа; затова и него уби.

19 Септември 2015 06:17

И аз благодаря за написаното!
19 Септември 2015 08:55
павилиона на Lafka #Europa says: Welcome!

Бая народ живее в света на простотиите!
Няма измъкване.... Където и да се обърнеш все някакви хора нещо се опитват да ти казват. А през това време светът се променя, както винаги, откакто съществува.
19 Септември 2015 09:21
Видях недвусмислено изявление на един мирен нашественик - Ще видите вие, когато нашите жени народят по десет деца! Не, благодаря! Няма добре дошли за такива. Трябва да се води политика да се преодолеят бедността и конфликтите извън Европа и всеки да си стои у дома. А дошлите тук, даже и по-старите преселници, да се връщат обратно ако не са се интегрирали.
19 Септември 2015 09:42
...прогреса на историята, стигнал до лицемерното дърдорене за всеобщи човешки права, сред които над рода, верската общност и традицията стърчи самоценността на охолно живеещия индивид.

И от мен !
19 Септември 2015 10:39
***
19 Септември 2015 10:59
Димитър Денков -

Born, кожухчето и ушанката наблизо ли са?
19 Септември 2015 11:08
***
19 Септември 2015 11:47
От едната крайност та в другата! Но че мигрантите ще спомогнат за осъзнаването на Европа
19 Септември 2015 12:45
Ето това е римския виртус
Категорично и без шикалкавене
19 Септември 2015 22:28
И защо човекът да не живее охолно? Нали в това е смисълът на живота - да живееш добре!
Гладът, мизерията ли правят човек щастлив?
И кой е този, който ще ми каже защо трябва да храня с данъците си полуграмотни, нечистоплътни хора, които ще плъзнат навсякъде?

Не е ли по-добре всеки да живее там, където му е добре, където е свикнал с порядките?
Ако един се къпе веднъж в месеца, а друг 2 пъти на ден всеки е щастлив по своему.
Как ще накараш туземецът да промени нрава си? Той трябва да живее в своята си среда, сред своите ла.на... А образованият, културен и възпитан човек - в своята среда! Така всеки ще е доволен!
Кой не иска хората да са доволни и да живеят в средата, в която са свикнали? Да мигрират като птиците и да нямат сигурност за утрешния ден? Да бъдат новите роби!20 Септември 2015 11:06
От една страна, хомо сапиенс е генетично неспокоен, през цялата си история ходи напред - назад. Казват, че това му помогнало да оцелее за разлика от неандерталците, които кротко измрели от глад в родните си пещери. И през цялата човешка история никакви огради не са помагали. Но да вдигневш преградите пред нашествениците е просто предателство на собствения вид.
20 Септември 2015 11:41
mary1001
19 Сеп 2015 22:28

Танче, да вдигнеш или да не вдигнеш?
20 Септември 2015 11:54
Истината не е сладка и красива... Денков -
--------------------------------------------
Сайтът на Генек
20 Септември 2015 20:16
На бежанци ли ви приличат тези хора.Млади,добре гледани,в никакъв случай отчаяни и безпомощни.Това е една армия ,съзнателно насочена към Европа ,като за комуфлаж са добавени толкова малки деца,че и бременни жени.Те притежават много информация, знаят къде да излъжат ,че са без документи,къде да излъжат,че са сирийци, откъде е най-добре да преминат.А когато се опитат да ги спрат,показват колко са войнствени и враждебни.Тогава не търсят закрила, а изискват съобразяване с тях.Трябва ли някой да бъде обезглавен,за да се осъзнае какво носят тези хора.
21 Септември 2015 21:23
Аз пък питам: "Кога обикновения европеец ще заяви на Брюксел да си *** майката?" Алтернативата е ясна...
24 Септември 2015 19:12
Европа си има таквиз като Брейвик, когато последователите му станат повече от враговете му, нещата ще си дойдат на място. Е ще се лее кръв, то е ясно ... Насилственият мултикултуризъм също си е вид тероризъм.
20 Октомври 2015 16:37
Добре дошли!? Почакайте малко и ще видите колко за добро са дошли мюсюлманските орди в Европа. Те ако имаха нещо добро в себе си нямаше да са на това положение.
25 Декември 2015 12:30
колко много време отмина от публикацията на статията и колко все повече звучи съвременно, и колко много мълчание наоколо ... така естественият цвят на смелостта превръща ни в страхливци едва ли? в подлеци, бих казал
19 Март 2016 00:51
Вместо да ми равивате ялова философия по добре отидете за една седмица в Сирия да живете без вода електричество и храна.Да не говорим за градушката от бомби непрекъснато.Да във чужд г.... и сто х.... са за мално.
20 Септември 2016 03:09
kuper - и защо някой българин трябва да го направи? Не си спомням България да е видяла нещо от Сирия освен сирийски студенти на българска стипендия и помощи в пари, оръжие и политподкрепа. Ама ти не беше ли от антикомунягите? И що плачеш тогава?
22 Септември 2016 09:01
На никой вече не му дреме, а?
22 Септември 2016 09:48
Статията е чудесна но се създава усещането че проблемът е принципно един и същ за всички в Европа, което не е така. Ние бяхме умиращи и преди инвазията, само че сравнително бавно. Сега сме "внезапно смъртни", както би казал Воланд.
06 Октомври 2016 13:01
tatyana1
"....това му помогнало да оцелее за разлика от неандерталците, които кротко измрели от глад в родните си пещери. "

По-кртоко с глобални обобщения на основата на стари клишета! В съвременния човек има гени на неандерталци. Това е установен научен факт. Т.е. неандерталците не са изчезнали.
Може да се разсъждава и по въпроса, дали оцеляването на съвременния човек не се дължи в голяма степен точно на неандерталските гени.
09 Октомври 2016 09:29
katana 06 Октомври 2016 13:01

Винаги се учудвам защо повечето хора робуват на клишета, а не виждат очевидната логика на нещата! Например, от хилядолетия човечеството е наясно с наследствеността - Какъвто бащата, такъв и сина и други поговорки, избирали си булка от личен род, и винаги се делели на свои и чужди, баба събираше семена за посев от най-едрите чушки и домати, и никога не е учила генетика, а разни драскачи не спират да облъчват хората че раси нямало, че всички хора били еднакви, защото видите ли кръвта на всички била червена ( убийствена логика), и прочее глупотевини, от които мен би ме било срам, но те срам нямат, продали са си срама за амрикански долари.

27 Ноември 2016 06:54
На тая пуста Европа кое и е европейското?
13 Март 2017 20:24
ТАЗИ СТАТИЯ Е ОТ СЕПТЕМВРИ 2015.
НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА Я МАХНЕТЕ????????????????????????
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД