:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цените и сделките с имоти в София растат най-бързо

Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът на Световната банка за развитие Сирил Мюлер (в средата) се срещна вчера с кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Той направи оглед на първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Очаква се санирането да повиши още цените на имотите у нас. Според експерти санираните апартаменти са по-скъпи с до 20%.
Сериозен ръст на броя на сделките и цените на имотите отбеляза столицата в края на първото полугодие, показват данните на брокерите у нас. С до 10% поскъпнаха жилищата в столицата, а сделките са се увеличили с около 50%. Междувременно България изпревари повечето страни от региона и е в средата на класацията по ръст на цените на жилищата, сочат оповестени вчера данни на консултантската компания Knight Frank. Въпреки слабия ръст от 2.2% на годишна база през първото тримесечие България заема 35-о място от 56 наблюдавани страни по увеличение на цените. Страната ни е пред Румъния, където цените на имотите растат с едва 0.2% за година, и Словакия, в която жилищата поскъпват с 0.8%. Цените на имотите в Гърция пък са паднали с 5.9% за година.

Лидер в класацията на Knight Frank по най-силен ръст на цените на жилищата е Хонконг с годишно повишение от 20.7% На второ място е Турция с годишен ръст от 18.5%. Третото място е за Естония с увеличение от 13.4%. На последно място на класацията е Дубай с годишен спад от 12.2%, следван от Украйна с понижение от 12%.

Според експерти обаче ръстът от 2.2% е сборен за страната, като в някои райони той е много по-голям. "София например е изключително динамичен пазар. Има голямо предлагане и голямо търсене", каза пред "Сега" Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти "Явлена". По думите му ръстът на цените на имотите в столицата е между 5 и 10% за първото полугодие на годината в сравнение с 2014 г. Според изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова сериозен ръст на цените на жилищата се наблюдава както в столицата, така и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. По данни на компанията през второто тримесечие на тази година средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за 1-вото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г. Ръст в търсенето има и в селата около големите градове. Експертите обаче отчитат, че в малките градове у нас поскъпването на имотите е незабележимо. "В някои от тях дори има намаление на цената на жилищата", обясни Полина Стойкова.

От компаниите изтъкват, че освен в цените ръст има и в броя на направените сделки. Страхил Иванов обясни, че ръстът на сделките за първите 6 месеца на 2015 г. е 26% в сравнение с година по-рано. В София този ръст е 50% на годишна база, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.
2
1526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Септември 2015 21:38
Как е в София с гробните места? И те ли поскъпват?
03 Септември 2015 08:17
Платена публикация? Пожелателно мислене?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД