:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всички са невинни за кражбите на фирми

Правосъдното министерство готви законови промени заради зачестилите случаи, но те ще бъдат приети вероятно след година. А дотогава?
Смятате, че не е възможно лице с 14 регистрации за кражби да стане съуправител на фирма, без да има какъвто и да е досег с въпросното търговско дружество, а на всичкото отгоре и да се разпореди с имуществен интерес за няколко милиона? Мислите си, че в цивилизована и модерна страна като България не е възможно друго лице със силни правоговорни и правописни проблеми и без лев в джоба да придобие чрез измама и посредством електронен подпис една от най-големите земеделски фирми и дори да се разпореди с нейни имоти? Или сте сигурни, че дори и тези истории да се случат, то няма как да няма виновни, наказани, че и вкарани в затвора?

За съжаление обаче, и случаите са истински, и виновни няма.

Само преди дни Министерство на правосъдието тържествено обяви, че подготвя пакет "от законодателни промени срещу злоупотреби с прехвърляне и продажби на търговски дружества". И че това било във връзка "със зачестилите сигнали за злоупотреби с продажби на търговски дружества и дружествени дялове на юридически лица, както и за кражби на имоти". Заявено бе и че МП сформира специална работна група за изготвяне на пакета от законодателни промени. Нейната основна задача щяло да бъде обсъждане на изменения и допълнения в Търговския закон, Правилника по вписвания и Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, които да регламентират допълнителен контролен механизъм за ограничаване на



злоупотребите с прехвърляне на търговски дружества и имоти



Анализ на Инспектората на министъра на правосъдието след проверки в териториалните звена на Агенцията по вписванията (АВ) показвал, че при констатираните случаи на злоупотреби нямало нарушения от страна на служителите на АВ, но имало пропуски в законодателството.

Една от основните идеи за промени, които трябва да се осъществят до октомври т.г., е управлението и продажбата на търговски дружества и техни дялове да се изповядват пред нотариус, който да проверява самоличността на страните (продавач и купувач) чрез системата на ЕСГРАОН, до която имат достъп всички нотариуси в страната. След нотариалната заверка документът задължително ще се представя пред длъжностните лица по регистрация в Търговския регистър при подаване на заявленията за промяна в обстоятелствата на юридическите лица.

Дотук добре... Въпросителните обаче влетяват веднага. Защото например, ако до октомври ще бъдат подготвени въпросните промени, то това на практика означава, че след това ще трябва да мине половин година преди те да минат през правителството и парламента и още месеци, за да влязат в сила. Или казано иначе - вероятно след една година промените може и да станат факт. А дотогава?

Отделно от това прави силно впечатление, че управляващите се сетиха най-накрая, че са необходими мерки срещу кражбите на фирми. Така и остава скрито какво ги караше досега да не правят нищо, както и не става ясно какво ще направят, че да не се случват тези измами, докато бъдат приети законовите промени.

За проблема с кражбите на фирми алармират от поне две години потърпевши, както и нотариуси. Темата стана особено актуална преди повече от година, когато последователно бяха откраднати няколко големи фирми с всичките им земи и имоти.



От тогава обаче на практика мерки не бяха взети



Има бум на кражби на имоти, като измамниците атакуват основно големи фирми с много имоти. Обикновено се използвали договори за прехвърляне на дялове с фалшиви подписи и печати на нотариуси, като накрая се извършвала пререгистрация на съответното търговско дружество в Агенцията по вписвания чрез електронни подписи и сканирани копия. Това например предупредиха публично преди година и половина от Нотариалната камара. Тогава нотариусите обявиха, че проблемът е наистина сериозен и трябват спешни мерки за справянето с него. Те дадоха да се разбере, че в момента никой не е застрахован срещу това да стане жертва на тази епидемия от измами. И на практика от тогава нищо не се е променило.

Всъщност за размаха и размерите на явлението стана публично известно малко преди предупрежденията на нотариусите, когато бизнесменът Павел Стоименов алармира, че компанията му "Агро Бел" е открадната. Ставаше дума за



една от най-големите земеделски фирми, разполагаща с над 70 000 декара



и с оборот от над 20 млн. лв. годишно. "Вече не съм управител на фирмата. Сменен съм от тази длъжност от съвсем друго лице, което аз не познавам, не съм срещал и не знам. Този човек с един електронен подпис ми взе фирмата. Само с един електронен подпис за 50 лева", обясни тогава Стоименов.

Той заяви и че никога не е подписвал нищо, дори не е виждал "оригиналните" документи, с които е осъществена сделката. Открива ги в Търговския регистър съвсем случайно и за негов късмет попада на тях само един ден след извършването на измамата и на нейното вписване. "Ами ако е някой чужденец и дойде след 6 месеца. И искаме чужди инвестиции. Ще дойдат инвеститорите да инвестират в земеделска земя. Кой ще дойде? Никой", негодува вече бившият собственик.

"Преди бизнеса си го взимаха с бухалки, сега го взимат виртуално", коментира бизнесменът.

По негови думи новият "собственик" на фирмата е клошар. Лицето беше обявено за общонационално издирване, като се предполагаше, че той е само бушон, а не автор на схемата. Така и не стана ясно изобщо дали бе намерен. После обаче на Стоименов му се налага да води дела в съда, за да си върне собствеността върху компанията.

Отделно от измамата със собствеността на неговата фирма, от нейното имущество са били продадени и 60 декара земя. При сделките са намесени имената на двама нотариуси - един от София и един в Шумен. При проверките е установено, че



в столицата е използван фалшив подпис и печат на нотариус,



а в Шумен, където е изповядана сделката с продажбата на земя, нотариусът не бил виновен, защото при него се явило лице с редовни документи - и като вписан договор, и като лична карта. Категорично е установено, че колегите нямат никаква вина в този случай, обяви по онова време Красимир Катранджиев, шеф на Нотариалната камара. Той обаче обяви, че никой не е застрахован срещу такива случки. Катранджиев заяви, че никой не може да каже точна статистика за броя на измамите, но даде пример със себе си, кое ясно показвало за какво става дума. "В два поредни дни ми се обадиха два пъти от Агенцията по вписвания дали при мен са минавали някакви сделки и в двата случая се оказа, че са фалшиви", разказа още шефът на Нотариалната камара. Според него прави чест на бизнесмена, че е обявил публично проблема си, за да видят институциите за какъв голям проблем става дума всъщност и да вземат бързи мерки, включително и законодателни



И така вече две години





Иначе тогава самата Нотариална камара обяви свой минипакет от мерки срещу измамите. Една от основните е всички договори за прехвърляне на дялове от търговски дружества да започнат да се вписват в информационната система "Единство", която се изгради и се администрира от Нотариалната камара. Така длъжностните лица в Агенцията по вписвания можело да виждат чрез отдалечен достъп до "Единство" в реално време дали съответния договор е минал през нотариус, или става дума за измама и фалшификация. Същото трябва да се направи и с протоколите за смени на управители на дружества, за да се спрат и измамите и източването на имущества на фирми. За целта трябваше да се направят и спешни промени в Търговския закон и в Търговския регистър. Защото системата за вписване на договорите за дружествени промени няма да са задължителни за институциите без законови промени - така например длъжностните лица в Търговския регистър няма да са длъжни да поглеждат в информационната система на нотариусите. Но законовите промени не се случиха.

На практика всички признават проблем, никой - отговорност. И съвсем наскоро стана ясно, че кражби на фирми продължават не само да са възможни, но и се случват. И че няма проблем някакъв случаен човек да се впише например за съуправител на фирма и да се разпореди с интереси за милиони. И да се окаже, че е криминално проявен, че документите са пълен фалшификат. И накрая пак никой да не е виновен. И всички се извиняват само със закона.

Преди време на нарочен форум бе обявено, че 62 на сто от бизнеса се страхува от възможността фирмите им да бъдат "откраднати" и присвоени от измамници.

Общо е и мнението, че няма легална дефиниция за това престъпление и че час по-скоро се налагат законодателни промени в поне няколко закона - Наказателния кодекс, НПК, Търговския закон, Закона за търговския регистър.

Примерите за това как се краде фирма, как после тя се опосква и се оставя с милиони задължения са много. Не са малко и тези, при които уж чужди фирми инвеститори купуват фирми или пък ги превземат отвътре, а после се оказва, че нямат пари, а накрая и започват да съдят държавата по всевъзможни арбитражи. Други, истински чужди инвеститори пък се опариха от кражба на регистрираната им тук фирма



от добре подготвени правни банди по отработени схеми



Страшното в случая е, че собствениците на откраднати фирми в общи линии няма на кого да разчитат освен на себе си. И на съда, където обаче ще трябва да чакат с години да им бъде върнато съответното търговско дружество. Дори прокуратурата се оплака, че е изолирана от гражданския процес, а пък всички мислят, че тя може да ги спаси. Не можем да образуваме дело директно за кражба на фирма, остават съпътстващите престъпления - обикновено документни или длъжностни, след като вече измамата е извършена, твърдят представителите на държавното обвинение. Според тях трябва да има квалифициран състав за кражба на фирма. И МВР се оправдава, че това били обичайно гражданско-правни отношения. Така измамниците остават все безнаказани, което ражда тяхната още по-голяма наглост.

И в общи линии на всеки собственик на фирма му остава само едно - да се моли да не му откраднат фирмата.
2
2812
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Септември 2015 19:50
Въпросът е, дали народните избранници нарочно не бързат с промените или просто темата им е безинтересна, понеже няма кой да ги стимулира, за да си губят излишно времето. Аз смятам, че и двете предположения са верни!
02 Септември 2015 11:26
Ако си фирма близка до политик няма да те крадът. Това е изнудване. Политиците изнудват бизнеса. Бизнеса става зависим. Бизнеса трябва да се умилква около политиците и да си плаща. Бизнеса трябва да стане клиент. Силата на политиците е че назначават и администрацията и ръководителите в съдебната система. Така администрацията и съда стават инструмента на политиците за изнудване на бизнеса. Клиентелисткия модел се мултиплицира навсякъде.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД