:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Роби Уилямс и сам е цял фестивал

Седмият „Спирит ъф Бургас“ ще се запомни с неговото шоу. Но „Касейбиън“ също направиха отлична вечер
Снимки: "Спирит ъф Бургас"
Роби Уилямс падна на колене пред българската публика.
Телевизии, интернет и преса още в петък вечерта заляха със суперлативи онези, които не успяха да присъстват на първата вечер от възкръсналия "Спирит ъф Бургас" (2014-а бе нулева година за най-успешния български фестивал). Гостуването на Роби Уилямс бе очакваният музикален пирон на лятото. Организаторите се хвалят, че е отказвал трикратно покани от България, а на тях е казал "да" само заради изкусителната възможност да направи първия в 20-годишната си кариера концерт на плажа.

И така, въпреки скъпите билети, на пясъка се стекоха между 30 и 35 хиляди да го видят и чуят. Програмата в първата вечер очевидно не беше добре балансирана - Вики и "Мастило" пяха просто заради кефа от огромната сцена пред разсеяна и крайно малобройна публика. Кой знае какво внимание не получиха и гостуващите Milow (Белгия) и Kwabs (подобен на Сийл мелодичен и тъмнокож британец). Струпването на входовете започна към 20 ч., но достигна пика си малко преди 22 ч., когато последната вълна софиянци акостира в Бургас. Мнозина роптаеха срещу организацията, малкото входове и недотам адекватната охрана. Не бяха уредени по най-добрия начин и тоалетните, баровете и системата за фестивално пазаруване с карти.

Но всичко това отстъпи на заден план, щом на крайморската сцена в 22.30 - с британска точност - излезе 41-годишният Роби Уилямс. Макар да е концертирал в Букурещ, Белград и Атина, той не изглеждаше много сигурен какво да очаква от българската публика. Започна ударно - с Let Me Entertain You (което е и насловът на турнето), Rock DJ и Come Undone. Повече поза и его, шутовски номера, но и самоирония, шоу и чудесно пеене. Макар да прави спектакли от ранга на Мадона, бившият вокалист на "Тейк дет" е истински талантлив певец и композитор.

С напредването на вечерта Роби осъзна, че публиката го заслужава, че и отгоре. Тя скандираше като един с него, той й изпя Feel, Millenium, She's the One, Kids, Road to Mandalay. Хитовете му бяха поднесени с намигване - и размесени с куплети на "Ю ту", "Оейзис", "Куин", Лорд. Късметлийката на вечерта бе Зори от Благоевград, която участва в традиционната за турнето Let Me Entertain You сценка "в легло с Роби".

На финала Уилямс изпя "Бохемска рапсодия", своя шедьовър Angels и - сам с пианото - My Way на Франк Синатра. "Не мога да повярвам, че чак сега идваме тук. Да дойдем отново, а?", обеща той бъдеща среща на възторжената публика. Тя се съгласи. Почти никой не остана пред голямата сцена за диджей сета на иначе обичаните и гостували неколкократно в София "Стерео емсис". Слаб бе и интересът към малката сцена - "На тъмно", на която гастролираха любопитни български и балкански групи.

Но какво да се прави, като Роби и сам е цял фестивал!

Втората вечер донякъде балансира представата за "Спирит ъф Бургас" като за събитие с многобройни и сравнително равнопоставени атракции в програмата, а не концерт на суперзвезда. Тя бе значително по-слабо посетена - десетина хиляди души. На голяма сцена бяха "Касейбиън" - британска група на върха на славата си, каквито у нас рядко чуваме. В страната на рокдинозаврите съвременното звучене не е на почит и разнообразният фестивален афиш е единственият шанс да чуем нещо "модерно". Миналогодишните хедлайнъри на "Гластънбъри" обаче категорично показаха коя година сме, изпълнявайки песни от последния си албум "48:13" и предишните четири, както и кавър на Praise You на Фетбой Слим. Въпреки че и във втората вечер на плажа имаше немалко фенове, дошли на фестивала главно заради Роби (в началото се продаваха само двудневни билети), недоволни от концерта на "Касейбиън" липсваха. Втората вечер бе по-успешна и за "На тъмно" - там се събраха фенове на легендарните "Ревю", на ПИФ и др. В заключение - въпреки известни организационни неуредици фестивалният дух се завърна успешно в Бургас.
 Британците "Касейбиън" освежиха с модерен саунд фестивалния дух.
 На пясъка се стекоха между 30 и 35 хиляди.
2081
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД