:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът се развълнува от заплатите в БНБ

Подуправителите на централната банка разсърдиха депутатите
Снимка: БГНЕС/БНБ
В Българската народна банка се проведе традиционната церемония по встъпването в длъжност на новоизбрания управител на БНБ - Димитър Радев. На снимката са бившите гуверньори и настоящият: Васил Коларов (3 януари 1984 - 20 декември 1989 г.), Любомир Филипов (24 януари 1996 - 11 юни 1997 г.), Иван Искров (9 октомври 2003 - 14 юли 2015 г.), Димитър Радев, Тодор Вълчев (9 януари 1991 - 24 януари 1996 г.), Светослав Гаврийски (11 юни 1997 г. - 9 октомври 2003 г.). Още на 2-а стр.
Ден след като независимият депутат Велизар Енчев обяви, че заплатата на бившия управител на БНБ Иван Искров е била 45 хил. лв. месечно, въпросът развълнува парламента. Реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров внесоха в деловодството на НС питане до финансовия министър Владислав Горанов за размера на вноската на БНБ в държавния бюджет за 2013 и 2014 г. и какви са заплатите на ръководството на трезора. Освен това те настояват да разберат от вицепремиера Томислав Дончев каква е политиката на Министерския съвет към институциите, които сами определят своите възнаграждения, какъвто е случаят с централната банка.

Според Закона за достъп до обществена информация при подобни обществено значими теми Горанов не може да се позове на търговска или друга тайна, смятат от РБ. "Неуместно е и да се казва, че заплатата на гуверньора не е от значение. Логично е институциите, които сами определят заплатите си, да се съобразяват с това какви приходи генерират и колко ефективно изпълняват задълженията си", смятат двамата депутати. И питат дали е нормално да се получават такива внушителни суми, докато фалира банка, а други изпитват трудности. Петър Славов и Мартин Димитров напомнят, че издръжката на БНБ се увеличава непрекъснато и за последните три години е набъбнала с 13.6 млн. лв.

Няколко часа по-рано Горанов се опита да се измъкне, че не е наясно със заплатата на Искров, но възнагражденията в търговските банки били значително по-високи, макар че отговорностите им за значително по-малки. "За висока отговорност и за важни решения трябва да се получава добро възнаграждение", заключи Горанов с обяснението, че парите на ръководството на БНБ не бива да са обществено известни.

БНБ винаги стриктно е пазила в тайна заплатите си. През ноември м.г. трезорът отказа да предостави данни на Института за модерна политика информация (ИМП) по въпроса. Според ИМП полученият отказ е напълно незаконен и не отговаря на международната практика. Появиха се и информации за заплатите на някои от световните финансисти. Така например шефът на ЕЦБ Марио Драги е взел 379 608 евро за цялата минала година, а заместникът му - 325 392 евро. За 2014 г. пък управителят на Bank of England е получил 480 хил. британски лири.

Вчера новоизбраният управител на БНБ Димитър Радев официално встъпи в длъжност на закрита за медиите церемония. Според пресцентъра на трезора Радев обявил кризата от последната една година за овладяна и че БНБ е излязла от нея много по-силна. Пред парламента Радев обяви, че смята да запази двама подуправители от сегашния състав на УС на БНБ. Той внесе в деловодството на парламента кандидатурите на Калин Христов за ръководител на управление "Емисионно", а сегашният шеф на управление "Банково" Димитър Костов да поеме банковия надзор. Нина Стоянова е предложена да ръководи банковото управление.

Изборът на Радев разгневи част от депутатите. РБ не хареса Димитър Костов, тъй като "е част от кабинета на Жан Виденов". "По време на този кабинет доста банки в България фалират. При това положение и след случая "КТБ" същият човек да бъде предлаган за подуправител, и то на "Банков надзор", на нас не ни изглежда подходящо", бе категоричен Мартин Димитров.

------ПРОМЯНА

Поредна промяна в Закона за банковата несъстоятелност подготвят управляващите. С новите текстове всички списъци, които синдиците изготвят и са важни за кредиторите на банката, ще се публикуват в Търговския регистър. Вносителите са депутати от всички партии в НС. Според тях в момента пасивите и активите на банките са в много по-голям размер, отколкото при писането на Закона за банковата несъстоятелност, пише в мотивите на вносителите. Заради това е наложително осъвременяването на сроковете и начините за информиране на кредиторите на банката. От мотивите е видно, че промените целят да подпомогнат работата на синдиците на КТБ, на които им предстои именно изготвяне и публикуване на списъците на вземанията от фалиралата банка.

















СНИМКА: БНБ
В знак на приемственост Иван Искров връчи на Димитър Радев сребърния звънец, с който се откриват и закриват в последните 12 г. заседанията на УС на БНБ. Именно някои аспекти на приемствеността обаче притесняват депутатите.
25
6299
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
15 Юли 2015 19:31
Подобна заплата развращава непоправимо
15 Юли 2015 19:47
Майната им на парите, важното е да сме здрави
15 Юли 2015 21:34
Така например шефът на ЕЦБ Марио Драги е взел 379 608 евро за цялата минала година, а заместникът му - 325 392 евро. За 2014 г. пък управителят на Bank of England е получил 480 хил. британски лири.
На тия бедняци що не им вдигнат възнаграждението до нивото на гръцките пенсии? Нали те били най-високи в ЕС и били причина за държавния дълг. Да не излезе да е друга причината?
15 Юли 2015 21:39
Да не излезе да е друга причината?

Изключено да е друга.
15 Юли 2015 22:30
Някой няма ли да измисли таван за заплатите в държавните учреждения?!?
Що за наглост е подобна заплата на фона на масовите пенсии от 160 лева, на фона на минималната работна заплата от 380 лева и на фона на масовите заплати от по 450-500 лева?
Защо подобни заплати са тайна?!?
Докога ще се оставяме да ни правят на идиоти в нашата държава?!?
15 Юли 2015 22:56
Защо подобни заплати са тайна?!?
Докога ще се оставяме да ни правят на идиоти в нашата държава?!?

Логично е да има баланс..., те тъпи, ние идиоти!
15 Юли 2015 23:31
Аз мисля, че най-ниските заплати трябва да са държавна тайна и никой наоколо да не знае нищо за тях. Най-високите са... като канчето на ефрейтора, новобранеца да не поглежда вътре.
15 Юли 2015 23:38
Що за наглост е подобна заплата на фона на масовите пенсии от 160 лева, на фона на минималната работна заплата от 380 лева и на фона на масовите заплати от по 450-500 лева?

Хубуу,изключваме го Искров,той май беше бушон който трябваше да гръмне заедно с КТБ,едва ли не е знаел какво се случва в банката!?
Колко да взима управителя на БНБ може би 600 лева? Това,че масово заплатите са по 400-500 лева не трябва да задължава добрия хирург,или инженер,банкер и квот се сетиш още,инвестирал години в учение, да работи за толкова колкото взима масата.
15 Юли 2015 23:40
инвестирал години в учение

още от дете...
16 Юли 2015 01:42
заключи Горанов с обяснението, че парите на ръководството на БНБ не бива да са обществено известни.


И защо не бива?!?
16 Юли 2015 02:39
Добре им наложиха валутен борд на БНБанкстерите.
Представяте ли си колко щяха да отвлекат ако им бяха напълно развързани ръцете ?
16 Юли 2015 07:22
Трябва да кажат заради какви заплати проспаха фалита на КТБ, че може само това да им е наказанието, понеже не искат да се пипа съдебната система.
16 Юли 2015 09:01
Да връща заплатите от последната година след като се осра с КТБ, та милярди заем да тегли държавата да им плаща масрфа. Боклуци с боклуци, тор българска!
16 Юли 2015 09:23
Има един текст за заплатите в БНБ записан в Закона за БНБ, който гласи:
Чл. 23.
(3) Трудовото възнаграждение на служителите на банката се определя от управителния съвет, но то не може да е по-ниско от средното възнаграждение на служители със съответни функции в други банки в страната.

Този текст го имаше и в предишният Закон за БНБ, т.е. имаше го през всичките години на демокрация и пазарна икономика, но май не се спазваше. Сега вероятно се спазва, но .... може би само за шефовете в БНБ. Би трябвало като се обсъжда какви са заплатите на отделни хора в БНБ, да се сравняват със средните заплати на хората на подобни длъжности в банките в България. Второ, би трябвало да се обсъжда не само заплатата на управителя, а всички заплати и да се сравняват с средните за другите банки.
16 Юли 2015 09:45
заплата от около 260 000 евро годишно за шеф на БНБ, е 2/3 от годишната заплата на шефа на ЕЦБ! интересно как се съизмерват отговорностите на единия и другия. да не говорим, че държавата ни е във валутен борд и мноооого от функциите на една централна банка са отнети на БНБ.
45 000 лв. на месец били колкото парите на управител на частна банка. но шефа на частната банка не е избран за шест години и контрол само от "началника", а може да бъде сменен по всяко време. подлежи на контрол от собствениците, от БНБ, ДАНС и ще спра, за да не пропусна някой от главните герои по финансовия контрол. не си определя заплатата сам! освен това шефа в частната банка внася гаранция в размер от няколко месечни възнаграждения. които в определени случаи може и да не си вземе...
ако се приеме логиката, че държавната заплатата в дадена сфера трябва да е съпоставима с тази в частния сектор и същия предмет на дейност, то заплатите в ДАНС, например, трябва да са съпоставими с тези на управителите в дружествата, които проверяват. ами лекарите в държавните болници? хонорарите на служебните адвокати? военните и полицаите изгоряха! няма частна армия, нито полиция - за сравнение
16 Юли 2015 09:58
"Трудовото възнаграждение на служителите на банката..."

абсолютно нормално! за СЛУЖИТЕЛИТЕ на БНБ! които се НАЗНАЧАВАТ в централната банка! чиито функции са съпоставими с тези, на служителите в частните банки. как обаче стои въпросът с управителното тяло на БНБ, което се ИЗБИРА! защото управител, подуправители, на БНБ не е просто "РАБОТА"! както, например годишната заплата на един пилот от палубната авиация на САЩ може да е по-висока от годишната заплата на президента на САЩ...
да, ясно е, че всичко свято на тази територия е безвъзвратно загубено.
16 Юли 2015 10:05
Най-продажни от снимката са Тодор Вълчев и Иван Искров.
16 Юли 2015 10:12
Г-н Искров е получавал само някакви си 1500 евро повече от фрау Меркел. Германският канцлер се разписва срещу 21 000 евро на месец, а нашият гуверньор - 22 500! Мосю Оланд е направо бедняк в сравнение с Искров. Франсето взима скромните 14 910 евро.
Заплатите на министрите в Обединеното Кралство е 15 787 евро на месец, като в тази сума се включва и парламентарната им заплата.
Тов Путин, пък мизерства със заплата от около 5 000 евро месечно, горе долу колкото са джобните на наш Ваньо!
Та, къде са те, а къде сме НИЙ!

16 Юли 2015 10:46
Германският канцлер се разписва срещу 21 000 евро на месец, а нашият гуверньор - 22 500!


45000 лева са 23008.13 евро.
*
Сравнението обаче не е удачно, защото трябва да се сравняват хора на сходни позиции. Заплатата на Меркел трябва да се сравнява с заплатата на Борисов, а тази на Искров с заплатата на шефа на немската централна банка.
*
Тук друг е интересният въпрос - спазва ли се закона по отношение на заплатите в БНБ? Ако закона е спазен, може само да дискутираме дали трябва да се промени закона, но ако закона не е спазен, въпросът е кой в България отново спи по отношение на контрола за спазването на закона. Дискусия в посока: хайде да не спазваме закона, защото ако го спазваме заплатата Му е много голяма, е по принцип безмислена.
16 Юли 2015 11:00
Не закачайте Искров!Та той е ,като исполин до другите на снимката.
16 Юли 2015 11:08
ей това вече затваря порочния кръг:

Закон за БНБ:

чл. 12 (8) Отношенията между Българската народна банка и управителя и подуправителите се уреждат с договори за управление, които се сключват по ред, определен от управителния съвет.

СЕГА видяхте ли къде е заровено кучето? в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ! то ги избира, а договорите за управление си ги съставят и подписват сами?! дали им касата, дали им и ключа от касата, а после защо бъркали в касата? това не е управителен съвет! това е "бомба с часовников механизъм"! какво друго да стане, освен да "гръмне" в часа, за който е настроена?

а аз се чудя защо Искров се хили мазно навсякъде, въпреки че банковата система беше пред взрив. а то 100 % човекът сигурен дали е виновен или не. щото сам си е писал договора за управление! и си знае за какво отговаря - най-вероятно за нищо!

то и за това миналата година се пенявеха едни в НС за извънредно законодателство! после промениха маса закони. но "часовниковия механизъм" не го бутнаха - закона за БНБ! та "народните" представители да искат инфо за нечии заплати, а да променят начина, по който се определят тези заплати и условията за работа на избраните. и нищо не пише за това, че НС приема годишния отчет на БНБ. пише само, че такъв отчет се предоставя... ала-бала.
16 Юли 2015 13:37
Защо някои пищят, че комунизмът бил грабителски? Та тогава се знаеше колко е заплатата на Тато! А тоий е бил прост глупак. Ако е знаел колко ще получава като управителна БНБ, би си сменил работата.
16 Юли 2015 15:03
А тоий е бил прост глупак. Ако е знаел колко ще получава като управителна БНБ, би си сменил работата.

Ама то, влечеше го към финансите, ама пуста отговорност пред Народът!
16 Юли 2015 15:23
"Трудово възнаграждение", "за(р)плата"...
На мен ми звучи много смешно, за числа от такъв порядък!
16 Юли 2015 17:16
На каква база се изчисляват заплатите в БНБ, някой може ли да ми каже?! В частните банки, също?! Защо заплатите на служителите по трудов договор се движат от 600-1200 лева, това до ниво директор на банков клон?! При висшия мениджмънт заплатите започват от 30 000 лева+още по огромни бонуси! Как се формират тези приходи, като непрекъснато ни се обяснява, че се взимат кредити от банките майки?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД