×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Те трябва да представят факти“, отговори Мария Захарова
В центъра на Лондон пък е евакуирана метростанция заради човек, заплашил да задейства бомба
Правосъдният министър Цецка Цачева иска и държавата да поеме отговорност за охраната им
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,796,679
Активни 1,388
Страници 92,148
За един ден 1,302,066

Борисов към кметовете: Обединете се, или няма пари от ЕС

Според премиера чистата околна среда е важна, за да сме здрави
СНИМКА: БГНЕС
Премиерът Борисов призова кметовете да седнат на една маса и да се разберат, за да не загубят еврофинансирането за водни проекти.
Премиерът Бойко Борисов ултимативно поиска кметове, политици, ВиК дружества и бизнесът да се обединят за реформата във водния сектор. В противен случай те няма да получат финансиране от ЕС за проектите си. Той участва вчера във форум за оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 (ОПОС), която е с бюджет от близо 3.5 млрд. лева.

Според изричните изисквания на Европейската комисия (ЕК) във всяка област в страната трябва да се формира една ВиК асоциация, която да е получател на средствата по програмата. За целта в някои области се налага да се консолидират по 10-12 ВиК оператора, което част от кметовете определят като непреодолим проблем. Според регионалния министър Лиляна Павлова досега вече успешно са формирани 16 водни асоциации, но други 12 все още само се обсъждат. Основният ресурс по програмата е предвиден за проекти за водоснабдяване, канализация и пречиствателни станции. За изискването на ЕК се знае от няколко години, но преструктурирането на водния сектор у нас продължава да се бави.

"Вижте съседна Гърция - без реформи никой няма да ни позволи да си разиграваме коня. Което е поискано от ЕК, ще стане. Или ще има по един бенефициент в една област, или няма пари. Срокът е през септември. Който се съпротивлява на реформата, да бъде уволняван. Иначе на публично място в града да поставят снимките на виновниците, заради които градът не е получил пари за водоснабдяване или нова канализация. Ако това са кметът и шефът на ВиК, които не са се разбрали, те ще са виновни", разяри се премиерът. И добави, че България има рядък шанс със средствата от ЕС да изгради това, което и "Живков не е успял в социализма". По повод на боричканията на местно ниво между политици, които искат да наложат влияние във ВиК сектора, предупреди: "Всяка партия иска да си сложи шеф на ВиК, няма да го бъде."

Премиерът се обоснова с това, че опазването на околната среда е много важно за България, "за да могат туристите от чужбина да видят биоразнообразието ни". Той посочи, че се гордее с пречиствателните съоръжения на Варна например и дори се е уплашил, като си е дал сметка как се е къпал в морето там повече от 50 години. Според него важен успех е затварянето на комбината в Кремиковци, както и фактът, че над Стара Загора вече не се носи онзи "хубав жълт пушек". И всичко това било благодарение на проведени реформи, които България трябва да продължи. "Затова сме най-болната нация - лоша храна, лоша вода пием, мръсна околна среда. Е, как ще станем по-здрави, ако не направим нищо?", риторично попита премиерът. А във връзка с предстоящото скоро откриване на новия завод за отпадъци на София той покани австрийските власти да дойдат да го видят, защото техните системи, които кметовете преди време гледали, вече били остарели.

Премиерът оцени високо добрия диалог, който е постигнал с еколозите, защото е убеден, че дейността им допринася за по-чистата ни природа. "Едно блатно кокиче не загина на "Марица". Една година забавихме магистрала "Хемус" да изгнездят щъркелите. 5-6 млн. лева отгоре дадохме на "Струма" за мост и водния дърдавец да може да се разхожда свободно. И за мечки, вълци, костенурки се погрижихме, за врабците огради има", коментира премиерът успехите през последните години в работата с еколозите покрай инфраструктурните проекти в България.ДОБРА НОВИНА

Европейската комисия преведе на България 60 млн. лв. аванс, с които да започне изпълнението на новата ОП "Околна среда", каза екоминистърът Ивелина Василева. "Това не са толкова видими инвестиции, но са от огромно значение. По екопрограмата са изградени 35 пречиствателни съоръжения, 7 регионални системи за отпадъци, други 13 са в процес на строителство, има 2070 км инфраструктура за ВиК мрежи", добави Василева.2
1118
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Юли 2015 20:58
Според премиера чистата околна среда е важна, за да сме здрави
...и политическата такава
15 Юли 2015 11:09
Като е тръгнал да дърпа кметски уши, да опъне първо здраво ушите на подопечната му Фандъкова, благодарение на която София продължава да единствената столица в ЕС без КАНАЛИЗАЦИЯ (Симеоново, Драгалевци, Горубляне, Панчарево, Бояна и т.н.) Как няма да е ''болна нацията'', след като благодарение на ГЕРБ фекалиите в тези столични квартали се вливат в подпочвените води или направо си текат по улиците Изгонете ГЕРБ, спасете София!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД