:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЕК ще получава месечни дотации от данък "производство"

Шест ВЕИ организации се обявиха срещу новата вноска
Снимка: БГНЕС
Държава, бизнес и синдикати се събраха вчера отново, за да говорят за реформата в енергетиката и мерките на правителството. Промените вече са в парламента, но ресорният министър Теменужка Петкова заговори и по друга тема - газовата връзка с Гърция. Въпреки кризата в южната ни съседка няма заплаха за изграждането на тръбата, твърди тя.
НЕК ще получава месечни дотации от Държавния фонд "Сигурност за енергийната система". Договорите в енергетиката ще бъдат разсекретени, а тези с така наречените американски тецове - прекратени. Това ще стане, ако Народното събрание приеме предложенията на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Вчера и във вторник те внесоха в парламента три отделни проекта за промени в Закона за енергетиката (ЗЕ).

Дни след обявяването на новия енергиен фонд група депутати от ГЕРБ начело с бившия енергиен министър Делян Добрев вече е подготвила предложението си. Целта е фондът да събира от всички производители на ток такса в размер на 5% от ежемесечните им приходи от продадена енергия без ДДС. В него ще влизат още парите от продажба на квоти парникови емисии, както и дарения. Събраните суми всеки месец ще бъдат превеждани на НЕК за компенсиране на разходите й по скъпия ток, който е длъжна да изкупува от ВЕИ-тата и американските тецове.

Фондът ще се състои от седем членове - по двама експерти от енергийното и от финансовото министерство и един техен колега от ведомството по околната среда. Двама ще бъдат и представителите на самите производители, макар че към момента не са ясни критериите, по които те ще бъдат избрани.

С промените ще се развържат ръцете на КЕВР да определя индивидуална преференциална цена за зелените централи, ако е засечено, че те са превишили значително инвестиционните си разходи, които формират тази цена. Това се прави, за да може регулаторът да промени цената, в случай че течащата в момента проверка от финансовата инспекция установи драстични нарушения в документите на ВЕИ фирмите. За съществено превишение пък ще се счита разлика от над 5%.

Веднага след публикуването на промените 6 организации на фирми от ВЕИ сектора изразиха "голяма тревожност" от предложенията и обявиха, че с тях се нарушават куп евродирективи, свързани с производството на зелена енергия. Инвестициите в сектора са над 4.5 млрд. евро, от които 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, а около 2.5 млрд. евро са финансирани от българските банки, заявяват в отворено писмо от Асоциацията на производителите на екологична енергия, асоциация "Хидроенергия", Българска ветроенергийна асоциация и др.

"Предложенията, които ще се приемат в рамките на промените на закона, би трябвало да водят надолу цената", коментира шефът на КЕВР Иван Иванов вчера, но не поясни дали намалението ще бъде и за бизнеса, и за домакинствата. Последното предложение на комисията бе за увеличаване на тока за бита с 2%, а на този за бизнеса - с до 20 на сто. "Ако бъдат спазени сроковете с приемане на закона в пленарна зала - не по-късно от 22 юли, и публикувани в Държавен вестник на 24 юли, комисията, ако трябва, ще работи денонощно, за да може до края на месеца да обяви своето решение", увери председателят на КЕВР.

От Реформаторския блок настояват в отделен закон да падне търговската тайна за договорите в енергетиката - идея, която периодично се подновява, но до момента никой не е реализирал. Те предлагат в нейния обхват да бъдат включени производителите на ток. Те ще бъдат длъжни да изпращат контрактите си в пълния им текст на енергийния регулатор в срок до 14 дни от обнародването на закона, ако той бъде приет. Самата КЕВР пък от своя страна ще има на разположение 30 дни, за да ги направи публично достояние. "Макар че снабдяването с електрическа енергия е дейност от първостепенно обществено значение, договорите между производителите на електричество и дружествата, които купуват от тях, по неизвестни причини се пазят в тайна", пише в мотивите към промените в Закона за енергетиката.



РАЗВОД

Договорите с американските тецове "Марица-изток" 1 и 3 да бъдат прекратени, защото има риск от икономическа непоносимост към цените. Такова предложение за промени в ЗЕ са направили петима депутати от Патриотичния фронт начело с лидера си Валери Симеонов. "Предвидено е прекратяването да се извърши доброволно, по взаимно съгласие и въз основа на справедлива компенсация за направените инвестиции и по-специално за тази част от тях, която не може да бъде възобновена, ако централите заработят при пазарни условия", обясняват патриотите.
2
1641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Юли 2015 01:47
Държавата дава сигнали, но явно няма кой (или не искат) да ги видят.
Всичко е толкова елементарно - всички ВЕИ си преподписват договорите с НЕК за изкупуване на електроенергията на цени от 0.07 лв/kWh и няма да има данъци.
09 Юли 2015 17:28
Валери Симеонов играе една и съща пиеса всеки път
Прави ни на балами

Предлага промени, които всички искаме (договорите с американските централи), със 100% яснота, че няма да стане това.
Така за пред електората ПФ уж отстоява лозунгите, с които дойде на власт, ама накрая си остава кротко в коалицията

"Ние внесохме предложения за промени .... Ние това, ние онова .... но те другите, лошите не ръчиха"

Айде стига вече алабалистики
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД