:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В един клас ще може да има над 5-има ученици с увреждания

Деца със специални потребности няма да могат да учат в самостоятелна форма
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
**
В една училищна паралелка или група в детска градина вече ще може да се обучават и над 5 деца с увреждания. Това решиха депутатите от просветната комисия на второ четене на текстове от новия закон за предучилищното и училищното образование.

Сега в една паралелка може да има максимум до 5 деца с хронични заболявания или със специални образователни потребности. С промяната стават до 3, но се допускат изключения, ако в населеното място няма друга група или паралелка, която да осигурява същото по вид образование. Това ще става по преценка на екипа за подкрепа на личностното развитие, който трябва да предлага допълнителна подкрепа за нуждаещите се деца. Ако такъв екип няма, решението за увеличаване на бройката ще се взема от регионалните ресурсни центрове. Ще се иска и разрешение от началника на инспектората.

При увеличаване броя на специалните деца в един клас ще се назначава помощник-учител, чиито функции ще се уточнят в държавния образователен стандарт. Обучението на учениците със специални образователни потребности ще се подпомага и от ресурсни учители.

Помощните училища трябва да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа до 5 години от влизането в сила на закона. Те могат да са общински и държавни, като устройството и дейността им ще се уреждат с правилник, издаден от министъра на образованието. Другият вид центрове, които се създават - за подкрепа на личностното развитие, ще са общински. Те ще са за развитие на интересите на учениците, за кариерно консултиране, за превантивна и рехабилитационна дейност, за ресурсно подпомагане или за психологическа подкрепа. Такива може да са и ученическите общежития, астрономическите обсерватории и планетариумите. Центровете за специална образователна подкрепа пък ще извършват диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с нуждаещите се ученици.



ОГРАНИЧЕНИЕ

Децата с тежки увреждания няма да могат да се обучават в самостоятелна форма на обучение, въпреки че достъпът до нея се разширява. Тя ще е разрешена за даровити деца и за такива с определени здравословни проблеми. Самостоятелно вкъщи ще може да се учи по желание на ученика или родителя, както и след навършване на 16 г. От просветното министерство възразиха срещу задължението регионалните инспекторати да упражняват контрол как върви домашното обучение. Депутатите обаче не се съобразиха и приеха във въпросните експертни комисии да има и представители на Агенцията за социално подпомагане.
6
9489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
21 Юни 2015 18:24
Не разбрах, ще закриват помощните училища и ще се учи само в общообразователни?
21 Юни 2015 18:34
А за децата с множествени увреждания?
22 Юни 2015 01:10
Доколкото разбирам, просто помощните училища ще бъдат преименувани в центрове.
А относно интеграцията в масовите училища, не мога да се въздържа да не споделя някои съображения:
Като майка на дете с множествени увреждания, която бързо и решително емигрира в Западна Европа барабар с детето си в предучилищната му възраст именно поради липсата на каквато и да е възможност за адекватна интеграция на тези деца в България, искам да кажа следното: 1. и преди всичко: аман от бюрократи, които разписват всякакви нови норми, правилници и закони, без да са видели едно дете с увреждане на живо, нито да имат представа от нуждите на тези деца. 2. Не е възможно децата с множествени увреждания да бъдат приравнявани с децата с обучителни затруднения или децата със сензорни увреждания, чиято интеграция по цял свят се е доказала като успешна. 3. Абсурдно е в страна, в която дори хора без увреждания, но от неравностойни групи (да се разбира дори в смисъл на възможност да могат да се защитят), биват стигматизирани и не биват приемани в обществото, да бъдат прилагани практиките за интеграция и включване на деца с увреждания от страни, в които обществото е узряло, има съзнание, история, добри практики, ресурси и каквото още може да се сети човек. Ако искаме това да стане и в България, то просто не може да стане изведнъж. Става постепенно, с много работа, с постепенно включване на тези деца с увреждания. Не може учители, които никога не са подготвяни за работа с такива деца, не биват подкрепяни, не биват стимулирани, не биват подпомагани от достатъчно помощен персонал, да бъдат поставяни в такава ситуация. Нито пък детето с множествени увреждания да бъде "хвърлено" в масовото училище, където нито има физически адаптирана среда, нито ресурсен учител, който да е непрекъснато с него. Нито пък има смисъл. Защото в края на краищата в масовото училище детето няма да научи нищо от базовите умения, които са му нужни за живота - за незапознатите от читателите, става дума за умения като самостоятелно хранене, ходене до тоалетна, обличане, пресичане на улица, смятане с калкулатор, справяне с елементарни страхове, за всички комплексни усилия, необходими за постигане на максимално възможната за състоянието му самостоятелност във всекидневието. Престоят му в часа по химия, физика, литература или математика би бил просто загуба на време и трупане на напрежение за всички страни. Интеграция е нужна задължително - колкото за самите деца с увреждания, толкова и за останалите, но тя трябва да е постепенна, по няколко часа седмично.
Живея в добре уредена западноевропейска страна. Не е от страните, които са интегрирали всички деца в масовите училища - в случая е въпрос на национална стратегия и избор, а не въпрос на липса на ресурси и желание, още повече, че става дума за едно от, смятам, най-толерантните общества. Интегрирани са голяма част от децата, но специални училища продължава да има. Решението за училището в крайна сметка вземат родителите - след разговор с компетентни лица, посещения на учебни занятия в желаните училища. И въпреки това около месец-два след началото на учебната година винаги има случаи на стресирани деца и отчаяни родители, които се завтичат към специалното училище с молба детето им да бъде преместено там. Защото голямото желание за интеграция не може да компенсира тежките многостранни дефицити.
22 Юни 2015 08:22
Аз като гледам отстрани като човек извън системата, всички риформи в образованието ми изглеждат с цел да се икономисат едни пари или разходи да се прехвърлят от държавата към общините, а не да се осигури по- добро образование или условия за когото и да било.
22 Юни 2015 08:27
Някой от тия, които пишат закона, дали е виждоа дете с множествени увреждания. Защото тези деца понякога започват да пищят без причина /те живеят в собствен свят/, започват да си тананикат. Как ще се провежда обикновен час с другите деца. Да не говорим пък за повече от 1-но такова дете в клас.
22 Юни 2015 09:28
еми като почне да досажда ,другите ще му дръпнат един бой и то ще се интегрира
Колкото и да ви се струва жестоко но дете с проблеми е подложено на страхотен тормоз в нормално у-ще Нищо педагогично не виждам в това
Прав е колегата дето казва че всъщност тези реформи са да се икономисат едни средства и да бъдат прехвърлени разходите към общините
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД