:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кметове ще кърпят пътища с асфалт втора употреба

Държавата дарява отпадъка от рязане на дупки по шосета
СНИМКА: БГНЕС
Укрепването на свлачището в Кресненското дефиле по пътя към Гърция - част от програмата за ремонти, вече започна.
Държавата ще помогне на кметовете да си оправят общинските пътища и улици с рециклиран асфалт от ремонтите на магистралите, които започнаха с отпуснатите от правителството 100 милиона лева. Това съобщи вчера регионалният министър Лиляна Павлова при обявяването на програма за предстоящи ремонти по шосетата.

Става дума за отпадъка, който остава от т.нар. фрезоване - изрязването на асфалта, за да се направят кръпките. "Този материал се състои от камък и асфалт, с него може да се пълнят дупки, както и да се полагат по-груби настилки върху черни пътища", обясни шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. Според него рециклиран материал се използва всяко лято при ремонти и на държавните, и на общинските шосета. Тази година обаче заради мащабната ремонтна програма и особено заради рехабилитацията на 80-те км магистрали отпадъкът щял да е много повече. Затова държавата решила да подпомогне общините с материал тип "втора цедка".

За общините са предвидени 60 хил. кубика - това ще е остатъкът от ремонта по магистрала "Тракия", сметна Лазаров. Общото количество рециклиран материал това лято може да е към 200 хил. кубика. Идеята вече била обсъдена с премиера Бойко Борисов и той е дал благословията за дарението, което ще направи държавата. Целта е правителството да подпомогне общините да подобрят 4-класната пътна мрежа, която е в много лошо състояние, пък макар и с материали втора ръка.

"За да не ни обвиняват, че даваме на едни за сметка на други, ще искаме съдействието на сдружението на общините", каза министър Лиляна Павлова в отговор на въпроса как ще коментира решението за държавно дарение в година на избори. Сдружението ще разпределя парите, а общинските и пътни фирми по поддръжката ще си взимат материала от базите на областните пътни управления, в които той се депонира.

Освен мащабните ремонти на старите участъци от магистралите "Хемус" и "Тракия", които вече започнаха, през май ще се кърпят и първокласните и второкласните шосета. В бюджета на пътната агенция за това са предвидени 56 млн. лева. В програмата за юни е предвидено да се ремонтират и третокласни шосета, до които рядко стига финансиране. "Ще пълним големите дупки, това ще създаде проблем, защото хората ще се натъкват след ремонтиран участък на такъв с по-малки дупки. Но това позволяват парите", коментира Лазаров. Освен големите виадукти, които се ремонтират това лято, по "Хемус" ще бъдат стегнати още два по-малки моста.



ЧИСТЕНЕ

За почистване на снега през зимата са отишли 55.7 млн. лева, но са наложени и глоби в размер на 280 хил. лева на фирмите по поддръжката. Причините са закъснение с изкарването на машините при снеговалеж, непочистени трасета и недостиг на материали за опесъчаване.
11
3221
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
12 Май 2015 19:48
амиии...и старите бордюри, и старите плочки може да им подарява..
12 Май 2015 20:37
Да, днес прочетох първите две водещи новини в СЕГА и през ума ми мина, че утре, в сутрешните блокове на Нова, бТв и Тв7 няма да има цитати от СЕГА.
Сбърках.
Оказа се, че е подготвено третото заглавие.
Дори бих предложил да смените заглавието с още по-силно: "Държавата не дава нови материали за пътищата в общините".
Така дори Дневник ще цитира СЕГА.
12 Май 2015 21:06
Много хубава песен за Бозата изпяха децата!
Че дори почерпиха журито с по една голяма чаша боза.

Утре чакайте по всички ТV-та да се лее Боза на поразия...
Да не забравите да си турнете по една кофа под телевизора!
12 Май 2015 22:13
Под вещото ръководство на Лилето, скоро ще се предлагат рециклирани Талпи. Затуй предлагам, да им изплащаме рециклирани данъци, с това което остава след консумация в натура!
13 Май 2015 05:59
Мда-а, дрехи - втора употреба, коли - втора употреба, вече и пътища - втора употреба...
Въобще - живот втора употреба...
Дано да има втори живот и дано в него се радваме на първа употреба...
13 Май 2015 07:36
и женииии....и жени втора употреба
13 Май 2015 07:42
Дано да има втори живот

Ама на теб този първи ли ти е?
Eeeee, споко - има още много да учиш, ще има!
13 Май 2015 08:13
Дупката трябва да се запушва веднага щом се появи. Дори силен бетон да се запълни е по-добре от това нищо да не се прави и да се чака да се увеличи.
13 Май 2015 10:29
Много интелигентно! Вместо да се ремонтира веднъж, но както трябва и с качествен материал, ще се прави по няколко пъти в годината с отпадъци, но пък правилните фирми ще вземат пари по няколко пъти.
13 Май 2015 11:47
Много щедра тая държава бе, дарява отпадъка. Що тор има в канализацията за благотворителност. Използвана тоалетна хартия някой да иска?
13 Май 2015 22:44
Какво значи държавно дарение ?
________________
квартири свищов
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД