:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мила Родино!

Дали националните химни с техните гръмки текстове, горди възхвали и сляп патриотизъм не са в днешно време отживелица?
Снимка: БГНЕС
Швейцарска идилия. Британският художник Саймън Бек е изобразил в снега на Ридералп Вале еделвайс с швейцарски кръст.
"Ти явяваш ни се от зората, на лъчите в светлината. Гледаме те, о, Всевишний, над Алпийските вършини. Да се молим дойде час, вси швейцарци волни!" Така звучи в приблизителен превод тъй нареченият "Швейцарски псалм" - официалният химн на страната от 1981 година насам, който мнозина швейцарци смятат за прекалено религиозен и вече неуместен. В Швейцария се шегуват, че химнът дори малко напомня на прогнозата за времето: след зората и Алпите в следващите куплети се появяват "звезден небосклон", "завивка от мъгла" и "море от облаци". По-нататък благочестивият швейцарец преминава през "жестока буря" и "гръмотевичен ужас", та белким укрепи вярата си в Бога...

С две думи: прекалено много природни явления, прекалено много религия, плюс език, който изобщо не отговаря на духа на времето. Повечето швейцарци го докарват до края на първия куплет - и не знаят по-нататък. Ето защо през 2012 г. една голяма швейцарска фондация поде кампания за нов национален химн, който трябва да отразява главните ценности и самоусещането на днешна Швейцария. (Текстът за настоящия химн е написан през 1841 г. от поета Леонард Видмер, а музиката е на свещеника Алберих Цвисиг. Химнът е официално утвърден едва през 1981 г. - б.р.)



Горда бяла планина



Журито, в което влизат теолози, диалектолози, музиканти, журналисти, политици, представители на бизнеса, книгоиздаването и спорта, подбра шест измежду общо над 200 предложения. Тези шест предложения вече са записани на четирите официални езика на страната - френски, немски, италиански и реторомански. Решението на журито ще бъде внесено за одобрение от правителството. Пита се обаче кои са "главните ценности" на днешна Швейцария?

Националният химн представя страната пред света. Той се изпълнява на държавни церемонии, пее се и по стадионите. В моменти на политическа криза протестиращите често използват химна, за да огласят съпротивата си срещу правителството - както в момента в Бразилия, например. В Швейцария обаче политическите измерения на химна не са толкова важни. Поради това, че в страната съжителстват четири култури и четири различни езика, от химна се очаква да укрепи някаква обща идентичност и освен това да демонстрира привързаност към християнските ценности и отвореност към света. Всичко това произтича и от конституцията на страната, чийто преамбюл започва с думите "В името на Господ Всевишния", а после съдържа препратки към такива ценности като свободата, солидарността, откритостта, многообразието и единството.

"Поръчката" не е лесна за изпълнение. Това добре личи в шестте селектирани текста. Един от тях възпява "закрилата и отечеството в швейцарските земи". В друг слушателят със сигурност ще се препъне в непохватния стих, който гласи приблизително: "Красота излъчва нашата природа, с култури многолики слави се народът". От друга страна, точно този стих със сигурност особено ще се хареса на туристическите дружества, кръжоците по родолюбие и мъжките хорове. Същото важи и за още един поетичен бисер: "Високи планини, градчета китни, езера: швейцарската ний любим красота!".



Не е ли демоде?



Популярният швейцарски музикант Флавиан Грабер смята, че идеята да се избере нов национален химн е направо конфузна. "Според мен националните химни изобщо вече не отговарят на духа на времето", казва той. Музикантът смята, че в един свят, който вече отдавна функционира отвъд всякакви национални граници, "една подобна романтична представа за родината е кичова и демоде". В един от селектираните текстове например се казва: "За благото на нашата страна, за благото на китната Родина. Швейцарийо, за твойто благо до амина!" Флавиан Грабер критикува съзнанието, което прозира зад такива строфи. Защото те носят неправилното внушение, че "ние в Швейцария сякаш сме си извоювали и заслужили това благо с тежък труд и борба".

С две думи: трудна е работата с швейцарската идентичност. Големият швейцарски писател Фридрих Дюренмат още през 1950 г. пародира по следния начин "Швейцарския псалм": "Вече може да се вярва единствено на твоята банкова тайна. Какво се случи с теб, моя земя?". Карл Шойбер, един от членовете на журито за новия химн, има обаче съвсем проста концепция: "На швейцарските банкноти присъстват всички четири езика. Същото е и с химна: трябва да може да се пее и на четирите".

На 12 септември в рамките на едно телевизионно шоу швейцарците ще могат да гласуват с есемес за новия химн. Всеки притежател на швейцарски мобилен номер има право да се включи: пряка демокрация по швейцарски, стига да си мобилен абонат. Одобреното предложение ще бъде внесено в правителството, а то на свой ред може да обяви национален референдум, в който да се включат и хората без мобилни телефони. Но ако в крайна сметка все пак не излезе нищо - какво пречи старият химн да се опакова в нова премяна? Та нали още през 2013 г. балканският Suma Covjek Orkestar предложи версия на химна, подправена с мощни балкански ритми... (https://www.youtube.com/watch?v=l_7Oyl5q_v4)
17
2598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
22 Април 2015 22:15
Какъв химн бре. За кукловодите понятието Родина е мръсно и демоде.
23 Април 2015 00:22
DW са основен проводник на пропагандата. Основен инстумент на либералната идея с много активен офис в България. Квото излезне от там знайте не е стока. ДД 1:1.
23 Април 2015 01:25
DW= ultra liberalna media= garbage (kakto vinagi). Chudia se zashto vestnik "Sega" gi prepechatva.
23 Април 2015 07:53
Независимо от DW, време е да направим "Върви народе възродени" химн на България.
Вярно е, че във всички химни се пее какви герои и бабаити са народите, как са се борили, как са се освободили /?!/, колко прекрасни са пущинаците , които обитават...
Само ние ще имаме рядката , не, единствената възможност да възпяваме своята древна култура и писменост !
23 Април 2015 08:12
Знаете ли как се разбира, че от Австрия сте минали в Швейцария? Когато кравите станат по красиви от жените.
23 Април 2015 09:57
Стига с тоя ретропатриотизъм! Във века на глобализацията да се гордееш със страната си и да я защитаваш значи си путинофил.
(На Швейцария е простено - не е в евроатлантическата общност.)
23 Април 2015 10:05
А знаете ли кога се разбита, че сте преминали от Хърватия в Сърбия?
Когато почнат те да псуват на майка.
23 Април 2015 10:19
Да им имам проблема на швейцарците! А що се отнася до българския химн, много даже си е хубав! Отразява красотата на територията и няма нито дума за населението и управляващите, и слава богу
23 Април 2015 10:29

-----------------------
Сайтът на Генек

23 Април 2015 10:32
Според мен Мила Родино трябва да се смени с One shot at glory на Judas Priest: https://www.youtube.com/watch?v=_fpscxE9WDk
23 Април 2015 10:46
Независимо от DW, време е да направим "Върви народе възродени" химн на България.
Вярно е, че във всички химни се пее какви герои и бабаити са народите, как са се борили, как са се освободили /?!/, колко прекрасни са пущинаците , които обитават...
Само ние ще имаме рядката , не, единствената възможност да възпяваме своята древна култура и писменост !

Не съм напълно съгласен с второто изречение, но като цяло
23 Април 2015 18:16
На Deutsche Welle трябва обезателно да се смени името поради несъответствието спрямо същността на тази информационна, пардон: про-сащисана, про-ционистка и подкрепяща сатанистите-паразити, агенция. Рупор на нео-либералната проказа!

За да не срами името Deutschland!!
23 Април 2015 18:29
Няма Мила Родино, няма Всевишний! По целия омачкан свят трЕбва да ечи Химнът на Трейдърите и Корпорациите, за да се знае, че Свършекът наближава и разгонените фарисеи-миризливи соросоиди бутат цялото човечество в гумното.
23 Април 2015 18:32
А знаете ли кога се разбита, че сте преминали от Хърватия в Сърбия?
Когато почнат те да псуват на майка.


Един познат,който беше на екскурзия ми каза,че е видял надпис пред вратата на един храм- Не пцуйте Господа!
23 Април 2015 18:51
Логична евростъпка. Приемат емигранти омесени с терористи, като и двете групи са готови да присъединят и превърнат приелите ги държави към собствените си вилаети. Приемат от памти века турци, дето са световно известни "национал-нихилисти". Сега доубиват и патриотизма в държавите-приемнички и работата заспива. На страничния наблюдател му остава само да се чуди въпросните драскачи на друга планета ли живеят или в друго измерение. Щото такъв нихилизъм само с плащане трудно може да бъде обяснен.
23 Април 2015 22:58
Флавиан Грабер критикува съзнанието, което прозира зад такива строфи. Защото те носят неправилното внушение, че "ние в Швейцария сякаш сме си извоювали и заслужили това благо с тежък труд и борба".
Ми кой? Американците, руснаците или друга някоя армия освободителка са ви ги снесли? Ако говорим за благосъстоянието, жизнения стандарт и респекта към Швейцария по света, разбира се. Ако става дума за природните дадености-тях никой народ не си ги е заслужил "с тежък труд и борба". Комуто колкото отсипал Господ-толкоз. Щото той и за нас, българите, хич не се е скъпил, ама...хайде да не почваме.
Допреди време мислех, че Швейцария е бедна само откъм глупаци. После разбрах, че (вече) не е тъй-дали си ги внесоха, или като по-схватливи се научиха сами да си ги правят, ама на, вече всичко си имат. Тази статийка го потвърждава.
24 Април 2015 08:37
А знаете ли кога се разбита, че сте преминали от Хърватия в Сърбия?Когато почнат те да псуват на майка.


Тоя лаф за псувните на сърбите е на Константин Величков още и е нещо от сорта: "Вървиш от изток на запад и докато местните те псуват на майка, значи си в Българско, като почнат да ти псуват бога на майка, вече си в Сръбско".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД