:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Доходите от лихви по депозити паднаха до рекордно ниски нива

Заемите за домакинствата също поевтиняха, но интересът към кредитите продължава да е слаб
Тихомир Тошев
Лихвите по депозитите у нас са паднали до рекордно ниски нива през февруари. Средната доходност по тримесечните влогове вече е под 0.9% на годишна база. Това сочи последният анализ на финансовия портал "Моите пари". Само за година индексът на лихвените нива по влоговете се е свил с около 65%. Финансовият портал изчислява чистия доход от депозитите, след като се приспадне данък лихва. Точно преди година - през февруари 2014 г., печалбата и по левовите, и по евровите влогове е била над 2.30%.

През февруари средната доходност от депозитите в евро е паднала до 0.8%, докато през януари е била 0.97%. Индексът по левовите влогове през миналия месец е 0.88 % при 1% през януари. Според анализа 11 от банките у нас са свалили допълнително лихвите по влоговете си през февруари. Тенденцията на спадане на доходите от депозити започна от 2009 г., но се засили особено в последните месеци след фалита на КТБ. Очаква се това да бъде потвърдено и от лихвената статистика на БНБ, която ще бъде публикувана в четвъртък.

"За по-краткосрочните депозити - за 1 и 3 месеца, лихвените нива са под 1 и около 1%", каза пред "Сега" изпълнителният директор на "Кредит Център" Тихомир Тошев. Някои от малките банки у нас предлагат и по-високи лихви, когато имат нужда от повече средства за кредитната си дейност, но това е рядкост.

Според информационния бюлетин на БНБ тенденцията лихвите да падат под 1% се засилва от края на миналата година. През декември 4 банки у нас са предлагали влогове с лихва до 1%. Година по-рано само една банка е имала подобни условия. В същото време в края на 2013 г. 14 банки са предлагали продукти с лихви над 4%, докато в края на миналата година е имало само една такава банка. Прогнозите на БНБ са през тази година лихвите да продължават да падат. Въпреки почти нулевата доходност от влоговете обаче спестяванията продължават да растат. В края на януари в банковата система са били депозирани 58.95 млрд. лв.

Слабото кредитиране и увеличаването на спестяванията са основна причина за ниските лихви, смятат експерти. Според Тихомир Тошев банковата система е твърде ликвидна, а от 5 години кредитирането е в застой. "Факт е, че в последните 6 месеца спадът на лихвите беше по-съществен и той започна още преди изплащането на гарантираните депозити в КТБ", коментира пред "Сега" Тошев. Друга причина според анализаторите е, че трезорите вече не се конкурират с високите лихви на КТБ. "Вече я няма КТБ, няма конкуренция от високи лихви и банките свалят нивата", коментира пред "Сега" Десислава Николова от "Моите пари".

Положителна тенденция за потребителите е, че в първите 2 месеца на 2015 г. лихвите по заемите също отбелязват значителен спад. Според анализа на "Моите пари" годишният процент на разходите (ГПР) по ипотечните кредити в евро, който включва всички такси и услуги, пада с 1.09 процентни пункта до 7.07%. За година ГПР по левовите ипотечни заеми намалява също с 1.09 процентни пункта до 6.98%.

"Лихвите по ипотечните кредити слязоха трайно под 6%", коментира още Тихомир Тошев и обясни, че в последния месец са се появили оферти за жилищен заем на лихвени нива от 5.3% и 5.5%. Този процент обаче не включва допълнителните разходи за такси и услуги. През февруари 4 банки са подобрили условията си по потребителски заеми, а една е удължила срока на съществуваща промоция. За година ГПР по потребителските кредити е паднал с 1.11 процентни пункта и в края на февруари е средно 13.54%.

Според прогнозите на БНБ за първото тримесечие на тази година банките ще продължат да опитват да раздвижат кредитирането, като облекчат в голяма степен условията си за отпускане на кредити на домакинствата. Според централната банка ще се смекчат допълнително и стандартите за отпускане на фирмени заеми, но в по-малка степен.
20
5369
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
23 Март 2015 19:47
Видно от дописката разликата между лихвите по депозитите и тази по кредитите е двойно по-голяма от трите процентни пункта,фиксирана в известната формула на БЛАГОРАЗУМНОТО (и оттам УСПЕШНОТО!) банковото предприятие, която е 9363 - отваряш банката в 9 часа, събираш хорските пари на депозит при 3 % лихва, раздаваш ги като кредити при 6 % (с трите п.п. разлика издържаш банковото предприятие и даже имаш прилична печалба), и в 3 следобед отиваш да играеш голф! Нейното НЕспазване в България е и причина за комата на българския реален сектор, и доказателство за "помпата" с която чужбинските банки, които оперират у нас, претакат към "майките" съществена част от националния доход на българите!

Днес по АЛДЖАЗИРА изгледах много интересен филм за ГОЛДМЪН ЗАКС (съкр.ГъЗъ) и нейната СВЕТОВНА мрежа от НЕЙНИ ХОРА на КЛЮЧОВИ МЕСТА, чрез която ГъЗъ, по думите на авторите на филма, реално УПРАВЛЯВА не само УСА, но и целия СВЯТ! Та, за мое ВЕЛИКО удивление Марио ДРАГИ, шефът на ЕЦБ, се оказа едно от лицата на мрежата, работило (а може би и сега) за ГъЗъ! Филмът много си струва! Дали ще се намери т.в.канал у нас, който да би го купил, превел и пуснал!!!
23 Март 2015 20:12
Според Тихомир Тошев банковата система е твърде ликвидна, а от 5 години кредитирането е в застой.

И ще продължава да е в застой при безумните лихви...
Уникредит си ме дере с над 8% и няма държава да спре този произвол!
През последните 7 години чуждите банки у нас са изнесли към банките-майки в чужбина над 15 млрд!, а продължаваме де се чудим защо сме бедни и теглим 16 млрд заем!
23 Март 2015 20:15
А лихвите по кредитиет защо не падат съшествено??
23 Март 2015 20:26
а продължаваме де се чудим защо сме бедни и теглим 16 млрд заем!

Никак не се чудим! Даваме си парите за 1% а после същите пари банките ни ги дават на държавата с до 10% лихва.
23 Март 2015 20:43
"Уникредит си ме дере с над 8% и няма държава да спре този произвол!"


Селям Халейкум, рядовой, ...
ПлесNick от 23 Март 2015 19:47, , в тоже хпоощрително ...
23 Март 2015 21:46
"Уникредит си ме дере с над 8% и няма държава да спре този произвол!"


Напротив, има си закон според който можеш да си погасиш кредита без наказателна такса, както беше до скоро. Изплати си го и няма да те дере с 8%.
24 Март 2015 07:48
Ми как няма да паднат - намаляха балъците, готови да плащат майка си и баща си за кредити... А няма ли телета - няма работа за касапите...
---------------------------------
Сайтът на Генек
24 Март 2015 08:57
Напротив, има си закон според който можеш да си погасиш кредита без наказателна такса, както беше до скоро. Изплати си го и няма да те дере с 8%.

Я-а, каква катерица си имаме - не само зла, но и умна, пък и знаеща законите!...
И с какво да го изплатя - с жълъди ли?...
24 Март 2015 09:03
Редник,
виж хубаво какво си подписал. Ако те "дере" банката извън договора можеш да ги съдиш. Но ако те "дере" според подписаният договор какво да направи държавата? Все пак не си отишъл под дулото на пистолета да взимаш парите. А ако е така - тогава пак можеш да ги съдиш.
24 Март 2015 09:34
Лелеее ....
24 Март 2015 10:20
редник, ,
Процедурата е следната:
Отиваш в банки, предлагащи по-добри условия и вземаш оферти за рефинансиране на кредита ти.
След/ако ти предложат по-добри условия от друга, се консултираш в настоящата дали са съгласни да променят договора с по-добри условия. Удивително, но не рядко това се случва.
При неудовлетворителна оферта от настоящата кредитна институция плащаш накуп кредита си с нов такъв/договорен при ниската лихва/.

Обърни внимание за цялостните условия, не само за лихвата.
24 Март 2015 11:46
Въобще не му се връзвайте на редника!
Всеки път като има подобна статия за банки и кредити той уревава урталъка, как лошата Уникредит го дере жив!
Аз лично два пъти подробно съм го съветвал как да постъпи, но видно за него е по-лесно да се оплаква, отколкото да се размърда и да си потърси правата!
24 Март 2015 11:54
Натисни тук

24 Март 2015 12:45
Мда-а, Уникредит по депозити - ЕФЕКТИВНА ГОДИШНА ЛИХВА 0.74 %...

Колеги, благодаря за съветите!
Аз знам за един, осъдил Уникредит - човекът е компютърен специалист в банка в Англия и когато му пробутват тук номера с "Премия"-та, съди Уникредит и печели на първа и втора инстанция, след което си погасява заема, защото е с голяма заплата и приключва с Уникредит.
За съжаление, у нас правото не е прецедентно и това, че съдът е осъдил Уникредит в Русе, не означава, че банката трябва да преустанови тази практика и да върне надвзетото на всички останали - та затова пиша, че трябва държавна намеса...
Хиляди са като мене и - как мислите, защо не съдят банките?...

24 Март 2015 13:19
Просто иди в Уникредит и искай да предоговорите лихвата - иначе ще рефинансираш в друга банка. Нищо не губиш! Пускаш молба и си тръгваш. Те ще ти се обадят по телефона.
24 Март 2015 13:37
Дрън,дрън... Ако искаш предоговаряне, ти натрисат толкова много такси и таксички около новия договор, че по-ниска лихва с 1-2% не може да ги покрие в близките 10 години. Единственото спасение е предсрочното погасяне и повече никакви кредити. Но лошото е, че винаги се намират нови баллъци, които да вземат кредити при тези безумни условия. Глупаците намаляват, но никога не свършват. Затова банките са вечни
24 Март 2015 13:47
aazz, ,
Банките продават продукт, който има купувачи.

Имам познати, предоговорили кредитите си.
Както и такива, които ги рефинансираха.
24 Март 2015 14:49
Дрън, дрън ама действа!
Отиваш в съседната банка, искаш оферта за рефинансиране и с разпечатка на погасителният план отиваш в Уникредит! Няма как да устоят на предложението ти!
Проверено многократно!
24 Март 2015 14:50
Но ако те "дере" според подписаният договор какво да направи държавата?
Да равнопостави субектите - колкото е лихвата по забавата на държавни вземания (ОЛП+10%), толкова и по кредита. Или да приложи принципите на "свободни пазар" - два пъти по-висока лихва и повече от ОЛП (0.2%) да се счита за измама.
24 Март 2015 14:53
Драга aazz,
винаги ще има банки, не защото хората са балъци, а защото не притежават собствен капитал и имат нужда да се развиват, а не да "съществуват", чакайки някой да ги оправя!
Да наричаш инициативният балък е чиста проба деменция.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД