:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обрат в обществените поръчки - първо ще се отварят ценовите оферти

БОРКОР обяви, че в публичните търгове и конкурси има свръхбюрокрация и дискриминация
...
Новият регламент на провеждане на търговете за обществени поръчки, който правителството подготвя, променя последователността на отваряне на офертната документация. Това стана ясно вчера от думите на вицепремиера и министър на еврофондовете Томислав Дончев, който представи основните моменти в подготвения изцяло нов закон за обществените поръчки на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България.

Както в. "Сега" писа, основната мярка е свързана със съкращаване на сроковете. Идеята е първо да се отварят ценовите оферти на кандидатите, след това да се обявява коя цена от кого е предложена и накрая да се пристъпва към техническата документация. Когато се види кой е кандидатът, предложил най-изгодната цена, веднага може да бъде обявен за печеливш, обясни Томислав Дончев.

Така според екипа му, подготвил проекта с участието на други министерства и браншови организации, ще се спести много време в процедурата. В момента офертите се разглеждат около месец и едва тогава комисията по конкурса обявява решението си за печелившия. В проекта на новия закон се предвижда възможността кандидатите да използват единна декларация. Тя ще се внася заедно с офертата вместо огромното количество документи, искани сега за годността на фирмата. Това е свързано и с идеята за типовите договори, които строителният бранш отново поиска.

Друг важен акцент в новия модел е пълната електронизация, към която ще се върви. Въпреки че за нея се говори от години, сега България трябва да изпълни ангажиментите си по въвеждане на електронните търгове по европейските директиви. Срокът е около година, но според вицепремиера Дончев със сега започналото обществено обсъждане и предстоящо приемане на закона имаме възможност да приложим изискванията на Европа няколко месеца по-рано.

Обжалване само пред една инстанция - КЗК, е другата идея, предвидена от управляващите. Според министъра на околната среда Ивелина Василева типовите договори ще намалят и обжалванията, а така ще се спести забавянето на поръчките. Често обжалванията отнемат 6-7 месеца. Фрапантни са случаите с поръчки по програма "Околна среда", които са затлачили проектите с 2 години заради съдебни процедури.

Дискриминация вместо реална конкуренция - това пък е един от основните изводи на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, известен като БОРКОР. Той е направен в анализа на проведените обществени поръчки по изпълнението на публичната инвестиционна програма на правителството "Орешарски" за близо 500 млн. лева от миналата година. Общините са възлагали най-много строителство - 90%, от всички дейности. Анализът на критериите за подбор на фирми показва свръхбюрокрация, дискриминационни и ограничителни условия, каза и. д. шефът на центъра Елеонора Николова. В същото време едва в 30% от сключените договори е постигната чувствително по-ниска цена от прогнозната. Това означава, че конкуренцията не е постигната, категорична е Николова.
 Елеонора Николова
11
4053
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
23 Март 2015 19:33
Обжалване само пред една инстанция - КЗК, е другата идея, предвидена от управляващите.

Лелееее, Петко Бизнесмена ще има яко да черпи!
24 Март 2015 05:14
Няма по голяма глупост от това! Значи печели този с най ниска цена макар и да не отговаря на техническите условия.
Имам по добро предложение за пестене на време, още преди търга да се съобщава кой го е спечелил така няма да се хаби хартия и време на комисията!
24 Март 2015 06:10
Горните идеи явно са на Баце. Той напоследък има некои събражения относно работата на съдебната система.
24 Март 2015 09:11
Само по цена - браво! После анекси и други врътки. Който е имал някакво отношение към търгове, знае, че цената е само един параметър и много често може да бъде манипулирана. Особено ако има вътрешна информация каква цена са дали конкурентите, а такава без съмнение ще изтича към правилните хора. Веднъж като се спечели поръчката, към договора и цената у нас често се правят разни "допълнения" и ниската начална цена тотално се обезсмисля.
Обжалване само пред една инстанция- Браво! Щото не може пред половин.
Мисля че най оперативно ще бъде да се назначават печелившитв лично от ББ, без право на обжалвания и разни такива глупости. Така и време ще се спести, и нерви. Все едно резултатът ще бъде същия.
24 Март 2015 09:14
Триумф на корупционера Петко Николов. Местните "бизнесмени" отдавна прилагат правилото: никакви пари на КЗК, защото тя е само първа инстанция и нейните решения подлежат на обжалване. Така приходите на Петко Николов рязко секнаха. Да подкупиш съдия от 4-то отделение на ВАС е много по-евтини и лесно, пък и неговите решения са окончателни, т.е. няма опасност да се налага да подкупваш още мръсници.

Сега Петко Николов се е разбрал с глупака Томислав Дончев, КЗК да остане единствена и неповторима инстанция. И така към Петко ще потекат едни реки от мед и масло.


24 Март 2015 09:22
Идеята е първо да се отварят ценовите оферти на кандидатите, след това да се обявява коя цена от кого е предложена и накрая да се пристъпва към техническата документация


Ето това "нововъведение" може да кандидатства за Нобел. Такива дилетанти се занимават с обществени поръчки, че направо Гошо Тъпото е академик в сравнение с Дончев, Петко & Елеонора Николови. Какво ще промени това (1-во да се отварят ценовите оферти)? Немалко са случаите, когато кандидатите за изпълнители на определена обществена поръчка хал хабер си нямат от предмета на поръчката, никога не са изпълнявали подобен, но участват на олимпийски принцип. И какво, ако разберем, че всички кандидати са дали цени между 90-110 единици, а некакъв Мунчо е дал 70?

24 Март 2015 09:38
Шуробаджанащината е явление, което избуя и доби епидемични размери през прехода, попари надеждите и мечтите на милионите граждани, които очакваха равен старт и възможности да се реализират съобразно своята подготовка, знания и положен труд.

Това твърди Елеонора, тогава депутат и вече бивш кмет. Бивш кмет от най-ярките времена на корупция, когато "Бъдеще за България" твореше история и полагаше основите за "Андромеда за България" и други подобни.
Да не забравяме, че министър 10% й беше "мозъчен партньор" в партийният клуб 10 на СДС Заедно с Едвин Сугарев, Евгений Дайнов, Методи Андреев, Светослав Божилов и Филип Димитров
~~~~~~~
#НаштоЛенчеВашатаАнтонинаТяхнатаАлиса
24 Март 2015 10:29
Тея пак счупиха глупомера - изборът само на база най-ниска предложена цена е направо върха! Да се бяха напънали още малко и да бяха предложили избор на база най-голям предложен рушвет...
24 Март 2015 10:42
Navaha 24 Март 2015 05:14, Begemot 24 Март 2015 09:11, Cardozo e Sa 24 Март 2015 09:14
24 Март 2015 17:36
Добре де, ами как ви харесва когато в дадена обществена поръчка спецификацията е
нагласена за конкретна фирма, и като знае това, фирмата залага прогнозната цена и
печели с максимална ценова оферта? Това е причината за огромните разходи за доставка
на медицинска апаратура в обрастта на здравеопазването и за огромната му задлъжнялост.
И в двата случая на отваряне на офертите /преди или след/, ключова роля ще играят
спецификациите. Там е заровено кучето и там трябва да се работи.
24 Март 2015 21:59
И в двата случая на отваряне на офертите /преди или след/, ключова роля ще играят спецификациите


Въпросът е много сложен и няма решение. Има лечение на симптомите, ама болестта ще си остане. То е повече прозрачност на 2 етапа: 1) вземане на решение за обявяване (откриване) на процедура и 2) оценяването на офертите. Например: при 1-вия етап могат да се посочат мотивите за поставяните изисквания и респ. критериите за оценка на офертите; при 2-рия могат поне да се оповестяват имената, дипломите, професионалната квалификация и стаж на комисарите-оценители.

Добро решение ще бъде да се обжалва пред административните съдилища (да се разкара КЗК от този процес, тя може да е най-много заинтересована страна) и да се намалят таксите за обжалване. Бубева (вицепремиер на Олигархски) вдигна значително таксите при обжалването, което до голяма степен обезсмисля процеса на обжалване, тъй като решаващите органи са гнили ябълки до един (КЗК и IV-то отд. на ВАС).

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД