:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Почти 30% от свинското месо, което ядем, е контрабандно

 
Почти 30% от свинското месо, което сме консумирали през 2013 г., е било внесено контрабандно, в резултат на което щетите за българския бюджет са около 80 млн.лв. заради неплатен ДДС. Тези данни бяха изнесени днес на дискусия в защита на българските храни "Вкуси България". Става дума за 60 хил.тона свинско месо или около 800 хил. броя прасета. Общо през 2013 г. сме изяли 210 хил.тона свинско месо (3 милиона прасета) - от тях охладеното вносно месо е 43 хил.тона, произведеното у нас - едва 54 хил.тона (25%), а замразеното - 47 хил.тона.
"Основният бич за нас е контрабандата", оплака се Румен Караманов, собственик на свинеферма и бивш зам.шеф на Националната ветеринаромедицинска служба. За да се намали тя, по думите му могат да се вземат прости решения, които обаче засега не се предприемат - например ветеринарните документи за съответното месо да съдържат датата и номера на фактурата, което ще позволи информацията в търговските документи, които придружават месото, да се засича с данните от финансовата документация. Според него НАП и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са в най-голяма степен отговорни за нерагламентирания внос на месо и дейността им трябва да се подобри. "Защо не въведем в нашия контрол европейския регламент 853, според който за прясно месо се смята само съхраняваното до 7 дни след месодобива му? Защо откриваме на щандовете за прясно месо и такова, което е обработено, така се подбиват цените ни?", оплака се Караманов. "Защо БАБХ не прави физикохимични изследвания на месото, а само бактериология? От Испания например идва обезкостен врат с толкова много вода и консерванти, че бактерии в него не могат да се хванат", посочи той. Земеделският министър Десислава Танева също коментира, че не е доволна от контрола, който БАБХ упражнява над веригите (където са повечето вносни храни) по отношение на етикетирането и наименованието на храните. "Очаквам предложения от вас за подобряване на този контрол", обърна се тя към бранша. По думите й министерството ще се създаде Консултативен съвет по храните с представители от икономическото, здравното и финансовото ведомство. След открит диалог в него ще се потърсят най-добрите политики за изработване на изцяло нов закон за храните, защото сегашният е остарял, съобщи тя. Танева призна, че държавата все още е длъжник на обществото по отношение на контрола върху храните и затова е отворена към всякакви предложения за затягането му.
Относно малкото количество български плодове и зеленчуци на родния пазар агроминистърът посочи, че са използвани максималните възможности за подпомагане на тези сектори както от националния бюджет, така и от евросубсидиите. В резултат на това се очаквало следващите години да се увеличат производствата, традиционни за страната ни. "Всички питат къде е българският домат, но никой не задава въпроса защо имаме 5 пъти по-малко трайни насаждения?", коментира Танева. По думите й положението от преди 80-та година няма как да се върне, защото трябва да отчитаме механизмите на общия европейски пазар. "Ние отчитаме новите реалности, но ако държавата не предприеме интелигентни мерки и субсидиите ни не се изравняват с европейските, шансовете на българските производители ще намаляват все повече", контрира Лукан Луканов, председател на съюз "Произведено в България".
11
3419
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
23 Март 2015 14:55
Чакаме тези с дебелите филии, които не си броят стотинките да обяснят от къде се снабдяват. С черният хайвер.
Вероятно директно от развъдниците им го пращат.
Истината е, че дори и да може да си позволиш храната, не знаеш от къде е и каква е.
Дори и в най-истинските отвъд Виенски вериги. Всички играят на българска почва по балкански. А дали само тук практикуват тези 'добри тактики'.
Изнудват производителите, изнудват и потребителите. Тъжна, продажна и за съжаление за нас неизкоренима подкупна картинка.
23 Март 2015 15:02
Въх и де това.
В Лидъл, Кауфланд, Била, Метро
23 Март 2015 15:20
Това слабо ме касае.
Почти цялото месо, което ядеме вкъщи, идва от Долината.
А пък вчера, намествайки в мризера поредните заяци, открих едно забравено кило Бахур!
Кеф!
23 Март 2015 15:34
Отдавна не купувам месо от големите вериги. Само от месарници на производители или директно от производители. Разликата е повече от очевидна. И цената е добра. Където мога избягвам прекупвачите и търговците. Те прецакват и производител и потребител.
23 Март 2015 15:44
За останалите 70% можем само да потвърдим, че е месо, нали?
23 Март 2015 15:49
Еми що да се предприемат мерки? Тогава кой ще пълни джобовете на тия отгоре? Т. е. те пък какъв интерес имат от спиране на няк'ви там контрабанди и прочие??
23 Март 2015 15:58
Не си били взели ДДС от тайно внесеното!?! Пичове, ДДС се взима от крайния клиент, ако е продадено в магазинната мрежа значи му е взето ДДС-то. Пък ако е изядено или реекспортирано не дължи ДДС. Вземете се оправете - "дал Кльо", "взел Кольо", "дължал бил Кольо". Бая аматьорски са нахръляни разни числа. Звучи като "Необходимо е да се вдигне цената на свинското!". Не, благодаря.
23 Март 2015 18:11
Само от месарници на производители или директно от производители


Най-добре си го вземай от самото прасе, щото тези млекарници и месарници уж от производител, са баш ментопроизводители.
23 Март 2015 18:29
Общо през 2013 г. сме изяли 210 хил.тона свинско месо (3 милиона прасета)

Половин реална България във вид на прасета.
23 Март 2015 20:45
По времето на Живков овцете в България бяха 8 милиона. Просто съвпадение ще е било.
24 Март 2015 01:15
>>><<<

А пък вчера, намествайки в мризера поредните заяци, открих едно забравено кило Бахур!
Кеф.

Забравено кило БАХУР ???!!! Ловка 70% лъжа!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД