:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учебниците по български език затормозяват и отблъскват децата

Въпреки че 40% от учениците на 15 г. са под критичното ниво на четене, с повишаването на грамотността няма да се бърза
В учебниците и програмите по български език е включена твърде много граматика, която затормозява децата и не помага за тяхното ограмотяване. Така на практика учебниците не приобщават, а отблъскват децата от българския език и литературата. Около тази теза се обединиха езиковеди по време на двудневна кръгла маса, посветена на българската реч, която се провежда в Софийския университет.

Те дадоха за пример теста по български език и литература от националното външно оценяване за VII клас, където учениците трябва да отговорят на въпроси, които предполагат механично запаметяване. Проблемът е, че дори да знаят кое е подчинено подложно изречение или какво е пълен или кратък член, няма да реагират на надпис: "Магазина ще отвори след 5 минути", смятат преподаватели по български език.

Към учебниците и програмите в училище периодично има критики, тъй като материалът е остарял, учебниците са претъпкани с ненужна информация, а учениците не умеят да общуват, да работят в екип, да решават проблеми или да мислят критично. Тези констатации постоянно се припомнят и в международните изследвания за грамотността, в които българските ученици са далеч под средните нива.

Въпреки че 39.4% от българските ученици на 15 г. са под критичното ниво на четене (по данни на PISA 2012), в стратегията за повишаване на грамотността този проблем ще се решава, без да се бърза. В документа е предвидено първо МОН да изготви различни анализи, които ще са готови през 2016-2017 г. Например ефективността на посещение на задължителната предучилищна подготовка ще бъде оценена едва през 2017 г. Също за 2017 г. са предвидени всички дейности за квалификацията на учителите. Като мярка номер 1 е предвидено създаването на медиен план, който ще популяризира предимно инициативи за четене, част от които вече съществуват.

"Тази стратегия е пример за писане на документи, в които има само хвърляне на думи, заиграване с болезнените проблеми на нацията като грамотността на нацията", смята преподавателят от Пловдивския университет Борислав Борисов. "Стратегията няма да повиши грамотността, защото четенето не е самоцел, но в документа е превърнато в самоцел", коментира и доц. Красимира Алексова от СУ.

През 2016/2017 г. трябва да започне ефективното прилагане на новия закон за училищното образование, което означава до този момент министерството да е изготвило, пуснало за публично обсъждане и одобрило новите учебни програми и 18-те държавни стандарта за образование. В момента в парламента за трети път е внесен проектозаконът за училищното образование на ГЕРБ, който в близките дни ще се обсъжда на второ четене. Окончателното му гласуване ще даде шанс най-накрая да се приемат нови учебни програми, а след това и нови учебници. От години в тях промени не се правят въпреки обществения натиск и постоянните критики. Например програмата по български език и литература за първи клас е одобрена през 2001 г.



МОДЕРНИ ВРЕМЕНА

Според езиковедите английските думи не застрашават българския език. Думи като айфон, айпад, таблет не са заплаха за езика ни, но големият проблем е свързан именно с ниското познаване на родния ни език и с невъзможността на много голяма част от населението да използва думи от него, смятат специалистите.



71
7488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
19 Март 2015 19:54
В учебниците и програмите по български език е включена твърде много граматика,

Плюс това-изсмукана от пръстите!
19 Март 2015 19:57
"Магазина ще отвори след 5 минути"

Що? Трябва ли? Навярно е суперважно да има пълен или кратък член! Ако не е правилен-край! заминава държавата?!
19 Март 2015 20:05
Проблемът е, че дори да знаят кое е подчинено подложно изречение или какво е пълен или кратък член, няма да реагират на надпис: "Магазина ще отвори след 5 минути", смятат преподаватели по български език.


Къде, Господи, това чудо е видяло подчиненото подложно изречение!!!! И как отрочето, което знае що е пълен или кратък член НЯМА ДА РЕАГИРА на очевадната грешка???
19 Март 2015 20:08
отрочето, което знае що е пълен или кратък член

И каква е толкова разликата?
Освен повод за заяждане по изпити??
19 Март 2015 20:13
Архангеле, още не е минала промяна на езика, отменяща правилата за членуване. Докато не мине, има правила, които трябва да се спазват. Въпрос на уважение към родния език, нищо повече. Сдадем ли И езика, България можем да я пишем бегала, с пълен, кратък или неизвестен член. Това е. Нищо лично! Онези двамцата пред Народната Библиотека в София да не са станали излишни докато ме е нямало в мамковината?
19 Март 2015 20:31
В учебниците и програмите по български език е включена твърде много граматика, която затормозява децата и не помага за тяхното ограмотяване.
За ограмотяването ще помогнат няколко елементарни неща. Например - две или три скорости на образование. Не е нужно да бутат някои малцинства във всички училища, защото нито те научават нещо, нито на другите позволяват да научат нещо. За циганите, а и за всички останали ще по-добре за около 8 години посещение на училище да успеят да минат криво-ляво поне материала до пети клас. Сега ходят до някакви класове, но не могат да проеумеят дори читанките.
А граматиката няма как да е твърде много. По-скоро е твърде малко. Не мога да повярвам, че днешните деца са по-глупави от едновремешните.
19 Март 2015 20:31
Те дадоха за пример теста по български език и литература от националното външно оценяване за VII клас, където учениците трябва да отговорят на въпроси, които предполагат механично запаметяване.


Значи, таковата...
Първата работа, за да потръгне маааааалко-отмаааааааалко Образованието - абсолютна забрана на прилагане на каквито и да е тестове, което да се скрепи със съответните санкции, като се впише в Конституцията(!!!) и НК член, който никога да не бъде отменян:

Който предложи за въвеждане или въведе в Образованието тест, се наказва със строг доживотен тъмничен затвор без замяна! Наказанието се изтърпява в единична килия, без нар и осветление, като осъденият няма право на свиждане и кореспонденция!

Същият член може да се обогати и със забраната за използване на думата `реформа/и` и провеждането на `реформа/и`...

Тези две предложения, ако се приемат, ще ни позволят да се ъснем напреж!
19 Март 2015 20:33
Нашите баби и дядовци не знаеха какво е подчинено или подложно, но бяха хора.
19 Март 2015 20:33
Що ли не върнат старите учебници отпреди 10.11. със сигурност са били по-добри и разбираеми
19 Март 2015 20:36
Оно не са само учебниците по Български. Всичките учебници са писани от орки или тролове.
19 Март 2015 20:37
Да не забравяме, че освен комунистите и руснаците, трябва да мразим и гадната граматика.
Тя отблъсква. Къде по-привлекателно е "свир-свир-свир". Нито е трудно, нито иска много мислене. Тоталитарната граматика трябва да се реформира и либерализира.
Математиката също трябва да се либерализира. В днешния си тоталитарен вид тя също отблъсква.
19 Март 2015 20:54
Математиката също трябва да се либерализира. В днешния си тоталитарен вид тя също отблъсква.

Наскоро четох как в един форум наложили бан на ника "Квадратный тричлен". Собственикът му се подхилкваше, че модераторът със сигурност е бягал от часовете по математика.
19 Март 2015 21:07
"Магазина ще отвори след 5 минути"

Съобщението е ясно за чакащите пред магазина, но има грешки...
По-правилно е: "МагазинЪТ ще бъде отворен след 5 минути" или "Ще отворя магазинА след 5 минути", дори "Ще отворя след 5 минути"...
Магазинът няма как сам да се отвори, освен ако някаква автоматика го отваря...
------------------------
Що се отнася до многото граматика - тя действително затруднява и в основното образование може да се опрости...
19 Март 2015 21:11
Учебниците са неразбираеми, щото требе да има частен бизнес за даскалите.
Нищо лично...
19 Март 2015 21:12
Изключая граматиката, надписът "Магазинът ще отвори след 5 минути" е изключително обтекаем и подвежащ по простата причина, че 5-те минути текат не от момента на поставяне на табелката, а от момента на прочитане на надписа
19 Март 2015 21:15
Абе стига с тази остаряла и ненужна никому грамотност и отживяла грамитика, бе!
Време е да се въведат прогресивни почини като в Калифон'я - на изтормозените от възпитание дечица в детската градина да им се даде възможност да се "самоопределят" дали са момченца или момиченца. И докато не се самоопределят - грубите, деспотични учителки нямат право да налагат дебелашкото си мнение на бедните дечица и да им нарушават деликатната полова ориентация, давайки им да си играят я с кукли, я с камиончета.
Тези съдбоносни решения трябва да бъдат оставени в ръцете на мъдри, отговорни, безупречно полово-ориентирани родители, например, като сър Елтън и мъжа му.
Да живей международното полово и граматическо положение...
19 Март 2015 21:36
дали да не се възложи на г-н Наратив да напише един учебник по бг?
19 Март 2015 21:39

Ще се справи по-добре отколкото 99% от българите. Всъщност това е единственото нещо, с което ще се справи добре.
19 Март 2015 21:49
Архангел, 19 Март 2015 19:57
"Магазина ще отвори след 5 минути"

Що? Трябва ли?

Да! ТРЯБ-ВА!!! Щот обратното означава, че си неграмотен!

Щот, както навсякъде, и тук има правила, които трябва да се спазват! Ъндърстенд?
19 Март 2015 21:57
Въпреки че 39.4% от българските ученици на 15 г. са под критичното ниво на четене, в стратегията този проблем ще се решава, без да се бърза.

Докат министър на образованието е Онова Недоразумение, нищо нормално не може да се очаква!
19 Март 2015 22:06
Архангеле, още не е минала промяна на езика

Кой я МИНАВА тази промяна?
Такива тъпи, изкуствени правила до никъде не водят. Измислени са както безсмислиците навремето за класовата борба, победата на социализЪма и там другите дивотии.
19 Март 2015 22:08
този проблем ще се решава, без да се бърза.

И да се бърза и да се не бърза, се тая. Нито българчетата ше станат повече, нито небългарчетата по-малко. По-скоро обратното ше е.
19 Март 2015 22:09
А граматиката няма как да е твърде много. По-скоро е твърде малко.

И кой опревделя граматиката? БАН казва едно, СУ се имат за много велики и решават друго?
Ами ако Пловдивския университет или НБУ, ВСУ, БСУ и всеки друг реши да си направи негови правила??
Правилата трябва да са краен брой, изчерпателни и недвусмислени,написани на конкретна хартия с ясно определена процедура кой, как и кога ги променя!
19 Март 2015 22:11
Такива тъпи, изкуствени правила до никъде не водят.

Ако се замислим на колко добри и разумни неща плюхме за последните 25, граматичните правила са действително най-малкото нещо за което си струва да се кахърим.
19 Март 2015 22:13
Математиката също трябва да се либерализира. В днешния си тоталитарен вид тя също отблъсква.

Не разбирам за какъв чеп им е на учениците синусова или косинусова теорема?
И защо децата не са официално подготвени за неща, с които ВСЕКИ от тях ще се сблъска-издаване на лична карта, паспорт, шофьорска книжка, данъчна декларация, покупкопродажба на имот, трудови договори, права и задължения ан работника, къде как да се платят здравни и пенсионни осигуровки.
Или то това не е важно толкова, синусовата теорема е ПО- ??
19 Март 2015 22:15
Съобщението е ясно за чакащите пред магазина

При това абсолютно еднозначно! Тогава?? Какъв е смисъла от излишно заяждане?
Каква би била разликата в смисъла ако беше с пълен или кратък член ?
19 Март 2015 22:36
Смисълът е недостижим за - както би казал Ленин - архиглупаци.
19 Март 2015 22:40
Има елементарни работи, дето требе да се знаят от сите български ученици. Примерно:
„Метонимичните тропи са метонимия, синекдоха, перифраза, евфемизъм, хипербола, мейозис, литота"

Това са много важни и полезни знания...
19 Март 2015 22:50
"Магазина ще отвори след 5 минути"

Съобщението е ясно за чакащите пред магазина, но има грешки...
По-правилно е: "МагазинЪТ ще бъде отворен след 5 минути" или "Ще отворя магазинА след 5 минути", дори "Ще отворя след 5 минути"...
Магазинът няма как сам да се отвори, освен ако някаква автоматика го отваря...


Всъщност няма грешка, щом магазинът и да иска, не може да отвори сам, значи грешката е вярна и граматиката противоречи на логиката!
19 Март 2015 22:54
От ежедневните ми принудителни контакти с представители на тези 40% стигам до извода, че пълният и непълният член са им най-малкият проблем. От българския език трябва да отпаднат мъжки, женски и среден род, а също така ед. и мн. число. Смятам, че трябва да останат стотина думи, свързани най-вече с първични инстинкти, и те да бъдат на развален турско-български език, а изреченията да бъдат кратки, състоящи се от една -две думи, по възможност едносрични, като напр.: Ъ?, Ць! Ъхъ! Таковата! Тука тъй, и други подобни. Ако учебниците бъдат пренаписани по този начин, ще има 100% отличници
19 Март 2015 22:56
Не разбирам за какъв чеп им е на учениците синусова или косинусова теорема?
И защо децата не са официално подготвени за неща, с които ВСЕКИ от тях ще се сблъска-издаване на лична карта, паспорт, шофьорска книжка, данъчна декларация, покупкопродажба на имот, трудови договори, права и задължения ан работника, къде как да се платят здравни и пенсионни осигуровки.
Или то това не е важно толкова, синусовата теорема е ПО- ??


Като бех студент, веднъж питахме един асистент, къде точно в работата ще ни се налага да използваме линейна алгебра, по която ни водеше упражнения. Човекът обясни, че смисълът на висшето образование е да се образоваш и да не те е срам да кажеш, че си висшист, а каквото ти трябва за работата, ще си го учиш, като завършиш и тръгнеш на работа.
19 Март 2015 23:29
В учебниците и програмите по български език е включена твърде много граматика, която затормозява децата и не помага за тяхното ограмотяване.

Освен това, за последните трийсет години граматиката явно доста е напреднала. Какво беше учудването ми, когато разбрах от децата, че учат за девет вида местоимения!
19 Март 2015 23:55
От учебник за VI клас, изд. "БУЛВЕСТ 2000":

Момъкът минавал по тясната улица, на която живеела чорбаджийската щерка. ...

Поясненията отдолу:
Причастието минавал по време е минало несвършено, а по залог деятелно. ...

Въпрос:
... Защо миналите несвършени деятелни причастия не се членуват? Обосновете се.

Красиво за шестокласници!
20 Март 2015 00:03
Не сме сами, не сме!!! Ето още малко челен опит, поне човек да се посмее!
Натисни тук
20 Март 2015 00:22
67AF
20 Мар 2015 00:03


Хич не ни е до смях. Цялата граматика е вкарана в обучението до VII клас, което е безразсъдство, защото няма как 12-годишно момче да иска да разбере миналото несвършено или свършено деятелно причастие. Или пък в V клас: просто и сложно сказуемо - ОК; съставно именно и съставно глаголно сказуемо - защо. На 11 години.

Може и да не съм права. Кажете?
20 Март 2015 00:31
Хич не ни е до смях.

Съгласна съм. При нас пък граматиката е основно след седми клас, когато в великовъзрастните глави бушуват вече други мисли и ако може деятелното причастие да се съчетае с идеята за неприлични телодвижения, цена няма да има. Но без натъпкването на всичкото това в главата няма начин да може чавето да пише правилно.
20 Март 2015 00:40
67AF
20 Мар 2015 00:31

Мислиш ли, че познанието на 11 г. какво е съставно именно и какво е съставно глаголно сказуемо ще докара грамотност в писането на който и да е?

Това, според мен, е целенасочена покана за отказ от образование при въпросните ни подопечни индивидчета. И те се възползват.
20 Март 2015 02:16
Така, така...
Дечицата трябва да се щадят да не се претормозят.
Аз предлагам азбуката да я почнат към 9-ти клас.
В първи трябва да се научат да пцуват на английски и да се определят полово.
Във втори трябва да научат на кои телефони да се олакват от терор от родители, учители и съученици.
В трети трябва да са наясно какво е леФче и доларче и как се връща ресто. До 5 кинта, да не се претормозят.
В четвърти трябва да се научат на правилен секс със партньор от един от 50-те пола, с животни, растения и бактерии
В пети трябва да се научат да стрелят с пиштоф, АК-47 и М16, и да оперират танк, БТР и камион
В шести трябва да знаят съвременната история - за османското благоденствие в България, Българо-Американските освободителни войни, Победата над фашисткия СССР във ВСВ и Победата на НАТО, САЩ, ЕС и демокрацията по света.
В седми е време да минат Наука и Естествознание - с какъв бензин се пълни на тате колата, в кой магазин кравата доставя млякото си, при каква температура се топи леда в уискито и други практически умения.
В осми може да се научи таблицата за умножение, че да се улесни подготовката по смятане на ресто от трети клас.
....
Така нацията ще бъде подготвена за новите предизвикателства на 21 и 26-ти век (нагоре от 20 така или иначе никой няма да може да смята, така че числото на века няма да има значение...
20 Март 2015 02:41
разбрах от децата, че учат за девет вида местоимения!


Нашите пък хич никакви местоимения не учиха, щото в V кл. учиха по един учебник, а в VІ кл. - по учебник на друг екип, та местоименията изпаднаха по пътя.
Наваксвахме у дома.

Впрочем, ако не владееш граматиката на собствения си език, която на децата им била идвала "много", как ще овладееш чужд език? И там ли граматиката ще им е "много"?
Или ни готвят децата за езиково равнище, при което да могат да си поискат дюнер с ръкомахане, мучене и употреба на показалеца?
А за останалото общуване ще им стигне и средният пръст, колкото да схванат какво се показва по немските телевизии?

По съвременните български медии започва да си проличава колко в повече им идва граматиката (пък и лексиката) на нашите младежи.
20 Март 2015 06:21
Защо трябва да се прави разлика между пълен и непълен член ли? Ами кажете в следното изречение кой кого е убил: "Вълка уби човека". Понеже в българския език няма изискване изречението да започва с подлога (както е в английския), не става ясно кой е извършителят на действието - вълкът или човекът. Виж, едно е, ако се напише "ВълкЪТ уби човекА", друго е - "ВълкА уби човекЪТ". То е като известната запетая в изречението: "Да се помилва не да се обеси".
20 Март 2015 06:34
Учебниците по български език затормозяват и отблъскват децата
- на децата им е през гащите. Да му мислят родителите и най-вече бабите и дядовците
20 Март 2015 07:15
а учениците не умеят да работят в екип, да решават проблеми
??????? Toва какво означава?? Че толкова са некадърни, че не могат да преписват един от друг на контролни и класни работи или тестове??? Малееее...Бая са зле тогава
20 Март 2015 07:16
Може и без да се познава богатия и сложен български език... Я шебеците как се разбират...
А що се отнася до учебниците - основната слабост е заучаването на изсушените, хербаризирани и препарирани правила. Липсва практика! Липсва възможност детето да се учи да мисли /което някои тук не са усвоили и на дърти години!/ и - много, най-важното! - да умее да изразява мислите си. Писмено и устно...
Елементарно, нали?
Но - липсващо в обучението по роден език. То затова е и обучение - далеч от изкуството и свободата на мисълта...
-------------------------------------
Сайтът на Генек
20 Март 2015 07:19
Тая идиотограма за работа в екип е типично робовладелско твърдение. При социализма беше - в колектив.
Ако някои е тъп - включват го в екипа или колектива. Групов секс - един свършва работата, отчита се на всички...
За пълен и кратък член - казвал съм неведнъж. Като в живота е - ако върши работа, значи е пълен член. Ако върху него работят... Може и без...
-------------------------------
Сайтът на Генек
20 Март 2015 09:05
Каквото и да си говирим, докато не се премахне делегирания бюджет и най-прекрасните учебници да се напишат - все тая. Докато учениците не разберат, че не са определящия фактор във финансирането на образователната система,на никой няма да му пука за граматика, пълни и тем подобни членове. Щом за министри и ръководители на училища се назначават пълни дебили и не се реформира самата система, няма нужда дори да се спори и коментира.
20 Март 2015 09:09
Навремето ми попаднаха едни учебни помагала по роден език още преди 1944 г. Това, което учениците учеха беше как да попълват различни документи (имаше примерни бланки), как да пишат телеграми, писма, как да си напишат автобиография и др. полезни за тогавашната действителност неща.
Това, че някой е запомнил кое е сложно подчинително изречение не му носи никакви ползи, освен ако не стане езиковед и да тормози и другите да го научат. Граматиката трябва да се сведе до по-прости и практически приложими правила, а учениците вместо да правят синтактичен и морфологичен анализ по-добре да се научат да пишат грамотно и изчерпателно по различни теми, с което да развият умениято си да изразяват мислите си последователно и логично в писмен вид.
Е, написаното върху табелката "Магазина ще отвори след 5 минути" поне не е двусмислено като това: "Ще бъда отворена след пет минути"
20 Март 2015 09:17
Да се ограмотяваш чрез граматика е все едно да се учиш да плуваш вързан с въжета. А за двата члена - изхвърлете един - нали имаше подобно предложение. Но въпросът е принципен - ние учим подрастващите на това, което сами знаем, а не на онова, което на тях ще им трябва. Това мисля се отнася за всички дисциплини. Ако някой не ми вярва, за справка да види мнението на Айнщайн по тия въпроси. Но кой сега ще си губи времето да чете класиците? Нека поне ги четат авторите на учебници.
20 Март 2015 09:39
Снощи Архангел, гледам, хвърлил няколко кукички, но улов - йок.
20 Март 2015 10:00
drenski
20 Март 2015 09:17
Но въпросът е принципен - ние учим подрастващите на това, което сами знаем, а не на онова, което на тях ще им трябва.
Правилно, това, което ще им трябва, е малко теляшки умения за момчетата (те после ще си ги доразвият на терен) и някои обслужващи умения за момичетата (туристическа държава, видове туризъм) и най-важното - да умеят да надуват вувузела и да знаят, че ако някой им е виновен за нещо, то това е само Путин и никой друг.
20 Март 2015 10:07
Правилото за пълния член е ежедневен тест за граматическа грамотност. Нищо повече! А нужно ли е? Живият, говоримият език минава и без него. Ама даскалите не могат без изпити!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД