:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пошли образи атакуват и западняка

Контрол и самоконтрол пазят обществото от комерсиалните глупости и измами
Снимка: АП
Бременна се напъва да роди и изстрелва бебето си с такава сила, че то излита през прозореца. Детето се носи в пространството и бързо расте и съзрява. Накрая се блъска върху гроба си - вече като старец. Следва поуката: "Животът е кратък. Играйте повече". Това е "положителното послание за живот" към обществото на "Майкрософт", фирмата на богаташа номер едно в света Бил Гейтс, която миналата година убеждаваше британците да си купят нейната нова конзола за игра X-box.

Независимата телевизионна комисия (НТК) във Великобритания получи през 2002 г. 136 оплаквания срещу пошли телевизионни реклами, съобщи в. "Гардиан". Тя прецени, че Центърът за контрол на радио-телевизионните реклами (ЦКРТР) не си е свършил работата, щом е допуснал появата на такава простотия по телевизията, и поиска незабавното й спиране. Злощастното "положително послание" изчезна от екрана.



Твърд или мек контрол



Рекламата се оказва прекалено гъвкава, за да бъде управлявана от твърди административни структури, и затова в Лондон се замислят да въведат мека система на самоконтрол.

За целта правителството ще внесе тази година проектозакон, съобщи в понеделник британският печат. Сегашните строги правила ще бъдат заменени с кодекс за добро поведение, така че медиите сами да следят кой спазва професионалната етика. За британците професионалната чест има висока стойност и властите смятат да се опрат на нея. Организации за защита на потребителите обаче възразяват, че парите - особено когато са много - имат още по-голяма стойност и в крайна сметка именно те, а не моралът ще решават какво да стига до зрителите и слушателите. Рекламните агенции ръкопляскат на новите намерения на правителството.

Сега действащият механизъм задължава центъра за контрол да налага предварителна цензура на скандалните реклами, като следи дали се спазват строгите предписания на НТК. Когато постъпят оплаквания от вече излъчени реклами, се въвежда вторична цензура по указания на НТК и центърът спира по-нататъшното им излъчване.

Интересни бяха мотивите, с които бе прекратено излъчването на летящото от раждане до гроб бебе-старец. "Заключителната сцена с размазването на тялото върху гроба е ненужна и предизвиква значително смущение у много зрители", отсякоха спецовете по цензура на рекламата.



Сексуален подтекст



Рекламата с бебето се промъкна през иглените уши на ЦКРТР, но лизачът на пода заседна наполовина. Тази реклама показваше как мъж ближе бира на пода, като се влачи по следа към спалнята, оставена от ефирно облечена негова приятелка. Цензорите решиха, че "децата няма да разберат сексуалния подтекст в заключителната сцена, но възрастните могат да бъдат шокирани от намека за орален секс, отразен върху физиономията на героя". По тази причина рекламата бе допусната само до програмния пояс след 21.00 ч.

Сексуална провокация наложи да се спре реклама и на Интернет-компанията Яху (Yahoo). Тя показва гол жених, привързан о дърво, зад което наднича гей. Рекламата поучава: "Не можете да разчитате на любезността на непознати". Интересно е, че най-много протести се посипаха от организации за защита на правата на хомосексуалистите. Тяхното влияние на Острова е значително и те успяха да издействат свалянето й от екрана.



Политически обиди



При рекламите със сексуална подплата винаги има неяснота кой точно ще се обиди. Те засягат твърде интимна сфера, в която всеки сам си знае как се чувства. За обидните политически реклами обаче няма колебание срещу кого са адресирани. По тази причина британските цензори не се поколебаха да забранят реклама на видеомагнетофон в сатиричното шоу 2DTV. Анимационно филмче показваше как американският президент Джордж Буш поставя видеокасета в тостера си: защото не е виждал истинско видео. Рекламата бе преценена като неуважителна към най-големия приятел на британския премиер Тони Блеър. Едновременно с това обаче по телевизиите се въртеше рисуван видеоклип на Джордж Майкъл, който представяше Тони Блеър като верен пудел на Буш.

От другата страна на океана също си имат проблеми с рекламите, които не спазват правилната политическа линия. След 11 септември там е особено актуално да се експлоатира темата "тероризъм". Така се оказа, че милиони американци, които притежават коли с висока проходимост (4х4), наливат вода (бензин) в мелницата на терористите. Как става това? Новата лобистка група "Детройт проджект" започна от миналата седмица да излъчва пародия на правителствената кампания, според която печалбите от наркотрафика може би отиват у терористични групи.

Показан е мъж, който пълни резервоара на колата си, а детски глас коментира: "Това е Джордж. Това е бензинът, който Джордж купува за джипа си." В същото време се вижда карта на Близкия изток, върху която се появяват Ирак и Саудитска Арабия, а гласът зад кадър продължава: "Това са страните, откъдето е купен петролът за производство на бензина." Следва сцена от терористичен тренировъчен лагер и отново коментар: "А това са терористите, които получават пари от тези страни всеки път когато Джордж зарежда джипа си." Сценката завършва с въпрос: "С какво вашият джип допринася за националната икономика?"

Защо точно джип бе избран за рекламата. Защото американците са луднали по джипове, които миналата година заеха 21% от пазара с продадени 16 милиона броя.

Лобистите от "Детройт проджект" вложиха 200 000 долара, за да пародират правителствената политика. От големите телевизионни мрежи само Ей Би Си отказа да излъчи рекламата. Останалите приеха парите.



Игра с оръжие



Всъщност по традиция американците са луди както по коли, така и по оръжия. На Стария континент обаче няма такава търпимост към оръжията. Миналата седмица британският спортен вестник "Дейли спорт" отнесе много критики заради реклама на въздушни пушки и други оръжия за забавление. "Искате ли да имате почти истински автомат "Узи" на цената на телефонен разговор?", запита вестникът с добавката, че става дума за спортно оръжие. Като "безотговорно" бе оценено отправянето на такова послание към аудиторията в момент когато правителството взема спешни мерки срещу нарастването на въоръжената престъпност. "Таймс" разгласи в понеделник, че полицията е съставила черен списък дори на "невинните" оръжия, замаскирани като химикалки, запалки и пр. В него бяха попаднали и българските стрелящи ключодържатели, оценени като потенциално оръжие на терористи.

Рекламата в "Дейли спорт" предлагаше доставка срещу телефонно обаждане на имитация на автоматична карабина М16 с 300 боеприпаса, на автоматичен пистолет "Берета" и други модели. Най-отдолу с малки букви се поясняваше, че купувачът трябва да е навършил 18 години и да обещае да не преправя оръжието за стрелба с истински боеприпаси. Номерът с цената колкото телефонен разговор се състоеше в това, че минутата на посочения телефон се таксуваше 1 лира (3 лева), а разговорът за събиране на всички данни от купувача продължаваше минимум 20 минути. Рекламата бе спряна не заради шокирането на обществото, а защото продавачът на оръжията SN Ltd. не можа да даде достатъчно гаранции, че стоката му няма да стигне до детски ръце.



Ситни букви



Писането в рекламите на предупредителна информация с възможно най-дребен шрифт все повече се тълкува като нечестен трик спрямо потребителите. Във Великобритания се води кампания срещу подвеждащите финансови реклами, в които важна информация е "погребана" сред ситни букви. От април миналата година в страната действа изискване финансовите реклами да представят уравновесена картина на плюсовете и минусите в офертите, които трябва да бъдат "ясни, честни и неподвеждащи". Хилядите българи, които се опариха в средата на 90-те години от рекламите на финансовите пирамиди, лесно могат да схванат за какво става дума. Тях дори с дребен шрифт не ги предупреждаваха, че могат да изгорят. За такива заблуждаващи и нечестни реклами в Англия се полагат компенсации на клиентите и държавата следи за спазването на закона. У нас държавата не само допусна ограбването на вложителите, но и осигури протекция на фараоните срещу справедливия гняв на измамените.
1536
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД