×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,759,321
Активни 1,379
Страници 54,790
За един ден 1,302,066
Седмицата

Бял мерцедес и други положителни видения

Бял мерцедес мечтае за реставрация


Серийните мерцедеси поизчезнаха около сборищата на борци, футболисти, бизнесмени, леки жени и тежки политици. Те вече са заменени с по-бутикови коли, легализирани в обществените поръчки по структурни и деструктурни проекти. Но в прословутото публично пространство и в кухините на различни глави продължава да звучи припевът "Бял мерцедес ме преследва в живота и неизменно след мене върви". Тази седмица свидетелства за нещо повече - мерцедесът призрачно се яви като пътеводен символ на бъдещето. Това е поводът за разговор със стар мерцедес, чакащ няколко години в крайстолична морга я за рециклиране, я за реставриране; като всички призраци - спомнете си бащата на Хамлет - той говори по-откровено за действителността, отколкото за това, което си въобразяваме, че знаем за нея.

- Конкретно вие може би сте забравен, но изобщо за мерцедеси се говореше тези дни на важни пресконференции по най-различни поводи. Как си обяснявате това?

- Слушах новините по радиото на пазача и много се зарадвах - и за името, и за мен. Това ме обнадежди, че може да ме реставрират и пак да се движа по света и у нас. И как не: едната група, събрала цвета на България от всички цветове, иска исторически да се оцени и реставрира г-н Симеон Сакскобургготски, Царя, както му казваме за по-ясно. Вярно, иска го завъртяно, с придворни маелстрьоми и идеологически финтифлюшки, обаче е достатъчно силен знак и ясен сигнал, нали? Присмиват им се, но нека си спомним как се присмиваха преди 17 юни 2001 г., а после - Царю, Царю, Ваше Величество г-н министър-председател! Добре го каза Минчо Спасов: "Във Врана имаме "Мерцедес", но той се оказа непригоден за българското политическо безпътие - за него се оказаха пригодни автомобилите "Лада"." Голяма глупост! Г-н Борисов, Бойко де, пък поиска от министър Щайнмайер някой немски концерн - все едно дали BMW, "Мерцедес", "Порше" или "Фолксваген" - да почне да сглобява тук цели коли, защото бездруго в България се произвеждат важни части - седалки, калъфки, климатици, огледала. Само е малко обидно, че го каза за който и да е концерн, а не специално за нашия. Голяма простотия!

- Някак двусмислено звучи. Кое е глупост - идеята за оценката на Симеон или незабелязването на тоя мерцедес в българската история, друсана предимно в лади? Кое е простотия - това, че не се сглобяват тук мерцедеси, или че се иска подобно нещо?

- Стар съм, от 60-те години, помня много праволинейни глупости и простотии, боя се от еднозначни отговори. Затова ще отговоря конкретно и многозначно. Глупост е да не се оцени и ползва такова богатство, което е и което има Негово Величество като езици и опит в международните салони. Българската корона е букет от достойнства и да се подмине току-така ми изглежда толкова нагло, колкото откършването на тройната звезда от предницата ми. За мен символът е по-важен от мотора и купето; поне от тридесетте години на ХХ век той е един от най-познатите брандове, както казват днес. От опит зная: марката продава най-добре! Така и България няма как да не бъде най-добре продадена с тая запазена династическа марка. А като чуя "марка", се умилявам, замислям се в друга посока - връща се марката, разменя се за левове, драхми, песети... ех, свободно движение наляво и надясно на хора, стоки и капитали от София, Врана, Кричим и Баня до Мадрид... Каква по-добра марка за единство и многообразие от тая, за която си мечтаят интелектуалци, спортисти, политици, общественици, като чуят Симеон Сакскобургготски, цар на българите? В тоя ред на мисли за единството и многообразието под българската корона нека не забравяме и внучето Симеон-Хасан, но за него по-нататък, ще дойде и този ден. Вярно, и "Лада" е марка, затова не искам да се мисли, че съм съгласен с донякъде обидното за нея сравнение. Предполагам, че това сравнение не се е харесало и на Негово Величество, щото, нали знаете, винаги Германия над всичко, ама и никога срещу Русия, както казваме ние, немците, с по-дълъг исторически опит. Затова ми изглежда всичко доста мъгляво, но да изчакаме 800 дена и ще говорим по-нататък.

- И за простотията ли е така неясно?

- Само изглежда, иначе няма нищо сложно: просто г-н Борисов не предполага, а е убеден, че един немски министър на външните работи може да влияе на вътрешните, а и на всеки немски концерн така, както това става тук. Което Щайнмайер донякъде разбира, но в съвсем обратна посока, защото е все пак социалдемократ, вярва на теорията за икономическа база и политическа надстройка, писал е дисертация за бездомните. Предполагам, че по човешки завижда на тая българска... ъ-ъ... да, непосредственост. Иначе за мен е простотия да не се сглобяват в България мерцедеси, както и в Германия да не се правят хъбове по чертежите, които премиерът им даде. Изобщо искането на премиера е разбираемо, макар и малко прибързано. Вероятно службите не са го информирали, че се работи в тая посока и мерцедеси отдавна се сглобяват тук. Не само моргите дават такава възможност - както виждате, от мен са отмъкнали доста части, - но и детските магазини: там има модели още от мое време, децата придобиват конструктивни умения, които ще могат да приложат в бъдещите заводи "Мерцедес". Не случайно толкова се говори тия дни за ранното професионално ориентиране.

- Но как да го информират службите, когато ги реформират. В тази връзка какво мислите за реформите, на които сте свидетел над петдесет години?

- Да гледаме положително. С тия реформи вече службите ще знаят и ще информират за повече важни неща, казах вече за детските магазини. Там обаче има не само коли, но и оръжия от най-различен вид - една тема, оставяна досега без внимание от МВР, ДАНС и военното разузнаване. Новите кадри - по-всичко личи - имат експертизата да запълнят тия празнини. А за реформите какво да кажа... много реформи преживях - най-вече по тенекиите и пребоядисванията. Като пресмятам, за пребоядисвания и кърпежи са хвърлили по мен повече средства, отколкото за смяна на разни части. Сега обаче ме тормози снегът и не ми е до празни приказки. Стоя си тук, слушам радио, надявам се да не се разпадна съвсем, а вие ме карате да говоря за царе, министри, служби, реформи. Сигурно искате да ми инкриминират неправилни политически възгледи, като ми натрапвате да говоря и мисля за реформи, които ме докараха дотук, но сега не ме вълнуват. Няма да стане, няма да ме накарате да недоволствам, връщайки ме в миналото! Да си мерцедес е право и задължение да олицетворяваш оптимизъм дори в морга, дори и в България. Бих даже натъртил: особено ако си бял мерцедес, особено в България, където не случайно певци песни за мене пеят, както е казал поетът...

- Благодаря за този разговор. От името на читателите на в. "Сега" ви пожелавам по-малко сняг и по-леки наводнения през следващата седмица.7
12331
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
13 Март 2015 20:31

Добро продължение
13 Март 2015 21:06
Оригинално поднесено.
14 Март 2015 00:15
Бойко де, пък поиска от министър Щайнмайер някой немски концерн - все едно дали BMW, "Мерцедес", "Порше" или "Фолксваген" - да почне да сглобява тук цели коли, защото бездруго в България се произвеждат важни части - седалки, калъфки, климатици, огледала. Само е малко обидно, че го каза за който и да е концерн, а не специално за нашия. Голяма простотия!

Че е простотия, простотия е, на това отгоре с фактологични пропуски.
В България освен посочените "важни части" например се произвеждат и цилиндрови глави за БМВ, Ауди, Форд и Рено. От 2017 - и за Мерцедес:
Натисни тук
Главите на съвременните двигатели са едни от най-прецизно изработваните и технологично трудните за изпълнение компоненти за автомобили.
14 Март 2015 00:19
Също и по-малко Престъпност ни пожелай, Адаш ...
Нищо чудно, най-скоро и рязко положителна статистика да видим в службения хотчет...
14 Март 2015 04:06
"Глупост е да не се оцени и ползва такова богатство, което е и което има Негово Величество като езици и опит в международните салони. Българската корона е букет от достойнства и да се подмине току-така ми изглежда толкова нагло, колкото откършването на тройната звезда от предницата ми."
***
Като цяло и за горния пасаж и за статията само ще припомня знаменитото определение на Вуте за фойерверка: "Нема, нема - па току си... !"
14 Март 2015 12:28
Казано от правоверен гербераст от Благоевград- "Дано ми одобрят Програмата от фонд Земеделие, че съм си харесал новия жип Мерцилес". И те така.
20 Март 2015 17:14
http://www.segabg.com/f_search.php
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД