:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

600 хил. българи работят, но живеят в бедност

Българите получават най-малко на час в ЕС - 3.7 евро
600 хил. българи работят и въпреки това живеят в крайна бедност. Това стана ясно в петък по време на синдикална конференция по проблема, организирана от КТ "Подкрепа". В така наречената категория "работещи бедни" влизат хората, които работят и получават заплата под 67 на сто от средната за страната. За последното тримесечие на 2014 г. това означава доход до 567 лв.

Официалният праг на бедността от началото на годината се увеличи до 286 лв. Въпреки че се увеличава, минималната заплата всъщност е под тази линия, като се приспаднат данъци и осигуровки. Най-ниското възнаграждение получават 170 000 работници, или 8% от всички заети у нас, по информация на социалното министерство към средата на миналата година. Според КНСБ пък под линията на бедност живеят около 23% от домакинствата у нас, или 1.67 млн. души.

Според националната статистика най-голям дял сред бедните българи са хората без работа - 47.6%. 20.9% пък не могат да свържат двата края, защото се водят заети на непълен работен ден. От "Подкрепа" припомниха, че България е с най-ниското почасово заплащане на труда в ЕС - 3.7 евро. Средната сума за цялата икономика в 28-те страни от ЕС се оценява на 23.7 евро, сочат данните на Евростат. Заплащането в еврозоната е 28.4 евро, изключение са парите на работещите в селското стопанство и публичната администрация.

РАЗНОБОЙ

След пенсионната реформа, която е много далеч от постигане на съгласие, синдикатите подчертаха вчера и различията си с работодателите на тема трудово законодателство. Преди година бизнесът излъчи редица предложения за промяна на Кодекса на труда, които след това обаче изпаднаха от дневния ред на управляващите. "Подкрепа" напомни, че не приема идеите. Синдикатите са против например въвеждането на верижни срочни договори с удължаване на тяхната максимална продължителност, което фактически означава поставяне на работниците в абсолютна подчиненост, както и премахване на тавана на броя на временно заетите. Според "Подкрепа", ако се отнеме годишният платен отпуск на майките за периода, в който са били в майчинство, ще се задълбочи демографската гриза. По-същия начин би се отразило и намаляване на възрастта на наетите деца - от 16 на 15 г. Въпреки че страната ни е на челно място по брой на работещите бедни, се предлага да отпадне допълнителното възнаграждение за стаж и опит, посочват още синдикатите. Те приемат за приемливи предложенията за въвеждане на електронна трудова книжка и създаването на трудови съдилища.

15
3491
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
27 Февруари 2015 20:35
Това е и целта - държиш хората на къса каишка и така не могат да надигнат глава.
Докато не изринем мафията от държавата, все така ще е.
А мафията е известна от 25 години насам.
27 Февруари 2015 20:46
Ако човек има 50 хил. на депозит в банка и работи за 360 лева на месец - беден ли е? Ако има собственост за 100 хил. лева и има декларирани доходи от 300 лева на месец - беден ли е? Ако има 1 милион в банка, но не работи - беден ли е?

Ако човек работи за 2000 лева на месец, но няма собственост - по-богат ли е от тия гореизброените? Ами ако работи за 3000 лева на месец и пак няма собственост - по-богат ли е от тия горните?

Да вземем да започнем най-накрая да говорим в едни и същи мерни единици. Че сегашното - да се гледат само доходите - трудови или от пенсии, не е достатъчно. Има доходи от собственост. Има си и богатство. Докато го има - човек не е беден.

Щото например при 2000 лева на месец и никаква собственост - кога даденият човек ще стигне онзи с малката заплата но с депозита в банката? Или собствеността за 100 хил. лева?

27 Февруари 2015 21:15
Щото например при 2000 лева на месец и никаква собственост - кога даденият човек ще стигне онзи с малката заплата но с депозита в банката? Или собствеността за 100 хил. лева?


Точно това е демагогското - според спатистиката в ЕС българите са едни от най-богатите, защото около 90% имали частна собственост недвижим имот.
Което е тъпо и нагласенческо.
Една баба на село с къщичка, която при кихване може да се срине, според същата педалска статистика, е богата, защото е собственик на недвижим имот.
27 Февруари 2015 22:18
.
27 Февруари 2015 22:37
Докато не изринем мафията от държавата, все така ще е. А мафията е известна от 25 години насам.

Тия дето ще ринат обаче са неизвестни. Ти и аз, да кажем, но не е сигурно - понякога се гледам в огледалото и се чудя дали не съм и аз потенциален мафиот.
27 Февруари 2015 23:06
mick 27 Февруари 2015 20:46
Ако човек има 50 хил. на депозит в банка и работи за 360 лева на месец - беден ли е? Ако има собственост за 100 хил. лева и има декларирани доходи от 300 лева на месец - беден ли е? Ако има 1 милион в банка, но не работи - беден ли е?


Господине , имаше такива граждани.Преди 30 години , в пловдивските села да речем. Сега няма - НЯМА - ни един , ни половин такъв човек в България. Аз в това не се съмнявам,пък вий ако знаете - покажете го.
Собственикът разбира каква е цената на собственоста си , ако може да я продаде.Може би ще можете да отговорите на тоз въпрос? За колко лева има собственост и колко му е доходът от нея?
Еди кой си има място в чертите на града и колибка в него.Данъчна оценка 22 000 лева , данък - 120 лева . Съгласен да продава и за 2-3 хиляди лева , мющерии няма.
Ха да ви видя.
28 Февруари 2015 04:37
Собственикът разбира каква е цената на собственоста си , ако може да я продаде.Може би ще можете да отговорите на тоз въпрос? За колко лева има собственост и колко му е доходът от нея?

Важно е дали има доход от собствеността, а не че има такава. Май забравяте как е изчезнала аристокрацията? Имала е много имоти, но не и доходи, с които да ги поддържа и да им плаща данъците. За това е започнала да мизерства, после е продала рушащата се собственост на безценица. Та така и "аристокрацията" от соц-а с кредити и връзки се е сдобила с панелка или къща на село. Сега няма пари да плати застраховката и пороя отнася построеното. Ако продаде тез имоти колко време може да оцелее с парите?
Разходите на един член от семейство са поне 500 лв, ако не плаща квартира. Аз ви гарантирам, че за 2-3 години от парите нищо няма да остане. А пък от къщете на село ще вземат не повече от парите за една година. И после? Да не забравяме, че разходите за продажба на имот са прекалено големи.
Колкото до работещите бедни, ще има такива, докато има такава огромна безработица и всеки е съгласен на всичко. Едва 60% от трудоспособното население има работа, така че и за 100 лв може да работи, стига да няма минимална заплата. Нали? За това бизнеса толкова писка. Какви ли пенсии ще получат тези хора, ако въобще се пенсионират? И в пет стълба да ги сложат, още повече ще гладуват. Докато няма прогресивен данък, работодателите няма нито да правят инвестиции, нито да плащат по-добри заплати. Защото сега паричките им остават в джобовете, ако си спестят от инвестиции и разходи за труд. Държавата не им прибира повече данъци, ако имат по-големи печалби.
28 Февруари 2015 22:21
Всеки имот си има цена, всеки имот създава доход. Когато имотите не са надценени има връзка - годишният доход от имот е една десета от цената на имота. Когато имотите са надценени тази връзка се нарушава и може цената да е много по-голяма. Например 30 пъти годишния доход. И има мизерия в съответната държава, ама това е друга тема.

Това обаче не значи, че един такъв човек с такъв надценен имот е беден. Обратното даже е по-богат. Вярно за да кешира богатството си трябва да продаде имота.. обаче това си е проблем на собственика. А той предпочита да стои гладен и да иска от държавата. А държавата.. нали харчи чужди пари.. дава.

А за бабата дето имала имот - порутена къщичка - тия имоти струват 5000 лева. Ако струват много повече, значи мястото е скъпо. Така, че значи макар и в порутена къщичка бабата може да излезе и милионерка. В София има доста такива - порутени къщички и бабички собственички които просят.. за съжаление.

В тая държава, образно казано вода газим, жадни стоим. Всички стиснали имотите си/говоря за тия със скъпите имоти за над 100 хил. лева да речем/, и увиснали на шията на държавата.. бедни сме.. живеем викат с 200 лева на месец. Защо???

В същото време работещите с 2000 лева заплата и без никаква собственост се обявяват за големи богаташи и искат да им вземат по-голямата част от заплата за да могат да се плащат повече пари на тия дето се мислят за бедни/а всъщност не са/ и живеят с 200 лева на месец.




28 Февруари 2015 22:25
Има и друго, ако човек дари или продаде скъпия си имот на детето си.. за 100 лева. Става ли беден?
28 Февруари 2015 22:39
А за бабата дето имала имот - порутена къщичка - тия имоти струват 5000 лева. Ако струват много повече, значи мястото е скъпо. Така, че значи макар и в порутена къщичка бабата може да излезе и милионерка. В София има доста такива - порутени къщички и бабички собственички които просят.. за съжаление.

Честно казано тия първи измряха. И не бяха баш" бабички".
поне в София и на Черноморието.
01 Март 2015 09:46
Хората са бедни, защоно си харчат парите по магазините. Преди 30 години същите заплати им стигаха и артисваха. Извод: да се закрият моловете и хипермаркетите
02 Март 2015 08:26
Това е и целта - държиш хората на къса каишка и така не могат да надигнат глава.
Докато не изринем мафията от държавата, все така ще е.
А мафията е известна от 25 години насам.
От 70 години е известна на българите.
50 стотинки на трудоден в текезесето.
Комунизмът е чумата на България...
02 Март 2015 08:28
Когато бедните работници от Антибиотик-Разград попитали плахо Червения Домуз
дали ще им вдигне заплатите, Червеният Домуз отговорил -
"Ставайте футболисти..."
02 Март 2015 08:41
От 70 години е известна на българите.
50 стотинки на трудоден в текезесето.
Хората на село се самозадоволяваха, затова нямаха нужда от високи заплати. Не е важно, колко е висока заплатата ти, а какво можеш да си купиш с нея. Ако няма стока по магазините, заплатата ще ти стига и артисва В това е трагедията на съвремените български Гаврошовци.

Пред твоите витрини блескави
накуп застават често те
и колко скръб в очите трескави,
и колко мъка се чете!
02 Март 2015 16:08
Ех ако имахме повече русофили и комунисти сега нещата щяха да са съвсем други.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД