:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това можело да се преодолее или чрез избори, или с един демонтаж на това управление и програмно правителство
Простести в Солун. 75 % от гърците не са съгласни в името на северната им съседка, да има думата "Македония"
Частните болници изсмукват обществения ресурс, твърди още сестрата на Борисов пред БНТ
Запазвала се негативната тенденция от 2016-та
Истанбулската конвенция за пръв път поставяла в "толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените"
Целта на Турция не е и никога няма да бъде поставяне под съмнение на сирийската териториална цялост, твърди той
Стотината останали жители на селото искат аптека, чешма, асфалт, канализация
Законопроектът за държавните разходи ще бъде гласуван в Сената на САЩ в понеделник
Ние живеем тук в Ротердам, Холандия, а не в Мароко, Турция или Саудитска Арабия, скандира той
СТАТИСТИКИ
Общо 365,331,743
Активни 995
Страници 51,970
За един ден 1,302,066

Работата на НЗОК ще е блокирана още три седмици

ГЕРБ поставя условия за приемането на реформата на Петър Москов
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на здравната комисия Стоян Тонев (в средата) и заместничката му Даниела Дариткова се разминаха в прогнозите си кога ще има управител на НЗОК. Дариткова обаче явно е чела правилата за избора по-внимателно, тъй като очакванията й са НЗОК да има нов шеф след около 3 седмици.
Нов управител на здравната каса ще има след три седмици, предвиждат правилата за избор на нов шеф на НЗОК, приети от здравната комисия в парламента вчера. В това време продължава да не е ясно кой може да подписва фактурите на касата, така че лекари и болници да си получат плащанията.

В началото на следващата седмица парламентарните групи ще могат да предложат своите кандидати за управител на касата. Избраните от ГЕРБ кандидати са двама - бившият зам.-директор на НЗОК и бивш шеф на столичната здравна каса Глинка Комитов и бившият шеф на пловдивската РЗОК Иван Маджаров. След това по правилник ще минат 14 дни, след което кандидатите ще бъдат изслушани. Реално нов управител ще бъде избран от парламента около 30 дни след изтичането на мандата на стария, обясни зам.-шефът на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Мандатът на Румяна Тодорова изтече на 12 февруари.

Според шефа на здравната комисия Стоян Тонев обаче нов управител на касата ще има до края на февруари, а можело още и след 1 седмица.

Бившият вече управител Румяна Тодорова от седмици предупреждава, че след 12 февруари тя няма право да подписва документи, а в закона не е описано и какво става, ако нов шеф не е избран навреме. В здравната комисия тепърва чакат юридически становища от здравното министерство и НЗОК кой и как може да поеме работата на управителя до избора на нов. Освен това, според Тонев, няма опасност да се получи вакуум в дейността на НЗОК - до 28 февруари нямало неотложни документи, които трябва да бъдат разписани. "Има едно единствено нещо. От 25-о до 30-о число се изплащат сумите на здравната каса за болнична помощ", заяви Тонев. Така според него парите за болниците може да се забавят с 3 дни. Той обаче пропуска факта, че касата плаща постоянно - и на личните лекари, и на специалистите, и на аптеките и фактурите за тях не се издават в края на месеца.СПОР

ГЕРБ ще приеме предложеното от здравния министър Петър Москов създаване на листи на чакащи едва когато има критерии за формирането им. Промяната в закона за здравното осигуряване предвижда здравната каса да плаща за основен и допълнителен пакет, като парите за лечението по допълнителния пакет ще намалеят рязко, така че пациентите да чакат за планов прием.

"Кой го определя това дали даден болен може да изчака един месец, три месеца? В медицината не може всичко да се изчисли и може да се случи нещо с този пациент, който е отложен. Тогава кой отговаря? Отговаря този, който е взел решението", заяви Тонев. ГЕРБ ще одобри създаването на листи на чакащи едва след изготвянето на критерии за всяка отделна специалност, допълни той. Законопроектът обаче влиза на първо четене в подопечната му комисия в четвъртък, а от МЗ досега не са обяснявали детайлно как виждат листите на чакащи.
2
1667
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
18 Февруари 2015 10:29
А през това минало време дупетатите с възхищение си разглеждаха "златните" пъпове и "решаваха за международното положение"
18 Февруари 2015 18:36
Всеки управител на Здравната каса ще е по-добър от слабоумната Румяна Тодорова. Тази жена, освен агент на ДС, е толкова бездарна, че всяко средстатистическо магаре я превъзхожда.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД