:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Цацаров ще бъде изпратен в Конституционния съд, прогнозира бившият правосъден министър
Генералният директор Константин Каменаров: Конфликтът между "Денят започва с култура" и програмния директор е комуникационен
Те са нанесли смъртоносен побой над 53-годишен бездомник, твърди прокуратурата
Осъден на 10 г. затвор за грабежа у сем. Анчови е задържан в Гърция
Премиерът Борисов обаче потвърди пред Eвропейската комисия ангажимент към документа
България опитва да постигне консенсус в ЕС за въвеждане на автоматичните филтри
СТАТИСТИКИ
Общо 365,530,786
Активни 284
Страници 11,959
За един ден 1,302,066

Държавата дава 28 млн. лв. за щетите от наводненията

28 млн. лв. от бюджета на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще бъдат разпределени между седем общини, пострадали от последните бедствия. Това каза вчера секретарят на комисията Людмил Върбанов. Не е ясно кой колко ще получи, защото решението на комисията ще бъде оповестено до 10 дни. За да влезе в сила, средствата трябва да бъдат одобрени и от кабинета.

Хората обаче не могат да се надяват на някаква помощ от държавата, защото тези пари ще отидат за възстановяване на разрушена инфраструктура - мостове, пътища и др. Освен за възстановяване на щетите, част от парите ще отидат за предотвратяване на нови аварии и щети в Бургас, Велико Търново, Варна, Габрово и Своге. Ясно е само, че 500 хил. лв. ще отидат за обезопасяване на 61 язовира, за които е установено, че са опасни.

За частните собственици кабинетът съвсем скоро ще представи модел за обезщетяване чрез създаване на т.нар. катастрофичен пул. Въпреки че идеята беше представена преди две седмици от вицепремиера по европейските въпроси Томислав Дончев, никой от ресорните министри в кабинета не пожела да даде подробности, преди да е готов законопроектът. Според експерти най-вероятно обаче обезщетенията при бедствие ще се получават на база вноска, която собствениците ще трябва да внасят във фонда.

Ако кабинетът одобри транша, така още в средата на втория месец на новата година в бюджета на комисията остават 42 млн. лв. Това е нищожна сума на фона на исканията от общини и граждани. Те са 2100 на обща стойност 450 млн. лв.
930
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД