×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
След два мача "сборная" е с голова разлика 8:1
Това е нискобюджетният вариант за лична помощ, ще я получават около 77 хил. българи
Протестиращите поискаха лидера на опозицията да се присъедини към тях
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,425,602
Активни 1,374
Страници 139,021
За един ден 1,302,066

Решението за ски зоната над Банско се отлага с 10 дни

Френският бизнес поиска рестарт на проекта "Дестинация Рила"
Снимка: БГНЕС
Френският и германският бизнес похвалиха икономическия министър Божидар Лукарски. Вчера той не каза точно какво е свършило ведомството му в последните 100 дни, но обеща да даде пълен отчет утре.
Резултатите от проверката на комисия по концесията за ски зоната над Банско ще се забавят с 10 дни. Това каза вчера министърът на околната среда Ивелина Василева при отчета на дейността на екипа й за първите 100 дни на правителството.

От администрацията на Министерския съвет, който назначи комисията, са поискали отсрочка. Крайният срок за доклада беше 15 февруари. "Очакваме доклад, после решение и постановление на МС", каза още Василева. Тя припомни, че в министерството няма внесено инвестиционно предложение за какъвто и да е проект в района на Банско и че територията на ски зоната е в рамките на парк "Пирин", където действа "висока степен на защита". Министърът добави, че се очаква през лятото да е готов новият план за управление на парка.

Междувременно вчера от коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че Окръжна прокуратура-Благоевград е установила множество нарушения във връзка с концесията на ски зоната. Прокуратурата е извършила проверка и е постановила отказ да образува досъдебно производство, защото няма данни за извършено престъпление", съобщи обаче пред в. "Сега" говорителят прокурор Весела Стоилова. "Ще обжалваме пред Апелативната прокуратура, защото проверката не е отговорила на всичките ни сигнали. Освен това се оказва, че са установени редица нарушения, но те са с изтекли давностни срокове за образуване на наказателно производство", каза Александър Дунчев от коалицията.

От отказа на прокуратурата става ясно, че за редица от съоръженията на ски пистата, за които не е имало разрешения за ползване, вече са издадени такива документи. Най-важната констатация от проверката според Дунчев е фактът, че няма ОВОС към разрешението за строеж за едно от съоръженията.

Насред скандалите около евентуалния строеж на втори лифт в Банско френският бизнес изрази надежда да бъде рестартиран мегапроектът "Дестинация Рила". "Ще запозная икономическия министър с актуалното досие на проекта. Надявам се, че той ще бъде рестартиран". Това обяви в отговор на въпрос на в. "Сега" председателят на френско- българската търговска камара Стефан Дюлае.

Вчера икономическият министър Божидар Лукарски се срещна с представители на около 100 френски и германски компании. Пред тях той е обявил приоритетите си, а фирмите - както всяка друга година - са настояли за предвидима и ясна законова рамка. Лукарски заяви, че е разговарял с представители на френската камара във връзка с "Дестинация Рила", но на вчерашната среща темата не е била коментирана. Дюлае направи кратка ретроспекция на проекта и заяви, че той е бил представен преди няколко години, но по различни причини към момента не е напреднал особено.

В края на 2013 г. 5 френски компании обявиха, че имат намерение да вложат 550 млн. евро в мегапроекта между Сапарева баня и Боровец. Това са "Шнайдер", "Далкия", "Акор", Клъстър Монтан и Европейската планинска асоциация. "Далкия" е собственик на варненската топлофикация. Те обещаха за 6 години да построят огромен ски и голф комплекс на терен от 8000 хектара. Земите обаче попадат в защитени територии, което доведе до сериозен отпор от страна на природозащитниците.РЕФОРМА

4 млн. лв. годишно ще са нужни за издръжката на още близо 90 инженери, които ще започнат работа в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Те ще отговарят за контрола на язовирите, след като тази дейност бъде прехвърлена в агенцията, стана ясно от думите на Божидар Лукарски. Агенцията обаче ще отговаря единствено за техническото състояние на съоръженията. В момента тази дейност е разпиляна между енергийното министерство, екоминистерството, "Напоителни системи" и др.
1583
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД