:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Словения, Словакия, трите прибалтийски държави – да виждаме някой да се оплаква?, пита бившият икономически министър
Генералният секретар на НАТО ще остане два дни в Скопие
Той коментира и Националния план за действие по заетостта и Директивата за командированите работници.
Президентът на САЩ е в "отлично здраве", съобщи главният лекар на Белия дом
Мотивите са свързани със сивата икономика, контрабандата, корупцията
Стойността му падна до 10 567 долара
Премиерът на Косово призова разстрела да не се ползва за политически цели
Сред тях са хора от здравната система и отбраната, медицински сестри
В разговорите участие ще вземат политици, неправителствени организации и граждани
СТАТИСТИКИ
Общо 364,814,040
Активни 1,418
Страници 50,240
За един ден 1,302,066

Решението за ски зоната над Банско се отлага с 10 дни

Френският бизнес поиска рестарт на проекта "Дестинация Рила"
Снимка: БГНЕС
Френският и германският бизнес похвалиха икономическия министър Божидар Лукарски. Вчера той не каза точно какво е свършило ведомството му в последните 100 дни, но обеща да даде пълен отчет утре.
Резултатите от проверката на комисия по концесията за ски зоната над Банско ще се забавят с 10 дни. Това каза вчера министърът на околната среда Ивелина Василева при отчета на дейността на екипа й за първите 100 дни на правителството.

От администрацията на Министерския съвет, който назначи комисията, са поискали отсрочка. Крайният срок за доклада беше 15 февруари. "Очакваме доклад, после решение и постановление на МС", каза още Василева. Тя припомни, че в министерството няма внесено инвестиционно предложение за какъвто и да е проект в района на Банско и че територията на ски зоната е в рамките на парк "Пирин", където действа "висока степен на защита". Министърът добави, че се очаква през лятото да е готов новият план за управление на парка.

Междувременно вчера от коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че Окръжна прокуратура-Благоевград е установила множество нарушения във връзка с концесията на ски зоната. Прокуратурата е извършила проверка и е постановила отказ да образува досъдебно производство, защото няма данни за извършено престъпление", съобщи обаче пред в. "Сега" говорителят прокурор Весела Стоилова. "Ще обжалваме пред Апелативната прокуратура, защото проверката не е отговорила на всичките ни сигнали. Освен това се оказва, че са установени редица нарушения, но те са с изтекли давностни срокове за образуване на наказателно производство", каза Александър Дунчев от коалицията.

От отказа на прокуратурата става ясно, че за редица от съоръженията на ски пистата, за които не е имало разрешения за ползване, вече са издадени такива документи. Най-важната констатация от проверката според Дунчев е фактът, че няма ОВОС към разрешението за строеж за едно от съоръженията.

Насред скандалите около евентуалния строеж на втори лифт в Банско френският бизнес изрази надежда да бъде рестартиран мегапроектът "Дестинация Рила". "Ще запозная икономическия министър с актуалното досие на проекта. Надявам се, че той ще бъде рестартиран". Това обяви в отговор на въпрос на в. "Сега" председателят на френско- българската търговска камара Стефан Дюлае.

Вчера икономическият министър Божидар Лукарски се срещна с представители на около 100 френски и германски компании. Пред тях той е обявил приоритетите си, а фирмите - както всяка друга година - са настояли за предвидима и ясна законова рамка. Лукарски заяви, че е разговарял с представители на френската камара във връзка с "Дестинация Рила", но на вчерашната среща темата не е била коментирана. Дюлае направи кратка ретроспекция на проекта и заяви, че той е бил представен преди няколко години, но по различни причини към момента не е напреднал особено.

В края на 2013 г. 5 френски компании обявиха, че имат намерение да вложат 550 млн. евро в мегапроекта между Сапарева баня и Боровец. Това са "Шнайдер", "Далкия", "Акор", Клъстър Монтан и Европейската планинска асоциация. "Далкия" е собственик на варненската топлофикация. Те обещаха за 6 години да построят огромен ски и голф комплекс на терен от 8000 хектара. Земите обаче попадат в защитени територии, което доведе до сериозен отпор от страна на природозащитниците.РЕФОРМА

4 млн. лв. годишно ще са нужни за издръжката на още близо 90 инженери, които ще започнат работа в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Те ще отговарят за контрола на язовирите, след като тази дейност бъде прехвърлена в агенцията, стана ясно от думите на Божидар Лукарски. Агенцията обаче ще отговаря единствено за техническото състояние на съоръженията. В момента тази дейност е разпиляна между енергийното министерство, екоминистерството, "Напоителни системи" и др.
1477
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД