:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жените вземат близо два пъти по-ниски пенсии от мъжете

По-ниските заплати, стаж и възраст за пенсия поставят дамите в крайно неблагоприятна ситуация


Жените получават близо два пъти по-ниски пенсии и по-ниски обезщетения от мъжете. За сметка на това живеят по-дълго и респективно получават по-дълго по-малка пенсия. Причините за това са, че жените работят за по-ниски заплати, защото обикновено са заети в такива отрасли, а и по-рядко заемат ръководни постове, пенсионират се обаче по-рано и още по-важно - с по-малко години осигурителен стаж. "Склонни са да приемат по-ниско платена работа от мъжете. Професионалното им развитие често се възпрепятства поради семейни ангажименти и грижи за зависими членове на фамилията. Също така и феноменът "стъклен таван" не позволява на голяма част от жените да израстват в кариерата и да заемат по-добро място в обществения живот." Това изтъкват от Националния осигурителен институт в анализ "Джендър аспект на социалноосигурителните обезщетения за пенсии от Държавното обществено осигуряване". В него се сравняват данните за 2009 и 2013 г. Тенденцията за по-ниския размер на плащанията на жените е трайна. Затова от НОИ препоръчват мерки и политики, които да доведат до по-балансирано и хармонично съчетаване на професионалните или трудовите ангажименти със семейния живот, за да се намали разликата в заплащането и в обезщетенията и пенсиите.

Анализът най-вероятно е изготвен във връзка с дискусиите за пенсионната реформа. Едно от предложенията, идващо от синдикатите, е да се изравни необходимият стаж за пенсия за двата пола. От 1 януари той се увеличи с 4 месеца до 35 години за жените и до 38 години за мъжете. В предложените варианти от вицепремиера Ивайло Калфин се предвижда стажът за мъжете да нараства до 40 г., а за жените - до 37 г. Възрастта за пенсиониране за двата пола се предвижда пък да стане 65 г. през 2027 г. Според бившия социален министър Иван Нейков самотните възрастни жени са едно от гнездата на бедност у нас именно заради пенсионната система. Заради това Нейков настоява да се увеличат годините за пенсия и да се изравнят с тези на мъжете.

Данните на НОИ показват тревожна картина. От всички пенсионери у нас, които получават наследствени пенсии, 80 на сто са жени. От всички прекратени поради смърт пенсии през 2013 г. близо 51% са на мъже. Делът им се увеличава, макар и минимално, спрямо 2009 г. През 2013 г. средната възраст на възрастните хора с лични пенсии за стаж и възраст е стигнала 72.1 години, тоест регистрирано е увеличение от девет месеца. Средната възраст на жените обаче е станала 72.8 години, а на мъжете - 71.2 години. Средният осигурителен стаж, превърнат към трета категория труд, при личните пенсии за осигурителен стаж и възраст за двата пола е 37.3 години. Жените обаче са се осигурявали значително по-малко време - 32.9 години срещу 43.2 години за мъжете. Това заедно с по-ниския индивидуален коефициент за жените води до средна пенсия за стаж и възраст от 221.80 лв. през 2013 г. Тя е близо два пъти по-ниска от тази на мъжете - средно 385.19 лв.

При вдовишките добавки картината е същата, защото по-ниските пенсии на жените дават по-нисък размер за преживелите ги съпрузи. Средният размер за мъжете е 40.57 лв., като е много по-нисък от този на жените - 64.67 лв. Освен това броят на вдовишките добавки, които се получават от жените, е над 580 хил. и е над 4 пъти повече от тези за мъжете.

При обезщетенията за безработица също се отразяват по-ниските доходи на жените, но и фактът, че те остават по-често без препитание. От всички обезщетения за безработица от НОИ 53.5 на сто са за жените. Още по-притеснително е, че от всички регистрирани с право на обезщетение за дълготрайна безработица жените са над 72 на сто. За сравнение през 2009 г. делът им е бил 67.5 на сто. При близо 267 лв. средно обезщетение мъжете са получавали средномесечно по близо 286 лв. Това е с 37 лв. повече, отколкото за жените.



В ПЕНСИЯ

Жените печелят при сравнението на годините, през които се получават парите за старини. Жените у нас получават средно пенсия 5.8 години по-дълго. Средната продължителност за тях е 23.9 години, а за мъжете - 18.1 години. Спрямо 2009 г. продължителността общо за двата пола е нараснала от 19.8 г. до 20.9 г.



ПО СВЕТА

В Европа съществува напълно идентичен проблем. Доклад на еврокомисаря по правосъдие и граждански права през 2013 г. показа, че жените на Стария континент получават с 39% по-ниски пенсии, а причините са същите като у нас. Според доклада българките вземат с около 33 на сто по-ниски пенсии. Така България попадна по средата сред 17-те държави членки със съществени разлики между пенсиите на двата пола, като най-фрапиращо е положението в Люксембург с 47% разлика.
31
4995
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
15 Февруари 2015 19:25
Е най добре би било да работиш 40г.и да умреш един месец преди пенсия.***
15 Февруари 2015 19:31
Ама пък като им умрат мъжете, ще им вземат и тяхната половинка. Много домакини чакат тръпнещи този момент.
15 Февруари 2015 19:32
Феминистките къде са?
15 Февруари 2015 19:50
Примерният гражданин
примерно умира -
преди да се пенсионира...
Така на своята родина богата
той оставя колкото една заплата
за депутата...
---------------------
Сайтът на Генек
15 Февруари 2015 20:16
той оставя колкото една заплата
за депутата.


Той оставя пари за заплата на депутата
15 Февруари 2015 21:03
Голяма несправедливост! Фактите показват че жените работят по-малко (пенсионират се по-рано, ползват майчински..), по-лека работа (миньори, строители и др. са почти само мъже) и вземат пенсия в пъти по-дълго (средно 15 години срещу 5 години за мъжете). Справедливо би било мъжете да получават поне пет пъти по-висока пенсия нали, а не само два пъти?
15 Февруари 2015 21:22
мьжете само го вкарват и изкарват
бременноста е за жените в какво общество живеят
в едни книги пише
че мьжьт ще изкарва с труд прехраната
а жените ще раждат с мька
в българия всичко е вносно затова намалява произведеното от мьжете
и намалява раждаемостта от жените
15 Февруари 2015 21:22
ползват майчински

на Бора Бора ли ги ползват?
15 Февруари 2015 21:29
Ама пък като им умрат мъжете, ще им вземат и тяхната половинка. Много домакини чакат тръпнещи този момент.


Не всички жени имат твоя "късмет" и твоето мислене. Сигурно защото не са домакини, а имат сериозна професия, създават симпатии сред колеги и имат много приятелски взаимоотношения.

Логично е жените да получават по-ниски пенсии и по-ниски обезщетения от мъжете, след като и трудовото им възнаграждение е било в пъти по-малко оценено, въпреки заеманата една и съща длъжност. А, защо е така, да разясни Кайли.
15 Февруари 2015 21:59
Нагли същества, особено съществото Нейков! Защото вземали по-ниски пенсии жените, та да работят повече! Абе, крадливо същество, и като работят по-дълго /ако има какво/ дали ще вземат по-високи пенсии и 10-тина инфлационни левчета за по-висока пенсия ли ги имаш! Причината за ниските пенсии и на мъже и на жени в тази държава са ниските заплати. Защото, гадовете либерализираха цените на всичко, ама цената на работната сила е някъде под тази на африканската! Самотните пенсионерки били гнездо на бедност! То само те да са. А депутатските заплати, автомобили и прочие, за тях малка пенсия няма, защото са си уредили и децата и внуците. Сган продажна!
15 Февруари 2015 22:09
той нейков и друг път се е изказвал, че понеже заплатите били ниски, годините трябвало да бъдат повече
казармата беше тежка, но за сметка на това продължителна..
нейков трябва да му бъде дадена пенсия от манеркувата заплата и да го заточат на село да поучава воловете
15 Февруари 2015 22:25
Никой не е заставян насила да приема неизгодни условия на заплащане на труда.
А когато ги е приел, нормално е, да си носи последствията.
15 Февруари 2015 22:43
Никой не е заставян насила

това е тиквено разсъждение, нали знаеш...
15 Февруари 2015 23:10
Нойков много милостив бе! Самотните възрастни жени - гнездо на бедност! Аха- аха да предложи да ги евтаназират след смъртта на съпрузите им, да не се мъчат, горките! (Добре че се разведох овреме!)
15 Февруари 2015 23:11
Нейков, извинявам се
16 Февруари 2015 01:41
Нагли същества, особено съществото Нейков!


Съшеството Нейков требва да бъде лишено от всички права публично. Ако бъде разстреляно наследниците ще са последните които съжаляват.
16 Февруари 2015 06:31
А мъжете получават два пъти по-ниски пенсии от милиционерите и другите пенсионери на по 40 и кусур години
16 Февруари 2015 06:42
А пенсиите 3-та категория труд са в пъти по-ниски от тия за 1 и 2 -ра категория, защото явно се изчисляват по различни формули.
16 Февруари 2015 06:45
Жените вземат по-ниски пенсии и затова, защото майчинството се смята за трудов, но не и за осигурителен стаж! И се чудим защо раждаемостта пада.
Отделно заплатите на жените са по-ниски! А са по-ниски и защото губят квалификация заради отглеждането на децата! Е, има и изключения.
16 Февруари 2015 06:48
Жените живеят по-дълго, защото не пият и не пушат толкова много колкото мъжете! И заради отглеждането на децата избягват да полагат нощен труд.
16 Февруари 2015 06:51
Жените се пенсионират по-рано, но много от тях помагат за отглеждането на внуците, а това означава че се пести от детски градини, майките не се откъсват за дълго от работа.
16 Февруари 2015 09:22
Podanichka, нищо лично, но който е работил по-дълго време и е внасял по-големи осигуровки, получава по-голяма пенсия. За съжаление, по-кратко време според доклада. А след това вдовицата получава допълнително. Ако работят еднакво дълго време, за еднакви заплати и живеят еднакво дълго - всичко ще е еднакво. Няма място за феминизъм...
16 Февруари 2015 10:53
Майчинството също е труд, както и домакинската работа, но в цял свят не се признава за пенсия.
16 Февруари 2015 11:36
BaliBali 16 Февруари 2015 10:53
Майчинството също е труд, както и домакинската работа, но в цял свят не се признава за пенсия.

BaliBali, колко осигуровка внасяш в пенсионния фонд за извършената домакинска и майчинска работа? Защото пенсиите не са социални помощи, а пари идващи от този фонд!
Както Попай по-горе каза - нищо лично, кой каквото си е постлал, на това ще легне. А една майка ако добре си е гледала децата те могат да и оценят труда и да я гледат на стари години, защо все държавата ви е длъжна за всичко?
16 Февруари 2015 11:58
Ами да внася държавата за майките тогава. А една фуражка, която е внасяла 25 години, много по-малко от една жена и майка - що взима двойно по-голяма пенсия? Н евсичко е до вноски, а до формули.
16 Февруари 2015 12:07
Майчинството се зачита за осигурителен стаж и се взема предвид при определяне на размера на пенсията.
Не е действителн стаж и не се взема предвид при преценка на правото но пенсия в някои случаи, ама те са изключения.
16 Февруари 2015 12:07
'Затова от НОИ препоръчват мерки и политики, които да доведат до по-балансирано и хармонично съчетаване на професионалните или трудовите ангажименти със семейния живот, за да се намали разликата в заплащането и в обезщетенията и пенсиите'
'Според бившия социален министър Иван Нейков самотните възрастни жени са едно от гнездата на бедност у нас именно заради пенсионната система. Заради това Нейков настоява да се увеличат годините за пенсия и да се изравнят с тези на мъжете'
Доколкото не ме лъже паметта, изравняването на възрастта за пенсия/ковната на 65г, но предполагам след някоя и друга година ще я качат пак/ е заложено в т.н. пенсионна реформа?..
16 Февруари 2015 13:03
Логично е жените да получават по-ниски пенсии и по-ниски обезщетения от мъжете, след като и трудовото им възнаграждение е било в пъти по-малко оценено, въпреки заеманата една и съща длъжност.

Логично е при по-ниско възнаграждение да има по-ниска пенсия, но има и доста градски легенди основани на изкривено тълкуване на фактите. Жените като цяло получават пенсия с около 24% по-ниска от средната - факт. Причините са по-кратък осигурителен стаж - около 12% под средния и осигурителен доход около 12% под средния и това са факти. За различното възнаграждение при еднакви длъжности поне в България не е вярно. Различните възнаграждения са поради различни позиции в икономиката като цяло, а не на едно и също място. И тук нещата са си на място - повече стрес, повече риск, по-дълго време за работа съответно повече заплащане както и по-кратко време за получаване на пенсия е валидно и за мъже и за жени, но обичайно е територия на мъжете. Като се включат и "вдовишките" добавки, от чисто счетоводна гледна точка жените получават чувствително по-висока пенсия спрямо мъжете и това също е факт.
16 Февруари 2015 14:48
За този кратун няма да пропусна да се изкажа. Мръсна костовистка гад. Сигурен съм, че през живота си не е свършил полезна работа и за 20 стотинки. Вероятно е бил и партиен секретар, щото мазно ги реди. Костовистите ще ги помним дълго, Малинов тлъстее, Атанасов злобее, клепоухият спец по досиетата ни досажда още. Сал един Муравей скромен. Какво стана с надеждния кадър Абаджиев?
16 Февруари 2015 18:07
Забрави да споменеш Марков Тантелата. И той много досаждаше напоследък.
16 Февруари 2015 19:03
Жена ми има определена за трудов стаж и възраст пенсия ПО-ВИСОКА от моята с ЕДНА цяла минимална пенсия и половина! И двамата взимаме тавана, пенсионирахме се тя преди 4 години, аз миналата - като станах на 63 и 8 месеца... Така че който е имал ПО-ВИСОК осигурителен доход, той значи и ПО-ГОЛЕМИ вноски е правил, та ЗАТОВА има ПО-ВИСОКАТА пенсия... В тая работа НЯМА мегдан ни за феминизъм, ни за мачизъм - според ОСИГУРИТЕЛНИЯ принос е НАЙ-СПРАВЕДЛИВО!!!!

Господ-Бог ги е направил жените по-издръжливи от нас мъжете, по-дълготрайни (ако позволите по-вулгарния изказ) само с ЕДНА цел - ДА ПРОДЪЛЖАВАТ человеческий род! За пенсиите им ГОСПОД не се е произнасял, макар ни едно от 4-те официални, нито пък от апокрифните, евангелия да съм чел! Ако някой от изкушените в Светото писание ми покаже, че има в него писано и по въпроса за пенсиите, с удоволствие ще го прочета...

А иначе (малко оф-топик) кой се ТРУДИ повече - ПРЪСТЪТ, дето ги въвираш в ухото (да го почешеш, не за друго!), или УШНАТА дупка !?!


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД