:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военните на границата ще са без оръжие

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Армията няма да може единствено да арестува по границата.
Армията ще бъде изпратена на границата с Турция, за да подпомага МВР в охраната, при това с широки правомощия. Единственото им ограничение ще е да не носят оръжие, което означава, че няма да могат да арестуват незаконно преминали браздата. Това става ясно от промяна в инструкция за съвместна работа между вътрешното министерство и Министерството на отбраната, публикувана на страницата на МВР.

Военните ще могат да транспортират хора и материали, ще обслужват и ремонтират техника, ще помагат за извличане на заседнали превозни средства и ще обучават специалисти за ремонт. Освен това армията безвъзмездно ще предостави всякаква необходима техника, включително и летателна. Обща формулировка дава широко поле на действие - на военните ще могат да се възлагат "други задачи в съответствие с действащото законодателство". Те няма да се подчиняват на заповеди от МВР.

Идеята за изпращане на военнослужещи на границата беше на вътрешния министър Веселин Вучков, който заяви, че МВР изнемогва и не може да се справи само защото не разполага нито с достатъчно хора, нито с техника. Срещу идеята реагира остро президентът Росен Плевнелиев, тъй като в Закона за отбраната пише, че МВР охранява сухопътната граница, а военните - само въздушната. Той предупреди, че съсредоточаването на армия на границата може да доведе до дипломатически скандал. Против пращането на военни бе и военният министър Николай Ненчев. Преди няколко дни той обаче съобщи, че на границата ще бъдат изпратени 180 души от армията. От инструкцията не става ясно какъв ще е броят им.







40
9119
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
26 Януари 2015 19:50
"Единственото им ограничение ще е да не носят оръжие, което означава, че няма да могат да арестуват незаконно преминали браздата.
Еееее...значи..ще ги черпят с кафе
26 Януари 2015 20:33
никаква изненада!
няма ли на офицерите поне по един нож да им дадат да носят? за самозащита. на плененните офицери по женевската конвенция им се полага нож. за самозащита.
26 Януари 2015 20:34
Поне джобни ножки да им дадат, че да си правят шишчета за скарата
26 Януари 2015 20:44
Брадви щели да им дават...Да секат дърва за кюмбетата на полицаите,че те не знаели как... И по дилаф...щото горките полицаи не знаели как се пали и чисти кюмбе.. Та..в ръцете на българския войник брадвата и дилафът са си страхотно оръжие
26 Януари 2015 20:45
Баси подигравката.
26 Януари 2015 21:26
Брадви щели да им дават...

Е, сега вече и мен ще ме вземат, пиша се доброволка
Само не разбрах - ще дават ли брадва или сама да си я нося?

П.П. Според ЗМВР охраната на държавната граница и граничен контрол се осъществява от МВР - "Гранична полиция".
Същото и според ЗОВСРБ - охраната на държавната граница се осъществява от структурите на МВР. Не сме във военно положение.
Гу`син министър?
27 Януари 2015 01:32
Не сме във военно положение.

Не сме във военно положение и затова военните ще са без оръжие!
27 Януари 2015 04:05
Да си носят вазелин, че турските манафи по границата са все едрички.
Хахахахахахахахахахахахахаха

Дригият вариант е - да ги пуснат в отпуск, като рашките. С лично оръжие да си правят разходки по границата.
27 Януари 2015 04:21
Армията ще бъде изпратена на границата с Турция, за да подпомага МВР в охраната, при това с широки правомощия. Единственото им ограничение ще е да не носят оръжие, което означава, че няма да могат да арестуват незаконно преминали браздата.

Уникална глупост на квадрат, да е чуди човек да се смее ли, да плаче ли
27 Януари 2015 05:53
Армейците не трябва да носят оръжие,куртизанките ще носят железни гащи,и всички ще седят на един дървен камък.Има ли останали хора с ума си в територията,където цели 13 века под едно и също име,имаше държава България?Виждам няколко останали във форума,ма и те моми и момци,за памперси си говорят,обречени сме.
27 Януари 2015 07:28
Военен без оръжие-що е то? Не е ли време вече да излезем от заробващата и комплексираща ни загуба на Студената война? Сами.
27 Януари 2015 07:35
Не сме във военно положение и затова военните ще са без оръжие!

Но пък ще са на границата да я охраняват
И какво ще дирят там - нямат правомощия по закон, каквито има гранична полиция, ще изпълняват ролята на жива ограда?!
Погледни пак отпратките от двата закона или не ти изнася на "тезата"?
Подобни простотии и даже подигравка с войската идат да покажат пълното безсилие и липса на мозъчен и волеви капацитет на държавата в друга област - национална политика.
27 Януари 2015 08:13
deneb
27 Януари 2015 09:00
Дано да е някъкъв майтап,че ако е истина-направо "не е истина"
27 Януари 2015 09:04
Дано да е някъкъв майтап,че ако е истина-направо "не е истина"

Така, като ги гледаш и им претегляш акъла на нашичките управляващи "убавци", че и на техните управляващи, на майтап ли ти прилича?
Майтап с армията?!
27 Януари 2015 09:09
ами като гледам върховното главнокомандващо..
27 Януари 2015 09:18
Подобни простотии и даже подигравка с войската идат да покажат пълното безсилие и липса на мозъчен и волеви капацитет на държавата в друга област - национална политика.


Мисля че е умишлено, не е до мозъчна липса. Вероятно така им е разпоредено.
27 Януари 2015 09:23
Ясно! Затова намалиха армията до този вид и състав. Ако бяха оставили истинска армия, някой можело да приеме подобни шегички за обида и да спретне един превратец
27 Януари 2015 09:24

Мисля че е умишлено, не е до мозъчна липса. Вероятно така им е разпоредено.

Със сигурност е умишлено, но и да си такъв е нужно да разполагаш с някои умствени дефицити - умният човек никога не пада дотам.
Ако е паднал, значи не е бил умен в истинския смисъл на думата.
Просто е марионетка, и то във вреда на страната си. Това ако е ум...
27 Януари 2015 09:49
Нали не ви е необходима армията, нали 25 години само с нея си оправяте бюджета и бакиите, сега защо ревете като....Запомнете БЕЗ АРМИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЪЛГАРИЯ и престанете да се говрите с хората работещи в БА, те не заслужават такова отношение от вас господа управляващи вичи 20 години.Ако утре свирни тръбата ще трябва вие, българските политици и управници, първи да грабните пушките и първата траншея с гърди да защитавате МАЙКА БЪЛГАРИЯ, защото вие взехте най- много от нея и сте и длъжни да я защитите.Пълни глупости пиша, пак ние ще отидем там, а те ще останат в тила и ще продължат да прравят същите пакости, които правят и сега.Ако не вярвате читатели, вижте историята, тя не лъже.Жалко и трагично, че за 25 години не направихме крачка напред, а се върнахме в края на 50-те на 20 век, но...и в това се съмнявам.
27 Януари 2015 10:11
аз си мисля, че не е умишлено. просто е реализация на българската мъдрост, че мързела е двигате на прогреса. тъй де: "Накарай мързеливия на работа, за да те научи на акъл".

"Идеята за изпращане на военнослужещи на границата беше на вътрешния министър Веселин Вучков..."
като потвърждение на горното. отлична идея, особено ако е в посока някой друг да свърши работата. всичко останало е еквилибристики с цел как да нагласим нещата така, че да заобиколим международните правила, двустранните споразумения и собственото си законодателство. това е и резултата. не се сещам за идеи, поне в медиите, как да се подобри организацията или развият способностите. за да се изпълнят задачите, възложени не от кой и да е, а от законите.

"нямат правомощия по закон, каквито има гранична полиция..."

доколкото си спомням, въпросната гранична полиция беше самостоятелна институция. както и гражданска защита. има ли някой представа как им се повишиха възможностите, след като МВР ги взе под шапката си? щото както е тръгнало, май ще се наложи и войската да мине под тази шапка...

но! сега положителното в нещата - все още е факт, че когато някъде нещата тръгнат на зле към кого се объщат? войската! което означава, че май е единствената институция, която дори и да не притежава способности в определени сфери, поради това, че не и се изискват по закон, армията е запазила основна способност. при криза от какъвто и да е характер да създаде организация и да реши и тези неща /проблеми/. дето са тръгнали на зле. както е казал древния германски мъдрец: "всичко е въпрос на организация". шегичка.
27 Януари 2015 10:16
която дори и да не притежава способности в определени сфери, поради това, че не и се изискват по закон,

Въпросът не е в способностите, напротив - има ги, а в правомощията, които ѝ липсват и не случайно е така.
Години наред вече се създават прецедент след прецедент, които унищожават последните остатъци от държавата и държавността, от идеята за законност изобщо.
При това положение няма сила, която да накара тези "отдолу" да зачитат законите.
27 Януари 2015 10:23
а проблема с въоръжението е безкрайно лек за решаване, мисля. ако наистина са войска, че би следвало там, където ще ги разположат да органиират службата така, както в районите си на постоянна дислокация. т.е. дежурни, такива по парк, щом ще са с техника и т.н. какъв е проблема, щом войската ще е без щатното си автоматично оръжие /от техниката свалено бордовото/ да не се предвидят и предоставят за всеки боец пистолет със стоп патрони? които при излизане от района получава от дежурния, а при приключване на задачата - обратно в касата?
27 Януари 2015 10:37
deneb,
позволи ми да не се съглася с теб. защото развиване на способностите е и създаване на организационни единици, които предварително да се подготвят за изпълнение на определени задачи. ще ползвам за пример модулите, които са създадени по трета мисия на армията - от Бялата книга /достъпна е на сайта на МО/. всеки модул с конкретна структура и техника, в зависимост от предназначението. модули за охрана не се сещам да пише в тази книга. т.е. да се заделени СРЕДСТВА за подготовка, оборудване с техника и планиране на дейността на всеки модул.
и като как да се извършва взаимодействите с институциите при използване на тези модули. не знам какво разбират децата от 9-ти и 10-ти клас, на които им четат уроци по темите от НВО, но интересно е да се види темата за CIMIC /всички теми са достъпни в нета/. там са описани начините, по които армията взаимодейства с гражданските структури. по стандартите на НАТО. и като почне самодейност... нещата изглеждат така, че сякаш некой си прави майтап с друг. но аз не мисля, че някой прави нещо умишлено, с цел да унижи армията.
27 Януари 2015 10:40
deneb,
позволи ми да не се съглася с теб

От поста ти разбирам, че не говорим за едно и също нещо - за причината не се наемам да гадая.
П.П. Да не преподаваш в "Раковски"? (Разбира се, не си длъжен да отговаряш)
27 Януари 2015 10:42
модул за охрана не е имало-Ами какво правеха у Афганистан?? ОХРАНЯВАХА....демек...пак пазиха една ограда някой да не я прескочи.. Да не би да са водили там бойни действия???
27 Януари 2015 10:51
да, какво се разбира под способност. както например да има модул за действие при пожар. който е със състав и оборудван с техника, подходящи за тази цел. и различен от модула за действие при наводнение. и т.н. за всички други. които са преминали и обучение да изпълняват подобни задачи. както и да работят с техниката.
това, да препланираш как с тези модули да създадеш организация за да изпълнят задачи, за които не са подготвени... е друг вид способност.
27 Януари 2015 10:58
комар,
навремето, когато съм давал караул си спомням, че поста се приемаше с репликата: "под охрана и ОТБРАНА се намират..." нещото, за което говориш в Афганистан. прав си, че тази задача е по-скоро за жандармерия /но в никакъв случай за полиция/, понеже не е необходимо тежко въоръжение при изпълнението й. но кажи, все пак, коя е единствената жандармерия в света, която не е в състава на Въоръжените сили?

ПП денеб, не преподавам старая се да се добера до всяка налична информация /некласифицирана/, която да ми позволи да си изградя мнение. максимално обективно.
27 Януари 2015 11:09
хайде без спомени...Та какво излиза??? Все пак в Афганистан армията е изпълнявала само охранителни дейности- пазела е нам кой си параметър на летището и други обекти..Освен модул баня де
27 Януари 2015 11:19
"май се олях "

бих казал обилно
но за Афганистан явно няма смисъл да говоря. защото явно не си наясно каква е разликата в правилата при използване на оръжие. от армия и полиция. и вероятно за тебе е нормално автоматично оръжие да бъде лично въоръжение на полицай?

ПП и е добре думичките да се употребяват внимателно и точно на място. защото какво точно означава "пазят"? както манипулацията: "армията е длъжна да защитава границата!" да, но С ОРЪЖИЕ! т.е. ВЪОРЪЖЕНАТА ЗАЩИТА на границата и е работа! и няма място там, когато защитата не е свързана с използване на оръжие! т.е. защитата включва това, което имам спомен от времето, когато съм давал караул - ОХРАНА И ОТБРАНА. и в БГ изпълнението на тези функции по ЗАЩИТА са разпределени на различни институции. които пък следва да изградят способности, структури включително, за да си изпълнят функциите. и пак ще повторя нещо, което съм споделял и по рано по темата: не е срамно, когато някой се озове в положение, при което е необходимо да потърси помощ. но не е нормално да излива тонове помия по този, от който следва да получи тази помощ? или пък целта е да се разтовари от задълженията си? без да се разтовари от средствата, които му се отпускат, за да си изпълнява задълженията?
27 Януари 2015 11:22
Ако е паднал, значи не е бил умен в истинския смисъл на думата.
Просто е марионетка, и то във вреда на страната си. Това ако е ум...


Така е, и вие сте права.
Но все пак да не въздигаме толкова много умността, моралът е по-висш. Хората взели решението, просто не са морални.
27 Януари 2015 11:37
Така е, и вие сте права.
Но все пак да не въздигаме толкова много умността, моралът е по-висш. Хората взели решението, просто не са морални.

Аз не ги деля - затова и лекото "разминаване" - под "ум" нямам предвид отделно "интелект" и отделно "морал".
27 Януари 2015 13:31
Каква стана тая? Майори без оръжие, със смъкнати гащи ще се правят на камериерки... Ще посрещат с хляб и сол... Ще прислужват на милиционерите?...
27 Януари 2015 21:44
Който не праща армията си да пази границата, я праща да пази в градовете. Виж Белгия, Франция итн.
27 Януари 2015 21:47
Esmeraldo
27 Яну 2015 13:31

Каква стана тая? Майори без оръжие, със смъкнати гащи ще се правят на камериерки... Ще посрещат с хляб и сол... Ще прислужват на милиционерите?...


Ще се правят на подли камериерки.
29 Януари 2015 00:06
Доста повече от 1300 години, незаконното преминаване на граница си е заслужавало смърт. Нарушителите са умирали от стрели, копия, мечове, куршуми и т.н. Само това е давало резултат и е имало възпираща сила. Мислите ли че нещо се е променило? Граници се пазят само със сила и оръжие. За каквито и закони, спогодби и либерални демократични али-бали да говорим, единствено силата и насилието могат да налагат право и закон. Искаме ли да опазим границата и държавата или ще говорим празни приказки???? Да се разчуе че на границата се стреля и неграмотни африканци няма да припарят. Оградата да спира болните животни. Хората ги спира само принудата и страха, другото е лицемерие.
01 Февруари 2015 16:18
Поредната Глупост ..родена от нечия Празна Кратуна . всеки военен по Закон има Зачислено Оръжие и ,когато
е изпратен на мисия ..той отива там с Оръжие . значи в Афганистан ..Където Българската Армия ...няма Работа
всички НАШИ военни носят Оръжие , а в Родината си ..която трябва да Пазят - с Цената на Живота си ..трябва да ходят с Ръце в Джобовете .
Абе ...ей , военните ... знаете ли ,че когато Полицията не може да се справи с Престъпността ...Вие ,трябва да вземете всичко
В СВОИ РЪЦЕ . Няма ли някой " луд " Полковник бе хора ... за една нощ на 9-ти Септември 1944г. ВЛАСТА в България СЕ СМЕНИ и остана за период от 45 ГОДИНИ . Махайте ги тези Национални Предатели .
01 Февруари 2015 16:23
Има известна логика в това.
военен без оръжие е като лекар без лекарства.
04 Февруари 2015 10:32
Наистина фатмаците и шапкарите на ръководни чинове не са от най-интелигентните представители на рода человечески, баце !
04 Февруари 2015 10:34
Познайте кое е по-респектиращо: тумба викащи и ръкомахащи тупани, или едно достатъчно отривисто и по мъжки силно "СТОЙ!" с един предупредейшън у въздуха ?!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД