×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,026,247
Активни 1,579
Страници 78,288
За един ден 1,302,066

С коалиционна халтура към светли бъднини!

От обещаната ни подробна управленска програма, която трябваше да е готова до 6 декември, няма и следа
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Правителството "Борисов 2" се нарече реформаторско, но в първия му бюджет реформи не се забелязват.
Сегашното управляващо мнозинство, съставено от също толкова несъвместими партии, колкото и предишното, упорито пробва да си присвои званието "носител на коалиционна култура". Всеки недопустим компромис се опакова в националноотговорен целофан и ни се поднася като едва ли не неизбежен в името на стабилността. Коалиционната култура у нас се схваща като извинителна бележка за крайна политическа промокаемост. Така например реформаторите стават параван на мутрите във властта, но не, това не е падение, а плод на дълбока коалиционната култура. Националисти преглъщат безропотно загубата на суверенитет чрез милиардни заеми - пак в името на коалиционна култура. От "културни" съображения политическият пачуърк, който ни управлява, набута във властта хора, чиято основна политическа заслуга се състои в това да си присадят коса с пари от партийната каса.
За сравнение - когато идейно несъвместимите християндемократи и социалдемократи склониха да управляват заедно Германия, преговаряха близо три месеца, в резултат на което подписаха предълго коалиционно споразумение. В обемния документ само за медиите бяха отделени пет страници. Така двете партии встъпиха във властта с предварително разписани ангажименти и приоритети, без възможни изненади.
От германския пример българските коалиционери взеха само общите постановки от преамбюла в стил "дайте да дадем".
Коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок изобилства от общи фрази като "върховенство на закона", "сигурност за функционирането на държавата като стабилизираме институциите" и неизбежното "да направим България добро място за живеене", каквото и да значи всичко това. Пожеланията от типа "въздухът е за дишане" трябваше да убедят управляваните, че грижата за тях е голяма. Усилията на коалиционните партньори бяха съсредоточени най-вече в изработването на технически процедури, по които да се взимат решенията. Разбираемо, като се има предвид склонността на българските партии и коалиции към повратливост в хода на управлението. Дори и те обаче не можаха да предотвратят недоразуменията и шантажа около кадровите назначения във властта. Какво от туй, че процедурите предвиждаха съгласуване на всяко решение? Изненадите не закъсняха. Само две седмици след тържественото сглобяване на мнозинството Патриотичният фронт заплаши с оттегляне на подкрепата си заради двата кадрови пробива на техния съюзник - партията на Корман Исмаилов НПСД.
Помните ли, че управляващите ни уверяваха как до месец след подписване на споразумението ще представят подробен план за действие - с конкретни задачи, срокове за изпълнение и пр.? Месецът изтече на 6 декември, а подобен документ още не сме видели.
Мнозина вероятно са забравили за обещанието
Затова пък управленските решения валят едно през друго.
Никъде в програмата, одобрена от мнозинството, не фигурираше като приоритет "вкарване на държавата в огромна задлъжнялост", но това вече е факт. Нещо повече - обещават ни процесът да продължи и догодина. Не беше предварително ясно и какво се подразбира под реформа в здравеопазването, затова всякакви експерименти на новия министър изглеждат позволени. Лишаването на ромското население от медицински грижи не фигурира в управленските задачи във всеки случай. "Утвърждаването на културата като национален приоритет" също не се връзва с последните протести срещу назначенията в тази сфера. Обещаваният данък върху операциите на капиталовите пазари, за който настояваше най-вече АБВ, си остана само брошка върху десния ревер на правителството. Ревизията в енергетиката, в резултат на която трябваше да паднат цените на тока, засега си остава само коледно пожелание. На националистите от Патриотичния фронт, които толкова държаха на одита, им се видя по-важно да наместят свои "контрольори" на "протурското" влияние в изпълнителната власт. Започнаха да се прокрадват и разни непланирани идеи за отмяна на мораториума върху добива на шистов газ, за приватизация на БДЖ, за закон за печата и прочие импровизации извън коалиционния консенсус.
Когато не е ясно какво правиш, правиш каквото ти хрумне
С универсалното оправдание - коалиционна култура.
После как да разберем дали замислената от Реформаторския блок реформа в правосъдието протича успешно, след като не знаем нито конкретните й стъпки, нито сроковете, нито търсения краен ефект. При обтекаемите формулировки в програмата процесът може да продължи 4, а може и 14 години! Вече имаме горчив опит със седесарската реформа в здравеопазването, начената през 1998 г. и недовършена до днес. В резултат безпорядъкът в системата се умножи до нехуманни размери. Чудесен повод за все нови и нови реформи.
В резюме, управленската програма на настоящата коалиция между традиционната, крайната и социалдемократическата десница се оказа само топ хартия, формален документ, опит за имитация на европейско поведение, блъф като оня на реформаторите, дето театрално отблъскваха Борисов, за да го прегърнат още по-крепко накрая. Коалиционна халтура.
9
11196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
15 Декември 2014 19:58
От обещаната ни подробна управленска програма, която трябваше да е готова до 6 декември, няма и следа

И кой да я напише тази програма? Боко ли, който си сменя мнението по 5 пъти на ден? Или Цецка и Менда, които се въртят като пумпали, според както ги засили Той (не сме забравили как цял ден твърдяха, че страната катастрофира, ако не се гласува нов заем от предното НС, а на следващия ден се изсулиха от гласуването защото на Боко звездите пак му проговориха друго)?
Ръбатите ли, които не могат вътрешно да се разберат? Или ПФ, които си получиха няколкото поста и вече им е все едно, нали келепирът си върви?
15 Декември 2014 21:03
Пак не сте разбрали.Програмата е "дайте да дадете" и "Пуцай куме!"

http://www.youtube.com/watch?v=1leN8fYldWE
15 Декември 2014 22:13
Какво друго да очакваш, когато на върха са изявени простаци?
15 Декември 2014 22:14
Само чакам ордата с дитирамбите за "най-", "най-"... да дойде и да разбие авторката... Първом я олее с храчки...
15 Декември 2014 22:15
Новото управление е "външна" халтура - по резидентурите "ЕС-САЩ" се различават...
16 Декември 2014 09:37
Нормативът за статии относно коалиционното зло е изпълнен успешно.

Рапорт даден - рапорт приет.
16 Декември 2014 11:20
Да приемат бюджета и през март на избори.
Страшно е да останат по-дълго - какво може да се очаква от
една престъпна банда, служаща на геополитическитге интереси на САЩ
и стремяща се да унищожи собствения си народ.
16 Декември 2014 11:44
Браво Галя!
16 Декември 2014 12:00
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД