×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,699,478
Активни 1,509
Страници 131,596
За един ден 1,302,066

Димитър Петров показва абстрактна "Рибарска луна"

Репродукция: "Сезони"
Димитър Петров, Композиция
Тенденцията "български информел" представя колекцията абстрактна живопис на Димитър Петров, която може да се види до 14 декември в столичната галерия "Сезони". Под общото заглавие "Рибарска луна" са събрани композиции с характерните за художника сложни колорити и нематериални измерения на действителността. Димитър Петров е от онова поколение български живописци, което поставя наново въпроса за индивидуалността, за целите на творчеството, за същността на изкуството, за начините на предаване на посланието и за принципите на културната комуникация днес. Ако трябва почеркът му да бъде етикетиран, той е абстракционист, но често поставя в картините си фигуративни или антропоморфни символи, които създават повествование. Тази тенденция в родното изкуство е прието да се нарича "български информел" - наследник на европейското движение артинформел, което възниква през 1952 г. То се заема със задачата да формулира живописен стил, който да не се подчинява на традиционните концепции за композиция и правила. Неговите последователи придават особено значение на спонтанността, ирационалността и свободата на формата. В живописния свят на Димитър Петров авторът също се изявява като архитект на нови пространства и усещания и така създава свой оригинален визуален език изцяло базиран върху цвета, формата и линията. Художникът надгражда с нови фрази т.нар. "кюстендилска школа", която е плуралистична и същевременно българска и модернистична още от началото на XX век.

Художникът е роден през 1969 г. в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия, специалност стенопис. Отделя една година за творчески престой в Индия, специализира и в Париж. Формира се в периода, когато процесите в изкуството ни са особено динамични и дискусията в живописта е отворила перспективи към много посоки. Негови творби се намират в Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в родния му Кюстендил, както и в градските художествени галерии в Стара Загора и Бургас. Картините му са притежание на частни колекции в България, Германия, Гърция, Швейцария, Италия, САЩ, Япония и др.
Репродукция: "Сезони"
Димитър Петров, Композиция
1382
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД