:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 50 000 "мъртви души" служат в иракската армия

Измамите струват на Багдад поне 380 млн. долара годишно
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иракски войници са заели позиции край Амерли в северната част на страната по време на сражение с джихадистите от "Ислямска държава". Мащабно разследване разкри над 50 000 "мъртви души" в иракската армия, които струват на държавата стотици милиони долари годишно.
Иракската армия плаща заплати на поне 50 000 "мъртви души", които на практика не служат, заяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от в. "Вашингтон пост". Предварителното разследване на властите разкри десетки хиляди фалшиви самоличности, регистрирани в Министерството на отбраната. Записаните хора получават заплатите си, но не се явяват в армията, обясни премиерът. Очаква се същинското разследване да установи още много такива случаи, освен досегашните 50 000, които са практически почти четири дивизии, отбелязва "Ал Джазира".

600 долара на месец е заплатата, която получават войниците на най-ниските позиции в армията. Вероятно разкритите измами струват на Багдад поне 380 млн. долара годишно, а властите смятат, че броят на установените измами тепърва ще расте. Подобни престъпления често се извършват от офицери, които заявяват, че ръководят повече войници, отколкото в действителност, за да могат да приберат за себе си заплатите им. Броят на фиктивните бойци на всеки от офицерите може да бъде от двама-трима до тридесет или четиридесет. Освен това, за да запази работното си място, офицерът често трябва да дава подкупи и на хората над него в йерархията, обяснява анонимен източник от армията. Заради това изобщо не се докладват и случаите на хиляди войници, които са дезертирали или са били убити тази година.

"Числото може да е повече от три пъти по-голямо", заяви Хамид ал Мутлак от парламентарната комисия по отбраната и сигурността. "Хората, отговорни за това, трябва да бъдат наказани. Сметките на Ирак са изпразнени." Премиерът заяви, че нарушителите ще бъдат установени и наказани, но първият му приоритет е да спре тази практика възможно най-бързо. "Губим пари през цялото време", каза Абади. Проблемите на армията са много големи и реформите ще са трудни и ще изискват много силна политическа воля, заяви експертът по сигурността Сайед ал Джаяши.

Междувременно Пентагонът поиска Конгресът да одобри допълнително финансиране в размер на над 1 млрд. долара за обучение и екипировка на бойците в Ирак. 24 млн. долара ще бъдат похарчени за сунитските племена, които бяха настроени срещу предишния премиер Нури ал Малики, който бе от шиитското мнозинство в страната. 354 млн. долара ще отидат за кюрдските сили. САЩ са похарчили повече от 20 млрд. долара в Ирак в периода от инвазията през 2003 г. до оттеглянето на американските войници в края на 2011 г.

КОРУПЦИЯ

Откакто Абади е на власт, десетки военни, които са служили по време на предшественика му Нури ал Малики, подадоха оставка. Премиерът, който пое поста през септември, е под натиск да изкорени ширещата се в армията корупция, която се разпространи именно по време на управлението на Малики. Смята се, че подкупите и неефективността на армията са причините военните да не успеят да удържат нападенията на "Ислямска държава" през юни тази година.
2
1016
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Декември 2014 21:06
Толкова години ги демократизират, а те все не прихващат.
02 Декември 2014 09:21
Според мен много здраво са прихванали!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД