:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел връща на България 470 милиона лева за екопроекти

ЕК размрази плащанията по програма "Околна среда", а Борисов видя в това признание за съставянето на кабинет
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов дойде специално в парламента, за да обяви, че ЕК размразява 800 млн. лв. по програма "Околна среда".
Европейската комисия даде зелена светлина за възстановяване на плащанията по замразената заради проблеми с обществените поръчки програма "Околна среда". Очаква се до края на годината Брюксел да възстанови на България авансово платени за сметка на държавния бюджет 470 млн. лв. В ЕК са подадени за възстановяване и други 330 млн. лв., но не е ясно дали сумата ще се получи обратно в рамките на тази година или догодина.

"ЕК възстановява плащанията по "Околна среда". 800 милиона лева влизат в българската икономика", обяви вчера премиерът Бойко Борисов пред депутатите. Противно на обичайната си практика той не се впусна в упреци към кабинета "Орешарски" за замразяването на програмата и предпочете да не си приписва заслуги. "Предполагам, че очаквате да кажа, че благодарение на нас това се е случило. Много се постарахме тези дни, но дойдох да ви кажа, че благодарение на всички вас Европа видя, че в България има нормално действащ парламент и демокрация. Това да сте направили, поне не могат да кажат, че депутатите не са си заслужили заплатите си", обясни Борисов.

По-късно вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев уточни пред "Сега", че Еврокомисията е поела изричен ангажимент да възстанови в рамките на годината направени още през 2013 г. разходи по "Околна среда" в размер на 470 млн. лв. В Брюксел са подадени за възстановяване и други около 330 млн. лв. разходи от 2014 г., но няма сигурност, че парите ще постъпят обратно в бюджета до края на декември, обясни Дончев. До редакционното приключване на броя "Сега" не получи отговор на уточняващи въпроси от пресслужбата на дирекция "Регионална политика" в ЕК. Решението за възстановяване на плащанията се чакаше още при кабинета "Орешарски", но това не стана.

Ако в рамките на календарната година Брюксел възстанови цялата забавена сума от 800 милиона лева, ефектът върху размера на дефицита по държавния бюджет ще е чувствителен. По последни данни - към края на септември, дефицитът по консолидираната фискална програма стига 1.483 милиарда лева, като 825.3 милиона лева от минуса в хазната се дължат именно на европейските фондове. Заради замразяването на ОП "Околна среда" и две оси на оперативна програма "Регионално развитие" постъпленията от ЕК изостават. За да не спре съвсем изпълнението на проектите, разходите се финансират авансово от държавния бюджет и това води до нарастване на дефицита. Ако се реализира по-сигурният към момента сценарий - за възстановяване на 470 милиона лева в рамките на календарната година, дефицитът ще намалее със същата сума, коментираха експерти.

Размразяването на плащанията обаче има и наказателна страна. Заради системните пропуски при обществените поръчки след преговори с ЕК България реши да приеме корекции в размер на 183 млн. лв. по проблемни проекти. Тези разходи няма да се признаят и ще са за сметка на местно финансиране. Тепърва ще се прави анализ кой ще понесе тежестта на корекциите - съответните бенефициенти на средствата - общините, или отговорността ще се подели с ресорните управляващи органи и държавата.



ДЕНОНОЩИЕ

Заради изоставането на подготовката на новите оперативни програми премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите да работят денонощно по фондовете, става ясно от стенограмата от първото заседание на кабинета в сряда. "Ако трябва вицепремиерите, министрите ще ги командировам за месец в Брюксел. Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комисарите. Без да осигурите парите и плащанията, всичко ще се срути. Така че, чувствайте се абсолютно свободни по начина, по който прецените - тук, там, да поканим комисари. Кажете ми само какво трябва и какво искате, за да го направим", разпоредил Борисов.
18
2700
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
14 Ноември 2014 19:59
Не се е раждал по-голям демагог по тия ширини !
14 Ноември 2014 20:19
Борисов видя в това признание за съставянето на кабинет

Или Борисов е идиот, или ЕК е ...
14 Ноември 2014 20:24
А-а-а, веке се оправени тези 800 млн - в магистралите. Те са представени като разход по инфраструктурата.
Поне 300 млн лв норма на демократична печалба на един км . магистрала ? Питам, де, или съм доносник?
Целта е да да се се заприходят за 2015 г кинтите от ЕК.
Так держать !
14 Ноември 2014 20:44
Решението за възстановяване на плащанията се чакаше още при кабинета "Орешарски", но това не стана.

Мдаа, нема леб за другарете, както обясни класикът Гергов...
14 Ноември 2014 20:46
Връщат ни от нашите пари?
браво, колко мило...
14 Ноември 2014 21:00
Те ги спират, Аз ги пущам...
14 Ноември 2014 21:43
Демек, от членския ни внос- връщат 470 млн.
А за издръжка на еврозелките и НПО-планктона - тия кинти прихванати ли са ?
14 Ноември 2014 21:56
...за по-тъпичките ни съграждани, които гласуват за БСП, да го кажем по-малко засукано:

БСП на власт = Европа спира парите
БСП не на власт = Европа отпуска парите

БСП на власт = икономиката не работи
БСП не на власт = икономиката работи

БСП на власт = институциите не работят
БСП не на власт = институциите работят


(цитат от друг форум)

а това от мен: Първият път е случайност, вторият – съвпадение, а третият – тенденция



14 Ноември 2014 23:11
Друже село връщат или дават няма значение ,важното е че сега парите ще ги има а при твоите любимци ги нямаше .
15 Ноември 2014 04:25
***

Пишете на кирилица!
15 Ноември 2014 04:26
Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комисарите.

15 Ноември 2014 06:25
Фактовете са си фактове!
Върти ги, сучи ги, остават си фактове.
На местстанишевата марионетка Орешарски спреха фондовете.
На Боко му пуснаха фондовете.
ТЧК
15 Ноември 2014 06:27
Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комисарите.

Боко е епичен като един нов Омир...
15 Ноември 2014 09:26
До вицепремиерина Томчо Дончов

Началство (на ефрофондьовете),

Прочети тези два абзаца от опуса на СЕГА:

Еврокомисията е поела изричен ангажимент да възстанови в рамките на годината направени още през 2013 г. разходи по "Околна среда" в размер на 470 млн. лв. В Брюксел са подадени за възстановяване и други около 330 млн. лв. разходи от 2014 г., но няма сигурност, че парите ще постъпят обратно в бюджета до края на декември, обясни Дончев.

и
Заради системните пропуски при обществените поръчки след преговори с ЕК България реши да приеме корекции в размер на 183 млн. лв. по проблемни проекти.

и обясни ВНЯТНО на читающата публика КОГА точно са допуснати въпросните СИСТЕМНИ ПРОПУСКИ заради които а/ е наложено финансовото "рикавъри" (=връщане обратно в Брюксел) на споменатите 183 милиона лева, и б/ послужи като претекст на еврократите да ударят с т.нар. "Брюксел им спира парите" Орешарсковото правителство! Кажи си Томчо, ние ще те разберем! Но няма да простим мискинлиците на Боковите опричници, които при първото му правителство провеждаха обществените поръчки така, че да дадат на Брюксел основанието да удари България (не София, а именно България удрят!) с посоченото в буква "а" и в буква "б" две яки ТОЯГИ !!!! (Апропо, ние още от т.нар. пред-присъединителните инструменти Phare, Ispa & Sapard, виждахме в грантовете на Брюксел само "морковчето" но не и ТОЯГАТА, опакована заедно с него! Тогава обаче самите брюкселски чиновници имаха интерес /личен/ да ни размахват главно морковчета пред носа, не и тоягата! След 2007 обаче техният интерес /вкл. и личен/ е да ползват главно ТОЯГАТА!!! Причините са ясни, и няма да ги обяснявам и тях сега...)
15 Ноември 2014 10:11
.
15 Ноември 2014 13:47
StrikeEagle
15 Ноември 2014 06:25
Фактовете са си фактове!
Върти ги, сучи ги, остават си фактове.
На местстанишевата марионетка Орешарски спреха фондовете.
На Боко му пуснаха фондовете.
ТЧК

Туй ентелектуалците гърбави немат спиране. И Тиквичко, и Недоразумението, и всичките техни последователи, не могат и да си помислят да живеят БЕЗ ЛЪЖА.

Аре да видим какво става извън техните шамандури.

А безочието да загубиш доверието, да глобят България с невероятни суми заради нагли афери при твое премиерстване – с цели 156 млн. и да го отчетеш въпреки фактите като свой голям успех, па да надуеш и числата, е възможно само у нас.
Възможно е заради заспало общество, негласна коалиция дори с опозицията БСП и критичното вече до истерия ДПС, които премълчаха истината. Възможно е и заради тотално беззъби и услужливо поклонени медии.

НАГЛОСТ! Премиерът Борисов се похвали с … ПОГРОМ

"The recovery of the funds under OP Environment is great news for Bulgaria. It comes at the right time for the country and its budget, and shows that the European Commission recognises it when a job is done well and the rules are respected. The funds envisaged for Bulgaria have to be used effectively, in order to ensure a better quality of life for people. I would like to encourage the Bulgarian government to make the best use of funds - next year will be the last chance to benefit from the money of the programming period 2007-2013."

Цялото съобщение на ЕК

15 Ноември 2014 23:57
Боко е Могъщ като Български ЗЕВС.

Долу БКП-БСП! Да живее ГЕРБ.
Разбихме комунягите.
16 Ноември 2014 18:30

Боко е Могъщ като Български ЗЕВС.

Долу БКП-БСП! Да живее ГЕРБ.
Разбихме комунягите.


Май заради бълхата изгорихте юргана, ама какво от това? От държавата и държавността папер не остана. Останаха сал едни мутри, ОПГ и тиквариати, но какво от това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД