:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 139
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Главното мюфтийство осъди действията на "Ислямска държава"

Главното мюфтийство остро осъди антихуманните и терористични действия на радикалната сунитска групировка „Ислямска държава“ в Близкия изток.
В декларация ръководството на мюфтийството пише, че “от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права, радетел на хуманизма и свободата, заявява своята остро осъдителна и заклеймяваща позиция относно варварските покушения” на джихадистите.
Отнемането на невини човешки животи, насилието, терора и всички форми на тяхната проява към цивилните и невинни граждани, са абсолютно неприемливи, дълбоко укорими и не се припокриват с принципите на религията. Безпрецедентното погазване на висшите достойнствата на исляма, и принизяването му до средство, за постигане на политически и властови ресурс силно ни огорчава. Ислямската религия под никаква форма не проповядва насилието и заклеймява погубването на човешкия живот без значение какъв е повода за подобен акт”, заявяват от мюфтийството.
От мюфтийството смятат, че тези ксенофобски актове на насилие, породени от инфантилен властови ламтеж, подплатен с дълбоко непознаване на високо нравствените ислямски ценности и очевидно невежество, представлява сериозна опасност за световния мир.
Духовниците заявяват, че никъде в Свещения Коран или Сюннета-традицията на пратеника Мухаммед (а.с.) не се споменава за т.н. „Ислямска държава“. Това, което се изисква от мюсюлманите, а и от всички хора, е, да управляват справедливо, без оглед на разликата между хората – било тя социална, религиозна, или етническа. Според ислямската традиция избраният държавен глава не налага своята воля чрез насилие и убийства, защото една от основните цели на Исляма е да съхранява живота на хората, а не да пролива кръвта им.
“Мюсюлманите не трябва да се поддават на провокацията на тези хора, а да се разграничат от действията им. Представителите на висшето ръководство на Главното мюфтийство заявяват готовност да работят “усилено и всеотдайно за духовния и високо морален разцвет на духовните ценности и добруването на цялото българско общество”, пише още в декларацията, която е подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности в България.
16
2283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
12 Септември 2014 13:28
Те ги те човешките права в исляма: Натисни тук

Не се разрешават изтезания, освен описаните в шарията - ампутации, бичуване, убиване с камъни Жената пък имала права почти като мъж, ама не съвсем. Всеки има право да се жени за който си поиска, ама задължително мюсюлманин. Освен тва хартата забранява мюсюлмани да си сменят религията и се приема, че всяка промяна е насилствена.

Интересно кога Турция ще подкрепи тва и кво ще пее мюфтийството? Все пак главният ни мюфтия е член на мюфтийския съвет, който се оглавява от турски държавен чиновник.
12 Септември 2014 13:55
Оставаше и да ги одобрят.
12 Септември 2014 14:35
А протестираха, заедно с "депесе" за процеса срещу ислямските екстремисти в Пазарджик. Гадове.

12 Септември 2014 14:42
Най-лошото е, че един умерен мюсулманин изключително бързо може да "осъмне" като краен. Поне това показват огромните "успехи" на ИДИЛ в Ирак и Сирия.
12 Септември 2014 14:59
Естествено че ще ги осъди. Никйде другаде освен в българия мюсулманите ня са толкова свободни. Ако с в онази държава съвчем ще изчезнат исимилирани от мангалската сган която властва сега там. Други си е Европеъското прлагане на исляма...
http://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html
12 Септември 2014 15:11
Главното мюфтийство застава на страната на арабските държави, които са против съществуването на ИД...
12 Септември 2014 16:20
Разумна и добре формулирана позиция на Главно мюфтииство, която одобрявам и напълно споделям като български гражданин с ислямско вероизповедание. Но искам да направя едно уточнение до всички форумци и уважаемата редакция. "Сюннета" е всъщност думата Сунна (سنة.). В случая е използван "турцизъм". Имам и една учтива молба. Възможно ли е в бъдеще да бъде използвана думата "традиция" или "обичай", каквото е и значението на български като своеобразен жест към онези от нас, чийто майчин език е българският, без значение какво е вероизповеданието ни? Приемете цялото ми уважение и благодаря за вниманието! Бъдете здрави!
12 Септември 2014 17:54
отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права, радетел на хуманизма и свободата, заявява своята остро осъдителна и заклеймяваща позиция относно варварските покушения” на джихадистите.
Хуманизъм, свобода, човешки права, варвари... Абе в Гл. мюфтийство да не са си взели християтнин за PR?
А турската държава какво казва по въпроса?
12 Септември 2014 18:23
Безпрецедентното погазване на висшите достойнствата на исляма, и принизяването му до средство, за постигане на политически и властови ресурс силно ни огорчава.
Ислямът е най-политическата религия и винаги е бил средство за постигане на политически цели. Впрочем, при християнството също е било така, макар че от повече от 200 години насам върви активен процес на разграждане на присъствието на християнството в политиката. Лошото при исляма е, че радикалните му представители все повече изместват умерените гласове и постепенно се превръщат в норма за тази религия.
Духовниците заявяват, че никъде в Свещения Коран или Сюннета-традицията на пратеника Мухаммед (а.с.) не се споменава за т.н. „Ислямска държава“.
То и в Библията не се споменава за Божието царство на Земята, ама някои тръгнаха да го търсят преди 1000 години по Светите земи. Знаем как приключиха тези походи, откогато всъщност започна истинският възход на християнския свят, свързан с епохата на Ренесанса, Великите географски открития, Хуманизма и т.н. Ислямът очевидно все още не е минал през своите тъмни векове, за да стигне до своеобразно възраждане на великите времена на Първия халифат и на Абасидите. Ако приемем, че ислямът се движи с около 600 години след християнството, то мюсюлманските Колумб, Исабела Кастилска и Леонардо (появили се на този свят почти едновременно) все още не се се родили...
12 Септември 2014 20:38
Rakita,......."ислямът е най-политическата религия"....не е вярно,религиите не могат да бъдат политически,религиите се използуват(изопачени) от политиците,особено от диктаторите,като средство за постигане на лични цели.
12 Септември 2014 20:41
yagen
12 Сеп 2014 20:38

Rakita,......."ислямът е най-политическата религия"....не е вярно,религиите не могат да бъдат политически,религиите се използуват(изопачени) от политиците,особено от диктаторите.


12 Септември 2014 21:57
Тези ми напомнят за капитан Петко войвода - оная серия, където в съда караха турчина да се кълне в Библията, а Васил Михайлов (мир на праха му) им отвори очите - да се закълнял като мохамеданин, па тогава да свидетелства.
Та и тия ходжи - да осъдят джихадистите религиозно, не да пиарстват. Да декларират, че ония обиждат Пророка. Те даже не казват Пророк, а "Пратеник", което вече е умишлено избягване и опит за прикриване.
Мохамед е Пророк, не Пратеник. Умишленото избягване на точния термин вече е показателен, че българските ходжи не са искрени по отношение на Халифата.
12 Септември 2014 23:40
bancomanev,какво означава пророк(думата),че не ми е ясно,можеш ли да ми обясниш?
13 Септември 2014 06:01
Васил Михайлов (мир на праха му) им отвори очите


От Мюфтийството тайно се радват на възхода на Ислямска държава, защото онези са обещали да помохамеданчат всичко живо по пътя си - нещо, което дори теокраичната Отоманска империя не успя да постигне.
13 Септември 2014 20:31
От Мюфтийството тайно се радват на възхода на Ислямска държава, защото онези са обещали да помохамеданчат всичко живо по пътя си - нещо, което дори теокраичната Отоманска империя не успя да постигне.

Не са искали да помохамеданчат всички, за да има роби, чиито брой строго са контролирали, а също и смирението им. За 40 поколения от българите са селектирали перфектните роби - самоподдържащи се. Дали му бащиния, оставили го да печели по някоя жълтица, която му вземали всеки път, като затрябва на някой мюсюлманин, пуснали му гърка в църквата, та българина да е съвсем объркан кой го владее.
Но робството е било доброволно - който иска е можел да стане мюсюлманин. Затова някои считат, че не е имало робство - християните доброволно са покръствали децата си още бебета.
А пророк означава "чрез когото говори Бог". Бог е говорил на Мохамед, който е писал чутото - стиховете на Корана (Стихотворението/Поемата). Затова е пророк - чрез него хората общуват с невидимия свят. Исус и Моисей също са били пророци.
Според мюсюлманите след Мохамед няма други пророци. Той е "печата", запечатано е казаното от Бог и няма да се променя повече.
Моисей (Муса), Исус (Иса) и Мохамед са пророци на един и същи бог според мюсюлманите.
Мохамед е бил неграмотен. Той сам казва, че това е единственото чудо при него - неук, а като започне да получава съобщенията - пише. Моисей и Исус доста чудеса са умеели.
14 Септември 2014 00:05
Нашите Мохамедовци са по-големи чудотворци. И те не могат да пишат, ама единият доктор на науките (пожарникарските), другият - анализатор на ролята на копчетата за победата на Червената армия, третият - корифей по философия на хидроинженерството, четвъртият - доктор "хонорис кауза" (вашта алма матерна). Баш полит-богословът ни пък ходи с изваден пищов и бие врага с кюфтета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД