:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комисията за конфискация прекрати проверките срещу Гриша Ганчев и сина му

Прокуратурата се кани да приключи делото срещу бизнесмена на втората година от старта му
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Преди две години прокуратурата определи рекордната гаранция от 500 хил. лв. на Гриша Ганчев. Съдът обаче я намали на 300 хил. лв. В крайна сметка и тя беше отменена.
Комисията за конфискация е прекратила проверките срещу бизнесмена Гриша Ганчев и сина му Данаил. Това обясниха от комисията пред "Сега". Причината е, че не е установено разминаване между приходите и разходите им.

Проверката на комисията започна, след като бащата и синът бяха обвинени, че като организирана престъпна група заедно с още петима души от "Литекс комерс" са източвали ДДС чрез фиктивни сделки. За лидер на групата от спецпрокуратурата беше сочен Гриша Ганчев. Освен това от МВР твърдяха, че се е заканвал с убийство на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Тъй като Ганчев и синът му бяха проверявани по реда на стария закон за конфискацията, от комисията търсиха дали доходите и разходите им за последните 25 години се разминават с над 60 хил. лв., обясниха още от комисията. Още преди няколко месеца шефът й Пламен Георгиев обясни в интервю пред "Сега", че е установено, че Ганчев-баща няма нищо на свое име. "За последните 10 години е придобил само една нива по наследство. Така че това е един парадоксален случай на човек, известен с финансовите си възможности, който няма нищо на свое име", каза Георгиев.

Обвиненията на Гриша Ганчев бяха повдигнати на 29 май 2012 г. По-рано същия месец обвинения получиха Данаил Ганчев и останалите петима. Вече две години спецпрокуратурата не е внесла делото срещу групата в съда. Законът дава право на обвинените за тежко престъпление, каквито са Ганчеви и останалите, ако до 2 години не бъдат предадени на съд, да поискат прокуратурата или да внесе обвинителен акт срещу тях, или да прекрати делото им. От спецсъда обясниха пред "Сега", че такива искания все още няма. А от спецпрокуратурата твърдят, че всъщност двете години не били изтекли, защото не се брояло времето, през което делото е било в съда по някаква причина - например за гледане на мерки за неотклонение или искания да отпадне забраната за напускане на страната. Така прокуратурата печели още 3-4 месеца. "Скоро ще бъде внесен обвинителен акт", обясниха от спецобвинението.



ПРОВЕРЯВАНИ

В комисията за конфискация продължават проверките на имуществото на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, ексшефа на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и доскорошния зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров. Проверките и срещу тримата са по реда на новия закон за конфискация. Това означава, че комисията търси разминаване от 250 хил. лв. в доходите и разходите им за 10 години назад. Ако такова бъде установено, може да тръгнат дела за конфискация, независимо от изхода на наказателните дела срещу тях.
3907
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД