×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Пет милиона души се събраха на предизборния му митинг в Истанбул
Липсата на реформи на Дъблинското споразумение е опасна за България, каза вицепрезидентът
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
За гостуващите фенове първенството е празник, но за местните бяха въведени строги ограничения
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,914,066
Активни 1,342
Страници 72,760
За един ден 1,302,066

Бизнесът отказва да плаща новите цени на тока

Само така няма да се закрият предприятия и ще се запазят работни места, твърдят четири организации в открито писмо
Големите потребители на ток ще предприемат безпрецедентна акция в знак на протест срещу популисткото определяне на цените на електроенергията. Предприятията ще спрат да плащат за ток, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри предложените нови цени, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Фирмите не са съгласни с готвеното увеличение от 2.29 лв. за мегаватчас на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия. Преди дни те изпратиха протестно писмо до институциите, но никой не им обърна внимание. Затова вчера 4 организации - Българската стопанска камара, Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на металургичната индустрия и Минно-геоложката камара, излязоха с открито писмо по проблема. Те ще сезират ЕК и Комисията за защита на конкуренцията.

"Няма да плащаме, докато не се вразумят. Трябва да е ясно какво искаме да правим - да произвеждаме и да изнасяме или нещо друго", каза за в. "Сега" Константин Стаменов от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, в която членуват фирми като "Агрополихим", "Актавис", "Златна Панега Цимент", "Стомана Индъстри", "Тракия Глас България" и др. Според колегата му от федерацията Константин Делисивков тежестта от предстоящото намаление на тока за бита с 0.66% ще натовари бизнеса с над 43 милиона лева допълнителни разходи за година.

Компаниите смятат, че новите цени ще доведат до загуба на работни места не само в голямата индустрия, но и при средния и малкия бизнес. В същото време, в противоречие на европейските практики, вече една година електроенергията, която се изнася, е по-евтина от тази за вътрешния пазар. "Вместо да прилагаме мерки за повишаване износа на наша продукция, чрез износа на електроенергия на преференциални цени стимулираме икономиките на съседните държави и износа на работни места. А експортът на суровини, каквато е и електроенергията, не създава добавена стойност в икономиката на България", се посочва още в отвореното писмо. Според бизнеса вносът на ток също се възпрепятства, а в определени периоди на съседните пазари има по-евтина електроенергия. "За да не се закриват предприятия, за да се запазят работните места и българската индустрия, с това отворено писмо предупреждаваме, че няма да приемем повишаване на цените на електроенергията и на съпътстващите такси и ще откажем плащания по новопредлаганите цени", пишат организациите.

"Парите в системата така или иначе не достигат и все някой на някого дължи. Едно ново неплащане ще превърне кризата в катастрофа", категорична бе вчера Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт. Пред в. "Сега" тя заяви, че изходът е производители и потребители да направят спешен план за излизане от кризата. В настоящата политическа обстановка обаче е наивно да се смята, че това може да стане. "Решението е да се намери смел човек, който да повиши цените за бита", каза Диловска.

Това е поредният скандал, който се разразява в енергийния сектор от началото на годината. През януари трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", започнаха да си прихващат суми, които НЕК им дължи за закупен, но неплатен зелен ток. Спорът бе за 347 милиона лева. Решението на ЕРП-тата доведе до криза в НЕК. ДКЕВР започна наказателна акция срещу снабдителните фирми на ЕРП-тата и откри процедура за отнемане на лицензиите им.

44
4530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
18 Юни 2014 20:34
Така ще е,докато едни пишман "политици" се мъчат се се хванат за сламката, ха дано ги избере някой заблуден задунаец....
"Обущарю, не гледай по-високо от обувките!"
18 Юни 2014 20:50
КАТО ДОЙДЕ МУТРАТА на власт с някой изруд като дянков ще плащате и песен ще пеете.
18 Юни 2014 20:54
Като отказват да го плащат - ами да им го спрат!


На битовите абонати как им го спират!

Писна ми вече!

А, да не забравя - и такса за включване после!
18 Юни 2014 20:56
И аз няма да плащам,немското ми возило вече направи 2 години и трябва да го подменям.
С този скъп ток,с тези голями заплати, с този висок данък доход,как да ми останат 100 000евра за нова кола.А пък трябва да се и живее,гълъбчето иска лятото да обиколи няколко курорта в няколко държави,иска и вила край Лазурния,в най-лошия случай в Гърция при уважаемия президент.
Не е лесно да си бизнесмен,вие какво знаете!?
18 Юни 2014 21:14
А, не може ли "еко"бандитите да си вземат перките и соларките и да одат на Северния полюс да оправят глобалното "затопляне"?
Не е ли това, най-простото решение?
18 Юни 2014 21:42
Няма да плащаме, докато не се вразумят


Тоз, е от "Федерацията на индустриалните енергийни консуматори". А онез, са от ДКЕВР, демек Държавата. Тая ултимативна ситуация като какво, по дяволите, трябва да се възприема. Терористичен акт или нещо друго.
18 Юни 2014 22:05
"Решението е да се намери смел човек, който да повиши цените за бита", каза Диловска.

Конгениална, чак не е за вярване, че я има, на гения от Банки!
Ашколсун!
Аз големия бизнес не го познавам, ама имам наблюдения и впечатления от по-дребния. Най-устойчивото ми впечатление е, че той изобщо нищичко не желае да плаща никому. Само да взема...
18 Юни 2014 22:15
КАТО ДОЙДЕ МУТРАТА на власт с някой изруд


Ти къде си учил български, колега?
В Турция ли?
18 Юни 2014 22:18
Повечето мнения тук показват, защо образи като бюреков или болен упяват да се появят на политическата сцена, въпреки, че писалите едва ли са им привърженици.
18 Юни 2014 22:37
"Решението е да се намери смел човек, който да повиши цените за бита", каза Диловска.

Егати наглостта.
И това от т.нар. "бизнес", който може да си избие всякакво повишение на цените чрез повишаване на цените за крайните клиенти. Вземете и погледнете кам се движат цените на междуградския транспорт спрямо повишението на цените на горивата.
18 Юни 2014 22:39
Трябва да е ясно какво искаме да правим - да произвеждаме и да изнасяме или нещо друго",


Ако те не са наясно какво искат да правят - от кого очакват да им каже?

Ако не са в състояние да произвеждат и да изнасят - да освободят мястото на някой, който е в състояние.

Какво между другото е "нещо друго"?

И изобщо - що за изнудване и то пред толкова широка публика.

18 Юни 2014 22:48
Са да ви светна, щото явно не сте наясно, че енергията е МНОГО голям фактор в цената на ВСИЧКО що се произвежда. В една машина направена на 90% от метал, поне 30% от цената отива да се плати тока само за обработката на този метал. Ако метала е български /тук е лят примерно/, вероятно цената на енергията е над 50% от цената на машината. Не знам колко % от цената на хляба се формира от цената на енергията нужна САМО за изпичането му, но подозирам че не по-малко от 10%.
Ако човек търгува от офиса си, щракайки си на компа, то цената на тока реално няма значение за него. Но колко са такива?
18 Юни 2014 22:50
Наясно съм, затова и казах, че си е чисто изнудване.

18 Юни 2014 22:56
Егати бизнеса, ако това са му енергийните експерти.
18 Юни 2014 23:01
Апропо, като цялостна верига, близо 100% от себестойността (за цената не е така) на нещата, от хляба до машината идва от цената на енергията.
Ако за килограм пилешко месо се изразходва да кажем 1-ца енергия, за свинското са 2 единици а за телешкото 3. Себестойността а и цената е в същата пропорция. Това дето "експертите" на "бизнеса" май не могат да проумеят е че цената на енергията е определяща за всички, а в България по наследство все още плащат близо два пъти по евтино за тази стока отколкото е средното за Европа. Явно не проумяват и че наследството вече е опапкано.
18 Юни 2014 23:07
Това дето "експертите" на "бизнеса" май не могат да проумеят е че цената на енергията е определяща за всички, а в България по наследство все още плащат близо два пъти по евтино за тази стока отколкото е средното за Европа.

18 Юни 2014 23:12
Апропо, като цялостна верига, близо 100% от себестойността (за цената не е така) на нещата, от хляба до машината идва от цената на енергията.

Това може да го напише само някой, който никога не е отглеждал кокошка, овца, крава, прасе.
18 Юни 2014 23:46
RumenS 18 Юни 2014 22:48

Това с енергията разбира се е лесно обяснимо. По мое мнение обаче, цената на енергията, би била фатална за произвеждащия бизнес, при положение, че непосредствените им чуждестранни конкуренти плащат по-ниска цена. Това така ли е? Всъщност думичката "фатална", май е пресилена. За производство на нещо от метал например, доколкото ми е известно, се използват и други консумативи, знам ли, вода например. Там как е положението с цените у нас и при конкурентите? Работните заплати вероятно също влияят на конкурентоспособността, може би и данъците, а и доста други нещица...
Така "извадена от контекста", цената на тока може и да изглежда решаваща, ама истина ли е това? Не стига, че произвеждащите работници у нас са по-ниско платени от работещите във фирми на Запад, ами и да спонсорират бизнеса допълнително, плащайки по-висока цена за битовия ток, та бизнеса да можел да изнася...
Някои "експерти" май се поувличат малко!
19 Юни 2014 00:57
Това може да го напише само някой, който никога не е отглеждал кокошка, овца, крава, прасе.


Но пък има изключително широк поглед в чуждите паници. Пропускайки да спомене, че при двойно по-евтина (уж) енергия, цената на труда е 10-15 пъти по-ниска. От тези дето 5 пъти режат и пак късо излиза...
19 Юни 2014 00:58
Бай Ганьо "бизнесмена" в сравнение с европейските му колеги плаща:
-на евтин ток
-най-ниски заплати
-най-нисък данък печалба и данък доход
-най-лесно може да прецака данъчните,я с ДДС,я с лични разходи(коли,къщи и др.) осчетоводени на фирмата
-най-ниски осигуровки
И пак недоволен.
19 Юни 2014 01:02
Да изнасяш ток на по-ниски цени от вътрешните си е идиотщина. Напомня ми как третираха българина преди - стоките първо качество за износ, а второ за вътрешния пазар,
19 Юни 2014 06:12
Да изнасяш ток на по-ниски цени от вътрешните си е идиотщина.

Не е, грабеж е, част от системата за ограбване на колонията България.
19 Юни 2014 07:59
Тези от Българската стопанска камара, Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на металургичната индустрия и Минно-геоложката камара да се срещнат направо с онези от Асоциацията на фотоволтаиците и онази на вятърните мелници. Да видим като сте се заградили с асоциации и федерации дали ви е по-леко. Само 3 и 4 блок на АЕЦ, само това оправя нещата - евтин източник ! Всичко друго е лъжа и заравяне на главата в пясъка. Ама нали комунисти ги строили, та не може. Айде тогава асоциацията да ви даде ниски цени.
19 Юни 2014 08:36
В същото време, в противоречие на европейските практики, вече една година електроенергията, която се изнася, е по-евтина от тази за вътрешния пазар. "Вместо да прилагаме мерки за повишаване износа на наша продукция, чрез износа на електроенергия на преференциални цени стимулираме икономиките на съседните държави и износа на работни места. А експортът на суровини, каквато е и електроенергията, не създава добавена стойност в икономиката на България", се посочва още в отвореното писмо.
Да ама енергиината мафия на БСП и ДПС, Кадиевци и др. нали печелят от евтиния ток АЕЦ-а, а той е само за богопомазаните, да го изнасят!
19 Юни 2014 08:43
Кой плюеше, че уж Боко натискал бизнеса???
19 Юни 2014 09:05
Банките се надцакаха - едните бизнеси потребители на ток им дължат едни кинти, другите с перките и волтаиците и те...
А сега се търся желаещи да платят сметката. Само че такива няма.
19 Юни 2014 09:35
Но пък има изключително широк поглед в чуждите паници. Пропускайки да спомене, че при двойно по-евтина (уж) енергия, цената на труда е 10-15 пъти по-ниска. От тези дето 5 пъти режат и пак късо излиза...

Цената на труда се определя от произведеното с този труд. Освен в силно необразовано въображение, няма как да произвеждаш за 10 а да получаваш 100. Мрънкането как някой ти е длъжен да организира производство за 100 а ти само да ги получаваш не върши работа. Ако си толкова умен, организирай го ти. Ако не си толкова умен и не можеш, оставаш си само с мрънкането и розовите сънища. Апропо, точно това е гледането в чуждите паници а не в своята, как някой трябва да изработи нещо, и да сипе в андрешковата купичка, защото така.... Няма особена разлика с мисленето на "ескспертите" цитирани в текста. И те са андрешковци, но от обратния тип, дайте им евтина енергия, осигурете им евтини суровини, дайте им производителни работници с ниски заплати, махнете им регулациите, защитете ги от конкуренцията ... и тогава какви чудеса ще направят...
19 Юни 2014 09:54
Апропо, едър индустриален потребител в България при същите условия като на износа (без ДДС и пр..) през 2013 година е плащал електричество по цена която е с около 57% по-ниска от тока за износ. Това, че някакви пикливи "експерти" не го знаят не значи че не е така. А щом даже и такива неща не знаят, редно е да се занимават с неща които са по-разбираеми за тях, например садене на картофи или подобни дейности.
19 Юни 2014 09:55
Така нареченият "бизнес", въобще не иска да плаща.....
Най добрата цена на тока за не гое 00.00 лв/МВтч
19 Юни 2014 10:22
***
19 Юни 2014 11:10
г-да Другари,

отговорете на въпроса:

Защо цената за битовите и небитовите потребители на ток трябва да е различна?
19 Юни 2014 11:44
Distributed
19 Юни 2014 11:10

Господине, по-добре опитайте да ни отговорите, защо сме задължени да изкупуваме "зеления" ток?
Къде е проблема да го продадете на Турция примерно?
19 Юни 2014 11:49
Защо цената за битовите и небитовите потребители на ток трябва да е различна?

Една от основните причини е заради фотоволтаиците и перките.
19 Юни 2014 11:54
Цената на труда се определя от произведеното с този труд. Освен в силно необразовано въображение, няма как да произвеждаш за 10 а да получаваш 10019 Юни 2014 11:54
Това отнякъде ми е познато. А, да, от Украйна. Ще плащат, само ако цената е СПРАВЕДЛИВА.
19 Юни 2014 14:32
Цената на труда се определя от произведеното с този труд. Освен в силно необразовано въображение, няма как да произвеждаш за 10 а да получаваш 100
Стандартните щуротии.
Та като стана дума за произведено и "цената на труда" простичко се смята че при български брутен продукт и "германски" правила заплатите би трябвало да са около 2.5 пъти по високи. Точна така 2.5 пъти. За сравнение към 2000 година тази разлика е била около 2 пъти
Можем да си мантрим за социални политики, швейцарски правила .... но цифрите са неумолими.

И причината далеч не е в адрешко
Нямам намерение да изнасям лекция, но примерно в България е стандартно да се смята че можеш да прибереш за себе си 30 или дори 50% от оборота. Точно така от оборота Няма значение дали става дума за сергия, две-три стаи под наем или няколко декара като "работодател" ти се пада да издържаш себе си, семейство, любовница, па и некое евро за джипче да отделиш
19 Юни 2014 14:54
Преди една година това ПОПУЛИСТКО правителство дойде и погали всички с ниски цени на тока.
Сега като носи кофата с вазелина - всички пищят, що ли?
19 Юни 2014 14:59
А и само да добавя. Прехвалената социална политика на иже управляющите с намаляване на цените на тока всъщност не е социална. Ако една възрастна двойка пенсионери се отоплява на ток и живее в една стая през зимата с цел икономии и и намалят цената на тока с 5-10% то тези хора ще спестят по най-много 20 лв. месечно за времето на отоплителния сезон 5-6 месеца. Около 100 лв.
Но ако си собственик на хотел (или верига хотели), които потребяват ток не само през зимата ами и през лятото щом са климатизирани то тогава и 5 % намаление ще ти спести десетки или стотици хиляди лева.
Ето кой печели. Държавният НЕК субсидира не пенсионерите, а богаташите.
Е, тва е социална политика.
19 Юни 2014 16:16
простичко се смята че при български брутен продукт и "германски" правила заплатите би трябвало да са около 2.5 пъти по високи. Точна така 2.5 пъти.

Много интересни трябва да са тези "германски" правила" при които с БВП 78 милиада годишно ще има заплати (и осигуровки към тях) за 88 милиарда.
P.S. То целия БВП от 78 милиарда ако го разделиш на 4 милиона заплати (с осигуровките) ще получиш любопитно число, ама нали трябва лаф да става...
19 Юни 2014 17:14
Я пак помисли. Над половината от брутния продукт отива за възнаграждения Трудови
19 Юни 2014 18:37
Чорбаджийската сган като чуе че трябва да се вади още лев и откача! Да не говорим за заплатите-те в общи линии са същите от бай тошово време! 200 лева взема шивачка за 26 работни дни! Вижте и миньорите на Ковачки! Щом вземат аванс 100-150 лева значи заплатата не им е по голяма от 300-400лева!
19 Юни 2014 19:23
Хей германецо от форума ти трол ли си ,или будала !Като дойдат твойте любици на власт ,тогава ще проумееш народнта поговорка: Късно е либе за китка!
19 Юни 2014 19:26
Я пак помисли. Над половината от брутния продукт отива за възнаграждения Трудови

Малко по-сложничко е, но и така става. Половината от 78 милиарда БВП е 39, след това делим на 12 месеца и на 3 милиона калпака. След това си припомняме, че едни към 20% също са заплащане на труда но се наричат осигуровки от работодател и получаваме горе-долу това дето казва НСИ за средната заплата. Ако го умножим по 2.5 и тръгнем по обратния ред на сметката, БВП-то трябва да излезе към 200 млрд а не е толкова. Теоретично може да се надуе до толкова, ама трябва да се произвежда много продукция с висока добавена стойност дето да се търси за износ иначе балонът ще се пукне за няколко месеца, ако е необходимо може да се обясни защо.
19 Юни 2014 22:51
Хм, не е 50, около 40% е. Има я таблицата на сайта на НСИ .....
Но е много. Би трябвало да е двукратно по-ниско. Добре, ще погледна изследването по години. Когато го гледах всичко изглеждаше наред и логично. Ще проверя
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД