:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според местната прокуратура той се правел на чеченец и говорел на руски
Направихме много значим напредък, обяви Стивън Мнучин
Съобщение на депутата от БСП за отровна вода в София хвърли в паника институциите
Топлофикация пусна планов график къде и кога няма да има топла вода
България няма проблем с името Македония, каза вицепремиерът
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,264,111
Активни 453
Страници 10,197
За един ден 1,302,066

Битката за ЕС минава през България

Борисов и Станишев се представят в Брюксел за герои в Големия европейски сблъсък
Светослав Терзиев
Соцкандидатът за председател на Еврокомисията Мартин Шулц подхвърли мрачно, след като левицата не стана първа сила в Европарламента: "Битката едва започва". Неговият партиен бос по европейска линия Сергей Станишев броеше в този момент жертвите, дадени от главния му опонент: "Големият губещ е Европейската народна партия!", заяви той с европейски апломб и подмина националния факт, че големият губещ в България е собствената му социалистическа партия. Бойко Борисов пък отиде на другия ден в Брюксел, за да докладва как ГЕРБ е свършил основната работа на ЕНП, като лично е надвил лидера на ПЕС Станишев и така е постигнал не само национална, но и общоевропейска победа за десницата.

Макар и да е периферна по значимост държава в ЕС, България създава впечатление, че от нея зависи нещо на главния европейски фронт. Формално Станишев е длъжен да бъде там дорикато дръжка на партийното знамеНо неколцината журналисти, дошли да го чуят на първата му пресконференция в Брюксел след изборите, научиха, че най-важното според него било кой колко губи, а не колко печели. В този смисъл под негово председателство ПЕС се представя добре, защото получава почти същия резултат като на евроизборите през 2009 г., докато ЕНП губи 60 места. Запитан дали ще подаде оставка като европейски лидер, след като в своята страна губи изборите, той отказа да отговори. Сигурно защото има европейски, а не провинциални отговорности.

Най-важният въпрос в момента е кой ще оглави новата Европейска комисия. Той е колкото партиен, толкова и принципен за бъдещето на ЕС. Защото съперничеството между партиите е само видимият фронт, а скришният е съперничеството между Европарламента и Европейския съвет. Това са две отделни битки, фокусирани върху една и съща цел - контрол над главния изпълнителен орган на ЕС. Партийната битка е ясна: ЕНП има лек превес в Европарламента и всичко ще зависи от пазарлъка между различните политически семейства - може да стане като в българското Народно събрание, ако вторият, третият и четвъртият се обединят срещу първия. Тогава кандидатът на десницата Жан-Клод Юнкер ще има съдбата на Бойко Борисов и ще получи мандат от евродепутатите само колкото да го върне поради неспособност да събере абсолютно мнозинство. Партийното разделение в Европейския съвет (28 държави) е приблизително същото, защото в осем държави управляват леви правителства, в девет - десни, в пет са лево-десни коалиции, а в шест - десно-леви, или по груба сметка левите доминират в 13 държави, а десните - в 15. Политическият пейзаж е променен значително в сравнение с 2009 г., когато бе сформирана последната Еврокомисия с участието едва на 4 комисари от левицата.По-съществената промяна обаче е другаСега за първи път Европарламентът ще има думата при избора на председател на Еврокомисията, защото получи това право с Лисабонския договор. Така властта на Европейския съвет (правителствата) намаля, защото по-рано само той можеше да номинира кандидати за председател на ЕК, доколкото в първичната си същност Евросъюзът е междуправителствена организация. Вече се наблюдава борба между институциите, като целта на Европейския съвет е да запази правото си на последна дума, а Европарламентът да разшири влиянието си. Спорът се свежда до следния принципен въпрос: да има или не пряка общоевропейска демокрация, която се олицетворява от пряко избраните евродепутати. Правителствата все пак са непреки изразители на волята на електората, защото например представителят на България в Европейския съвет Пламен Орешарски въобще не се е подлагал на проверката на народния вот, преди да заеме този пост.

През 2011 г. евродепутатите извършиха малка революция, като се споразумяха, че всяка основна политическа група ще излъчи свой кандидат за председател на ЕК, който ще води наднационална кампания, и че в зависимост от подредбата им след изборите някой от тях ще получи подкрепата и на Европейския съвет. Правителствата обаче не дадоха сигнал, че са склонни да приемат свършените факти, и за тях остана отворена възможността да посочат кандидат извън фаворитите на ЕП. Те получиха неочакван съюзник именно в ЕП, защото засиленото присъствие на националистически партии е всъщност противодействие на по-нататъшно отстъпване на национален суверенитет в полза на общоевропейските институции.Започва изтощителна позиционна войнана различни политически и институционални конфигурации, която може и да не приключи до 26-27 юни, когато Европейският съвет ще трябва да обяви кого предлага за председател на ЕК. След това Европарламентът ще трябва да гласува дали го подкрепя на сесията си на 14-17 юли. Ако преговорите не приключат до един месец, изборът ще бъде отложен за есента, защото през август всички институции в Брюксел са в лятна ваканция. По принцип сформирането на нова Еврокомисия трябва да приключи до 1 ноември, което означава не само да е избран неин председател, но и държавите да са предложили свои кандидати за еврокомисари, те да са одобрени от председателя и да са получили от него предложения за ресори, а след това да са препитани и одобрени и от Европарламента. Всички тези етапи предполагат пазарлъци, защото дават картина за влиянието както на отделните държави, така и на политическите сили.

На българския терен битката вече пламна, защото Борисов оспори правото на правителството на Орешарски да посочи следващия български еврокомисар. Заедно с това той поиска от ЕНП да даде заместник-председателски пост на Мария Габриел, за да покаже, че не само Станишев има достъп до европейските партийни върхове (в момента ЕНП има 10 заместник-председатели). Положението на Станишев е по-трудно, защото трябвада се отбранява на два фронтаУ дома трябва да крепи правителство, зависимо от крайнодясна партия. С това вреди на европейския си образ, защото няма друга партия от левицата, която да се обслужва от такова съглашателство. По този начин той открива възможност да бъде оспорен постът му в собственото политическо семейство. Ако Мартин Шулц не успее да се пребори за председател на ЕК, дните на Станишев начело на ПЕС вероятно ще бъдат преброени. Въпросът за неговата смяна ще стане актуален догодина, защото, докато траят пазарлъците за разпределение на постовете в ЕК, няма да е уместно да се разклаща партийната лодка.

Станишев обаче има и скрит коз - слабостта на вероятния му вътрешнопартиен съперник Жан-Кристоф Камбаделис, който в момента е негов заместник в ПЕС и отскоро е първи секретар на Френската социалистическа партия. Първоначално Станишев много разчиташе на заразителния пример на Франция, където победата на социалиста Франсоа Оланд през 2012 г. на президентските избори се очакваше да отприщи лява вълна в Европа като реакция срещу затягането на коланите от десницата. Изглеждаше, че председателят на ПЕС е късметлия, защото можеше просто да яхне лявата вълна и да създаде впечатление, че има някакъв принос за нея. Неговият боен кон обаче се препъна и падна тежко на евроизборите, защото френските социалисти останаха трети, победени позорно не само от далечните наследници на голистите, но и от крайнодесния Национален фронт, който им отмъкна работническата класа. Сега Станишев е в доста жалко положение, но точно французите не могат да му търсят сметка, че е загубил изборите в България, и да претендират за поста му начело на ПЕС, защото те са още по-зле.Какъв може да бъде следващият му полезен ход?Очевидно позицията му е отслабена както в България, така и в Европа. Да се задържи на двата лидерски поста е невъзможно, защото ще генерира все по-силна вътрешна съпротива. Налага му се да избира, за да не загуби внезапно и двата и да се превърне в кръгло партийно сираче. Европейските избори му дават шанс за тактическо отстъпление. Нищо не му пречи да се възползва от получения вече евродепутатски мандат.

Може би Станишев още не се е отказал от мечтата си да стане еврокомисар. Но условностите са много. Първо, трябва неговият приятел Мартин Шулц да оглави еврокомисията, за да му предложи достоен ресор. Това не е задължително, но е важно. Ако Борисов има въображение, трябва да му даде този шанс, а не да се опитва да събори кабинета. Даже трябва да насърчи Станишев да тръгне по пътя на злополучната Румяна Желева. Заради съглашателството си с "Атака" Станишев може да стане лесна плячка, защото даже крайни националисти като Марина льо Пен смятат "Атака" за неприемлив съюзник. Представете си как биха се чувствали другарите му в групата на социалистите и колко биха го защитили.
 <Неозаглавен>
32
5442
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
01 Юни 2014 19:54
Станишев има по добра кариера в чужбина, от колкото в България...
01 Юни 2014 20:45
Битката за ЕС минава през ...Шотландия , тъй както нашия път към (великия) ЕС минаваше през Босфора.
01 Юни 2014 20:49
Само Ренци успя да измие очите на социалистите, спечели убедително. Предложиха му пост в ЕП, но той отказа.
А там където е Станишев всичко се руши.
01 Юни 2014 20:51
Сергейчо
01 Юни 2014 20:59
Ако Станишката се внедри с измама в европейската политика ще надмине и мръсотиите си у нас.
01 Юни 2014 21:27
Битката за ЕС съвсем не се свежда до това къде ще намърда Сергейчо тлъстата трътка, а дали ЕС ще го има, или нема да го има. И в този смисъл битката за ЕС зависи от всяка една източноевропейска държава.
01 Юни 2014 22:01
Дреме му на българина за ЕС и личните кариеристични драми на Моников . Справка - виж активността на изборите и профила на немалка част гласувалите .
Всъщност , казусът Моников е изключително интересен за изучаване , защото един копчевед се е барикадирал цели 13 годни на върха на партията си, губи избор след избор , но е несменяем. Още 13 години да го държат за вярна задокеанска служба шеф на ПЕС - 13 години ще губи избори и на ПЕС. И пак ще е несменяем. Както и да го обясняваш с овчедушния апарат и Устава на БСП , размиване на отговорността в ПЕС, то си е направо рекорд в политиката . С цената на какво ? Те, това е въпросът при Моников .
01 Юни 2014 22:03
"Битката за ЕС"! Каква епическа широта, каква хероическа монументалност, какъв размах на метафорите! Все едно не става дума за работническата баронеса Ащън, лобиста Йотингер, агентката на СБ Кристалина и всичкото останало пудел на задокеанските господари. И с кого ще се води битката - с отвратените от това, в което е превърнат ЕС, европейски граждани? С 80-те процента негласували чехи? С дребните европейски търговци, които утре ще ги насмете трансатлантическото споразумение, стигнало вече - тайно и на тъмно - до петата фаза? С евентуално останалите на тъмно и студено австрийци, италианци, сърби заради двойните стандарти при Северен и Южен поток и заради извратената любов на ЕКейците и ЕНПейците към киевската хунта? С масово имигриращите в Южна Америка млади испанци? А може би с Ципрас?
Битката за Европа приключи през май 1945. С усилените темпове, с които се насажда неофашизъм, възможно е действително да има и втора битка. Но тя няма как да мине през удобните кресла на ЕСейския Вавилон. Пак ще мине през животите на милиони европейци, които не седят в чак толкова удобни кресла, но затуй пък послушно си светят с живачни крушки, мерят си температурата с неживачни термометри и единствената мечта на живота им е да ги диверсифицират с шистов газ.
01 Юни 2014 22:20
"Битката за ЕС" пък ни знимава със Съсела...
Автора, този път -
01 Юни 2014 22:24
Очевидно позицията му е отслабена както в България, така и в Европа.

Пожелателно мислене.

Не е очевидно за Европа. Ама никак. Защото "ако вторият, третият и четвъртият се обединят срещу първия...." - в най-силна позиция ще бъде именно Станишев.

И за България е спорно.
01 Юни 2014 22:38
SvSophia


Система, в която значението на междуличностните отношения, макар и между лидери, е толкова голяма, е обречена.
01 Юни 2014 22:40
Не разбрахте ли, че големият губещ в България е ГЕРБ, защото не може да състави коалиция, с която да управлява. А големия губещ в Европа е ЕНП, защото за да управлява трябва да направи коалиция със социалистите.
01 Юни 2014 22:42
А големия губещ в Европа е ЕНП, защото за да управлява трябва да направи коалиция със социалистите.

Верно... А пък социалистите са печелещите, щото ще направят коалиция с ЕНП
01 Юни 2014 22:43
... защото за да управлява, трябва да направи коалиция със социалистите.
Пепел ти на езика!
01 Юни 2014 23:01
Този автор може да пише само глупави баналности!
01 Юни 2014 23:05
Но неколцината журналисти, дошли да го чуят на първата му пресконференция в Брюксел след изборите, научиха, че най-важното според него било кой колко губи, а не колко печели.

серГея винаги печели състезанията по губене - на документи, на доверие, на европейски плащания,на електорат и избори....
Там той е европейки шампион!
01 Юни 2014 23:07
С евентуално останалите на тъмно и студено австрийци, италианци, сърби

Въх, каква загрижена светица!
01 Юни 2014 23:09
Битката за Европа приключи през май 1945.

Ахъм,някои тук живеят още с нагласата за голями победители във войната....
АБПФК ли, що ли??
01 Юни 2014 23:11
Автора - много вярно!
01 Юни 2014 23:19
АБПДЦЛ / Активни борци против демократичните ценности и лицемерието им/ - за туй иде рече вече .
Усеща се българина , ама малко късно . Яхнали се го вече.
Нищо, поне банани има . И на Терминал 1 и 2 за аргатуване свободно може да лети.
01 Юни 2014 23:35
И на Терминал 1 и 2 за аргатуване свободно може да лети.

Ахъм, щото в БГ и работодатели не останаха - само едни червени правителствени мутри....от сорта на Ковачки!
01 Юни 2014 23:59
Я виж ти .....- не знаех, че американските собственици на Марица 1 и 3 , на прочие предприятия в енергосектора , където хората работят за мизерни пари, били червени мутри ?
02 Юни 2014 05:37
У дома трябва да крепи правителство, зависимо от крайнодясна партия.

Г-н Терзиев, късметлия сте - ПАРАГРАФА сигурно е за риба, иначе да ви е подпукал за горното твърдение
02 Юни 2014 06:50
19 януари 2014 Станишев:
"Съзнаваме нашата отговорност в европейски мащаб, защото всеки един мандат има значение за крайния резултат на тази европейска политическа битка. Значението на тези избори и за националната политика, и за способността на правителството, да реализира своята програма, защото тези избори са натоварени с голямо национално значение". По думите му всяка политическа сила гледа на тези избори като на тест за доверие и влияние.
"Резултатите от тях ще бъдат разглеждани от една страна, ако са успешни, а аз вярвам, че за БСП ще бъдат такива - тогава правителството ще получи допълнително сила, легитимност и доверие за реализация на своята програма. Ако не са успешни - парламентарната и извънпарламентарната опозиция ще поставят въпроса за предсрочни избори. Цялата партия е наясно с това изпитание и със своята отговорност. Ще изровя земята БСП да спечели тези избори".
02 Юни 2014 08:07
правителство, зависимо от крайнодясна партия.

... крайно дясна...
Щото... като си седя на брега на морето и гледам към Брюксел, Москва ми се пада отдясно, ама мнооого далече, КРАЙНО далече
А отляво ми е Истанбул. И ето, ДПС излиза, че е лява партия... Тя все говори за тежкото положение на бедните селяни...
02 Юни 2014 08:10
А... Съселчо е в същата езикова група като Румяна Желева и тази... дето Доган я сложи министър на спорта.
Направо виждам, какъв резил ще има наживо, ако примерно стигне до изпитване в европарламента...
02 Юни 2014 08:56
Макар и да е периферна по значимост държава в ЕС, България създава впечатление, че от нея зависи нещо на главния европейски фронт. Формално Станишев е длъжен да бъде там дори като дръжка на партийното знаме

02 Юни 2014 09:24
американските собственици на Марица 1 и 3 , на прочие предприятия в енергосектора , където хората работят за мизерни пари, били червени мутри ?

В последните години бизнесът на Ковачки е съсредоточен в няколко направления. Най-голям дял заемат фирмите от енергетиката. Собственик е на брикетната фабрика "Брикел", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" Димитровград и "Атоменергоремонт". Освен това той притежава чрез свързани фирми половин дузина топлофикации (Бургас, Сливен, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово). Държи и голям брой мини за добив на въглища, като по-големите са "Открит въгледобив-Перник", "Черно море", "Чукурово", "Бобов дол", "Бели брег", "Станянци".
02 Юни 2014 10:36
А бе нека съсела си го вземат в главното еврогейство, по върхот са си все рода. Все ще го приютят нейде на топло...

...Щото за през идващата зима Борисов ще му прави строева на жълтите павета по зимна униформа: Потник и Джапанки.
02 Юни 2014 10:43
СерГЕЙчо, некадърен ватмане, пълен нещастнико и вечен лузър, айде-махай-се-бе !
То бива гьонсуратлък, бива, ама твоето на нищо не прилича, херсонска шушумиго ...
Говорел езици - и какво от това ? Мазно, лигаво кьорпе !
02 Юни 2014 15:59
за автора и за колегата Германец !
02 Юни 2014 15:59

Грешка на сървъра, сори !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД