:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според местната прокуратура той се правел на чеченец и говорел на руски
Направихме много значим напредък, обяви Стивън Мнучин
Съобщение на депутата от БСП за отровна вода в София хвърли в паника институциите
Топлофикация пусна планов график къде и кога няма да има топла вода
България няма проблем с името Македония, каза вицепремиерът
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,264,170
Активни 448
Страници 10,256
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

“Извинете, българите и румънците славяни ли са?”

Кратки размисли около една голяма разходка с туристическа цел
Деветашката пещера още прилича на военен обект.
Майски ден, летище София. Петдесетина представители на туроператорски фирми от Германия, Франция, Унгария, Великобритания, Турция, Италия и други държави кацат и са организирано извозени с автобуси до Ловеч. Общината заедно със съседните Троян Летница и Априлци ги е поканила да разгледат местното културно и природно наследство. Целта е районът да презентира богатството си - гостите да видят, харесат, а после да водят многобройни туристически групи.

Проектът е европейски, включва и други дейности, любезните домакини са старателни. Първият посетен обект е Зоологическата градина в Ловеч. Който не е ходил там, трябва да знае, че зоопаркът е средна ръка - нито хубав, нито лош. Средна ръка за България.

Предния ден е валяло. Групата тръгва по една алея, шефът на зоопарка Феодор Вацов казва да не вървят,защото е калноГрупата тръгва по друга алея, Вацов казва, че и там е кално. Обаче не пропуска да заяви, че догодина предстои ремонт и всичко ще е наред.

Скоро разбираме какво е достойнството на ловешкия зоопарк - "най-големия в провинцията, разположен в естествена среда". Гостите се забавляват - гледат мечка, маймуни, кон на Пржвалски. Тройка виетнамски прасета се мъчи да създаде потомство току пред посетителите, те се веселят. Представител на френска туроператорска фирма се мъчи да разбере повече за Ловеч. Преводачът обяснява, че през комунизма градът е бил специализиран в електротехническа промишленост, машиностроене. Разговорът засяга античността, съвремието, кирилицата, международното положение. "И румънците ли са славяни като българите?", интересува се гостът. Естествено, че не. На излизане от зоопарка вижда изпразнено изкуствено езерце, с кал и локви по бетонното дъно. "Това плувен басейн ли е?", пита гостът. Естествено, че не.

Следва класна вечеря. Спането е в най-добрите хотели на Ловеч. Не си мислете, че след този първи ден гостите са били разочаровани. Всеки човек, като му покажеш мечка, маймунки и еленчета, се радва. На сутринта се състои откриването, т.е. официалната част. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев поздравява гостите. Изчита достойнствата на Ловеч -Балкан, история, люляци,гостоприемни хора. И, разбира се, зоологическа градина. На която й предстои ремонт, разбира се. На гостите е представен туристически сайт, направен по проекта, от който да се информират за всички местни красоти. Преводачът превежда, чужденците кимат. Сайтът има версия единствено на български.

Следва разходка из Вароша. Гостите са искрено впечатлени от възрожденските къщи. В етнографския музей момче и момиче ги срещат с локум и баница, вкусни са. Разходката свършва на крепостта отгоре и паметника на Левски. Гледката е прекрасна, чужденците са възхитени. Левски ...нека признаем, почти нищо не им говори. Преди това са посетили Покрития мост и площад "Тодор Кирков". За Войводата и Априлското въстание също не показват особен интерес.

Самата Ловешка крепост може да им навее всякакви мисли. Работен ден е, приемен, мъже с гащеризони строят сцена в средата и разхвърлят дъски. Трудещите се правилно съобразяват, че влиза чуждестранна група, и преустановяват мятането на талпи на самия вход.

Обядът отново е класен. Следва най-хубавото - посещение на Деветашката пещера и Крушунските водопади. Първа е пещерата, красотата й обаче е предшествана от затруднения - големият автобус едва маневрира, няма къде да спре. Липсващият паркинг е разнообразен съссамотна екотоалетнаНа 100 метра от входа е сложена бариера, впечатляващ знак "стоп" виси на средата й, край тях са зелен фургон и гард. Почваме да мислим, че влизаме във военен обект, истината не е далеч - през комунизма пещерата е била склад на горива, бойни припаси и други отбранителни елементи. Под свода й още стои отвратително грозна стара постройка.

Пещерата е наистина красива, по очите на гостите личи учудено възхищение, не са очаквали. Направени са дървени стълбички, парапет. "Военните подробности" избледняват. Тоталитарните ръководители трябва да са били уникално глупави, че да погубят такава прелест. Демократичните обаче не са по-различни. Защото до съвсем скоро пътят до пещерата е бил отрязан - към нея води мост над Осъм, цигани и други граждани окрали железата. Дълго време - без мост. Преди две години Силвестър Сталоун и компания снимаха в пещерата "Непобедимите" и изплашиха прилепите, но пък възстановиха моста. Нашите гости не знаят тези подробности, няма и защо да им ги разказваме.

Спираме пред кметството на Летница. Деца рисуват на асфалт, държат вестничета в прослава на Европа. Вътре баби пеят в носии, момчета и момичета играят ръченица. Младите танцьори превръщат танца в нещо повече от изкуство. Гостите забелязват енергията, чувството, живота вътре в танца. Втори път са искрено впечатлени. Аплодират. Следва поредното ядене на баница, а до края на пътешествието ще бъдат изядени още много тави. Все вкусни.

На Крушуна се строи. Водопадите са хит, прииждат туристи от цяла България, малко преди тях снага е заиздигал хотел. Наоколо - табели с квартири, атракции. Водопадите са красиви, но в България има поне пет по-хубави от тях. Крушунските обачеимат пейки, стълби, парапети,намират се в центъра на държавата и всеки софиянец и варненец мине ли, непременно качва от тях снимки във "Фейсбук" - прекрасни предпоставки туризъм да кипи и в бъдеще.

Вечерта в Ловеч е посветен на културна програма . На Осъма, пред Покрития мост, е изграден воден екран - вода струи отвесно и върху нея се прожектират красотите на града и региона. Ефектно е, гостите са впечатлени.

На третия ден сме в Априлци - върховете на снежния Балкан предизвикват ново приятно учудване сред чужденците. В градчето има празник, чества се Новоселското въстание, част от Априлското. Водещият съобщава, че на тържеството присъства космонавтът Георги Иванов. Не е сред официалните лица, кротко стои при редовите хора. Руснаците в групата го разпознават и заговарят, а Иванов доказва, че най-скромни и възпитани са истински големите хора.

Местната власт в Априлци убеждава гостите, че тук могат да практикуват много видове туризъм. Речите са скучни. Следва посещение на Националното изложение на занаятите в Орешак, където също се вият протяжни слова. Но гостите могат ръчно да измайсторят глинена купа и това ги забавлява. Финалната вечер е съпроводена с много спа удоволствия, ядене, пиене и завързване на крепки международни приятелства. Весело и безплатно. Любезните домакини се притесняват дали целият тур ("обиколка" според стария български език) е оставил приятни емоции у гостите. Разбира се. Дали ще доведат туристи е друг въпрос.
 Изба в стара къща във Вароша - има какво да се види.
 Атрактивен гид разяснява на чужденците достойнствата на Ловеч.
 Троянският занаятчия Румен Георгиев учи гостенка от групата на грънчарство.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
"Това плувен басейн ли е?", питат гостите. Не е. "Обектът" е точно зад информационната табела на Парк "Стратеш", където се намира ловешкият зоокът.
25
6073
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
01 Юни 2014 19:59
Един мой познат, пребиваващ в Испания, разправяше, че румънци и испанци се разбирали без преводач...
01 Юни 2014 20:07
"И румънците ли са славяни като българите?", интересува се гостът. Естествено, че не.

Абе-е-е, не бих се заклел в това...
То ако питаш самите румънци, те всичките до един са преки потомци на самия Император Траян. Само дето 33 % от езикът им е слъвянски , а и допреди 150 години азбуката им си е кирилицата. Е, сега пишат на латиница /?!/ с една дузина двоеточия и чавки над латинските бикви, но...като си нямаш история , вземи да си направиш. Колко му е, ей я Македония, целиот свет е техен !
01 Юни 2014 20:12
hubavetza
01 Юни 2014 19:59
Разбират се.Българите и испанците също се разбират без преводач.Когато знаят достатъчно добре един и същ език.Не непременно български или кастиляно.Познатият ви вероятно е имал предвид, че румънците по-бързо учат на място поради общото вулгарно латинско езиково минало.
01 Юни 2014 20:19

Християни са, били са от време на време и част от Римската империя със столица Константинопол.

А Римската империя е била една от най-демократичните държави, както и Българската империя - нямало е значение етнос, цвят на кожата - важно е било, че си християнин, спазваш законите и културните традиции –
ЗНАЧИ СИ РОМЕЙ, респективно БЪЛГАРИН

ПП:
Във вените на българина тече кръвта на повече от 52 етноса !

01 Юни 2014 20:22
Един мой познат, пребиваващ в Испания, разправяше, че румънци и испанци се разбирали без преводач...


Да пратиш много поздрави на приятеля си - на практика изобщо не става.

П. П. В допълнение, румънските цигани най-обичат да краднат у Италия. Първо се представят за испанци (щото са една езикова група), като се намери някой да им заговори на испански идва следващият вариант - да кажат, че са българи. Лошото става, като ги заговориш на български. Аз тоз филм го играх във Флоренция - беше забавно и много поучително...за мошениците. Хубаво е да се разхождате по-честичко из Европата
01 Юни 2014 20:49
самотна екотоалетна

Това си го представям като група храсти сред голяма поляна.
01 Юни 2014 21:41
Италианският, испанският, португалският, румънският и даже френският са опити за говорене на езика на империята с различен успех и примеси. Що се касае до призхода на румънците, то те са до голяма степен славяни, макар езикът им да не е славянски.
01 Юни 2014 22:05
Генетично румънците са толкова славяни, колкото са и българите.
01 Юни 2014 22:11
Нямали са шанс туристите .
Ако гидът им е представил Гошо Тъпото, който сега се вихри в родния Ловеч, а не зоопарка , щяха да останат по-доволни и нямаше да си задават въпроса българи и румънци славяни ли са .
01 Юни 2014 22:16
Основателят на първото влашко княжество е български княз, роден във Видин.
Преди да заменят кирилицата с латиница, около 40% от думите в румънския език са славянски.
01 Юни 2014 22:21
Бун венида, ДРАЧ ПРИЕТЕН ту спектатор каре СВЪРШИТ ничудата !
Май и славяни могат да го раберат
01 Юни 2014 22:21
Зарежете славяните и румънците. Статията по чуден начин описва упражнението "Ловене на маймуни с трици"...
01 Юни 2014 23:06
Асолке, червената партия от парите на държавната субсидия, респективно от нас данъкоплатците ли беше платена екскурзията ви във Флоренция?
01 Юни 2014 23:35
Мнозинството българи и румънци са православни. А дали и румънците са славяни - друга тема.
Но истината е , че румънците, дето караха до вчера колело с бомбета , днес са пред нас в положителните класации.
Има малка разлика , но съществена - по-нетърпими са към корупцията . Не че не се краде , ама демократичните ценности не са удържали такава решителна победа в Румъния , както у нас.
02 Юни 2014 00:26Гледам един пинчер и тук е хвърлил въдица но никой се не хваща. Щото баф ти и просташката блесна .
02 Юни 2014 01:38
Evasion
01 Юни 2014 22:21

Определено зоопарк не е добра идея. Храна,алкохол, СПА, фолклор, природни забележителности, съкровища и не на последно място - сувенири. Към това проявяват интерес чужденците. Липсва реклама на езиците им - диплянки, брошури, красиви картички, видео.
02 Юни 2014 10:10
При положение че българите са основно траки и келти от средиземноморската група заедно с гърци и северноиталянци, а има само 2-3% славяни по генно типизиране, верно че румънците са по-славяни от нас!
02 Юни 2014 10:33
Неприкритата ирония на автора е глупава, неуместна и показва невежество - напълно нормално за западняк е да пита дали българите и румънците са славяни, ние си мислим, че всеки е длъжен да ни познава с подробности. Както се вижда и от форума, въпросът дори е най-малкото дискусионен. Колко българи биха направили етнически разбор и сравнение между белгийци (фламандци), холандци и германци? Мен германка ме е питала дали с албанците говорим един език? Ако познаваш малко повече света и хората няма да извеждаш като заглавие нещо толкова банално. Дълги години (пък и сега) ние се интересува(х)ме много повече от Запада, отколкото той от нас....
02 Юни 2014 10:46
самотна екотоалетна

Това си го представям като група храсти сред голяма поляна.


Шипкови. И си разказват приказки под тях.
02 Юни 2014 11:40
Абе хора, това ли е темата на статията - дали румънците са славяни, дали се разбира с испанците?

Статията е добра - строга, неутрална, без генерални обобщения, но справедлива. И аз съм водил доста чужденци в България и при тях реакциите са подобни - възхитени на някои неща, но не особено впечатлени от много повече. Като цяло все ми е тегаво, че не мога да им предложа нищо супер уникално - хубави планини, но не са Алпите, хубави плажове, но вече тотално съсипани, тук-таме някое красиво градче, но като цяло грозни неизмазани тухлени къщи без стил и порутени панелки. А липсата на истински хубав голям град е голям проблем - хубавите столици като Прага и Будапеща ги знае цял свят и това се използва, за да се привличат туристи и към провинциалните забележителности на Чехия и Унгария. Не съм сигурен какво точно трябва да се направи, за да стане България истинска туристическа дестинация. Понеже съвети лесно се дават, но вършенето на работа е малко по-трудно. Но при всички положения трябва да се изметат с голямата метла от различните туристически фирми и администрация разни лелки и чичаци, чието интелектуално развитие е спряло с колапса на Балкантурист.
02 Юни 2014 12:10
Това, което се набива на очи веднага е потресаваща запустялост и всеобща мизерия. Примесени с лукс-за София-точно както в бананова република в Карибския басейн. Няма по нелеп въпрос, задаван на чужденец, от" Харесва ли ви...."
02 Юни 2014 13:16
Тройка виетнамски прасета се мъчи да създаде потомство току пред посетителите, те се веселят.

Това пример за перверзия сред животните ли е или е нормално за вида, т.е. виетнамските прасета го правят САМО по тройки?!?
02 Юни 2014 14:22
Те хубаво пиатат хората, ами я и аз на свой ред да попитам!
Британците щом горорят английски и половината свят, а може би и повече, знаят албиона като Англия, англо-саксксонци ли са до един?
И Франция, на пръв поглед земя на франките, защо тези заблудени елини сиреч, казано по романски, гърци все още наричат Γαλλία;???
проверен
02 Юни 2014 15:20
Ловеч е страхотен за туризъм и мъчен за живеене - типичен позападнал откъм възможности, но излъскан град. Предимства - малко хора, парк, река, работещи фонтани, крепост, нормални или евтини цени по кръчмите, зоопарк където няма да слънчасаш, а такситата за 2-3лв. возят из целия град. Недостатъци: липса на молове/бутици (не че туристите имат нужда от тях) и нощен живот. Друга и извън туристическата е темата как оцеляват и кви заплати получават местните. Не виждам защо в статията битува едно недоволство - интересното за чужденците е различното - включително и за пещерата и използването й като склад и бункер. Ако съществува общ за бранша проблем е липсата на връзка между туроператорите и местните културни обекти. не говоря за онзи абсурд нормативно да се включват в офертите и посещения на музей, но както ние виждаме и избираме предварително или на място какво да обиколим така трябва и в българските предложения за чужденци да фигурират всички обекти за дадена дестинация и съответни пакетни оферти. Тук безспорно трябва и самите началства на обекти да поработят върху предлаганите цени, отстъпки, атрактивност и да проявяват повечко активност, но все пак водеща е туристическата агенция.
03 Юни 2014 01:10
келти от средиземноморската група


Не се излагайте.
Ето прочетете нещичко за келтите.Натисни тук


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД