:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Единият е летец, а другият – каратист, обяснява бившият културен министър. Той пламенно защитава и Пеевски вече забравил какви ги говореше през 2013 г по негов адрес
Всичките 66 пасажери са загинали
След като вчера стана ясно, че "Рос" вече е влязъл, сега към него се присъединява и "Карни"
СТАТИСТИКИ
Общо 368,997,082
Активни 991
Страници 50,125
За един ден 1,302,066

Казахстан и Перу бият България по конкурентоспособност

След 39-ото място през 2009 г. страната ни се срина в дъното на глобалната класация
. . .
Поредна световна класация показва, че България не успява да влезе в категорията на наваксващите и бързо развиващи се държави. Вчера бе огласено традиционното годишно изследване за глобалната конкурентоспособност на Швейцарския институт за развитие на управлението. В него при обхванати 60 държави нашата заема непрестижното 56-о място - в компанията на Хърватия, Гърция и Венецуела, изпреварени от Южна Африка, Колумбия, Перу, Казахстан и др. и много далеч от водачите САЩ, Швейцария и Сингапур. Това, че в предното класиране България бе още по-зле - на 57-о място, е слаба утеха. За сравнение - Румъния е №46.

Най-доброто ни представяне бе през 2009 г. - 38-а позиция, което означава, че оттогава насам България губи конкурентоспособност, вместо да наваксва изоставането си в икономиката, държавното управление, инфраструктурата и бизнес средата. В България качеството на живот е лошо, населението застарява, има риск от политическа нестабилност, неработеща съдебна система и липса на прозрачност, се сочи в проучването, представено вчера в София от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). "Икономически ръст от 1-2% годишно не е достатъчен, той е добър за развитите страни, но България има да догонва", коментира Руслан Стефанов от ЦИД. Страната ни заема последното 60-о място по много показатели - най-зле сме по изтичане на мозъци, по финансови умения, по качество на висшето образование, и е предпоследна по работа на съдебната система, ефективност на правителството, качество на живот и др.

Радостното е, че по инвестиции в телекомуникациите сме на трето място, по ползване на мобилни телефони - на 12-о. От гледна точка на чужденците животът в България е много евтин, заплатите на директорите също са сравнително ниски, което поставя страната ни на втора позиция в проучването за конкурентоспособността.

Естония е най-добре представящата се държава от Централна и Източна Европа. Тя вече е на 30-о място след скок нагоре с цели 6 стъпала в сравнение с 2013 г.

Къде е България

на картата на международната конкурентоспособност
Показателмясто

МИНУСИ
мотивация на работещите60
застаряване на населението60
университетско образование 60
големи корпорации59
качество на живот59
антимонополно законодателство59
правосъдие59
прозрачност58
ефективност на решенията на правителството58
риск от политическа нестабилност57

ПЛЮСОВЕ
облагане на печалбата2
заплати на мениджъри2
инвестиции в телекомуникации3
стабилен валутен курс5
данъчна тежест за фирмите5
лични подоходни данъци5
държавен дълг6
вписване на нова фирма6
абонати на мобилни телефони12
4
1502
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
22 Май 2014 22:06
Е няма как да сме хем на предпоследно място по антимонополно законодателство и качество на живот, хем на второ по облагане на печалбата и заплати на мениджъри!

Де гиди крадлива тъпа "бизнес" пасмина!

Съсипаха страната!
23 Май 2014 02:46
докако ние блеем на 56-то място, първите3-4 държави в класацията ще направят още един изкуствен остров от боклук в Пасифика с размера на щат Тексас.
двбпм.
23 Май 2014 16:57
Най-доброто ни представяне бе през 2009 г. - 38-а позиция, което означава, че оттогава насам България губи конкурентоспособност, вместо да наваксва изоставането си в икономиката, държавното управление, инфраструктурата и бизнес средата.
От както герберите взеха власта, всичко се срина
23 Май 2014 16:58
Какво направиха герберите например за конкурентноспособноста - вдигнаха я на своите фирми и сринаха всичко останало
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД