:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 189
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

(Ре)индустриализация? Вижте зона "Раковски"

Чуждите инвестиции не са в ледена епоха, но за да расте бързо, икономиката ни има нужда от много по-силен приток на капитали
Лъчезар Богданов
Вече минаха повече от пет години от началото на глобалната криза. Още тогава прогнозирахме, че най-яркото й проявление в България ще бъде в рязкото секване на кредитния и на инвестиционния процес. Именно секторите в икономиката, зависещи от стартирането и разширяването на нови проекти, на строителство и свързаните с тях дейности, пострадаха най-силно от срива в цените на активите и "замръзването" на притока на капитал. В България - бедна страна, отворена към по-богати партньори - зависимостта от чуждестранни финансови потоци за постигане на по-бърз растеж е изключително силна.

Именно това ни показа макрокартината за развитието на кризата през 2009 - 2011 година. Спад в крайното потребление бе отчетен единствено през 2009 г. (и то на фона на огромното харчене, стимулирано и от "раздаването" на над 3 млрд. лева от бюджетния излишък през последната "добра година"). Разбира се, тези данни не отчитат значителните различия между отделните домакинства в понесения ефект - но тук не това е темата. За три години поред обаче общите инвестиции в икономиката продължаваха да спадат. Въпреки значителната "спестовност" на българите - довела до неспирен ръст на депозитите през цялата криза - пресъхването на потоците от чужд капитал бе толкова внезапно, че нямаше как да бъде компенсирано. За сравнение през трите години на периода 2006 - 2008 г. в страната влязоха 22 млрд. евро преки чужди инвестиции, а за 2009 -2011 г. - по-малко от 5 млрд.

Накратко, за България високият растеж в икономиката и оттам на доходите е в значителна степен зависим от трайно увеличение на чуждите инвестиции. Какво сочат данните? За последните 4 години притокът е около 1.1 - 1.3 млрд. евро годишно и не могат да се откроят резки промени. Най-видим е спадът спрямо предкризисните нива във финансовия сектор и недвижимите имоти.



Банките не разширяват дейността си,



а чуждестранни собственици продават имотите си, понякога на българи. Правителството прави прогноза за около 3% от БВП чужди инвестиции през тази година - или около 1.2 млрд. евро, с около 11% повече от 2013 г.

Важните промени обаче са "скрити" от макроданните. На първо място цялата статистика показва нетни потоци - т.е. ако една чужда фирма инвестира в България, но друга, оперираща отпреди това, изплати дивидент или върне заем към чужбина, двете суми ще се компенсират. Същото става и когато се строи нов търговски център, а в същото време чужд собственик на вече съществуващ мол го продаде на български купувач. При имотите вече четири години имаме "отрицателни" инвестиции - въпреки че около нас и в момента се строят обекти с външни капитали. Този феномен никак не е маловажен, защото страната ни отдавна не е "празно поле" - имахме десетилетие, в което много чужди инвеститори развиха бизнеса си в България. Част от тях се разширяваха постоянно с нови инвестиции - със собствени ресурси или заем отвън. Сега те оперират, произвеждат, част от тях са конкурентни и печелят, но са по-предпазливи и невинаги се разширяват. За сметка на това някои от тях изплащат обратно инвестицията си на собствениците. Тези операции отчитаме в "минус" на чуждите инвестиции, макар че очевидно заводът, молът или магазинът не са "изнесени" обратно от България.

Към това трябва да добавим и факта, че



БНБ ревизира данните си за чуждестранните инвестиции по няколко пъти,



почти винаги в посока нагоре. Затова е рано да правим тежки изводи от "лошите" данни за януари и февруари 2014 г. Ако съдим по месечните развития през 2013 г., вероятно в крайна сметка наистина ще има лек ръст през 2014 г. Тоест прогнозата на правителството може и да се сбъдне.

На фона на относително ниския растеж и слабата инвестиционна активност кредитните потоци "замръзнаха". Трудно е да се каже дали това е резултат от целенасочено спиране на външното финансиране към български банки, или банките просто не търсят (и дори погасяват) заеми към чужбина поради липсата на платежоспособни кредитоискатели у нас. За последните 12 месеца банките са изплатили свои задължения (най-вече към банките майки) за над 600 млн. евро (и над 3 млрд. евро от началото на кризата). Частният сектор е погасил още над 500 млн. евро външни заеми.

Какво трябва да се случи, за да се обърнат тези тенденции? За бизнес кредита са нужни качествени проекти без обременеността на стари задължения. Би следвало да е станало ясно и на най-упоритите мечтатели, че банките не възнамеряват да спасяват полуфалирали свръхзадлъжнели предприятия. Нещо повече, те ще искат собствен капитал и осигурени пазари. А домакинствата, както и бизнесите, насочени към вътрешния пазар, ще станат атрактивни за кредитиране тогава, когато има ускоряване на растежа, и най-важното - създаване на работни места. Има първи обнадеждаващи новини от пазара на труда през 2013 и вероятно през 2014 г., но резултатите са още доста плахи.

И така - обратно при преките инвестиции. Под привидно стагниралите общи данни виждаме, че



някои сектори дори се радват на засилен интерес



Вместо към хотели, ваканционни комплекси и соларни паркове новините все по-често ни отвеждат в новостроящи се предприятия за производство на автомобилни компоненти, електрически съоръжения или машинни елементи. Част от тях са независими компании, други са "изнесени звена" на големи международни компании. Не всички са "хай-тек". Някои просто разчитат на добри машини и технологии и евтина работна ръка, която обучават на място. Зараждащата се автомобилна индустрия например вече наема близо 25 хиляди души и отчита постоянен двуцифрен ръст на производството и износа от повече от 3 години. Успешните компании имат ясен профил - работят за експорт, имат договорени поръчки от стабилни глобални партньори, инвестицията е базирана на внимателно проучване на предимствата на България, почти изцяло са резултат от нова външна инвестиция от утвърдена компания.

Пътят към повече заетост и растеж в непосредствено бъдеще минава през увеличаване именно на този тип проекти. Как да се увеличат? Можем да се ориентираме по традиционните оплаквания на инвеститорите. И да мултиплицираме добрите практики, когато ги има. Предприемачите установяват производствата близо до пътна инфраструктура, в терени с изградени комунални услуги, с достъп до електричество, в съседство с жизнени населени места, предлагащи работници в активна възраст. Вече успешно функционират бизнес клъстери в индустриални зони, които предлагат бърз "вход" на нови инвеститори, а и лесно разширяване на дейността на вече дошлите. Икономическата зона около Пловдив - зона "Раковски", например вече е бизнес гнездо на 100 компании с 12 хиляди заети, а има неколкократно по-голям потенциал. И не е никак случайно, че "профилът" на заетостта в областта е именно в преработващата индустрия, където по данни на "Индъстри Уоч" работят над 67 хиляди души - повече от София или Бургас и Варна, взети заедно. За разлика от политическото говорене, това е индустриализация на практика.
 . . .
архив СЕГА
Докато управляващите вдигат лозунги за "реиндустриализация", бизнесът действа. Разрастването на промишлената зона "Раковски" край Пловдив е пример за истинска индустриализация.
30
4534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
11 Май 2014 20:55
ИПИ, ИУ - вари ги, печи ги - все същото:
- "Държавата е льош стопанин!"
- "Невидимата ръка на пазара..."
- "Само чуждестранните инвестиции могат да доведат до ръст"
- "Много е хубаво цената на работната сила да е конкурентноспособна"
- и т.н.
Платени ПиАр агенти и грантоусвоители, последно мислещи за доброто на българите...
11 Май 2014 21:11
напълно съм съгласен. китайците от shenzhen като дойдоха миналия месец - отидоха в пловдив, не във варна или в софия.
11 Май 2014 21:29
Никакви чуждестранни инвестиции няма да доведат до стабилен ръст. Веднага като свършат "инвестициите" пак ще се върнем в кризата. Както стана 2009та. Защо? Защото инвестициите просто ги изяждаме или бетонираме в далавери. Защото данъчната ни система е сбъркана. И поощрява нищо-неправещите собственици, а наказва работещите без собственост. За данъчната ни система, богат е работникът със заплата от 2000 лева, независимо, че може да няма никаква собственост. А хората със собственост за стотици хиляди, но щото "нямали доходи" се броят за социално слаби, че и държавата задължава работещите/без собственост/ да плащат на такива собственици. Беден богат носи!

Никой не казва за колко години един "богат" работещ на 2000 лева заплата, без собственост ще стигне "бедния" без доходи собственик с имущество за над 100-200 хиляди лева. Че даже и 50 хиляди лева. Смятайте икономисти. Стига сте повтаряли зазубреното в университета.

Вчера имаше статия, че имало не знам си колко милионера/150 някъде/ в България.. но това не е вярно, тези хора за 1 година се спечелили над 1 милион лева. Реално тия хора са мултимилионери, с поне 10-50-100, че и повече милиона богатство.

Милионерите навсякъде по света се определят не по доходите, а по това дали това което имат е за над 1 милион. Ако някой така сметне милионерите в България - много повече ще са такива/и една голяма част се оплакват че са бедни, че и на опашки за помощи се редят/. Ако пък свалим летвата до хората с имущество за 100-200 хиляди лева../което и за Европа не е малко/ тогава ще излезе, че почти бедни хора в България няма. Има обаче много оплакващи се. Нищонеправещи. Чакащи работещите без собственост да ги издържат, чрез данъците си.

--
Блог
11 Май 2014 22:45
Никой не казва за колко години един "богат" работещ на 2000 лева заплата, без собственост ще стигне "бедния" без доходи собственик с имущество за над 100-200 хиляди лева. Че даже и 50 хиляди лева.

И к'во ? Да им вземем на мръсните пенсионерски паразити панелките, така ли ?
11 Май 2014 22:59
За статията
Нищо че пак има чугуни във форума, на които всяка статия, казваща истината, им е крива....
12 Май 2014 07:53
Кредити, кредити - банкрути, банкрути.... Свободна пазарна демокрация.
12 Май 2014 08:21
А с реиндустриализацията няма майтап.

БВП e 78 089 млн. лв.

През 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 78 089 млн. лв. по текущи цени.
Преизчислен в съпоставими цени, БВП се е увеличил с 0.6% спрямо предходната година, съобщиха от НСИ.

На човек от населението се падат 10 689 лв. от стойностния обем на показателя. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 39 926 млн. евро, като на човек от населението се падат 5 465 евро.
Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през 2012 г. е 67 077 млн. лв. по текущи цени. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.6 процентни пункта през 2012 г. спрямо предходната година и достига до 31.1%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 63.5%, което е с 0.6 процентни пункта по-малко спрямо предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката достига до 5.4%, което показва запазване на равнището от 2011 година.

Натисни тук

Германия 22% от БВП, за Европа средно 15%.

За миналата година търговският обмен между двете държави е над 5 млрд. евро, което е ръст с 10 на сто спрямо 2012 г. Българският износ към Германия е бил с половин милиард евро по-голям от вноса. Фактът, че през 2013 за първи път от много години насам търговският баланс с Германия е положителен

Натисни тук

Натисни тук

Натисни тук

12 Май 2014 09:13
КараКолю 11 Май 2014 22:45 - Ами не, просто трябва да назоваваме нещата с истинските имена. А панелките отдавна са прехвърлени на децата. Ако не са.. това е направено заради някаква далаверка, например щото "детето" е на държавна работа и се чуди как да си скрие собствеността.. например 4-5 апартамента.. някоя друга вила и т.н.

В момента колкото и пари да се налеят в България пак ще отидат както през 2005-2009та година .. в бетон и плазми. Тук там за някое производство.. но в повечето случаи ще е нерентабилно - вносът ще е по-евтин. А мизерията пак ще е навсякъде. Даже в центровете на градовете, там където се изсипват милиони. Просто защото никой не ги поддържа - само се строи и толкова. Пари за поддържане не се заделят.


12 Май 2014 09:27
Препоръчвам на автора да се поразходи в тази индустриална зона Раковски и да се поинтересува от заплатите там. Възползват се от чудовищната безработица впровинциалните райони и дават 350-450лв. Не е за хвалене, а е тъжно, много тъжно.
12 Май 2014 09:30
pigeon2 11 Май 2014 22:59
За статията
Нищо че пак има чугуни във форума, на които всяка статия, казваща истината, им е крива....

Естествено е да има чугуни, че либералните лейки почти не останахте. Само ти. Ни Болгара, ни Юни, ни Сибила са тук за да вдигат палци след всеки неолиберастки бълвоч.
И стига с тъпата мантра за чуждите инвестиции. Инвеститорите инвестират, когато си направят сметката, т.е. за да печелят бързо и повече, а не за да ти вдигат БВП, да борят безработицата, или да плащат данъци и осигуровки.
Да беше направил един анализ на структурата на тия инвестиции, за да видим какви инвеститори привличаме и дали не можем и без тях.
12 Май 2014 09:35
тука блика справедлива комунистическа и чиновническа ненавист към всеки частник дръзнал да прави нещо.
12 Май 2014 10:18
Този Лъчко продължава с комсомолски плам да защитава чуждестранните инвестиции. Пропуска обаче да ни напише защо за цялото това време от 1989г. насам стратегически инвеститори липсват. Зоната Раковски която дава за пример е просто някаква стихийна частна инициатива. Трябва да има държавна политика, която да има дългосрочна стратегия за това, от каква точно индустрия имаме нужда, както и да регулира този индустриален сектор без да се меси грубо в дейността му с измислени административни мерки, създадени за да оправдават съществуването на многобройния чиновнически апарат по министерства и агенции.
12 Май 2014 10:54
Това младо момче :а/ нищо не разбира; б/мисли, че ние нищо не разбираме ;c/ all of the above
12 Май 2014 11:35
Чакащи работещите без собственост да ги издържат, чрез данъците си.

МИКИ, хайде остави тия дето имат имотец, българинът си е такъв, и Слава Богу !
Хайде да се вгледаме колко от работещите за по 2000 лв. без собственост наистина произвеждат накакви блага ?
Много е лесно, всички тия със заплати около 2000 лв. са в СОФИЯ, където , както е известно се произвежда единствено "ПЪРЖЕН ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ".
ЗАТОВА ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ СКАЧАТ КАТО ЕДИН, КОЛЧЕМ НЯКОЙ РЕШИ ДА ИМ ВЗЕМЕ НЯКОЯ ОТ ФАБРИКИТЕ ЗА ПЪРЖЕН ВЪЗДУХ - я Митницата, я НАП-а.
Че и медиите , както никога друг път , са си плюли в устата - "В Провинцията" няма кой да върши такива сложни неща ??!!"
Пак столичната политическа каста има интерес да крепи и умножава паразитиращата циганска паплач, като противовес на здравите сили в обществото.
12 Май 2014 11:56
Чуждите инвестиции за мен са много спорен въпрос. Първо какво е чужда инвестиция и как трябва да се пресмята колко са чуждите инвестиции? Примерно, имало е държавна банка, която всяка година е имала да кажем по 100 милиона евро печалба. Тази банка я продават /подаряват/ на чуждия инвеститор за да кажем пак 100 милиона евро. След това всяка година чуждия инвеститор си изнася печалбата от България да кажем пак по 100 милиона евро. Колко са чуждите инвестиции в този случай? За мен чуждите инвестиции са приблизително така: през първата година /на продажбата/ са нула, а всяка следваща година са минус 100 милиона евро. Едва ли така се отчитат чуждите инвестиции според статистиката.
12 Май 2014 12:04
Няма основание собствеността да се облага повторно с данък, след като веднъж е бил наложен данък за доходите, с които е закупена тази собственост. Това за mick и за неговите теории за отнемане на собствеността на българския народ. Ако едно семейство има 3000 месечен доход, но успява да спести по 1500 лева всеки месец и накрая си купува апартамент, по-богато ли е от друго семейство, което получава 4000-5000 лева месечно, но нищо не спестява и си живее живота, доколкото може? Според mick по-богато е семейството с 3000 лева месечно, защото е спестявало, лишавало се е и си е купило жилищe. Щом е по-богато - да му се отнеме! Това е скрития призив на mick. Тези хора не са инвеститори и не правят инвестиции. Спестяването и закупуването на жилище не е инвестиция, а решаване на жилищен проблем. Не са инвестиция и дребните спестявания, каквито хората в България по традиция имат. Инвестиция в жилище би било, ако то е придобито с цел печалба - отдаване под наем или препродажба на доста по-висока цена.
12 Май 2014 12:37
XYZ, в по-голямата част от страните, които наричаме "нормални", собствеността е ангажимент.
Счита се (като ориентир), че около 1% от стойността е нормално да са годишнита разходи за поддръжката - данъци, такси.
В този смисъл в България има сериозен дисбаланс - или плащаните разходи са твърде ниски, или цените на дискутираните "панелки" са нереално високи - по твой избор!
...
Което, като извод, води до "скрити" обороти, както бе подсказано - проблемът не са пенсионерите с по 1 жилище...
12 Май 2014 13:04
Инвеститори дето дават заплата 600-800лв(работещи бедни), да им ЕПМ на такива инвеститори, ама за това са виновни псевдосиндикатите, защото на 1 май вместо да призоват хората на наемния труд да защитят един минимален доход, с който работещия да може да си издържа семейството, те си играят на радостни манифестации от времето на социализма - затова да им ЕПМ и на синдикатите.
12 Май 2014 13:15
- затова да им ЕПМ и на синдикатите.[

И аз, и аз да им ЕПМ !
12 Май 2014 13:40
Още тогава прогнозирахме, че най-яркото й проявление в България ще бъде в рязкото секване на кредитния и на инвестиционния процес.

Дали е вярно това за петела че си вярва, че ако не кукурига няма да изгрее сльнцето?
Каде ги намира Сега - на килограм ли пазарува от този институт?
12 Май 2014 14:11
Няма основание собствеността да се облага повторно с данък, след като веднъж е бил наложен данък за доходите, с които е закупена тази собственост.


Ами то реално не се облага собствеността, а доходът от нея. Всеки имот създава доход на година 5-10% от цената на имота/друг е въпросът, защо тук не го възприемаме това/. Отделно има нужда от инфраструктура около имота, която да се поддържа постоянно. Кой трябва да дава пари за това? Хората искат да им се охраняват имотите, с какви пари? Искат да имат близко до тях - детски градини, училища, паркове - с какви пари да се направят? С парите на някой който няма собственост там?

Отделно един имот когато е купуван е струвал 10 000 лева. Сега струва обаче 100 хиляди. Е как да са платени данъците тогава? След като всяка година има нужда от поддържане на инфраструктурата. Ако някой си е купил имот преди 100 години. Това значи ли, че не трябва да плаща никакви данъци за този имот след това?

12 Май 2014 14:48
+- 12 Май 2014 12:37
XYZ, в по-голямата част от страните, които наричаме "нормални", собствеността е ангажимент.
Счита се (като ориентир), че около 1% от стойността е нормално да са годишнита разходи за поддръжката - данъци, такси.
В този смисъл в България има сериозен дисбаланс - или плащаните разходи са твърде ниски, или цените на дискутираните "панелки" са нереално високи - по твой избор!
...
Което, като извод, води до "скрити" обороти, както бе подсказано - проблемът не са пенсионерите с по 1 жилище...

За mick явно точно пенсионерите с по 1 жилище са проблем, защото точно те не могат да плащат непосилно високи за тях данъци и такси.

1% от стойността било нормално да са годишните разходи за поддръжка - данъци, такси. Не го разбирам поне за четири неща - стойност на жилището, разходи за поддръжка, данъци и такси и кои точно разходи трябва да са 1% от стойността на жилището.
1/ Какво е стойност на жилището?
2/ Разходи за поддръжка на какво - на жилището, на сградата като цяло или на инфраструктурата или комбинация от тези три или нещо друго? По принцип разходите за поддръжка на жилището са доста? Разходите за поддръжка на сградата също не са малко. Разходи за инфраструктурата не се правят пряко, а косвено чрез данъците.
3/ Данъци и такси - за кои точно данъци и такси става дума
4/ Кои точно разходи трябва да са 1% от коя стойност на жилището - данъчна оценка ли, защото пазарна стойност няма - никой не я измерва и се мени доста бързо.
12 Май 2014 14:56
mick 12 Май 2014 14:11
Ами то реално не се облага собствеността, а доходът от нея. Всеки имот създава доход на година 5-10% от цената на имота/друг е въпросът, защо тук не го възприемаме това/.

Доходът от имот трябва да се облага, но не всеки имот създава доход. Типичният пример е жилищен имот, в който си живеят собствениците или техни роднини - няма наем, доход няма. Това е базисна грешка на mick, но тази грешка няма как да не бъде направена, за да може да си стигне до целта - отнемане на жилищата на хората в България. Разбира се тази разлика между имот, който носи доход и жилищен имот все пак не е подмината от хората, които са писали закона и съответно данъка за жилищен имот /първо жилище/ е с 50% по-нисък, което е правилно.

Другото, което mick продължава да не схваща е, че не трябва да се наказват хора, които са се лишавали, за да си закупят по-нормално жилище, в което да живеят и да се считат за "богати" за разлика от други, които са имали по-високи доходи през същия период, но не са се лишавали и не са си закупили жилище и според mick те били бедни!!! Имотът е следствие на доходи и тяхното използване, а не нещо което пада от небето и веднага трябва да се облага с непосилни за България данъци.
12 Май 2014 16:35
Отделно един имот когато е купуван е струвал 10 000 лева. Сега струва обаче 100 хиляди.


Това значи ли, че ако един имот е купен за 100 000 преди 7 години, а сега е 50 000, то държавата трябва да връща пари на собствениците?

Аз предлагам всеки данъкоплатец да плаща на килограм тегло. Който е по-дебел е плюскал повече, значи дължи по-висок данък.
12 Май 2014 17:36
mick12 Май 2014 14:11

Няма основание собствеността да се облага повторно с данък, след като веднъж е бил наложен данък за доходите, с които е закупена тази собственост.


Ами то реално не се облага собствеността, а доходът от нея. Всеки имот създава доход на година 5-10% от цената на имота/друг е въпросът, защо тук не го възприемаме това/.



Подкрепям убеждението ви за обявяването на неплащането на наем за печалба (даващ като правило печалба от 5-10% от стойността на жилището) с допълнението, че по същата аналогия не бива да се изпуска печалбата от закупуването на храна за дома. Ако инвестирате в закупуването на хляб, сирене и кисело мляко, вие печелите от неотиването ви до ресторант. Ако на ресторант ще дадете по средно 15лв три пъти на ден, 30 дена в месеца, това означава, че разходът ви би бил 30х15х3=1350лв./човекоглава. Мнозина от българите избягват тези разходи, консумирайки храната си у дома по 50 до 150лв на човек на месец, което намалява БВП на глава от населението. Да приемем за база 150лв на месец разход у дома, та това прави 1350-150=1200лв на месец де факто печалба от консумацията на храна у дома на човек. 10% данък върху тази печалба са 120лв на месец, които андрешковците не искат да плащат и по този начин свиват злоумишлено и преднамерено БВП на страната.
12 Май 2014 19:28
Да приемем за база 150лв на месец разход у дома, та това прави 1350-150=1200лв на месец де факто печалба от консумацията на храна у дома на човек. 10% данък върху тази печалба са 120лв на месец, които андрешковците не искат да плащат и по този начин свиват злоумишлено и преднамерено БВП на страната.

Сравнението не е особено коректно. Ако се отстъпи правото за ходене на ресторант, няма да се получи никакъв доход, при "еквивалента" - даване под наем на съответен имот могат да се получат да кажем 1200 лева месечно.
Дали най-подходящите мерки са облагане с големи данъци на недвижимите имоти поради някакви догматични разбирания или пък с популистки цели да се поддържат ниски налози водещи до деградация на жилищния фонд е отделна дълга тема без кристално ясни отговори.
12 Май 2014 19:36
pigeon211 Май 2014 22:59
За статията
Нищо че пак има чугуни във форума, на които всяка статия, казваща истината, им е крива....

И каква е истината? - Газпром и Атомекспортстрой ще ги броим ли за чуждестранни инвеститори или за окупанти?
Някои просто разчитат на добри машини и технологии и евтина работна ръка, която обучават на място.
Значи евтина работна ръка, ниски осигуровки, малки заплати за лекари, лошо здравеопазване, емиграция на пациенти и лекари и ... 4нежизнено населено място", от което уйдоха в реката чуждестранните инвестиции. Или както казват начуканите либертасти: придобиха отрицателна стойност. Не било некъдърност или загуба (при отрицателна доходност), а отрицателна ценност, цвили-вили-зационна.
Предприемачите установяват производствата близо до пътна инфраструктура, в терени с изградени комунални услуги, с достъп до електричество, в съседство с жизнени населени места, предлагащи работници в активна възраст.
Ха, значи не търсят евтина работна ръка (кат в северозападна България) . Излиза, че предприемачите нямат вяра на частните електроразпределителни дружества, че могат да им докарат ток във всяка точка на България и се облягат на построеното от бай Тошо, на недемократичното за да развиват дейността си.
Само не разбрах, дали Лъчко и сие соросчета знаят как се създават "жизнени населени места". Дотук са вдянали, че няма ли жизнено население, няма ни предприемачи, ни инвеститори, ни производство (за услугите е малко по-иначе - погребалните как банкстерските са вечни).
Хайде, кажете истината - колко струва изграждането на едно "жизнено населено място"! Ако не знаете (не би следвало да използвате такива термини), поне сравнете колко по-скъпо струва едно "жизнено" в сравнение с едно "нежиднено населено място". В първо приближение може да вземете Орландовци.
12 Май 2014 19:57
Ако инвестирате в закупуването на хляб, сирене и кисело мляко, вие печелите от неотиването ви до ресторант
Ако инвестирам в незакупуването на космически ракети (самолети, яхти, Богати-та, диаманти), аз печеля от незадоволяването на голи мераци . Ако приемем за средно, че пътния данък за превозно средство е 600 лв. годишно, а застраховката е 1200 лв. (с "гражданската отговорност" ), то излиза, че всеки пешеходец требе да плаща данък печалба/пътен данък/инфраструктура (летища, пристанища, шосета и тротоари) минимум 180 лв. годишно.
Така излиза, че всяко разумно решение (икономически-ефективно и/или енергийно-ефективно и/или здравословно) требе да се облага с данък докато ... се затрие разума.
Стоката "имоти" (недвижима собственост) е малко по-специална, не можеш да правиш каквото си искаш с нея (лаборатория за взривни вещества в апартамента). Данъкът върху недвижимата собственост (земеселските земи все още са необлагани) освен отчетност има за цел тази собственост да се поддържа съгласно боществените норми (автомобилът, ако е унреден, се спира от движение; но собствеността, ако е увредена, създава риск за всички останали - бяха убити две момиче в центъра на София, не мога да изброя колко сгради пропадат и съседите в тях заради "грижовни" стопани).
13 Май 2014 04:19
Зоните около Пловдив - (Раковски, Радиново, Калояново, Куклен) са рожба на частната фирма Сиенит, в офиса им на на края на Пловдив (Асеновградско шосе) работят десетина души. Те привлекокоха ABB, Maxcom, Magna, Socotab, Liebherr, DB Schenker, Schneider Electric, Ferrero, William Hughes. Те организираха българо-китайските форуми със 120 шанхайски фирми миналата година и кмета на Шенджен тази.
На този фон държавната фирма "Индустриални зони" и БАИ с техния многомилионен бюджет са излишен лукс за отънялия джоб на българина.
13 Май 2014 18:24
Обърнахте държавата с главата надолу, изкарвайки "бедни" хората със собственост за 100 хил. лева да речем. А в същото време обявявайки работещите на 2000 лева без собственост или със собственост купена на кредит за 25 години - богати.

Това докара държавата до мизерия, щото така никой нищо не поддържа щото "няма пари". Винаги ще е така, при тази данъчна система и липса на нормален данък имоти. Скъпа мизерия.

И не е казано, че изведнъж данъкът трябва да се забие на 1% от пазарната стойност. Всичко може да стане на стъпки година след година. И да речем след 5-10 години ще имаме балансирани данъци, ще имаме и нормални цени на имотите, на строителството, ще имаме поддържана инфраструктура. Ще има и работа.
Ама друго си е - да се каже "няма пари" за поддържане, да падат скъпите, но неподдържаните сгради върху главите на хората.. Да има дупки на всякъде по улиците и тротоарите да са разбити.

--
Натисни тук



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД