:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Екоминистърът спря бетона в дюните за 2 години

Опасността не е изчезнала, а защитата зависи от кмета на Несебър, реагираха еколозите
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Искра Михайлова
Пет дни след като се разбра, че компанията "Сле груп" ЕООД отново се кани да строи в защитената зона, известна покрай "Дюнигейт", екоминистърът Искра Михайлова реши да спре строителството. Тя издаде вчера исканата от еколозите забрана за жилищно, курортно, вилно и инфраструктурно строителство в имоти от зоната "Ахелой-Равда-Несебър". Заповедта е за срок от две години. След поредното разгаряне на скандала природозащитници на няколко пъти призоваваха министъра да се позове на Закона за биологичното разнообразие, защото на терена се намират много редки сиви дюни.

Защитената зона опазва територии с уникална дива флора, фауна и природни местообитания. "Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона", съобщиха вчера от екологичното министерство. Според Закона за биологичното разнообразие обжалването на заповедта няма да спре изпълнението й. Оказва се обаче, че опасността за дюните не е изчезнала, тъй като защитата им зависи от кмета на Несебър. Той има последната дума за разрешенията за строителство и в случая с дюните трябва да каже дали е готов да отмени разрешителното на "Сле груп", обясни пред "Сега" зеленият адвокат Свилен Овчаров. От община Несебър обещаха коментар днес.

До момента основен проблем остава и фактът, че макар теренът да е установен като дюни, все още няма официално картиране. Друга вратичка към застрояването на дивите ни плажове има и в Закона за устройство на територията. Природозащитниците продължават да настояват за промените, с които гражданите да получат възможност да обжалват общите устройствени планове, както и да могат да се обявяват за нищожни плановете, които нямат задължителната екологична оценка и оценка за съвместимост. Именно те гарантират недопускане на строежи в защитени зони.

"Сле груп" ЕООД видя зелена светлина да пусне багерите в спорния терен, след като Административният съд в Бургас отмени забраната за строежи на РДНСК-Бургас. По случая се произнесе и Дирекцията за строителен надзор, която пък обяви, че не може по никакъв начин да прекрати незаконната дейност. Те обясниха, че вече обявени като законосъобразни инвестиционни проекти не подлежат на отмяна от тях. "Сле груп" притежава 29 декара дюни и бърза да изгради вилното си селище със 122 еднофамилни жилищни сгради, тъй като притежава разрешително със срок на валидност от 3 г.

---ЦЕННО---

Защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър" попада в европейската екологична мрежа "Натура 2000". В нея има 11 природни местообитания, 4 вида защитени безгръбначни животни, 6 вида риби, 14 земноводни и влечуги и 6 вида бозайници.
7
2142
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Февруари 2014 21:15
Закон ли ще прилагаме или заповеди по целесъобразност ще издаваме?С палиативни мерки стандарти не се налагат,освен един-"всяка заповед е предпоследна"
19 Февруари 2014 23:04
Едно разумно решение на министър Михайлова. Прочетете мотивите на съда за отмяната на забраната.
19 Февруари 2014 23:35
Цирк "Несебърски дюни" набира клакьори за следващите си представления.
20 Февруари 2014 00:54
не бих си позволил да коментирам решение на СЪД.Виж-конюктурна заповед на политикан......(модератора направо да ме праща в тундрата консервиран за 10 000 години че ме мързи да пиша кво мисля за въртиопашките - политикани каращи по вятъра)
20 Февруари 2014 01:00
"Законът е врата в полето"....и овации на публиката за финта...МакДоналдс и пуканки-кво пискате за екопродукти!(без въпроситекна-не е въпрос)Утре като ви нахлуят "качулки" по тъмно "по целесъобразност" да не се чудите защо 17 годишната ви дъщеря са я обявили за проститутка по медиите ,а вас са ви смели от бой за медийното преживяване на нацията докато храносмила
20 Февруари 2014 01:19
Преди да се пенявиш Българино-виж архив по темата.....за теб темата може да е нова,за Форума-НЕ!(сложете емотикон с чичко Сам :"Ти записа ли се за еколог"
20 Февруари 2014 16:20
Нема страшно, Бат Бойко кат се върне, пак ке строят !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД