×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
Нетаняху пред Путин и Помпео: Иран трябва да напусне Сирия
СТАТИСТИКИ
Общо 385,224,090
Активни 1,533
Страници 70,376
За един ден 1,302,066

Брюксел отхвърли искането за по-актуален референтен период за тютюна

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Димитър Греков
Европейската комисия е отхвърлила искането за промяна на референтния период за национални доплащания за тютюн. Това става ясно от писмо, адресирано до дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в Министерството на земеделието и храните. Вчера писмото беше разпространено от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ).

Преди седмици земеделският министър Димитър Греков поиска от еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош да бъде променена схемата, по която българските тютюнопроизводители получават национални доплащания и за референтен период да се приеме 2012 г. Според правната служба на Еврокомисията обаче това е невъзможно.

В момента държавната субсидия отива в хора, които са садили тютюн в поне една от трите години между 2007 и 2009. Някои от тях обаче са се отказали, а на тяхно място са влезли нови производители, които не получават нищо.

Пред "Сега" Цветан Филев, председател на НАТ, заяви, че не е очаквал друг сценарий. Но допълни, че трябва да се намери начин за по-справедливо разпределение на субсидията. Според него това може да се постигне и на национално ниво. Един от начините е със заповед на министъра да се промени наредбата, според която се разпределят субсидиите. През тази година за тютюна са заделени 100 млн. лв. от бюджета, макар че ЕК даде съгласие сумата да е 160 млн. лв. Хората, които отглеждат тютюн, са над 33 000.

2925
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД