:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Много българи не виждат съществена полза от ЕС

 
След 7 години в Европейския съюз равносметката на българите за изминалия период е противоречива, но те остават умерени оптимисти за членството на България и бъдещото развитие на Европа. Такава картина очертават данните на агенция "Алфа Рисърч", които са част от проведения през януари 2014 г. мониторинг на обществено-политическите нагласи. Проучването е реализирано в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна.
В началото на осмата година от членството на България в ЕС и на прага на третите поред избори за европейски парламент, равносметката на българите за изминалия период е противоречива: според 32% страната е спечелила от европейското членство, но повече от половината (51%), не виждат съществена промяна. Песимистите (17%) са близо два пъти по-малко от позитивно настроените. Когато става въпрос за резултатите в личен план, мненията са много по-критични. Едва 15% – два пъти по-малко от посочилите, че страната е спечелила от членството в ЕС, отчитат лични ползи, а огромното мнозинство – 73% заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си. Социалните групи, които в по-голяма степен виждат ползи както за страната, така и в личен план, са най-вече столичани, по-младите поколения, хората с по-високо образование и доходи.
Възможностите за пътуване (90%) и работа (81%) в чужбина са направленията, в които българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС. Това са и сферите, към които е имало най-големи очаквания за подобрение при присъединяването ни. Инфраструктурата е третото направление с най-много положителни оценки – 73%. Тук промяната в обществените нагласи бележи най-голям ръст спрямо началото на членството, когато едва 26% от българите са се надявали на положителни ефекти в това направление.
За мнозинството от хората обаче членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери като: селско стопанство (49% положителни - 49% негативни оценки), опазване на околната среда (44% положителни - 53% негативни оценки), подобряване конкурентоспособността на българските фирми (42%-55%), защита на потребителите (41%-55%), култура и наука (36%-59%), социални политики (35%-62%). В дъното на класацията, с най-много негативни оценки, остават: борбата с престъпността (68% негативни оценки), корупцията (71%), и работата на съдебната система (74%). В това отношение обществените нагласи съвпадат изцяло с критиките от регулярните мониторингови доклади на Европейската комисия, в т.ч. и последния от януари 2014 г.
Въпреки доминиращото усещане, че българските граждани не са усетили преки ползи от присъединяването ни към ЕС и слабия ефект върху редица ключови социални сфери, общественото мнение запазва умерен еврооптимизъм. 46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - едва 16%. Очаквания Евросъюзът да се развива в положителна посока в близко бъдеще споделят 37% от хората. Според 17%, колкото са и европесимистите, ситуацията в Съюза ще се влошава. С повече оптимизъм към Европа подхождат тези социални групи, които в по-голяма степен са изпитали ползите от членството: по-младите поколения, с по-висок социален и икономически статус, привърженици на десни и дясно-центристки политически формации. "Евроскептицизмът" е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение.
Одобрението на българите за европейското членство е подкрепа за стратегическата ориентация на страната, но то не е константа. От начина, по който България ще се развива през следващите години, от напредъка в сферите, към които общественото мнение е най-критично, ще зависи в каква посока ще поеме то и дали крехкият оптимизъм няма да се трансформира в песимизъм, отбелязва "Алфа Рисърч"./ БГНЕС
115
4072
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
115
 Видими 
11 Февруари 2014 16:26
Нормално е. Лично един съсел, в качеството си на бивш шеф каза, че не е успял да сведе ползите от ЕС до по-голям брой българи.
11 Февруари 2014 16:31
Ние работа в Евросъюза немаме.
На нас ни се случи следната случка:
-пуснаха на равното един трабант и едно БМВ и казаха"Ами съзтезавайте се! Ето ви равни правила и пазарна икономика"
Ами не става. Нямахаме 200-годишна култура, парични потоци, капитализация и ноу хау които имаха западните компании.

Нашата работа е в Евразийския съюз. Там за нас има пазара и има други "трабантчета" с които да се съзтезаваме.
А след 100-150 години, ако световния ред се запази такъв и нашите фирми са се развили и капитализирали достатъчно, моля, можем да влезем в Европа.
11 Февруари 2014 16:31
От членството в ЕС полза имат:
1. Евро чиновниците.
2. Усвоителите на средства по европрограмите.
11 Февруари 2014 16:31
Файда в анадолския съюз.
11 Февруари 2014 16:33
Ето затова трябва да има комуникационни кампании и да се възлага на утвърдени и реномирани ПР агенции да разясняват същността на ЕС. Ако се прекратяват започнали кампании и се връщат парите по тях, народът не успява да разбере ролята на ЕС!
11 Февруари 2014 16:39
Ние работа в Евросъюза немаме.
А пък Ние, Президента, Референдум ще предложиме.
Постфактум!
11 Февруари 2014 16:44
желязната завеса още живее в нечии кратуни...
11 Февруари 2014 16:54
Aborigenin 11 Февруари 2014 16:31 - Даже и трабанчето ни спряха, като неотговарящо на европейските изисквания. Забраниха го за продажба даже и в България.

Същото направиха с почти всички производства , трябвало да отговарят на европейския стандарт - и сега можем да ядем и внасяме само отвън. Щастливи кокошки, прасета, крави.. забраниха кривите краставици.. нормалните домати.. трябвало да са "пластмасови".. Тъкмо докараме до еди какъв си стандарт и измислят нов.

Отдавна вече не проверяваме за нитрати, щото било против европейските правила. А и били "полезни".

Завоалирано ни казаха - трябва да купувате от големите европейски фирми... Ние от време на време ще ви даваме помощи.

Изравниха цените по морето - за чужденци и българи.. щото било дискриминация.. Сега чужденците плащат 2 пъти по-малко от българите.. но това не е дискриминация.. това било отстъпка. Такива ми ти работи.
11 Февруари 2014 16:55
Математиката е тъпа наука : 7 години по 750млн.евро членски внос = 5млрд. и кусур млн.! Насреща какво - едно голямо НИЩО! Само печалба за еврочиновниците ни и юнаците "работещи" по евро проекти и програми,както и някои съмнителни бизнесмени.Всички останали включително държавата духат супата!!!
11 Февруари 2014 17:02
Мамковината си купи фабрика на 8 септември.
Никога повече в Европа няма да има "държави на благоденствието" от 70-те и 80-те.Много маймуни накацаха на клона. Населението застарява, производствата се изнесоха и всеки си пази територията.
Но за да сме коректни требе да кажем, че за България друг шанс няма освен да вегетира в ЕС. По принцип за нея няма особени шансове където и да било.
Явно наистина чипа ни е повреден....

11 Февруари 2014 17:03
Другар
Ето затова трябва да има комуникационни кампании и да се възлага на утвърдени и реномирани ПР агенции да разясняват същността на ЕС. Ако се прекратяват започнали кампании и се връщат парите по тях, народът не успява да разбере ролята на ЕС!

Та казваш "другарю" евро-германски, трябва да се "усвоят" едни евро-подаяния от едни евро-ПР агенции, които са си откровенни ПР-бардаци, да ни "отворят"очите, колко е готино да сме едно агонизиращо колониално германско евро-гау, нетен износител на проститутки, сервитьорчета и кухненско-хотелски персонал с университетски дипломи за германския ЕСсср. И колко трябва да сме щастливи, че българските унтерменши продължат да плащат с мизерията и бедността си жизнения стандарт на германските евро-бюргери и на нео-колониалните чиновничета в Брюксел и сме жалък евро-просяшки аграрно-суровинен придатък на колабиращия германски ЕСсср, ограбван и унижаван, в най-добрите традиции на Третия пайх!?!?! И на всяка цена да не знаем истината за българския "евро-просперитет", и за това, че местната полит-икономическа евро-германска олигархична колаборационистична прислуга, на която Берлин и Брюксел плащат чрез евро-подаянията по жалките колониални евро-програми, за да държи в страх и подчинение жалките български туземци...Любопитна евро-германска колониална гледна точка към социално-икономическия и демографския геноцид на който подлагат България и българите, Берлин, Париж и , обслежващите единствено ио само германския колониален интерес, жалки брюкселски чиновничета....
11 Февруари 2014 17:06
Ако не чакахме за евросубсидии, като нищо Генералът щеше да се е разправил строго с каманяките и останалите дето му мътеха водата и да установи справедлива диктатура на предприемчивите и умни бизнесмени над неспособния да гласува и взема решения мат'рял дето много приличал на генералските кучета.

Та има някакъв ефект членството в ЕС.
11 Февруари 2014 17:10
Няма и как да видят полза, откак сме в ЕС на власт са само крила на БКП, които пълнят гушките.
11 Февруари 2014 17:14
Хайде сега в Евразийския съюз. Ама да не вземем и него нещо да го повредим
11 Февруари 2014 17:16
Ефектът е, че ЕС ни принуждава с наши пари да им правим удобна за тях инфраструктура - автомагистрали, които обслужват само и единствено европейците и столичаните. Индустрията ни е загробена далеч преди да влезем в ЕС и колкото я има се концентрира пак в София. Цяла България е един пазар, макар и мижав и със затихващи функиции. Интересно като останем само една София и циганията навред , какво ще ни правят европейците ?
11 Февруари 2014 17:16
И това всичко от някакви 1050 интервюирани (евентуално).

А единият от въпросите е бил: а какво мислите за инфраструктурата?

Е,да, до родните места някои си ходят по магистрала. Но най-вече до хотелите на управляващите
11 Февруари 2014 17:18
Имаше ли референдум за членството на България в ЕС?
Имаше ли поне Велико Народно събрание, което да реши за ЕС и да промени Конституцията, където трябва заради ЕС?
нямаше. Нашите демократи, решиха да не питат народа за ЕС, защото според тях народа български е тъп и глупав и не разбира нищо.
11 Февруари 2014 17:19
Скоро не съм чувал нечие възторжено предложение за разширяване на ЕС.
Що ли?
11 Февруари 2014 17:20
Може би очакването на българите е било, че като влезем в ЕС, един-два милиона наши съграждани, които се препитават главно с кражби и просия, ще побъразт да отидат в другите държави, където има повече за крадене, както и за просене, а това не стана.
11 Февруари 2014 17:20
Скоро не съм чувал нечие възторжено предложение за разширяване на ЕС.


Не гледаш ли Деси Ризова като предава от Майдана
11 Февруари 2014 17:22
Европейските пари в по-голямата си част са се разпределяли и се разпределят от ДПС. Това го направи вече не чисто етническо движение, а структура с все по-нарастващо икономическо влияние. Битките между БСП и ГЕРБ на този фон, изглеждат малоумни. За да се усвоят "едни пари, по едни програми", в ДПС членуват мощни икономически структури и техни представители. Основната цел и на сегашното правителство е да открадне тези пари, за това са метаните и целувките по "мостовете". Заемите са до време. Няма как да са доволни нормалните хора, те не са слепи.
11 Февруари 2014 17:22
"Евроскептицизмът" е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение.

И какво предлага членството в ЕС на по-възрастните хора? Може би им предлага достойна пенсия, с която биха могли да пътуват из ЕС? Или може би им предлага работа за хора на по 70-90 години?
11 Февруари 2014 17:24
Европейските пари
По принцип България повече дава, отколкото взима от тези митични "Европейски пари" и така ще бъде още дълги години. В противен случай нямаше и да ни приемат в ЕС.
11 Февруари 2014 17:27
Аз викам да се трампим с Хохляндия. Те са много навити
11 Февруари 2014 17:35
Граждани за евро развитие

...
Тези документи ясно очертават йерархията на тотално партийно кадруване и неговия механизъм. В тях се четат документи, в които административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов изпраща писмо до областните ръководители на партията със следното съдържание: "Уважаеми колеги, трябва да получим на имейл предложения за ПОДХОДЯЩИ експерти от вашата област по приложените в справката позиции на областно ниво. Също така следва да изпратите предложения за ПОДХОДЯЩИ експерти, които да бъдат разгледани като потенциални кандидати за работа в изпълнителната власт". Поставя им се срок - първият е до 24 юли 2009 г., спомняте си кога бяха изборите през тази година, след това още два пъти същата справка е свеждана за изпълнение, но с нови позиции в нея с отметки "предложен", "има назначение", "изчаква", информира медиите Ерменков. И след това има актуална справка към 1-ви декември 2009 г., отново с добавени нови позиции със същите отметки. Тук става дума само за ръководни постове, подчерта депутатът от КБ.

След получаване на тези справки областните ръководители на ГЕРБ връщат попълнената справка с "подходящи" кандидати за работа в изпълнителната власт. Те са номинирани на партийно събрание, за което са водени и протоколи, продължи Ерменков. Вижда се и продължението на тази "процедура" - административният секретар праща имената на съответния министър. Той се отчита с трудов договор на всеки от подходящите експерти.

В мотивите за назначение на съответния кандидат в почти 100% от случаите е записана особено важната професионална характеристика, че той е член на ГЕРБ, че е учредител на ГЕРБ, че е лоялен и коректен човек - симпатизант на ГЕРБ, че кандидатът активно участва в партийния живот на районната организация и безплатно осигурява анимация по време на техни инициативи.
...

Натисни тук
11 Февруари 2014 17:48
Аз пък съм "на далавера". Без да съм еврочиновник или работещ по европейски програми.
11 Февруари 2014 17:55
ЗИП
11 Февруари 2014 17:02
Но за да сме коректни требе да кажем, че за България друг шанс няма освен да вегетира в ЕС. По принцип за нея няма особени шансове където и да било.
Явно наистина чипа ни е повреден...

Като го прочетох това, и се сетих за едно интервю /преди няколко години/ с некъв чеченски офицер. Та интервюиращият го пита:
"Може ли да има нова война в Чечня"
Отговора беше:
"Може, ако Русия реши да се отдели от нас."
Та не бих казал че нямамХМе шанс. Бай Тошо не беше тъп човек.... Са, че сме си загубен народ, е друга тема.
11 Февруари 2014 18:01
За ползите - не знам, вредите мога да ги изброя от най-дребната до най-огромната (днес ми се наложи да дам 10,30 лв. за крушка - дреболия просто). Само настоявам поне неимуществените вреди от лицезирането и слушането на ромпоевци, ащънки, рединги, кристалинки и барозувци да ми осребрят.
11 Февруари 2014 18:03
...малък народ, но много.....
11 Февруари 2014 18:03
SvSophia
11 Февруари 2014 18:01
Да, но по сметки дето всяко дистрибуте или еврочиновник мое ти направи, тази крушка ще ти спести ток поне за 100лв
11 Февруари 2014 18:05
А, той дяволът, РуменС, не само умее да чете Евангелието, но и сметки знае да прави.
11 Февруари 2014 18:07
"18-месечно жирафче бе убито в зоопарка на Копенхаген с цел предотвратяване на кръвосмешения между питомците. Въпреки че други зоологически градини изразиха готовност да приютят нежеланото животно, а хиляди хора от цял свят се подписаха в петиция за защита на жирафчето Мариус, това се оказа недостатъчно. Датчаните го застреляха с пневматичен пистолет в главата. Пред очите на посетителите в зоопарка, включително много деца, трупът му бе разчленен и даден за храна на лъвовете и тигрите.
В качеството си на член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, менажерията в Копенхаген трябвало да не допуска кръвосмешение между жирафите."

По отношение на Европейските ценности, този материал от вчерашния брой е достатъчен да ги илюстрира........
11 Февруари 2014 18:17
ЕС е от полза само за шепата кирякстефчовци - политици, които са на къса сиджимка от еврозелките / заради засветените им корупционни практики /, НПО на хранилка към тях , кръг от фирми -ползуватели на оперативни програми и чиновниците ,обслужващи усвояването им .
Апропо, тези оперативни програми са нашия членски внос, минус издръжката на еврозелките.
Всички останало- 73 % от българите , духат супата с Любо Пенев.
ЕС няма бъдеще. Въпросът за българите е да спасят поне земята си и имотите / най-висок % в Европа с лични домове / .
Дебатът от тук нататък в обществото ни трябва да е : Евразийски съюз , друга форма на съюз в рамките на БРИКС ?
Естествено, че "предприемчивите" , такива като Моников и ко. , Натка Патка,послушковци- реаниматори , физкултурници и прочие наведени и тролният им слугинаж, ще се борят всячески срещу нов курс на България.
11 Февруари 2014 18:17
Така ли? И кой ви каза това? (това директно към заглавието)
11 Февруари 2014 18:18
Бай Атанасе, що не се разнообразиш малко

https://www.bivol.bg/bsptrolls1.html
11 Февруари 2014 18:19
Meteora
Аз пък съм "на далавера". Без да съм еврочиновник или работещ по европейски програми.

Естествено, проституцията, сутеньорството, колаборационизма и продажбата, и препродажбата интересите на бившите сънародници, във всички епохи е било доходен бизнес. Ако естествено, не си гнуслив....
11 Февруари 2014 18:20
Много българи не виждат какви идиоти избират за да ги управляват, а тук ги питат виждат ли съществена полза от ЕС. Поне да си спомнят тези "невиждащи" опашките за кисело мляко и хляб, вечно празни-оскъдни магазини, чакане от 10 години за "жигули" и всички останали 'екстри' на комунистическите диктатури. Днес сме много по-добре. Днес имаме избор. А овцете не умеещи да избират не са мерило.
11 Февруари 2014 18:21
E да, нормално е много хора да не виждат полза. Всъщност за повечето нашенци ползата е съществена, само когато някой ти даде нещо без да си заслужил или заработил за това. Хората си мислят, че някой в Европа е длъжен да се грижи за тях, и различните еврофондове и съфинансирания на различни проекти им се струват все едно че Евросъюзът храни само определени кръгове. А дали тези интервюирани си дават сметка, че всички ние в ежедневието си ползваме тези пътища, чието строителство е платено до голяма степен от Европейския съюз, че много от помощите които се раздават на бедни или пенсионери също идват от там, че общините ремонтират училища пак с помощта на програми от съюза. Работливите и предприемчиви хора по селата /става все по-трудно да се намерят такива/ получават субсидии от съюза и благодарение на това произвеждат нещо. Хората които не могат да се реализират в родината си или не получават полагаемото възнаграждение също се спасяват в съюза благодарение на това че няма визи. Щом като няма полза, кой ни държи в Европейския съюз, хайде да излезем и да си гледаме рахата на своя глава. Сигурно когато асфалтът почне да се дупчи навсякъде и не достигат пари за ремонт, когато тези които отиват в чужбина за работа или на екскурзия почнат да стърчат дни наред пред консулствата ще се сетим за ползата от Европейския съюз. Няма да е зле да прогоним Кауфланд, Билла, Лидл и тем подобни и да почнем да пазаруваме от махленските магазинчета, това със сигурност ще съживи българската икономика и ще създаде много работни места.
11 Февруари 2014 18:22
brightside,
случайно знаеш ли коя година ни приеха в ЕС?


11 Февруари 2014 18:25
Днес сме много по-добре. Днес имаме избор.

Ах, да, бихте ли припомнили само кога ни питаха съгласни ли сме да се присъединим към НАТО? Да къпем хорските армии в Афганистан? Да разходим "Дръзки" на половината път до Либия? Да си затворим АЕЦ-а? Да си разпродадем държавата? Да приемаме "сирийски" бежанци? Нещо ми се губят датите на референдумите щото.
11 Февруари 2014 18:26
Според мен, на България й е мястото в Евразийският Съюз.
На ЕС му се изчерпа файдата в момента в който реши, да се разширява на Изток и да приема целокупно всичките бивши държави на Варшавският Договор.
11 Февруари 2014 18:29
Драгой, пиши у блога на Драгой.
Оплачи се и на строителя на Сектор А - Иво Тонев Тотото
11 Февруари 2014 18:34
46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - едва 16%.


Та ще правим ли референдум, или не? И след него ще млъкнете ли най-сетне, или пак ще мрънкате за Евразийски съюз?
11 Февруари 2014 18:38
brightside 11 Февруари 2014 18:20
Много българи не виждат какви идиоти избират за да ги управляват, а тук ги питат виждат ли съществена полза от ЕС. Поне да си спомнят тези "невиждащи" опашките за кисело мляко и хляб, вечно празни-оскъдни магазини, чакане от 10 години за "жигули" и всички останали 'екстри' на комунистическите диктатури. Днес сме много по-добре. Днес имаме избор. А овцете не умеещи да избират не са мерило.

Брайтсайд, забравил си за режима на тока.
Но аз имам едно логично обяснение за това недоволство. Въпреки че тогава нямахме много избор, със сигурност повечето от нас бяха по-щастливи. За това си има причини: Тогава бяхме по-млади, семействата ни бяха по-сплотени, завистта беше по-малка. Тогава чакахме в опашки за дефицитни стоки с часове, но когато успявахме да се доберем до тях, удоволствието беше много по-голямо. А сега има всичко и ни се ще да ги имаме, но удоволствието не е такова, или пък нямаме средства да си ги позволим, защото възможностите са много повече. От всичко има от добро по-добро и винаги мечтаем за най доброто, но често не можем да се доберем до него. Тогава нещо купено от чужбина или Кореком ни караше да се чувстваме много по-специално, а сега всичко което го има в чужбина го има и тука, навсякъде е като в Кореком. Тогава целта беше къща или апартамент, една Лада и пари за почивка на Черноморието, а сега е луксозна къща с градина и басейн и вила, Мерцедес, Ауди или БМВ последен модел, възможност за почивка на Малдивите, маркови дрехи, чанти, парфюми и козметика и т.н. За това, може би за повечето от нас е било по-добре да чакат на опашка по един час за килограм банани, вместо да обиколят един хипермаркет цял час и да излязат с килограм банани.
11 Февруари 2014 18:39
И след него ще млъкнете ли най-сетне

Амиии, зависи, ако го направиТЕ като първия демократичен референдум преди година... по-добре не го правеТе. Пък що се отнася до млъкването, забелязала съм, че най-върлите демократи само гледат как да запушат устите на инакомислещите. Хич не им понася различното мнение.
11 Февруари 2014 18:50
dr.lev
11 Февруари 2014 18:38
Човеко ти вика че е висел на опашки за млеко и хляб.... демек на косъм от гладната смърт. Ти за Кореком и банани, му приказваш.
11 Февруари 2014 18:50
Според мен, на България й е мястото в Евразийският Съюз.

За всички онези, които използват понятието "Евразийски съюз" в пежоративен смисъл да поясня - основна идея на този съюз е по-тясно икономическо обединения между Русия и страните от ЕС, на-вече Германия.
Не виждам нищо лошо за България, ако се присъедини към един руско-немски съюз. Особено сел като почти 25 години жънем резултатите на ориентирана към интересите на САЩ политика.
11 Февруари 2014 18:51
В ЕС далаверата свърши в момента, в който от КЛУБ се превърна в МАСОВКА. Гърчетата хванаха периода с клуба, а ние сме в откровенната масовка и то като не последна, а последнаТА дупка на кавала. От нас по-пропаднали няма и няма и да има. Всичко при капитализма е преразпределение (разбирай крадене), а ние няма от кого, само те от нас. Във всяка структура, квата и да е, винаги има някаква формална или неформална йерархия. БГ-то е бита карта и формално и неформално (на последна позиция). В СИВ бяхме реално на 3-то място (след Чехите и ГДР-то) и много пред бащиците от СССР. Такъв филм,обаче няма да се повтори (т.е. "колонията" да цуца от "метрополията", т.е. това което гърците направиха в ЕС). Както ние сега завиждаме на гърците, така чехите и гедерейците завиждаха на нас. Ама пуста проста българска жажда за дънки и тоблерони..... Тя ни подведе да си сдадеме всичко без бой. Държави, в които историческия спомен за пролятата кръв беше по-пресен (напр. Белорусия) си запазиха каквото имаха и само прибавиха. Явно мирът наистина разглезва - трябват си повече войни и въстания и то всичко ще си дойде на местата.
11 Февруари 2014 18:52
Тогава чакахме в опашки за дефицитни стоки с часове, но когато успявахме да се доберем до тях, удоволствието беше много по-голямо. А сега има всичко ...

... пък ние обикаляме магазините и получаваме удоволствие, когато успеем да се сдобием с преоценени и 'промоционални' стоки.
11 Февруари 2014 19:03
Ползата от ЕС наистина е доста съмнителна. Защото финансирането от ЕС представлява до голяма степен преразпределяне на български пари съобразно нуждите и критериите на европейски и нашенски чиновници и мошеници.

Ако направим несложни сметки, ще видим, че срещу всяко евро, дошло от Брюксел, стои лев и половина членски внос. Това съотношение вероятно ще се промени с времето (дай Боже!) но засега е такова, че дори и по-лошо. Вторият неприятен момент е в задължителното местно съфинансиране на всеки проект, по който ще се харчат 'европейски' пари. Така стигаме до положението, че над 80% от парите, дадени за някой конкретен проект, са излезли от нашия джоб.

Идиотското е, че участието ни в ЕС превръща икономиката ни от пазарна в 'проектна', което е практически копиране на плановата икономика от времената на соц-а, само че решенията не се вземат от градския комитет на БКП, а от неизвестни евробюрократи.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД