:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,409,727
Активни 1,209
Страници 155,813
За един ден 1,302,066
Рецепта

Полша е с най-бързо развиващата се икономика в Европа

За 20 г. стандартът на живот на поляците е скочил повече от два пъти и е 62% от този на проспериращите страни
Поляци карат кънки на площада в Стария град във Варшава. През Втората световна война полската столица е почти разрушена, но днес процъфтява.
Независимо кралство в продължение на 800 години, през 1795 г. Полша е изтрита от картата на Европа и разпределена между трите големи съседни сили - Пруската, Руската и Австро-Унгарската империя. Възродена след Първата световна война, след това Полша е завладяна и разделена още веднъж, този път от нацистка Германия и Съветския съюз през 1939 г. Нацистите и СССР избиват цвета на полската интелигенция и духовенство. Католическата църква остава единствената надежда.

След като поведе протестите, които свалиха стария режим, работническият съюз "Солидарност" спечели демократичните избори и започна агресивни пазарни реформи. Страната е приета в НАТО през 1999 г., а през 2004 г. се присъедини към ЕС като пълноправен член, утвърждавайки близкия си съюз с някогашния си противник - Германия.

Междувременно полската икономика се разрасна стихийно в последните двадесет години. Полша е най-бързо развиващата се икономика в Европа с ръст над 4% годишно. Полските компании и инфраструктура събират огромни инвестиции. Полша е шестата по големина икономика в ЕС. Стандартът на живот е скочил повече от два пъти между 1989 г. и 2012 г., достигайки 62% от този на проспериращите страни в сърцето на Европа.Как поляците успяха толкова категорично да надживеятмногото трагедии в миналото си? Пазарните анализатори рядко задават този въпрос. За тях промяната в Полша започва с икономическите реформи през 90-те. Тези реформи действително са част от историята - но само част. Обяснението на икономическия скок на Полша и защо той вероятно ще продължи, изисква по-задълбочен поглед в измъчената й история.

Трагедията на Полша векове наред всъщност е географска. Без естествени граници, които да я разделят от Германия и Русия, тя често е била разкъсвана между двете. Все пак днес Полша категорично е част от Запада - толкова категорично, че поляците мразят да наричат страната им "част от Източна Европа", и настояват, че тя е в централната част на континента. Въпреки топлия прием на ЕС и неговото влияние истинската причина за полската ориентация към Запада всъщност е Йосиф Сталин.

Неволният принос на Сталин идва от начина, по който съветският лидер насилствено променя границите на страната след Втората световна война. Главният му приоритет бил разширяването на СССР, тъй че задържа в него частите от Източна Полша, анексирани през 1939 г., и компенсира страната с голям къс земя от източногерманските територии Силезия, Померания и Източна Прусия. Милиони германци са изгонени от домовете си в новопридобитите от Полша територии. Милиони поляци са закарани от анексираните източни части в новоопразнения западен край на страната. През 1990 г. след подписването на мирния договор между Германия и Полша, Германия приема това положение и оттогава опитва да привлече Полша по-близо. А Варшава приема това охотно.

Част от отговора на въпроса защо Полша е толкова привлекателно място за инвеститорите е именно дълбоката й връзка с водещата европейска икономика. От тази връзка печелят и двете страни. Голяма част от немския износ е за Полша. Варшава получава инвестиции и пазар за стоките си, а Берлин печели от използването на Полша като платформа за евтина и качествена продукция, с която да се състезава с Източна Азия. Действително, някои части от германската индустрия могат да произвеждат в Полша стоки по-евтино, отколкото в Китай.

Германия дължи много от успеха на автомобилната си индустрия на източната си съседка. Колите и автомобилните части са главният износ на Полша въпреки факта, че страната няма международно позната марка. Голяма част от продукцията са всъщност немски автомобилни марки. Същото важи и за други производства - например домашните потреби и облеклото. Немската модна къща "Хуго Бос" произвежда обувките си в полския град Радом.

Бивайки ключова част от немската снабдителна верига, Полша е с предимно износна икономика - износът осигурява 46% от БВП. Скорошен доклад на "Морган Стенли" установява, че 30 до 40% от полския износ в Германия се превръща в част от немския износ за останалия свят. Тази взаимозависимост обяснява защо Германия е най-големият търговски партньор на Полша.

Нищо от това не би се случило, ако немско-полската връзка не бе част от ЕС. В последното десетилетие съюзът е инвестирал близо 40 млрд. евро в полската инфраструктура, построявайки магистралите, обновявайки жп линиите и почиствайки реките. Полша се превърна в най-големия строеж в Европа. Между 2000 г. и 2013 г. общата дължина на магистралите и жп линиите в Полша нарасна пет пъти, като цените и времето за транспортиране на стоки на запад намаляха сериозно. Между 2014 г. и 2020 г. се очаква ЕС да вкара още 106 млрд. евро в страната. Тези пари ще са около 2% от годишния БВП на Полша - финансиране, равно на това, което Вашингтон доставя на Европа по плана "Маршал".

Политическите икономисти често наричат Полша "зависима пазарна икономика" заради важността на външните инвестиции и търговия, както и заради факта, че много поляци работят извън страната. Тази зависимост създава фундаментален проблем - за да привлича чужди инвестиции и да запази конкурентоспособност, Полша трябва да остави заплатите ниски - днес те са една трета от тези на по-развитите страни в ЕС. Полските работници обаче пътуват и работят в Европа и се стремят към по-висок стандарт на живот. Този факт ще затрудни Полша в стремежа й да запази преимуществата на евтината работна ръка.

За да преодолее това, Полша трябва да започне да произвежда повече високотехнологични стоки. Масовото образование е най-големият актив на страната. Една от малкото ползи от комунизма бе, че той направи Полша една от държавите с най-висока грамотност в света. След 1989 г. поляците продължиха да инвестират сериозно в образованието и сега Полша е на второ място по процент на влизащите в университет в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Междувременно малките технологични компании процъфтяват, тъй че пътят към бъдещето е ясен.

Въпреки че някои централни и източноевропейски страни предлагат подобни възможности, Полша все още е най-привлекателна сред съседите си. 38-милионното й население - близо 4 пъти населението на Чехия или Унгария - означава голям вътрешен пазар. Въпреки че техните икономики са по-богати и по-отворени, цената на труда в Полша е по-ниска и тя се развива по-бързо. В същото време управлението й е по-обвързано с правила, отколкото това на конкурентите й в цената на работната ръка - България, Румъния или страните извън ЕС.

Полша е шаблонът за тази Европа, която немският канцлер Ангела Меркел се надява да създаде. Тя създаде своя печеливша ниша в немската индустриална машина и може да процъфтява с износна икономика, базирана на силна валута и ниско вътрешно търсене. Този немски модел вбесява Южна Европа, но работи за Полша.

Понякога наричат Варшава "градът феникс" заради начина, по който като митичната птица се прероди от пепелта на Втората световна война. В наши дни много обикновени поляци и инвеститори се чудят точно колко високо може да полети този феникс. Икономическите прогнози предполагат, че икономиката на страната ще расте с около 2.5% годишно до 2030 г., когато Полша ще влезе в Топ 20 на най-големите икономики, преди евентуалния демографски спад. Ако страната може да създаде по-гостоприемна бизнес атмосфера, да създаде икономика, базирана на знанието, и да окуражи имиграцията и раждаемостта, вероятно ще расте дори по-бързо. Все пак поляците имат навик да надхвърлят очакванията на света. (със съкращения)

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Външните министри на Полша и Германия - Радослав Сикорски и Франк-Валтер Щайнмайер, на среща миналия декември във Варшава.
48
7298
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
30 Януари 2014 20:03
така е , разкош и лукс, щом забравиш думата комунизъм. как няма да благоденстват като се отърваха от руснаци и се върнаха в прегръдката на нато и ес. всеки който се е откъснал от мечата ласка е полита неудържимо нагоре-финландия, чехия, полша. дори във въшливата унгария заплатите са двойни от българия. само че в тези държави думата комунизъм , социализъм са мръсни думи.
30 Януари 2014 20:50
всеки който се е откъснал от мечата ласка е полита неудържимо нагоре
Графиките за плътността на населението показват друго, колега. Отиди на гугъл пъблик дата и зареди България, Унгария, Румъния, Литва, Латвия и Естония (форумът на СЕГА не позволява коректно задаване на връзка към https страници).
Обърни внимание на преломната 1990, годината на освобождаване от мечата прегръдка. Оттам нататък графиките политат неудържимо, ама не нагоре, а надолу. Обърни внимание и на последните 3 години - почти свободно падане на плътността на населението. Хората в страните, спасили се от ужасната баба Меца, бягат от рая или измират. Западните ценности в цялата им прелест.
А Полша е специален случай. ГДР в западно изпълнение, витрина. Инвестиции (разбирай кредити, които може и да не връщаш). Вижте колко е хубаво, когато си в НАТО.
В същото време почва да става проблем, че поляците искат да получават колко западняците, и веднага грижливо им обясняват, че така ще загубят много ценно качество - конкурентноспособността си. А защо не станат по-конкурентноспособни белгийците, холандците, французите и англичаните, а само поляците?
30 Януари 2014 21:29
пълни глупости. полша не е цъфнала и вързала, но е една от страните, които запазиха голяма част от социалистическото си наследство и непазарни принципи. вижте как се ходи на лекар и зъболекар в полша и дали и как се плаща. вижте колко струва за учениците да ползват басейн или да карат кънки. и това при техните значително по-високи заплати. полша произвежда, има индустрия, има селко стопанство, има мини. не знам друга държава в европа да има толкова миньори. не че няма и газ, но в предградията на вава зимата снегът е мръсен от сажди. признавам не ги знам колко слънчев ток правят и дали санирането е национален приоритет. гррр, айде да не говоря,че правих проучване за техните организации за обучание на пенсионери, дето им викат университети на третата възраст и които са си 100% соц и антипазарни. материалът е супер повърхностен и ми е болно, че наистина в българия няма кой да напише един свестен анализ по темата. явно няма и кой да преведе нещо от gazeta wyborcza.
30 Януари 2014 21:49
Е, до германската граница е лесно, няма 3 дни път и 1 тон изгоряна нафта..., за нас надежда няма, освен да окупираме нещо я Австрия я Люксембург и да се преместим там....
30 Януари 2014 21:51
Тази препечатка е писана или от невежа или от манипулатор. Полша успя да преодолее по-сполучливо от нас т.н. преход защото селското и стопанство остана незасегнато от промените. Именно на село се създава демоса, там се произвеждат и стоките без които не можем. Например здравеопазването им е трагично: Дъщерята на мой колега чака 3 месеца за да я прегледат на скенер и да и поставят диагноза. Икономически са по-добре от нас, но така беше и преди 1989 год., т.е. промените на политическото устройство не са определящи за сегашното положение. Поляците емигрират и търсят работа в Западна Европа и САЩ но по-малко от българите, а това е показателно ...
30 Януари 2014 22:13
Имаше преди години един мафиот Луканов , който казваше , че е съвсем реално да бъдем по-добри от Полша в икономическото и политическото си развитие . Мафиота го няма , но и ние сме на десетилетия зад Полша.
30 Януари 2014 22:17
Икономически са по-добре от нас, но така беше и преди 1989 год., т.е. промените на политическото устройство не са определящи за сегашното положение.

Грешка. България изпревари Полша по БВП още през 1983 и до 1989 г- беше по-напред.
30 Януари 2014 23:14
Независимо кралство в продължение на 800 години

Глупости! Полските крале са били избирани от парламента и никога не са били независими или пък с някаква що-годе власт. Още първият им крал, май беше Мешко, след като покатоличва полската сволоч, направо е дал на папата право да управлява държавата му.
А Сталин направо е казал на Чърчил, че Полша за СССР е въпрос на сигурност - като буфер, макар и крайно ненадежден. Изселването им от Белорусия и Зап. Украина е било направо награда, вместо да ги натирят към Сибир за башибозушките им зверства там 1920-1945
А това със силно дръпналата икономика май го е видял някой със силно розови очила - в Англия и Швеция е пълно с поляци, работещи на черно. Немски фирми се връщат обратно в Германия, защото поляците не работят качествено.
Един филиал на Волво за багери се премести в Полша. 6 месеца преди това са обучавали поляци на шведски заварки и качество. Следващите 6 месеца в Полша над 50% от продукцията е била връщана в Швеция за ремонт.

30 Януари 2014 23:30
България изпревари Полша по БВП още през 1983 и до 1989
ъ? на знам откъде тези данни, ама бвп на полша е в пъти по-голямо от това на българия откак има статистика сигурно. сега разликата е къмто 10 пъти. проблемът при нас е, че би трябвало да е максимум 6-7 пъти разликата. криво ляво всички бивши от соц блока вървят напред, само при нас мизерията е чак толкова устойчива.
30 Януари 2014 23:40
е да но за сметка на това само у нас управляват комунисти цигани и турци.
31 Януари 2014 00:05
Пълно невежество цари тук. В исторически план удобно е пропуснато, че СССР освобождава Полша с цената на стотици хиляди жертви - напълно ненужно както се оказва (тез хора ако знаеха каква благодарност ги чака, щяха да си спрат на старата граница). Хитлер е наредил на сапьорите си да премахнат Варшава и да направят езеро на нейното място - затова там няма нито една автентична стара сграда като в Краков. Престъпленията са си престъпления - но когато поставиш Катин наравно с 6-те милиона полски граждани похарчени от нацистите ти представяш не история, а собствените си комплекси. Иначе смяната на границите не е правена по някаква прищевка на Сталин, а по исторически съображения - т.нар. линия Курзон по която са очертани полските граници още, когато е възстановена полската държава, но които са нарушени от местния сатрап Пилсудски, възползвайки се от руската революция и с цената на десетки хиляди руски и украински жертви.
*
Колкото до съвременната полска държава - тя наистина се развива успешно - въпреки, че както преди войната просто е придатък на немската икономика. Центърът на Варшава днес е осеян с небостъргачи. Полша наистина има възможност да развие собствена високотехнологична икономика - разполага с всичката даденост, особенно с висококвалифицирана работна ръка. Но мисля, че на манталитет тези хора не могат да излязат от ролята си на последователи. Да си водач не означава да се възползваш от слабостта на другите. А да отстояваш позицията си пред по-силните. Това у поляците липсва.
31 Януари 2014 00:16
Графиките за плътността на населението показват друго, колега. Отиди на гугъл пъблик дата и зареди България, Унгария, Румъния, Литва, Латвия и Естония
Обърни внимание на преломната 1990, годината на освобождаване от мечата прегръдка. Оттам нататък графиките политат неудържимо, ама не нагоре, а надолу.

Яко.
Значи какво викаш другарю, разпада се социалистическия рай и плътността на населението полита неудържимо надолу. Верно, ама дали това значи че социалистичският рай е бил нещо по-добро или просто заедно с него са си заминали стените и обърнатите навътре телени огради по границите, както и отстрелването на бегълците?
Ами проедсатви си социалистически рай в който всеки можеше когато си поиска да напусне България?
31 Януари 2014 00:22
Пълно невежество цари тук. В исторически план удобно е пропуснато, че СССР освобождава Полша с цената на стотици хиляди жертви - напълно ненужно както се оказва (тез хора ако знаеха каква благодарност ги чака, щяха да си спрат на старата граница).

Ненужно, ама колко да е било ненужно? Все пак доста трудно се стига до Берлин без да се мине през Полша.
Да, националсоциализмът на Хитлер е зло, но това все пак е било за малко и отдавна, а съветския комунизъм е добро само в сравнение с хитлеризма, при това не навсякъде.
31 Януари 2014 00:38
тез хора ако знаеха каква благодарност ги чака, щяха да си спрат на старата граница
Ама моля ви, недейте така, още се врещи до възбог защо били оставили Варшавското въстание на произвола на съдбата... Такива дреболии като загуба на личен състав, износване на материалната част и разтягане на снабдителните вериги след 3 месеца настъпление не са от значение - длъжни са били да помагат на недвусмислено враждебната АК и толкоз!
Да, националсоциализмът на Хитлер е зло, но това все пак е било за малко и отдавна, а съветския комунизъм е добро само в сравнение с хитлеризма, при това не навсякъде.
Закъсняли сте, ако бяхте си предявили обвиненията в Нюрнберг, можеше да екзекутират и някой съветски маршал. Или просто вашите са били на подсъдимата скамейка?
31 Януари 2014 01:05
"Изселването им от Белорусия и Зап. Украина е било направо награда, вместо да ги натирят към Сибир за башибозушките им зверства там 1920-1945"
Абе този срок ми се вижда малко дълъг. От края на 1939г. Полша я е нямало, била е разделена между братята по оръжие Германия и СССР. Полска войска е нямало. Та от 1939г. до 1945г. какви зверства са правили поляците?
31 Януари 2014 01:09
"Пълно невежество цари тук. В исторически план удобно е пропуснато, че СССР освобождава Полша с цената на стотици хиляди жертви"
За кое "освобождение" става дума: за направеното през 1939г в съдружие с Хитлер (след което следва Катин), или през 1945 (след което следва комунистическа дикатура). ?
31 Януари 2014 01:21
Полска войска след 1939 г. е имало. Сражавали са се против германците в Норвегия, Франция, участвали са в битката за Великобритания, после в Северна Африка и в освобождението на Западна Европа. За разлика от СССР, Полша е истинска антихитлерстка сила от самото начало на втората световна война.

Нямало е кой знае колко поляци на източния фронт, понеже някои от тях са били избити в Катин, а останалите са пратени в концентрационни лагери. Сталин ги е пуснал чак след като Германия напада СССР и повечето от тях не искали да се бият заедно с червената армия, затова са пратени при британците.
31 Януари 2014 01:24
За кое "освобождение" става дума: за направеното през 1939г в съдружие с Хитлер (след което следва Катин), или през 1945 (след което следва комунистическа дикатура).
За второто - има голяма разлика между комунистическа диктатура (която заменя авторитарен режим) и физическо унищожение. Колкото до първото - то е следствие на обстановката след Мюнхенското споразумение - и се прави именно, като защитна мярка срещу германците. И както писах по-горе връща границата там където е била очертана преди 20 години - в крайна сметка белорусите и украинците са мнозинство в повечето от тези райони. Сравнението между СССР и фашистка Германия е упражнение за комплексирани индивиди, дето факти не ги интересуват.
31 Януари 2014 01:30
За разлика от СССР, Полша е истинска антихитлерстка сила от самото начало на втората световна война.
Да бе - Полша е автентичният спасител на света от фашизма. Все си казвам по-голяма глупост няма да измислят... Защо не се заинтересуваш каква е ролята на Полша в Мюнхенското споразумение и политиката й към фашистка Германия впоследствие. Да не се окаже, че нямаш представа за какво говориш?
31 Януари 2014 01:44
Че то ако се приеме Мюнхенското споразумение за критерий кой е истински противник на хитлеризма, ще се окаже че такъв е бил само СССР.
Да, ама това все още е по време когато Хитлер не е приеман насериозно, европейските сили изобщо не са искали да се занимават пак с война и са се надявали че ще го укротят ако му дадат Судетите. Във Великобритания по това време Чърчил е само един провален бивш политик, говорещ страхотии.

Проблемът идва оттам нататък - пакт Молотов-Рибентроп за подялба на Източна Европа и нещо много по-важно: съветски доставки за Хитлеристка Германия след началото на войната, при това жизненоважни доставки: стомана, петрол,... Тези доставки за германските другари продължават до самото начало на операция "Барбароса".

Затова Полша е не по-малко спасител на света от хитлеризма, отколкото да речем Франция. Ако не и повече. СССР е спасител по неволя.
31 Януари 2014 02:12
Само да напомня, че Полша започна "Прехода" БЕЗ 22 милиарда щ. долари външни дългове, които Запада опрости на Полша- защото Полша беше( и е!) антируска и гранична на Русия държава!!
А на България Запада наложи да се откаже от милиарди щ. долари дългове към България на Ирак и други дръжави!
31 Януари 2014 02:57
С лекота пропускаш да напомниш че и българският държавен дълг беше редуциран.
31 Януари 2014 03:02
"Полска войска след 1939 г. е имало."
Разбира се, даже е имало полска армия във войските на СССР. Но ставаше дума за някакви башибозушки звертсва на тези войски , та питам - зверствата срещу немицте ли са били, или що?
31 Януари 2014 03:07
"СССР е спасител по неволя"
Абе той СССР, демек Сталин, малко по по-друг начин искал да "спасява" Европа, ама "брата му по оръжие" Хитлер му объркал сметките. Иначе сега можеше да има комунизъм от Япония до Англия.
31 Януари 2014 03:29
Еееех, журналя...
Полша е поделена на три пъти между Руската империя, Прусия и Австрийската империя и прества да съществува за няколко години когато Наполеон възстановява Варшавското княжество. Полша е окончателно анексираная от Русия през 1815.
Прусия никога не е била империя. Германия става империя през 1872 с Прусия в състава си.
Австро-Унгария започва да се нарича така през 1867 след като ги бие Бисмарк, до тогава е Австрийска империя
31 Януари 2014 04:05
"защото селското й стопанство остана незасегнато от промените" (30 януари, 21:51)
А остава незасегнато, защото и след 1945 г. голяма част от земята в Полша остава в частни ръце, т.е. няма какво да се променя след 1989 г.

"полската сволоч" (30 януари, 23:14)
Не трябва да се чете полска история само на руски език, и то в издания в стила на 50-те години на XX в. Каква обективна преценка може да си изгради човек, ако приема за стопроцентова истина позицията само на едната страна, без да се е запознал и с тази на другата? Преди десетина и повече години един доцент от СУ много не в час говореше възмутено на научна конференция за "полските панове" и така се издаде, че след руските учебници от сталиново време нищо друго не беше чел.
Полезно е да се прочете и нещичко от неруски автор - "История на Полша" от Нормън Дейвис например. Има преведени и на български език няколко истории на тази страна.

П.П. По мое мнение на поляците, освен другите фактори, им помага и фактът, че у мнозинството от тях /с изключение на населяващите част от присвоените някога от Русия земи/ съществува уважението на централноевропееца към реда на чисто битова основа. Вижте как си поддържат дори панелките и междублоковите пространства. Или прегледно подредения в специални съдчета обяд на съпруга, който отива да работи на строежа. Изобщо не говоря за ролята на възпитанието в определени ценности, включително религиозни.
31 Януари 2014 07:54
.
31 Януари 2014 09:23
Има нещо много съмнително в някои от числата в този материал, което хвърля сянка на съмнение в/у всичко: "Между 2014 г. и 2020 г. се очаква ЕС да вкара още 106 млрд. евро в страната. Тези пари ще са около 2% от годишния БВП на Полша". Не е ясно дали 106 милиарда е 2% или 106/6 = 17.5 милиарда е 2%, защото в единия случай БВП излиза 5000 милиарда (абсурдно, тъй като на Германия е 2700), а във втория 850 милиарда евро, а пък аз виждам в интернет за 2012: GNP (GDP е с 3-4% разлика) е 381 милиарда евро при ръст 1.9%, а за 2103 се оформя да бъде към 385 (т.е. пак под 2% прираст). Нищо общо с истината (дори с прогнозирания им GNP/GDP тогава). Вярното е само, че са много по-добре от нас.
31 Януари 2014 09:44
Докато в България след девети 44 година комунистите рушат черкви , поляците строят черкви и възстановяват всички разрушени или повредени такива !
Поради католическата си принадлежност и въпреки славянския си характер поляците са приемани навсякъде с отворени обятия !
31 Януари 2014 10:18
Настоявам да се знае , че към 10.10.1989. БВП на България на глава е бил по-висок от този на Полша. Важно е защото само чрез сравнение в следващите години може да се оцени какво и как правим у нас. Години провалени от политическия ни елит. Без никакви заговори отвън.
31 Януари 2014 10:42
Полски виц: Може ли Полша да понесе още една германска окупация. Отговорът: Може, но още едно освобождение - не.
31 Януари 2014 11:40
След 1920 и окупирането на Зап. Украина и Белорусия до 1939 - героичното осиране пред вермахта става етническото прочистване в тези територии. Разрушени църкви, избити свещеници и учители, затворени училища. След 1939 "героите" създават Армия Крайова и заедно с германците продължават същия терор над украински и белоруски села и градове. Затова украинците създават ОУН и затова и досега в Украина мразят повече поляците от евреите. След 1943 германци вече няма в Полша, на АК продължава същата "героична борба", като даже създава нелегални организации, които да действат против СССР и след войната. Срещу тях обаче сега са силите на НКВД, които ги елиминират тотално и май някъде към 1946.
Така, че тези "герои" не заслужават никакво уважение, особено след като уморяват от глад и насилие минимум 60 000 военнопленници 1920. Повече от 600 000 съветски войници са загинали в Полша, а през 90-те разрушават и паметника на Конев - освободителят на Краков.
Сволоч - просто няма друга по-точна дума! Може и неблагодарна.
31 Януари 2014 12:25
toly 31 Януари 2014 10:18
Настоявам да се знае , че към 10.10.1989. БВП на България на глава е бил по-висок от този на Полша. Важно е защото само чрез сравнение в следващите години може да се оцени какво и как правим у нас. Години провалени от политическия ни елит. Без никакви заговори отвън.
e то по тази логика на китай бвп на глава е по-ниско от нашето в момента. полша има потенциал, който ние просто нямаме. това независимо от политическа система и прочие. годините при нас не са провалени от толкова от политическия елит, колкото от самото население, което мразеше социализма, защото нямаше банани. което ми присеща, че в полша "бананова класа" се века на тези връзкарите от едно време, дето са яли банани.
31 Януари 2014 12:47
Пълно невежество цари тук. В исторически план удобно е пропуснато, че СССР освобождава Полша с цената на стотици хиляди жертви - напълно ненужно както се оказва (тез хора ако знаеха каква благодарност ги чака, щяха да си спрат на старата граница). Хитлер е наредил на сапьорите си да премахнат Варшава и да направят езеро на нейното място - затова там няма нито една автентична стара сграда като в Краков. Престъпленията са си престъпления - но когато поставиш Катин наравно с 6-те милиона полски граждани похарчени от нацистите ти представяш не история, а собствените си комплекси.

Очевидно мразиш поляците..... От много от тях знам, че те са предпочитали германския ботуш пред съветския, така че по-полека... Демек, освобождаваме те, бъди благодарен. Откъде-накъде, да не би да те е викал някой! То формално и естонците бяха "освободени", ама иди да ги видиш - мразят руснаците и в червата, искат си германците! От 6-те млн. "похарчени" поляци около 2-3 млн. са били полски евреи, които не е било възможно да бъдат спасени или поне не всичките, като "приспаднеш" след това и тези, загинали в бойни действия, партизанска война, при преминаване на фронтовата линия и т.н. се получават далеч не много "целенасочено избити" от нацистите, което на 30 млн. тогавашно население на Полша са поносими проценти. Илюзията, че много поляци са "целенасочено избити" идва от това, че там са били най-големите лагери на нацистите - всъщност те са били на исторически германски територии, сега са на полски.
Но както и да е, по-важното е, че сега Полша се гушка с Германия, а не с Русия
31 Януари 2014 12:53
Oracle, през ВСВ поляци са се сражавали по плацдарми по целия свят, включително в Далечния изток. На Източния фронт са участвали главно в рамките на Първа полска армия, която е била на оперативно подчинение към І-ви белоруски фронт. Тази армия участва активно в боевете при Колберг и Варшава. Изцяло е въоръжена и на снабдяване от Червената армия, като самите поляци нямат нищо против това. Интересен факт е, че през 1944 и в началото на 1945 Първа българска армия оперира с по-голям личен състав в сравнение със средния състав на полските формирования (100 000 към 80 000), при това в голяма степен е на автономно собствено снабдяване. С формирането и на Втора полска армия за участие в битката за Берлин, личният състав на полските войски на Източния фронт достига 200 000.
31 Януари 2014 13:11
Да видим кога ще гръмне балона. Много хубаво, не е на хубаво. Колко такива изгърмяха?
31 Януари 2014 13:14
Очевидно мразиш поляците..... От много от тях знам, че те са предпочитали германския ботуш пред съветския,
Не мисля че мразя поляците - по-скоро обичам истината. И това е защото винаги има кой да се възползва от комплексирания и невеж човек. Не ми се занимава с безумните ти твърдения за поносими жертви - еле пък със сбърканата фактология (тези загинали в Аушвиц в началото на войната съвсем не са били евреи). Само ей туй за освобождението ще ти обясня - полска държава и народ въобще не са били предвидени в третия райх. В Моята Борба Хитлер ясно обяснява какво трябва да се случи с поляците, а и с другите славяни. Варшава е целенасочено демонтирана от немски сапьори. Единственото което спасява Краков от същата участ е внезапната атака на Конев (за благодарност му махнаха паметника). Тук не става въпрос за избор на чужд ботуш - става въпрос за физическо унищожение и право на живот. Достойните хора оценяват, когато някой им помогне и от уважение дори преувеличават тази помощ - единствено дребните михлюзи се опитват да омаловажат чуждата помощ - това е въпрос на възпитание и манталитет - както за обикновени хора, така и за народи.
*
Иначе статията е за днешната полска икономика, не за историята. А Параграфът е прав за отмяната на полските дългове - това го бях позабравил - латиноамериканските държави бяха шашардисани тогава, понеже тях ги караха да плащат всичко (както и нас де, ама ние на западни чужденци не се репчим). Намаляването на българския дълг според един коментар по-горе е чиста фантази и непознаване на структурата на брейди облигациите.
31 Януари 2014 13:20
По време на Втората световна война, поляците са били голям позор. Когато ги нападнала Германия, полската шляхта (разбирай офицерския състав) при първите изстрели се разбягала, полското правителство емигрира светкавично и разбира се след това се разбягала войската. Остатъците от полската армия избират най-дългия път да се доберат до европейския театър на военните действия през Индия и пристигат чак в края на войната, когато всичко било решено. Имат там една битка в Италия, при замъка Монте Касино, която уж били спечелили. Но истината е, че германците сами са се оттеглили, защото били заплашени от обкръжение в резултата от действията на американците. А за това как поляците избивали техните евреи, друг път.
31 Януари 2014 13:24
Абе в интерес на истината, в полякините може да има нещо хубаво, но накрая си го изважда човек...
31 Януари 2014 13:28
Да не говорим за по-новата история в Кербала, когато американците и поляците избягаха и ни оставиха сами да защитаваме града. Когато ген. Люцканов отиде при американците и им каза, че са страхливци, моментално го уволниха.
31 Януари 2014 13:31
Поради това, че полската армия много бързо капитулира през Втората световна война, Англия и Франция не успяват да изпълнят съюзническите си задължения.
31 Януари 2014 14:13
СССР освобождава Полша

хех, има един полски виц:
"Кое е по-лошо от това да те завладеят немците? Да те освободят руснаците."
31 Януари 2014 15:17
А защо поляците емигрират в Европа?
Нали са цъфнали и вързали в своята страна?

31 Януари 2014 15:39
Само ей туй за освобождението ще ти обясня - полска държава и народ въобще не са били предвидени в третия райх. В Моята Борба Хитлер ясно обяснява какво трябва да се случи с поляците, а и с другите славяни


То в Третия райх нищо друго освен самия Райх не е трябвало да има, уж.... А на брътвежите на болен човек като Хитлер едва ли някой трябва да гледа сериозно. Много ми е интересно къде точно е имало ЦЕЛЕНАСОЧЕНО (подобно на евреите) и МАСОВО изтребване на славяни. Щото аз в Чехия и Словакия, дори и Югославия например, не се сещам. В славянските държави (вкл. Полша) жертвите, извън еврейското население, по време на ВСВ процентно не са повече, отколкото в неславянските, но дори и да са, това не е заради целенасочено изтребване. Хайде със здраве!
31 Януари 2014 15:40
хех, има един полски виц:
"Кое е по-лошо от това да те завладеят немците? Да те освободят руснаците."
И нито дума за това защо се е стигнало дотам да те завладяват немците и да те освобождават руснаците. Седят си просто ей така горките поляци и хоп - някой ги завладее или ги освободи. А те нищичко не правят, само позволяват на тяхна територия да се разположат американски "противоракети" за ЕвроПРО, за които не се знае дали една част не са нападателни...
Третокласници може и да се смеят на такива вицове, простено им е. Колега, в кой клас сте?
31 Януари 2014 17:11
А на брътвежите на болен човек като Хитлер едва ли някой трябва да гледа сериозно

Боже прибири си верисиите
04 Февруари 2014 16:12
В последното десетилетие съюзът е инвестирал близо 40 млрд. евро в полската инфраструктура, построявайки магистралите, обновявайки жп ....и. т.н.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––Разбира се че щте са по – добре . Трябва ли да има съмнение .Просто ЕС иска тази „витрина“.А доколкото имам мнение поляците не са „замесени“от по – качествено тесто.
05 Февруари 2014 00:03
По мое мнение на поляците, освен другите фактори, им помага и фактът, че у мнозинството от тях /с изключение на населяващите част от присвоените някога от Русия земи/ съществува уважението на централноевропееца към реда на чисто битова основа. Вижте как си поддържат дори панелките и междублоковите пространства. Или прегледно подредения в специални съдчета обяд на съпруга, който отива да работи на строежа._ Изобщо не говоря за ролята на възпитанието в определени ценности, включително религиозни.

Религиозните ценности на поляците са основополагащи! Това е съществената разлика между нас и тях. Немското християнство и полското е това, което ги свързва за да си имат културно, политическо и икономическо доверие. Без доверие няма бизнес, няма търговия, няма уважение! Просперитета е пропорционален на християнската ценностна система, претворена в дела.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД