:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите
Руската армия е провела и ракетни учения в Северен Кавказ
Партията на Борисов призова социалистите да кажат ясно дали подкрепят преразглеждането на държавни граници в Европа
СТАТИСТИКИ
Общо 373,159,177
Активни 1,623
Страници 55,272
За един ден 1,302,066

Задачата за кебапчетата пратена за наказание

Чувството за хумор на математиците, които пишат задачите за конкурса "Иван Салабашев", остана неразбрано. Председателят на парламентарната комисия по въпросите на младежта, децата и спорта Христо Монов ("Коалиция за България") реши да занимае с нашумялата задача за кебапчетата Агенцията за закрила на децата.

Условието на задачата, която предизвиква силни емоции в социалните мрежи в последните дни, е: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?" Авторът на условието доц. Ивайло Кортезов обясни, че е искал да тръгне от нещо реално.

"Това е въвличане на деца в политическа дейност, което е нарушение на закона. Сигналът ми не е конкретно насочен към някого или към институция. Поискал съм агенцията да провери случая и ако установи нарушение, да се санкционира нарушителят, например съставителят на задачата", коментира Монов пред "Сега". Подобна теза изложи вчера и просветният министър. Това не угаси чувството за хумор на съюза на математиците, откъдето коментираха, че доц. Кортезов "малко е попресолил кебапчето". Зам.-шефът проф. Николай Николов се зарече в бъдеще задачите да са само за ябълки и круши, и в никакъв случай не за бонбони, за да не ги изкарат, че поощряват нездравословното хранене.

9
1705
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
10 Декември 2013 20:57
Организирам залагане:
Каква е вероятността другарят Монов или който и да е от колегите му да може да реши задачата за ромската махала?
10 Декември 2013 21:06
Председателят на парламентарната комисия по въпросите на младежта, децата и спорта Христо Монов ("Коалиция за България"
определено трябва да си прегледа главата! Правенето от мишката слон няма да е от полза на никого и ще навреди повече отколкото ще направи добро! Г-н Кортезов рече, че повече няма да пише задачки за знамена - и край, стига толкова! Че иначе замязва на "Кой пробута Пеевски?" историята.
Има толкова друга работа за децата - за прекратяването на практиката за едни дребни цигански булчета какво време е нужно, а има и детски домове, има сираци, има деца с физически недъзи, има спортни площадки за оправяне. Пуснете знамете, г-н Монов, и хванете лопатата!
10 Декември 2013 21:40
Само в стремежа да се докараме толерантни да не станем като тези тук: Натисни тук
11 Декември 2013 01:45
Уравненията са за вечността, политиката за момента - Айнщайн
11 Декември 2013 13:38
"махала" - всички се досещат кой живее там. Били "закарани" на "митинг" - под строй или с автобусите? Всеки получил по едно "знаме" - за партийна пропаганда и по две "кебапчета" - за да бъдат лоялни. Въпросът в тази задача трябва да е: Познай коя е партията, а отговорите - ГЕРБ; БСП; ДПС; АТАКА.
11 Декември 2013 13:40
Браво на Монов! Улучил е право в сърцето проблемите на българското образование
11 Декември 2013 13:53
Трябва да си много зле с горния етаж, за да одобряваш тая изцепка със задачата...
Помислете малко - това са 8-годишни дечица, бе! Пощадете ги от помията на възрастния свят поне още малко.
Кортезов може да е добър математик, но е пълен идиот като човек. И в никакъв случай не става за педагог.
12 Декември 2013 10:26
Защото 8 годишните деца "не ги въвличат в политиката", за това възрастните сме на това дередже.
Децата трябва да се ограмотяват политически и финансово от най-ранна детска възраст. За да може като пораснат да мислят повече.
В такъв случай нека политическте новини по телевицията и радиото да ги преместят след 10ч., за да не се гледат от деца.
За мен държавата просто иска да си монополизира облъчването и промиването на мозъците на гражданите.
12 Декември 2013 23:34
Кортезов, дето не ставал за педагог, има принос за спечелването на над 40 медала от математически олимпиади и състезания от български деца. Стига лицемерие с тази задача, децата живеят в същия свят, в който се раздават кебапчета на митингите. Някои от тях може би даже са ходили на митинг/протест/хепънинг и т.н.

Това, което на мен не ми харесва в тази задача, са изхвърлените знамена. Според мен де се изхвърлят знамена е по-лошо от това да се раздават кебапчета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД