:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тя заяви, че сигналът до антикорупционната комисия и след това специализираната прокуратура е подаден от "Ваклин груп" ООД
Рейтингът на президента падна с почти 7% за месец
Някои служители на реда са гледали много американски филми, обяви зам.-шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР
Петима българи са задържани на граничния пункт Промахон
Позицията на "Дондуков" 2 съвпада с руската, обяви Цветан Цветанов
СТАТИСТИКИ
Общо 377,096,641
Активни 1,878
Страници 80,083
За един ден 1,302,066

КС събори спорни текстове от закона за Черноморското крайбрежие

Парламентарните избори са окончателно законни, приеха конституционните съдии
Конституционният съд (КС) събори две спорни промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, прокарани от ГЕРБ в последните дни на миналия парламент в края на февруари, научи "Сега". До редакционното приключване на броя решенията на съда не се появиха на сайта му.

КС бе сезиран за Черноморието от президента Росен Плевнелиев. Той обаче избра да атакува само два от спорните текстове в закона, а пусна други. Първият съборен от съдиите текст улесняваше промяната на предназначението на имоти по крайбрежието и застрояването им, когато става дума за обекти със сертификат за клас инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите. Според държавния глава така няма механизми, които да гарантират, че при промяната на предназначението на имотите ще се търси баланс между насърчаване на инвестициите и опазване на Черноморието. "На практика може необратимо да се промени предназначението на земята, да се извърши строителство, но не в пълния размер на инвестицията, да не се поддържа минималният брой работни места за срока на инвестицията", аргументира се президентът. И допълни, че това създава правна несигурност и възможност за злоупотреби и така се нарушава конституционният принцип на правовата държава.

Вторият отменен текст позволяваше строителство върху дюни на "обекти на техническата инфраструктура". Според Плевнелиев допуснатото застрояване не отговаря на конституционната повеля държавата да гарантира възпроизводство и опазване на околната среда и природните богатства и не постига заявените от депутатите цели за запазване на дюните.

Казусът по президентското питане не е решен единодушно от конституционните съдии. За отмяната на единия текст са гласували 9 от 12-те членове на КС, а за другия - 8.

По друг въпрос обаче конституционалистите са били напълно единодушни - делото за касирането на предсрочните парламентарни избори, образувано по искане на ГЕРБ. Съдът е категоричен, че нарушенията по време на вота не са от такъв мащаб да налагат касирането му или промяна в отделни мандати.

-------СПОР

След като са решили двете дела, конституционните съдии са се заели с промени в правилника за дейността си. Те обаче не са успели да стигнат до консенсус и са отложили спора за следващата седмица. Петима съдии предлагат да бъдат въведени препоръчителни срокове за разглеждане и решаване на делата. Със сроковете би трябвало да се сложи край на порочната практика някои казуси да отлежават нерешени съмнително дълго в КС. За промени в правилника се заговори през октомври покрай решението на съда, с което медийният магнат и неуспял председател на ДАНС Делян Пеевски бе върнат в парламента.
4
1877
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Ноември 2013 02:56
Ъ-хъ, събори ги, я. Те в КС държат една фадрома специално за да събарят текстове. Както пък в НС има батут, за за могат депутатите да скачат на определени предложения.
29 Ноември 2013 02:59
Гледам по-нататък, че и президентът е погнат, явно пък на "Дондуков" си имат я писта, я стадион и държавната глава като един Бързобегунек тича ли, тича...
29 Ноември 2013 11:56
Плевнелиев ги разбира тия работи! Къща на скалите на Черноморец - само ако си президент.
(снимка: натиснете тук)
29 Ноември 2013 15:39
Плевнелиев да ги отмени всичките калинки и да си ходят по живо по здраво.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД