:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за поста. Той заминава веднага за среща на НАТО
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
СТАТИСТИКИ
Общо 377,989,140
Активни 1,096
Страници 141,471
За един ден 1,302,066

Никой не знае колко бедни ще ползват данъчни преференции

Ден след като бюджетната комисия изненадващо реши по-тесен кръг бедни да получат обратно платения си данък, яснота колко българи ще бъдат засегнати от промените няма. В сряда комисията реши хората с годишен доход под 4080 лв. за 2014 г. да си възстановят авансово удържания данък от 10%. Противно на първоначалното обещание обаче вносителите предложиха това да важи само за доходи от трудови правоотношения. Това изключва от данъчното облекчение всички земеделски производители, едноличните търговци с ниски доходи, хората със свободни професии, които са получавали суми по граждански договори, хората, които имат доход от наем. За тях управляващите смятат, че макар и да са с ниски доходи, не следва да се ползват от данъчната преференция.

На въпрос на "Сега" колко са хората с ниски доходи, които няма да имат право да си приспадат данък заради вида им, Янаки Стоилов от БСП вчера коментира, че подобна прогноза не може да се направи. От финансовото министерство отказаха коментар с мотива, че това е законодателна инициатива на депутати. По данни на синдикатите хората с месечен доход до 340 лв. са 420 000 души, но не е ясно каква част от тях е получавала пари само по трудово правоотношение. При подобен брой правоимащи ефектът от промяната се оценяваше на 150 млн. лв. допълнителен разход в бюджет 2015. Данъкът ще се възстановява именно през 2015 г. с подаването на декларациите за доходите за 2014.

Внесеното предложение се размина и с първоначалните уверения, че данъчното облекчение ще се прилага на база чист доход след приспадане на осигуровките. Това би вдигнало летвата за брутния доход от 340 на около 390 лв. на месец. Очаква се темата да бъде обект на сериозни спорове при второ четене на закона за държавния бюджет в пленарна зала.

ПРОМЕНИ

Министерство на здравеопазването, Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба бяха единствените институции, които получиха повече пари на второ четене на проектобюджета в ресорната комисия в НС. Парите на здравното министерство се вдигат с 29 млн. лв., като сумата идва от орязване на планираните разходи за лихви с 22 млн. лв. и 7 млн. лв. намаление на парите за подслушване на новата агенция "Технически операции". НСО и НРС ще получат съответно по 2 и 1 млн. лв. допълнително, като за това е имало консенсус на проведения консултативен съвет за национална сигурност. Мнозинството не прие настояването на депутати от ГЕРБ предвиденият 5% буфер по бюджетите на държавните органи да се премахне.
3
1144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Ноември 2013 20:00
Противно на първоначалното обещание обаче вносителите предложиха това да важи само за доходи от трудови правоотношения.

Въобще не е противно на обещаното. Още от самото начало се каза, че ще получат данъчно облекчение само тези, които получават минимална заплата, което значи оттрудов отоншения, а н е въобще доходи. А кой как си го интерпретира си е негов проблем, но проблемът екогато журналистите започнат масово да манипулират, да не кажа по.правилната дума - лъжат... което междувпрочем не от сега, а още от ония прословути лъжи, които изфабрикуваха такивата журналисти, как цяря бил казал, че ще ви оправи за 800 дни...
29 Ноември 2013 15:33
Никой не знае колко бедни ще ползват данъчни преференции
420 000 души най-малко, което за тях си е едно облекчение!
29 Ноември 2013 15:35
Въобще не е противно на обещаното. Още от самото начало се каза, че ще получат данъчно облекчение само тези, които получават минимална заплата, което значи оттрудов отоншения, а н е въобще доходи.
То е логично, има хора със свободни професии с 100 лева на година отчетени!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД