×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
ГЕРБ прехвърли на фирми охраната на народа, а там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс, твърди тя
По същото време там е бил и зетят на Тръмп и то в качеството на президентски съветник
Левицата губи депутати в навечерието на вота на недоверие
Виена ще направи това по време на председателството си на Съвета на ЕС
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,996,652
Активни 1,173
Страници 48,693
За един ден 1,302,066

Започва спешна проверка на безопасността на всички молове

За 1 седмица строителният контрол трябва да провери десетки обекти
Държавата започва проверка за безопасността на всички молове, шопинг центрове и търговски обекти у нас, в които се събират повече хора. По искане на премиера Пламен Орешарски инвестиционният министър Иван Данов е наредил на ДНСК за една седмица да обследва състоянието на търговските центрове заради инцидента с мол в Рига. Преди дни при срутване на покрива на търговския обект там загинаха 54 души, а десетки бяха ранени. Заради трагедията латвийският премиер подаде оставка.

"Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите. Проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите - елементи, които заплашват сигурността на хората", обясни Данов. Освен конструкциите на сградите ще се проверят и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита. Идеята на правителството е преди коледните празници, когато клиентите на моловете се увеличават значително, да има сигурност за безопасността на сградите. Резултатите от проверката ще бъдат обявени публично, обеща министърът.

От ДНСК коментираха пред "Сега", че проверката е превантивна и ще е на място в обектите. Вчера обаче все още нямаше график и яснота какво ще се проверява - само молове или и супермаркети. От дирекцията обаче смятаха, че проверката ще засегне само моловете.

От Българската ритейл асоциация са скептични за резултатите от инициативата. "Ако е само по документи, то проверката ще е проформа, защото обектите не се пускат в експлоатация без изрядни документи. Дори и да има нарушения, като например търговският обект да е под 2.20 м височина, документите ще са читави. Ако са на място, не мога да си представя как за една седмица могат да се проверят всички обекти, необходими са месеци за това", коментира пред "Сега" председателят на организацията Мариан Колев. Според него това е "поредната популистка акция на това правителство, имитиране на дейност". Колев бе категоричен, че не се притеснява за безопасността на моловете у нас, защото по думите му вложеното в тях е много и инвеститорите не биха си позволили подценяване на този въпрос.

Според търговците сега не е времето за такава проверка, защото дните до Коледа са най-натоварени, клиентите са 3 до 5 пъти повече от обичайното. Според търговците такава проверка е по-добре да се направи през януари. "Това е все едно да ремонтират аутобана до морето през лятото", каза още Колев.
2
1069
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
29 Ноември 2013 08:20
Пък аз чух че РДНСК не знаят все още към кое от 2-те министерства са. ДНСК-вероятно също? Ако ще ги прави само ДНСК- България е малка, ама не чак дотам. ЗА дните до Коледа няма да сварят да съберат документите, камо ли да проверяват. Пък това за умора на материалите, при облицовки и окачени тавани отвсякъде, си е чиста смешка!Ако има такъв скенер- и аз искам!
29 Ноември 2013 08:28
След като имаме Т-Маркет (собственост на същата Максима, чиито обект рухна в Латвия и уби над 40 души), проверката на подобни обекти е задължителна.
За колко време ще се извърши, е въпрос на организация и възможности. По-важното е да се направи необходимото и хората, и собствениците на подобни обекти да са спокойни, че всичко е както трябва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД