×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,098,920
Активни 1,740
Страници 35,277
За един ден 1,302,066

Световната столица на мълниите е във Венецуела

Властите в района Кататумбо във Венецуела обявиха територията му за световна столица на мълниите. Те направиха това изявление, след като "Книгата на рекордите Гинес" оповести, че там е регистрирана най-голямата в света концентрация на атмосферни електрически разреди - 250 на кв. км годишно. Предишният рекорд принадлежеше на областта Кифука в Конго, където мълниите са 152 на кв. км.

На разговорен език това означава, че в долината на река Кататумбо, която се влива в езерото Маракайбо, падат над 1 милион светкавици за 365 дни. При това те са безшумни - възникват на височина до 10 км и осветяват огромна територия. В древността моряците наричали този природен феномен "фарът Кататумбо", тъй като непрестанните мълнии били видими от разстояние 400 км.

Кататумбо си е спечелил и името "природна фабрика за озон" - тъй като електрическите разреди изхвърлят в атмосферата до 10 на сто от общия обем на озона на Земята.
643
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД