:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Мицубиши Спейс Стар" - малкият, но сигурен японец

Моделът се предлага с 2 избора на двигател и на скоростна кутия
СНИМКИ: "МИЦУБИШИ МОТОРС"
----------------
В условията на финансова криза все по-популярни стават компактните автомобили. Това важи с особена сила за европейския пазар, където подобни модели винаги са се радвали на особен интерес. Едно от новите предложения в сегмент "В" идва от "Мицубиши" - новият "Спейс Стар". Японците обаче са категорични, че в случая предлагат не автомобил с ниска цена, а рационален и разумен продукт, притежаващ здравина и надеждност .

Жизненост - това е определението, което в "Мицубиши" дават за своя нов продукт. "Спейс Стар" изглежда като усмихнато дете на пътя. Дизайнът на машината предлага аеродинамични криви и скулптирани ръбове, които са добре балансирани и трябва да донесат усещане за стабилност. Външният вид на предницата позволява на шофьора да вижда и двата края на предния капак, което улеснява маневрите. А близо разположените до пътниците А-колони и ниската линия под прозорците в предната част помага да се постигне отлична видимост отпред и встрани от автомобила.

Върху формата на модела е работено доста, най-вече заради неговата аеродинамика. Тя е създадена посредством авангардна компютърна симулация и тестове в аеродинамичен тунел. Моделът успява да постигне коефициент на челно съпротивление 0.27, което е най-доброто в класа.

За тези резултати на "Спейс Стар" сериозна роля играят и размерите. Дължината е 3710 мм, широчината - 1665 мм, а теглото - 845 кг. Това позволява радиусът на завиване да бъде 4.6 метра. В същото време автомобилът е достатъчно просторен, като общото място за краката достига 1651 см. Материалите в интериора са приятни на допир, а ергономичните седалки осигуряват комфорт на пътниците, дори и при по-дълги пътувания. Универсалните задните седалки се сгъват напред в конфигурация 60:40, за да удовлетворят променящите се нужди на пътниците и техния багаж.

Това, че е малък, обаче съвсем не означава, че автомобилът не предлага достатъчно сигурност при удар. "Спейс Стар" разполага с патентованата от "Мицубиши" ударопоглъщаща конструкция RISE (Reinforced Impact Safety Evolution) на каросерията. Тя се отличава едновременно с енергопоглъщаща предница и подсилена конструкция на купето.

Специално за модела инженерите на компанията са добавили към предницата на автомобила прави напречни елементи с голямо сечение, формиращи т.нар. "мултитоварна преносна рама". Тези елементи, заедно с подсилената кабина, осигуряват по-ефективно разпределяне на енергията в случай на челен удар.

Сред останалите системи за сигурност трябва да се отбележи технологията за активно управление на стабилността (ASC) с регулиране на сцеплението. Тази система използва датчици, монтирани на автомобила, за да анализира движението на автомобила и сцеплението. При буксуване системата регулира изходната мощност на двигателя и прилага спирачно усилие на съответните колела, за да се запази стабилността на автомобила. Функцията за регулиране на сцеплението също регулира изходната мощност на двигателя при превъртане на колелата, за да помогне да се избегне загубата на сцепление и да се осигури по-плавно потегляне.

При "Мицубиши Спейс Стар" налице е системата ABS, която не допуска блокиране на колелата при аварийно спиране. Това позволява да запазване на по-голям контрол върху управлението дори на хлъзгави пътища. Като допълнение към ABS действа система EBD, която разпределя спирачното усилие между четирите колела, за да се подобри ефективността на спирачките. Налице е и функция, която не позволява на автомобила да се върне назад, когато водачът освободи педала на спирачката, за да натисне педала на газта. Системата автоматично поддържа спирачното усилие в продължение на до две секунди, докато бъде натиснат педалът на газта.

Най-важното обаче са двигателите. В Европа "Спейс Стар" се предлага с ново поколение леки и компактни 3-цилиндрови бензинови двигатели, които се отличават с ниско триене и се предлагат с обем от 1.0 л или 1.2 л. И двата варианта използват системата MIVEC на "Мицубиши Моторс" за електронна синхронизация на клапаните.

По-малкият от двата агрегата - 1.0-литровият MIVEC 12V, разчита на мощност от 71 к.с. и се предлага единствено с 5-степенна механична скоростна кутия. При него максималният въртящ момент е 88 Нм, достъпни при 5000 об/мин. По-големият - 1.2-литровият MIVEC 12V, разчита на 80 к.с, като при него въртящият момент е 106 Нм, които са налице при 4000 об/мин.

Именно за по-големия от двата мотора е достъпна новата версия на трансмисията на "Мицубиши" с голям диапазон на предавателните числа INVECS-III CVT. Тя вече използва допълнителна зъбна предавка за по-добро ускорение и по-нисък разход на гориво. По-големият диапазон на скоростта, при който се задейства заключващият съединител, както и оптимизацията на контрола на трансмисията допринасят за постигане на още по-нисък разход на гориво - около 4 л/100 км, без това да се отразява на ускорението.

Въпреки по-малките си размери "Спейс Стар" се опитва да предлага и удобства, достъпни за автомобили от по-висок клас. След тях са USB порт, достъпен при двете по-високи нива на оборудване, автоматична климатична система, комбинирано инструментално табло в сребърна рамка, универсален мултиинформационен дисплей, датчик за предупреждение при опасност от замръзване, възможност за настройка на яркостта на измервателните уреди и др.

А що се касае до цените, версията с по-малък мотор стартира от 17 900 лв, докато тази с по-големия двигател и CVT трансмисия може да достигне до 23 900 лв. в зависимост от нивото на оборудване.



 -----------------
 -----------------
 -----------------
9864
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД