:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Еколози проведоха контрамитинг в София
Същия процент анкетирани харесват визитата на Борисов в Саудитска Арабия
Проектът за забрана на фосфатните добавки не получи мнозинство
Никой не му обяснявал защо за авиацията отишла такава огромна сума /СТЕНОГРАМА/
Председателят на Еврокомисията е заподозрян във фалшификации и незаконно подслушване
СТАТИСТИКИ
Общо 360,254,970
Активни 393
Страници 10,196
За един ден 1,302,066

Закон за възрастните обеща БСП до края на годината

Очертава се поредна бъркотия с коледните добавки, ако има такива
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Социалният министър Хасан Адемов лично поздрави възрастните хора на празника им в НОИ, но не успя да им обещае твърдо добавки за Коледа.
До Нова година ще има закон за възрастните хора, обеща шефът на социалната комисия и депутат от "Коалиция за България" Корнелия Нинова пред БНР. "В него уреждаме обществените отношения, свързани с тази материя, мерките спрямо тях, вменява се задължение на общините да създават материални условия като клубове и условия за социален живот на тези хора", обясни Нинова на 1 октомври, международния ден на възрастните хора.

Депутатката потвърди категоричното намерение на БСП да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране от 1 януари. Тя смята, че увеличение може да има от 2015 г., но само обвързано с продължителността на живота. Предложенията на социалните експерти са по-скоро от 2015 г. да започне да върви схема за изравняване на възрастта за мъжете и жените на 65 г. и чак след това да е обвързването с продължителността на живот. БСП стои категорично и зад решението си да въведе нова опция за ранно пенсиониране - при недостигащи до 2 г. стаж и възраст, при която обаче ще се получава по-ниска пенсия с 0.4% за всеки недостигащ месец. "Това е въпрос, който се обсъжда на този етап. Становището на експертите е, че това е мярка, която води до увеличаване на дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване. Но политиците са тези, които окончателно ще се произнесат в Народното събрание", коментира вчера социалният министър Хасан Адемов.

Адемов отново увери пенсионерите, че се търсят 35-40 млн. лв. в бюджета, за да се подпомогнат с коледни добавки поне възрастните с най-ниски пенсии. Предвижда се да има до 50 лв. за около 800 000 пенсионери с пенсии до 200 лв., като единият вариант е всички да вземат еднаква сума, а другият е за най-ниските да е по-висока. Преди около три седмици управляващите бяха по-сигурни за плащането на добавките. "Знам, че този въпрос вълнува българските пенсионери, защото 4 г. добавките не съществуваха, но това е въпрос на разчети и докато не приключи отчетът за приходите в бюджета до края на ноември, е трудно да отговорим на този въпрос", обяви министърът.

Адемов обаче не е съвсем прав, тъй като в края на 2009 г. ГЕРБ реши да даде по 25 лв. на 1.1 млн. възрастни с пенсии до 200 лв. И тогава се изчака отчетът за бюджета към края на ноември, поради което стана невъзможно добавките да се платят преди Коледа. Борисов твърдо обещаваше парите да са у хората в първия работен ден на 2010 г., но това също не се случи, понеже нямаше кой да ги достави по пощите насред празниците.

МЕЧТИ

В деня на отворените врати в НОИ гостите му си представяха как ще си платят тока и парното с евентуалната коледна добавка. Експерти, които на 1 октомври традиционно дават безплатни консултации по пенсионни въпроси в дирекциите "Социално осигуряване" в страната, признаха, че хората нямат въпроси, а по-скоро споделят с тях проблемите си и питат как да оцеляват с ниски пенсии. България е на 47-о място от 91 страни в света по оценка на равнището на живот на хора над 60 г. според изследване на благотворителната организация "Хелп ейдж интернешънъл". Със сходен рейтинг са Румъния (48) и Словакия (49). Оценени са 13 параметри, сред които брой молби за подпомагане до учреждения, условията на живот, образованието, брой на работещите и социалната активност. Анализирани са данни на Световната банка и СЗО. Най-добре живеят възрастните в Швеция, Норвегия и Германия.
6
1606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Октомври 2013 21:04
Да бе!!!! Във всяко село-клуб на пенсионера Какво им пречи на бабите един ден да се събират у една баба, друг ден в друга, трети ден в трета.. Пък какво идва зима- дядовците да се събират по мазетета край бъчвите
02 Октомври 2013 08:28
Да бе! Да закриляме възрастните и пренебрегваме младите, докато останем само баби и дядовци!
02 Октомври 2013 08:51
Четейки "шедьовъра" над мен, се опитах да си представя бъдещето на света, населен от подобни на автора "шедьоври" на природата и ...с ужас осъзнах, че...него(бъдещето) го няма!...
02 Октомври 2013 10:56
Нещо немога да си спомня и едно обещано от комунистите и изпълнено реално и от което да е имала полза държавата.
Неговоря само за последните 4 месеца.
Защо така се замълча за зверствата извършени от тях? За концлагерите? За изрдодите дето храниха прасета с хора?
Нали никой не си мисли че децата им и внуците им никога не са знаели какво става и мога да си представя баща
дето се пребира удома и разказва за разтрелите и детето му как се е възпитавано и какво е гледало а сега
е БСП лидер.
02 Октомври 2013 12:44
По въпроса за коледните добавки за пенсионерите,считам, че всички пенсионери трябва да получават еднакви добавки.
Пенсионерите с пенсии до 200 лв. в по-голямата си част имат малък трудов стаж и са внасяли много по-малко осигуровки
от останалите. Те имат ниско или са без образование и са работили нискоквалифициран труд. Поставянето на таван на пенсиите също е крайно неправилно. Подобни решения няма да стимулират образованите и работещи хора с различна степен на отговорност да внасят големи или всякакви осигуровки, след като няма да получават полагаемата им се пенсия, а за добавки да не говорим. В крайна сметка ще бъдът облагодетелствани предимно циганите,които имат много добри доходи, от незаконни дейности, без регистрация,без данъци и без да дават нещо на тази държава!
02 Октомври 2013 20:12
Моите уважения към тези стари хора, на които дължим много , а днешните "предприемчиви"- всичко, но това си е мазохизъм тяхното- не се напариха от кашата ,която забъркват на избори : гласуват по инерция за лицемерни копчеведи , а след това се питат " Ама, кво стана ?"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД