:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
СТАТИСТИКИ
Общо 377,227,326
Активни 1,334
Страници 64,916
За един ден 1,302,066

Закон за възрастните обеща БСП до края на годината

Очертава се поредна бъркотия с коледните добавки, ако има такива
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Социалният министър Хасан Адемов лично поздрави възрастните хора на празника им в НОИ, но не успя да им обещае твърдо добавки за Коледа.
До Нова година ще има закон за възрастните хора, обеща шефът на социалната комисия и депутат от "Коалиция за България" Корнелия Нинова пред БНР. "В него уреждаме обществените отношения, свързани с тази материя, мерките спрямо тях, вменява се задължение на общините да създават материални условия като клубове и условия за социален живот на тези хора", обясни Нинова на 1 октомври, международния ден на възрастните хора.

Депутатката потвърди категоричното намерение на БСП да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране от 1 януари. Тя смята, че увеличение може да има от 2015 г., но само обвързано с продължителността на живота. Предложенията на социалните експерти са по-скоро от 2015 г. да започне да върви схема за изравняване на възрастта за мъжете и жените на 65 г. и чак след това да е обвързването с продължителността на живот. БСП стои категорично и зад решението си да въведе нова опция за ранно пенсиониране - при недостигащи до 2 г. стаж и възраст, при която обаче ще се получава по-ниска пенсия с 0.4% за всеки недостигащ месец. "Това е въпрос, който се обсъжда на този етап. Становището на експертите е, че това е мярка, която води до увеличаване на дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване. Но политиците са тези, които окончателно ще се произнесат в Народното събрание", коментира вчера социалният министър Хасан Адемов.

Адемов отново увери пенсионерите, че се търсят 35-40 млн. лв. в бюджета, за да се подпомогнат с коледни добавки поне възрастните с най-ниски пенсии. Предвижда се да има до 50 лв. за около 800 000 пенсионери с пенсии до 200 лв., като единият вариант е всички да вземат еднаква сума, а другият е за най-ниските да е по-висока. Преди около три седмици управляващите бяха по-сигурни за плащането на добавките. "Знам, че този въпрос вълнува българските пенсионери, защото 4 г. добавките не съществуваха, но това е въпрос на разчети и докато не приключи отчетът за приходите в бюджета до края на ноември, е трудно да отговорим на този въпрос", обяви министърът.

Адемов обаче не е съвсем прав, тъй като в края на 2009 г. ГЕРБ реши да даде по 25 лв. на 1.1 млн. възрастни с пенсии до 200 лв. И тогава се изчака отчетът за бюджета към края на ноември, поради което стана невъзможно добавките да се платят преди Коледа. Борисов твърдо обещаваше парите да са у хората в първия работен ден на 2010 г., но това също не се случи, понеже нямаше кой да ги достави по пощите насред празниците.

МЕЧТИ

В деня на отворените врати в НОИ гостите му си представяха как ще си платят тока и парното с евентуалната коледна добавка. Експерти, които на 1 октомври традиционно дават безплатни консултации по пенсионни въпроси в дирекциите "Социално осигуряване" в страната, признаха, че хората нямат въпроси, а по-скоро споделят с тях проблемите си и питат как да оцеляват с ниски пенсии. България е на 47-о място от 91 страни в света по оценка на равнището на живот на хора над 60 г. според изследване на благотворителната организация "Хелп ейдж интернешънъл". Със сходен рейтинг са Румъния (48) и Словакия (49). Оценени са 13 параметри, сред които брой молби за подпомагане до учреждения, условията на живот, образованието, брой на работещите и социалната активност. Анализирани са данни на Световната банка и СЗО. Най-добре живеят възрастните в Швеция, Норвегия и Германия.
6
1744
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Октомври 2013 21:04
Да бе!!!! Във всяко село-клуб на пенсионера Какво им пречи на бабите един ден да се събират у една баба, друг ден в друга, трети ден в трета.. Пък какво идва зима- дядовците да се събират по мазетета край бъчвите
02 Октомври 2013 08:28
Да бе! Да закриляме възрастните и пренебрегваме младите, докато останем само баби и дядовци!
02 Октомври 2013 08:51
Четейки "шедьовъра" над мен, се опитах да си представя бъдещето на света, населен от подобни на автора "шедьоври" на природата и ...с ужас осъзнах, че...него(бъдещето) го няма!...
02 Октомври 2013 10:56
Нещо немога да си спомня и едно обещано от комунистите и изпълнено реално и от което да е имала полза държавата.
Неговоря само за последните 4 месеца.
Защо така се замълча за зверствата извършени от тях? За концлагерите? За изрдодите дето храниха прасета с хора?
Нали никой не си мисли че децата им и внуците им никога не са знаели какво става и мога да си представя баща
дето се пребира удома и разказва за разтрелите и детето му как се е възпитавано и какво е гледало а сега
е БСП лидер.
02 Октомври 2013 12:44
По въпроса за коледните добавки за пенсионерите,считам, че всички пенсионери трябва да получават еднакви добавки.
Пенсионерите с пенсии до 200 лв. в по-голямата си част имат малък трудов стаж и са внасяли много по-малко осигуровки
от останалите. Те имат ниско или са без образование и са работили нискоквалифициран труд. Поставянето на таван на пенсиите също е крайно неправилно. Подобни решения няма да стимулират образованите и работещи хора с различна степен на отговорност да внасят големи или всякакви осигуровки, след като няма да получават полагаемата им се пенсия, а за добавки да не говорим. В крайна сметка ще бъдът облагодетелствани предимно циганите,които имат много добри доходи, от незаконни дейности, без регистрация,без данъци и без да дават нещо на тази държава!
02 Октомври 2013 20:12
Моите уважения към тези стари хора, на които дължим много , а днешните "предприемчиви"- всичко, но това си е мазохизъм тяхното- не се напариха от кашата ,която забъркват на избори : гласуват по инерция за лицемерни копчеведи , а след това се питат " Ама, кво стана ?"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД