:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Оръжията

Можете да намерите много инфо как Робърт Ардри (Ardrey) подсказвал сюжети на Артър Кларк и на Стенли Кубрик. Предлагам ви моето сгъстено инфо:

Най-интелигентните животни - sorry vegs ! - не са тревопасни, нито месоядни, а всеядните свиня, плъх и човек. Най-непригоден да оцелее бил човекът. Нямал нито ноктите и зъбите на сабления тигър, нито гъстата козина на пещерната мечка, способна месеци да гладува, хибернирайки в бърлогата си. Но човекът грабнал камък, за да убие, после копие, после лък и стрели, за да убива дистанционно по-силни от него животни, за да се нахрани и облече с кожите им. Първите оръдия на труда са оръжията. Първата човешка проява била убийството.

Ала за лов на едри животни първобитният човек трябвало да се организира в човешка глутница, както правят вълците. Човекът станал социално животно. Измислил закона. Законът бил: Ти си най-силният в нашата глутница, за теб е най-голямата мръвка. Но ако разбиеш черепа на друг от нашето племе и му награбиш самката, ние всички заедно сме по-силни от теб и ще те убием. Можеш само самки от съседното племе да отвличаш, тогава ще се бием с другото племе, ние имаме копия, а те само криваци, ще ги убием и ще им отвлечем самките. Законът бил рационален: да се опреснява кръвта на малочисленото племе и то да не дегенерира от кръстосване на родственици.

Вие и аз мислим, че Р. Ардри копира Джек Лондон, който в своя разказ нарича този закон "Силата на силните". Трябва да се замислим и над следното:

1. Защо племето на западните коментатори, анализатори и политолози употребява думи от животинския свят? Те казват "the pecking order" - кокошката кълве младата ярка, която на свой ред кълве по-дребничката ярка и тъй нататък в низходящ ред. "Кремлинолозите" подреждаха съветските ръководители - отгоре генерален секретар на КПСС, под него Микоян, Суслов и пр. pecking order. В US pecking order Хюбърт Хъмфри и Фулбрайт бяха номер 2 и номер 3 след президента. В ГЕРБ Цветан Цветанов беше номер 2, Бойко Борисов беше Alpha dog - кучето водач в помиярската глуница.

2. Защо САЩ и Израел направиха най-авангардните оръжия, за дистанционно поразяване, включително безпилотните "дронове"? По-умният дивак прострелвал отдалеч с лък и стрела по-изостаналия дивак, който разчитал на своя боздуган. Вярно, двамата имали една цел - да заграбят каквото другият притежава. Те измислили пропагандата. За да сплашат противника, ръмжели озъбени един срещу друг, намазвали си лицата с бяла кал да са като страшни маски, имали пирсинги през носа и ушите, татуировки за племенна принадлежност - предтеча на националните флагове, гербове и национализми. Българският герб с изправени лъвчета като на цигарите "Ротманс", подходящ за Сиера Леоне, която от 1961 до 1971 г. имаше лъв на флага си.

Връщане към дивачеството ли е младежката мода на татуировки и пирсинги? Еволюцията е безспорна, цивилизацията е безспорна, но и атавизмът е безспорен. Той обяснява много неща. Защо "демократите", бунтуващи се против грабителите на народа, бързо стават грабители щом получат власт? Не е ли туй атавистичен инстинкт?

И в цивилизациите, и в религиите, които са първичен аналог на идеологиите, има атавистични белези, особено в исляма, който е относително млада религия и по-близка от другите до първобитното. Дивакът надавал триумфален вик над убитото животно или противник. Ислямските главорези надавали триумфални викове, докато разстрелвали още във въздуха сириеца, парашутирал в Сирия, след като вертолетът му бе свален 2 км навътре в Турция. После подкрепяните от Запада главорези "отрязали като на яре" главата на парашутиста.

Ние бяхме по-цивилизовани. US летци, свалени над България и незнаещи къде да отидат, селяните ги завели при коменданта на българските изтребители недалеч от Карлово и комендантът, много строг български военен мъж, който си имал други грижи, не да се разправя с POWs (prisoners of war) казал: "Водете ги да пият по една ракия да се окопитят". В летището беше строго забранено да се пие и пуши и нямаше стол; момчетата ги повели към кръчмата, където се хранеха. В двора на кръчмата имаше голям казан за стерилизиране на буркани зимнина, ухиленият зевзек, който ме возеше на моторетката, си посочил на Каюга казана и за да му обясни, че ще бъде сварен и изяден, сграбчил му ръката и кръвожадно изръмжал "Гърррр-ам-ам!" Те - тримата свалени US летци и нашите момчета изтребители - бяха мои батковци, връстници и на един акъл, спукали се от смях. После в пипиниерата (разсадника срещу телевизионната кула, който тогава беше голям, понеже още ги нямаше тенис кортовете на "Академик"), аз хващах ръката на Каюга, изръмжавах "Гърррр-ам-ам!", Каюга се преструваше на уплашен, аз го гонех, а Текс и другият се смееха. Текс беше от Тексас - затова Текс, Каюга - понеже южно от Великите езера в САЩ имало някакво езеро Каюга, на третия летец не му помня прякора, много време мина от 1943 г. досега. Тримата бутаха колички с пръст, ние хлапетиите от махалата зад сегашния Полиграфически комбинат помагахме. Никой не ги пазеше, къде ще бягат, те просто чакаха да свърши войната в тяхната барака с кюмбе зад чешмичката в пипиниерата. Даваха им някакви мизерни дажби в ония гладни години, но те не гладуваха, бяха си засадили моркови и картофи. И дръвчета засаждаха, никой не ги караше, но те бяха "хомо фабер" и все правеха нещо, не искаха да се излежават в бараката. Тримата оставиха спомен, който можете да видите. След приватизираната и затворена лятна къпалня "Мария Луиза" продължете 70 крачки, гледайте вдясно през телената ограда и преди да стигнете кортовете, ще видите три дъбчета, засадени като триъгълник. След още десетина метра - три млади секвои в линия като троен свещник.

През Втората световна война имаше забрана да се стреля по парашутист, докато е безпомощен във въздуха; не знам доколко е била спазвана извън България. Бойните газове, като иприт, от Първата световна война бяха забранени; през Втората употребяваха отровен газ за изтребване в лагерите на смъртта на евреи, цигани и други "замърсители" на арийската раса; немският Zyklon-b в България го употребяваха фирмите, изтребващи дървеници. Забранени бяха стъклените ръчни гранати; те приличаха на "лимонките", но парченцата, заседнали в тялото, не можеха да се открият с рентген и извадени от хирург. Приятелчето ми Иван Андреев на улица "Цибра", син на царски офицер артилерийски полковник, имаше такава стъклена ръчна граната, без взрив и капсул, естествено. Двеста стъклени топчета за игра плюс два хубави шрапнела от американска авиационна бомба му даваха за нея децата, но той не я трампи. The United States Air Force бомбардираше София денем с фугасни бомби, The Royal Air Force нощем със запалителни и ние не знаехме кой пуска от небето писалки като "Пеликан" и "Кавеко". Такава писалка гръмна в ръцете на моя съученик във второ отделение Славчо и не му извади очите, но му отнесе палеца и показалеца на дясната ръка. Сега хиляди деца окуцяват като настъпят "бомблетка", понеже авиацията на САЩ разпръсна много бомблетки в Индокитай, особено в Лаос. През 2008 г. в Дъблин 107 страни се разбраха за забрана на "cluster bombs"; между 107-те бяха 17 от 34-те държави, които ги произвеждаха, и 7 от 14-те държави, които ги използваха. Договорът не е подписан от държавите, които притежават най-много cluster munitions: Китай, Русия, САЩ, Индия, Израел, Пакистан и Бразилия. През 2006 г. Барак Обама се обяви против cluster munitions, Джон Макейн и Хилари Клинтън се обявиха "за" cluster munitions.

Сега в България прииждат през Турция бежанци от Сирия и откъде ли не. Казват колко влизат, не казват какви са. Български манастири искат да приютят колкото могат, не само християни. Достойно есть. Недостойно есть, че САЩ, които наръсиха с бронебойни снаряди с обеднен уран Западните Балкани и Афганистан, които поръсиха Виетнам с химикала "agent orange", сега имат сурат да се възмущават от химическите оръжия и да казват, че отровен газ използвал началникът на Сирия Асад, а не главорезите, които САЩ и турският началник, ислямистът Ердоган, подкрепят. Главорезите се сгушиха до границата с Турция, за да се спасяват при Ердоган, като ги нагънат.

САЩ помагаха на ислямистите в Афганистан, даваха им стингъри да свалят от рамо съветските вертолети, великият комуникатор Рейгън разсмя US журналистите, казвайки "A stinger anyone?", когато над моравата пред Белия дом кръжащ вертолет му заглушаваше думите. Но САЩ се опариха, когато шахидите им бутнаха кулите близнаци (преводаческа забележка към журналистите: шахидите не са камикадзета, кметовете не са градоначалници).

В "Хомо Фабер" писателят Макс Фриш беше написал, че нюйоркските небостъргачи приличат на надгробни паметници, а български архитекти глупаци не усетили чара на едноетажна Америка вече проектираха софийски небостъргачи. И музикантът Стокхаузен се оказа глупак, казвайки, че нюйоркският атентат бил произведение на изкуството. А палестинците подскачаха от радост и триумфираха - колко е хубаво да убиеш 3 хиляди нюйоркчани.

Ислямът не винаги е бил дивашки примитивен. В Дамаск, столицата на Сирия, е хубавата джамия на Омаядите и там всичко ти показват, включително главата на Йоан Кръстител, но не и най-голямото съкровище, което говори за красивото лице на исляма. Съкровището е на върха на невисоката кула във вътрешния двор и не можеш да го видиш, понеже кулата е плътна зидария, няма стълбище и никой не можел да припари горе до съкровището незабелязан от стражата. Съкровището са книгите, сиреч знанието. На преводачите плащали в злато колкото тежи преведената книга. Ех, да бях преводач тогава!

Но аз живея сега и виждам само отвратителното лице на исляма. Салман Рушди се отнесъл с хумор към исляма в неговата книга "Сатанински строфи" и фатва! Да го убием! Това е по-страшно от "Не читал, но осуждаю". Не трябва да се изобразява пророка, а един датски карикатурист дори на карикатура го изтипосал. Фатва! Да убием карикатуриста! Турчинът завоевател донесъл по нашите земи дините, пъпешите, розите, бахчеванлъка, после клал с ятагана и Батак не е мит, както твърди един немски историк.

Кризите в Леванта, предизвиквани от Израел и САЩ със западноевропейски съучастници, предизвикаха жестока дехристиянизация. В Ирак и Египет например имаше 3.5 млн. християни, останаха 700 хиляди. Аджендата на ислямистите е: Израел ще бъде затрит, светът ще стане наш халифат. Първо Европа, после Русия, после САЩ. Не знам защо в този ред; те си знаят.

Jusautor DI copyright
133
27912
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
133
 Видими 
24 Септември 2013 19:51
Хейтър Go!Майсторе
24 Септември 2013 19:54
24 Септември 2013 19:57
Доста добро, Джеймс !
24 Септември 2013 19:58
Е, време беше да се разходим по-назад в историята. Интересно - значи колкото е по-млада религията, толкова е по-близка до първобитното. Ама когато е бил млад, ислямът не е бил атавистичен, станал атавистичен, като остарял. Така е - и с хората, и с обществата май...
24 Септември 2013 20:16
Singing in the Rain

Резюме

"Ринги ринги рае,
наш петел играе,
чужд петел го гони
за кило бонбони."


Помните тази броенка, нали? Ако докрай прочетете текста ще разберете кой е нашият и кой е чуждият петел. Накрая ще има и бонбонена сладост. Ако решите да не четете - майната ви!

Наш петел

Знаете ли какво свързва мавзолея на Георги Димитров, бар-вариетето в Слънчев бряг и сградата на БТА? Отговорът е архитект Евгений Зидаров, родом от Бяла Черква. Бил съм и в трите сгради. Най-дълго - в тази на БТА. Когато заработих в нея, тя още миришеше на хоросан, макар и без познатата ми от детството заливка със станимъшки мавруд. Сградата на БТА бе построена върху терен от казармите на Първи на Негово Величество конен полк.

Като тръбач започнах.
На смени трима я "надувахме" тръбата -
Тошока, аз и Петко.
А колко ли били са
тръбачите на Първи конен полк?


Бетеанският тръбач седеше в позиция "готовност за превод" до една месингова тръба, по която радистите от горния етаж пускаха ролки с разпечатки на радиоемисиите на 27 осведомителни агенции. Скоро станах виртуоз и само по звука от падането на хартията, разпознавах чии са новините: на Ройтерс, на Франс прес, на ТАСС или на ДПА. Това е все едно сутрин, по шума от канализационната тръба, да определите какво е вечерял съседът ви от горния етаж. Здравата се трудехме. Невидима сила насилваше света да произвежда новини и с порочна възбуда да ги разпраща навред. Растеше броят на кореспондентите и емисиите. Комуникационните канали се запълваха с все по-ненужна информация. Единствено петелът, чийто кукуриг идеше откъм Борисовата градина, оставаше аристократично чужд на подобно увлечение. Той кукуригаше само, когато имаше какво да каже и затова бе полезен. Помагаше ни много, будейки ни преди това да е сторил Лозан Стрелков - дългогодишният директор на БТА. Тогава булевардът, който разделя БТА от парка се наричаше Ленин, не ръмжеше като днешното Цариградско шосе и не глушеше петльовите песни. Те успяха да се промъкнат дори в един Петко Бочаров стих:

По-бързо! Третите петли пропяха!
Минава пет - и скоро
от чезнещия нощен мрак
на бай Лозан
колата черна ще изплува.


С Петко открихме петльовото обиталище. Живееше в двора на астрономическата обсерватория в Борисовата градина. Стопанин му бе проф. Никола Бонев, почитател на породата лакенфелдер – черноглави петли, с бяло тяло, сиви крака, стройни, гръмогласни, красиви като хусари. "Обсерватория без петел е като къща без комин", казваше проф. Бонев. Професорският петел се именуваше Кохутек. Стопанинът му го бе кръстил така, защото намирал поразителна прилика между опашката на петела и тази на кометата Кохутек. В един ноемврийски ден на 1973 г. бодрият кукуриг на Кохутек престана да се чува. Помня, че след два дни гостувахме на Николай Хайтов - жилището му бе в съседство с Борисовата градина. Жена му, Жени Божилова, току що се бе завърнала от Амстердам с награда от конкурса по художествено простиране на постелно бельо. Сервира ни превъзходна гозба - петел със сарми по родопски.

Чужд петел

Мили детски спомени, като патета наредени един след друг, пристъпят в паметта ми. "Аката баката, чуката бе. Абел фабел, до ми не. Кики рики, домастики. Фльон." и хоп - ето ме в Катуница! Остриган, с къси панталонки и пъстра целволена ризка. От съседския двор похотливо ме наблюдава Сосилос – сиво провадийско магаре. С прекомерно дълги уши и прекомерно дълги други работи, на които тук не е уместно да се спирам. Нямах проблеми с магарето. Проблемите ми идеха от съществото, което го яздеше. Това бе чуждият петел Спиридон - едър, бакъреночервен, гащат, порода айлънд. Нравът му бе на злодей - скитосваше из махалата, налиташе на всички, с юмруци се бранех от набезите му. Яхаше Сосилос и с него обикаляше Катуница. Виждал съм ги километри от селото, по поречието на Чая. А Вилма, жената на агронома, твърдеше, че е срещала странната двойка на пазара в Асеновград да продава брястови цепеници. През октомври на 1944 г., в Катуница пренощувала рота съветски войници - това го знам от дядо си Илия, защото тогава нашето семейство вече се бе завърнало в София. Следва разказът на дядо Илия, който се явява почти пряк свидетел на въпросното събитие. И така, командирът на ротата, капитан Сидоренко бил прислонен от съседите - стопани на петела Спиридон. Вечерта капитанската компания изпила толкова ракия и вино, колкото в селото пият на три сватби и едно погребение. Призори Сидоренко се събудил на двора, близо до нашата ограда, точно там където в късни доби бил повален от мълниите на Бакхус. До него се стоял Спиридон и ококорено оглеждал поваления воин. Сидоренко - обръгнал в изпитания фронтови офицер - познавал добре мъките от екзистенциалните въпроси, които те връхлитат при подобни събуждания: кой съм аз, къде съм, какво правя тук и т.н. Първият въпрос, поради отличната армейска школовка, получил светкавичен отговор - капитан Сидоренко Виктор Фьодорович, командир на пета рота, трети гвардейски на 37 армия полк, кавалер на орден Червена звезда. Сидоренко машинално опипал куртката си и с ужас установил липсата на ордена. Погледнал към пагоните си - втори ужас! Вместо капитански, те се били превърнали в лейтенантски – липсвали им по цели две звездички! Тук Сидоренко престанал да си задава нови въпроси. Бил сигурен, че през нощта през селото е преминал пътуващ трибунал, заварил го е в неуставно състояние и му е отредил позора от разжалването и отнемането на наградите. На часа Сидоренко изтрезнял, измъкнал от кобура бойния си пистолет и прострелял своя слепоочник. Изстрелът подплашил Спиридон и той панически напуснал тази батална сцена. И добре сторил – подир пладне съседите намерили в курника при Спиридоновите кокошки и ордена, и липсващите капитански звездички. В Катуница повече не видели петела.Тук дядо Илия обикновено се прокашляше, дръпваше от цигарката си, изпускаше едно синкаво като лисица облаче и продължаваше. Дотук тази история е съвсем обикновена - на война като на война! Но загадките, обвитите в тайнство събития започнат подир туй. Селяни от Катуница, повечето членове на местното дружество на трезвениците, при това независимо един от друг, твърдели че са виждали петела Спиридон. Разказите им с лекота го премятат през времето и пространството: около Димитровден на 1952 г. - на сватба в близкото село Ягодово; пет години по-късно – този път на борда на ескадрения миноносец „Георги Димитров“, акостирал в пристанище Варна; през октомври 1961 г. - продаващ захарен памук на панаира в град Харманли; Малка Богородица, 1963 г. - в Пордимската телеграфо-пощенска станция; на Йорданов ден от мразовитата 1965 година - да спуска и вдига бариерата на жп прелеза до теснолинейната спирка Гулийна баня; същата година, на Спасов ден - да мързелува в двора на видинската църква Свети Димитър; през май, 1966 година - в първокласно купе на бързия влак Свиленград-София. По всичко личи, че за греховното и безсърдечно кълване на пагони и орден, Спиридон е бил осъден на вечно скиталчество - Der Wanderer Hahn, новият Ахасфер от Катуница.

Така завършваше разказа на дядо ми Илия. Припомних си го, когато през 2003 година прочетох, че германските дресьори Йорг и Майке Пробст успели да накарат магаре, коза, маймуна и петел да изпълнят пирамида на международния цирков фестивал в Монте Карло. Аз се досещам за името на петела. А вие?

Кило бонбони

Сигурен съм, че килото бонбони от цитираната в началото броенка, са шоколадови. Ако не бяха такива, то категорично би отсъствал повод за гонитба и крамола между наш и чужд петел. Обичам шоколада във всичките му превъплащения. Затова добре разбирам брюкселската си леля, която често споделяше: "По време на войната стана страшно – цели две седмици нямаше шоколад!". Най-нужните неща за един мъж трябва да се събират в джобовете на шлифера му, казваше един американски писател, чиито разкази съм превеждал на български. Според него това са: черен шоколад, бутилка Хенеси, кутия Житан и томче на Шекспир – категорично ви препоръчвам да не го пренебрегвате. Много е полезно в случай, че решите да пиете на някакво усойно място, гдето няма на какво да приседнете.

А знаете ли, че кралят на Бутан - Джигме Синге Вангчук - предпочитал да пее в дъжда, вместо да чете Шекспир?


PS
Ако прочетете разказа "Последният кукуриг" ще се разберете за последния звук от Земята. Уверен съм, че иде от скиталеца Спиридон.
24 Септември 2013 20:24
Звън®
24 Септември 2013 20:33
Д. Иванов явно се е предал пред деменцията - лъва на българския национален флаг е доста преди 1961 г. За справка уважаемия, леко поизветрял автор може да погледне знамената от Априлското възстание и лъва върху тях. За по-назад може да разчита на вагоните си с книги.
24 Септември 2013 20:44
А на beni ???

Нема лошо. Носталгия.

Пародията е качествена, дистинге.

ПП. Г-н Теслата, препрочетете. 1961 - иде реч за друг флаг...

Българският герб с изправени лъвчета като на цигарите "Ротманс", подходящ за Сиера Леоне, която от 1961 до 1971 г. имаше лъв на флага си.
24 Септември 2013 20:47
Димитри Как да не се нарека - Гантенбайн
24 Септември 2013 20:52
Звън®
и за всичките ти останали толкова малко на брой мнения

24 Септември 2013 20:52
Джимо, и от мен
24 Септември 2013 20:55
24 Септември 2013 20:58
Аре,тва за дивашкият примитивен ислям го разбрахме.
Мен ми е интересно какви ли са ристиянството и юдаизмът,при положение,че бачу ви Джимо твърди следното:
1."Защо САЩ и Израел направиха най-авангардните оръжия, за дистанционно поразяване, включително безпилотните "дронове"? По-умният дивак прострелвал отдалеч с лък и стрела по-изостаналия дивак, който разчитал на своя боздуган."
2." Сега хиляди деца окуцяват като настъпят "бомблетка", понеже авиацията на САЩ разпръсна много бомблетки в Индокитай, особено в Лаос. През 2008 г. в Дъблин 107 страни се разбраха за забрана на "cluster bombs"; между 107-те бяха 17 от 34-те държави, които ги произвеждаха, и 7 от 14-те държави, които ги използваха. Договорът не е подписан от държавите, които притежават най-много cluster munitions: Китай, Русия, САЩ, Индия, Израел, Пакистан и Бразилия. През 2006 г. Барак Обама се обяви против cluster munitions, Джон Макейн и Хилари Клинтън се обявиха "за" cluster munitions."
3."Недостойно есть, че САЩ, които наръсиха с бронебойни снаряди с обеднен уран Западните Балкани и Афганистан, които поръсиха Виетнам с химикала "agent orange", сега имат сурат да се възмущават от химическите оръжия..."
4."Кризите в Леванта, предизвиквани от Израел и САЩ със западноевропейски съучастници, предизвикаха жестока дехристиянизация."

Може би САЩ и Израел немат нищо общо с християнството и юдаизма.
Даже може и сатрапът Хитлер да е бил правоверен.
Ах,този льош,льош ислям!
А,бачу Джиму?
24 Септември 2013 21:00
Господин Иванов, възможно е оръжието да не е първото оръдие на труда. Това може да е пръчката, с която си е послужил дивакът за да откъсне някакъв плод или камъкът, с който е счупил друг плод. А кражбата от природата и себеподобните да е първата човешка дейност. Освен това библията описва убийството като първороден грях, а не като човешка производствена дейност, каквато убийството става по-късно.
24 Септември 2013 21:01
Плътно внимание до края -
---------------------------------------------------
Сайтът на Генек

24 Септември 2013 21:02

Няма саблен тигър, има саблезъб - чети "Резерватът на таласъмите" на Саймък.

Нещо става в този форум - щом Дорис вдига палче на бени - which beni? - скоро ще цитираме и скъцодето май? Пародията е безвкусна и мухлясала.
24 Септември 2013 21:16
Звън®
24 Септември 2013 21:22
Бойко Борисов беше Alpha dog
Хм, тая работа май беше за Путин.
24 Септември 2013 21:37
Новото оръжие на експанзия е демографско. Некои народи се размножават като зайци и мигрират на поразия /без да се интегрират/, други кат нас имат "отрицателен прираст".
24 Септември 2013 21:38
Звън®,
24 Септември 2013 21:38
неизвестенизвършител,
кучето водач в помиярската глуница
необходимото уточнение е направено, още в същото изречение.
24 Септември 2013 21:41
През 2006 г. Барак Обама се обяви против cluster munitions, Джон Макейн и Хилари Клинтън се обявиха "за" cluster munitions.
Когато бомбеха Сърбия, хич не бяха против, но през 2008, когато набедиха руснаците, че уж ги използвали срещу Грузия, го играеха "против".
24 Септември 2013 22:03
Кадрите с ликуващите палестинци не бяха ли от нахлуването на Садам в Кувейт? А CNN ги беше излъчила след атентата на 11.09.2001.
24 Септември 2013 22:04
религиите, които са първичен аналог на идеологиите

Уважаеми г-н Иванов,
моля приемете учтивото ми, но енергично възражение срещу това твърдение!

Преди всичко, възразявам от името на "ника" си.
"Религия" означава буквално "внимателно разглеждане" /re, отново + lego, избирам/, "преглеждам пак“, "обмислям внимателно“. А по-абстрактният поглед веднага ще Ви покаже, че категорията "религия" е мирогледният хомолог на етическото понятие "почит към предмета", тоест на "внимание".
Двете висши и единокръвни понятия, каквито са религията и вниманието, стоят неизмеримо по-високо от долнопробния конструкт "идеология". Да се свързват в едно изречение с идеологията е възможно, само ако то е израз на отрицание и противопоставяне. Обратното е като да съчетаваме понятията демокрация и автокрация. Политическата система, основана на свобода и конкуренцията на идеологии, е несъвместима с българската диктатура, поддържана на основата на манталитет.

После, идеологията е система от идеи, сиреч от връзките в съзнанието ни между материалните вещи и смисловите им образци. Няма особено значение, че в изтънчената и талантлива философия на Платон вещите подражават на смисъла, докато в примитивната марксистка догма смисълът е отражение на вещта. И в двата случая идеологията е продукт на неразвито и предметно мислене, съществувало далеч, далеч преди религията. Толкова далеч, че идеологията като сбор от инстинкти и първични възгледи е по-присъща на животните, отколкото на сапиенсите. С това не искам да обидя животните. Те имат толкова други достойнства, че някои общи черти с "хомо идеологикус" не могат да ги поставят под него
24 Септември 2013 22:19
Бай/господин/ Хасан ++++++++++++
24 Септември 2013 22:23
Нещо става в този форум - щом Дорис вдига палче на бени - which beni? - скоро ще цитираме и скъцодето май? Пародията е безвкусна и мухлясала.

Бе ти се радвай, че не спусна палец за тебе, когато искаше и нея да давиш.
Другарче мило, бля.
24 Септември 2013 22:24
Димитри, за днес.
24 Септември 2013 22:25
Първата част на статията може да бъде използвано като учебно помагало по ... преди години го наричахме ИстМат (Исторически Материализъм).. сега не знам как го наричат "История на Социологията или Обществознание..." А може би въобще вече да не се преподават тия "отживелици", а директно да им вдълбяват на студентите че Демокрацията е вся и все и че всичко друго е комунистическа отживелица!
Браво Дмитрии... ! Страхотен си когато не се заяждаш с форумците, а се средоточаваш върху важни теми..!
24 Септември 2013 22:39
, като се чете тази статия, върху всеки ред се мисли, който го знае се усмихва, Благодаря Авторе..
24 Септември 2013 22:41
Безспорно е прав Джимо. Ислямът е войнствена религия (тук се радвам че пиша под псевдоним). Удряйте неверниците по шията, казва Коранът (сура Мухаммад). Целта им е световен халифат, като халифът ще е наследник на Пророка. Щатите се опитали да използват исляма, но ще им излезе през носа. Каква е стратегията на САЩ в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия и т.н., не е много ясно. Имаше един филм на Robert Redford, "Lions for Lambs". Там сенаторът, кандидат за президент каза : "It's why the Romans built forts. Establish a constant presence, or you have constant violence." След това, рече, ще построим училища и болници, и ще им помогнем за демокрацията... Интересно, и руснаците не успели много с исляма. Известният Илич Рамирес Санчес пък бил ръководител на палестинските терористи, но се оказало че марксизмът и ислямът не се спогаждат особено. Зад атентата срещу папата пак стоял ислямът; истинският поръчител се оказал иранският аятолах. На неграмотния Агджа му набивали в главата в лагера в Иран, за водача на кръстоносците, живеещ далеч в бял дворец на площада... Между другото ислямът като учение се различава доста от християнството. Докато Коранът е низпослан, веднъж завинаги, съвършен и неизменяем, и може да бъде само наизустяван, при християнството е различно - библейските книги са писани от пророци, живи хора, а не пишещи машини, и всяка книга носи свой почерк и изразява и възгледите на автора, заедно с боговдъхновението.

Къде точно е била къпалня "Мария Луиза"? Не познавам добре София, варненец съм и дойдох за малко по работа, пък вече десета година... Ще ми се да погледна тия секвои и борчета, жива история Между другото за къпалнята намерих тоя линк Поздрави.
24 Септември 2013 22:42
Днешната "писаница" ще се нареди сред любимите ми - тези, които препрочитам, когато ми остава време. Невероятен текст!

Ако някой е прескочил зеления Singing in the Rain на Звън® - моля да го прочете. Мисля, че е необходимо - като изобщо тук не става въпрос за сравнение...
24 Септември 2013 22:42
Нека заедно изправим тази неправда, та да не постигнат целите си породилите я. Относно Карикатурите в Дания: "Давид против Голиафа" Гейдар Джемаль стр. 236
24 Септември 2013 23:11
Благодарности за четивото.
24 Септември 2013 23:18
Като прочета някой като Дрън да напише изгъзица като "слепоочник" и ми става ясно с що за предмет си имаме работа.
24 Септември 2013 23:20
Само да добавя оффтопично, че проблемите с форумите не са само у нас. Ето например Popular Science. Според тяхно проучване, сред форумците "even a fractious minority wields enough power to skew a reader's perception of a story". Човешка природа, кво да я правиш...
24 Септември 2013 23:21
атавизмът на землените е закодиран в днк-то
щото еволюцията на тази планета е базирана на убийството
за храна
за акумулиране на енергия
за територии
за самки
за продължение на вида
а в природата не се нарича убийство
а хранене оцеляване и естествен подбор
и е било в най едри мащаби по времето на динозаврите
но нещо ги е изчезнало
за да се освободи територия за изправените двукраки бозайници
които единствени имат способността да надвият атавистичния инстинкт
със силата на цивилизационния разум
макар да си остават безкрайно зависими от убийствата на видовете
за да си набавят белтъци протеини облекло и забавление
а сатанински е парадокса да убиваш себеподобните си
за да си докажеш че имаш шанс да се надскочиш
24 Септември 2013 23:23
Ангеле,
Обяснението за карикатурите не ме убеди, но това ми хареса

В:
Если доктрина Маркса и Энгельса соответствует уже исчезнувшей эпохе, а модель столкновения и диалога цивилизаций можно считать маргинальной, то тогда на что можно опереться, создавая новый универсальный язык?

О:
Серьезная методология заключается в том, что мы должны установить: есть субъект тирании и субъект подавления. Ничего не изменилось оттого, что в современном мире нет фараона, который выезжает на колеснице и давит коленопреклоненных рабов. Вместо фараона Ветхого Завета есть коллективный фараон, властвующий над Системой. Нужно только определить, кто в этой Системе является субъектом тирании, а кто, наоборот, берет на себя волю и право защищать угнетенных и оскорбленных. Я настаиваю на том, что после конца марксизма это измерение снова становится теологическим каким оно и должно быть.
24 Септември 2013 23:35
Иванов, все пак не забравяйте, че който нож вади от нож умира. Никой не може да ни пречупи, ако го спазваме. Нещо го изпускате в спомените. А хората ви четат. За Батак благодаря.
24 Септември 2013 23:42
Благодаря!
US летци, свалени над България...

Г-н Иванов, често ни припомняте за войната и написаното е много интересно...
На 20 декември ще се навършат 70 години от подвига на кап. Димитър Списаревски - надявам се да ни разкажете за този български герой...
24 Септември 2013 23:55
Дружина полска падна позорно от гадните балканци!!! А водеха 2:0!
Много ми хареса постинга на Звън! Не съм го чел досега, очевидно всички го познават и ценят ...и има защо.
25 Септември 2013 00:18
Нещо като този ли, внимателен?
25 Септември 2013 00:20
Звън®

Арно, че са останали таквизи истински българи като, твоя милост.
25 Септември 2013 00:22
Димитри е на много високо ниво днес.
Звън, обаче, в една от (за голямо съжаление) рядките си визити, отново обра каймака и заслужава бурни аплодисменти и екстраординарни адмирации ( въпреки лекото, необичайно за него, разводняване към края на опуса, където ритъма на слога е спънат от прекомерно много детайлност, без кой знае колко покритие със субстанция)


Ако трябва да съм честен - истински майстор с неговите качества много рядко се появява тук.
Еваларака, брато Гепи:
На мен, лично, много ми липсва Шантавия ( Шантобриян), който беше на същото изключително високо ниво ( дори мога да си призная без бой - по-високо дори и от моето* ). Направо - класик!
__________________________________________________________________________
* е те сега като се почне една - стой, чети мненията на някои и си гледай сеир.
25 Септември 2013 00:25
"Религия" означава буквално "внимателно разглеждане" /re, отново + lego, избирам/, "преглеждам пак“, "обмислям внимателно“.

Фнимателното, това тълкуване е от ХІХ в. Съвременните етимолози с право (и позовавайки се на антични източници) твърдят, че думата произхожда от корена lig- (връзвам), откъдето произлизат и такива думи като lex (закон), lictor, ligamentum (сухожилие) и др.
Така че "религия" означава "обвързаност", "задължение".
25 Септември 2013 00:38
Благодаря, ДИ.
25 Септември 2013 01:21
Превъзходни четива.
Димитри, Звън - страхотни сте днес!
Благодаря ви.

25 Септември 2013 01:24
25 Септември 2013 01:31
Пък на мен ми се струва("залагам пура от 5 цента срещу небостъргач...", че форумецът с ник "ЗВЪН" или е самият Димитри Иванов, или цитира, в зелено, Димитри Иванов?!?
Тогава за(на) кого да вдигна палец-емотикон нагоре?!
Решението: вдигам два палеца(по един за всеки)
25 Септември 2013 03:11
Г-н Иванов .
Първата човешка проява била убийството.

Май не - първо са създадени Каин и Авел, за да могат да се убият. Е, и животните се пресъздават, но друго е хората да са започнали да го правят.
Безпорни еволюции, цивилизации и атавизми... ми то същото, щом ще се сменят магнитните полюси, та и остта на Земята ще се мести, що да не се връщаме към атавизмите... нека си пиърсингват. .
25 Септември 2013 03:20
По един палец за всеки е правилното решение, параграфе.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД