:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ако министрите на Орешарски можеха да говорят

Зад публичните изяви на членовете на правителството често прозират неразбиране и липса на диалог с колегите им
Снимка: Михаела Катеринска
Има неща, които при това правителство вървят по план, но те се вършат тихомълком.
Хаос. Това е думата, която изчерпва състоянието на изпълнителната власт. Не е невиждано. Всяко ново правителство минава през такъв период, някои изкарват така цял мандат. (Виж предишното.) Настоящото се забърка (бе забъркано) в тежки гафове още с встъпването си. Въпреки това продължава да работи някак си и вече се оплаква, че хубавите му дела остават незабелязани.

"Хората споделят, че те просто не могат да повярват, че правим такива хубави неща, като например промените в Закона за обществените поръчки", изплака на 4 септември в телевизионния ефир вицепремиерът Даниела Бобева. Почти във всяка публична изява на политици от управляващата коалиция или на министри като основна гордост се изтъкват промените в Закона за обществените поръчки. Но проектът забуксува още в самото начало, а част от предложенията в него не просто няма да намалят корупцията, а могат да имат и обратен ефект. Какъв ще бъде крайният резултат от това законодателно упражнение ще видим. То първо бе прието с немалко забележки от страна на някои от министрите. В добавък депутати от червената коалиция веднага се наточиха да го коригират в парламента. Отсега са видими противоречията в управляващата коалиция. Те, няма съмнение, идват в резултат на определени лобистки щения.

Следващата битка сред управляващите ще е заради промените в Закона за устройство на територията. Тя вече започна с предложението, пак от екипа на Даниела Бобева, да отпаднат някои административни процедури. Още на първото обсъждане в Министерския съвет в средата на миналия месец е имало съпротива и от министерството на регионалното развитие, и от странната формация, наречена Министерство на инвестиционното проектиране, и от Министерството на екологията. Да оставим, че предлаганите промени не били съгласувани с тях. Впрочем миналата сряда министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обясни, че предстои разделяне на две на закона и "олекотяване" на процедурите за строителство. Когато и ако Данов най-накрая сформира министерство и екип към него, може да очакваме чиновниците да започнат да работят и по неговите идеи за нормотворчество.

В лятната жега



незабелязано за публиката се разминаха



икономическият министър Драгомир Стойнев и министърката на екологията Искра Михайлова. От една страна, Стойнев вдигна леко цената на въглищата, които се използват за производство на електроенергия, за да свали напрежението в мини "Марица-изток".

Министърката на екологията обясни по същото време, че предприемаме мерки ЕС да не ни осъди заради наднорменото изпускане на вредни газове в атмосферата. Те идват основно от топлоелектрическите централи, които икономическият министър иска да насърчава. Според екоминистърката трябва да развиваме ВЕИ, както и да използваме по-висококалорични въглища с по-ниско съдържание на сяра. Тези въглища обаче трябва да дойдат от внос. А Стойнев се похвали, че сме ограничили новите ВЕИ и ще продължим да го правим и в бъдеще.

Строителната министърка Десислава Терзиева също се вписа в мелодията на разваления грамофон. По темата за магистралите тя се сблъска с президента Росен Плевнелиев. Докато режеше лентата на най-големия пътен възел у нас - на магистрала "Хемус" край Шумен, Терзиева за пореден път спомена добре известния факт, че от Европа пари за северната магистрала няма как да се вземат. Тя допусна публично-частно партньорство, тоест концесия, и платено преминаване по "Хемус". Президентът нарече това национално предателство. От ГЕРБ скочиха, че така се дискриминира половин България. Терзиева се отметна и каза, че няма да позволи на север да има такси, а на юг да няма. Но така и никой не може да обясни ще има ли "Хемус"?

Една от най-озадачаващите случки е около така наречената "златна акция" на БТК. Новите собственици на компанията, руската ВТБ, и фирми, свързвани с бизнесмена Цветан Василев, свикват на 16 септември общо събрание на акционерите. В дневния ред са обезсилване на златната акция, с която държавата може да влияе на решенията за БТК, и отписване на телекома от фондовата борса. Запитани от "Сега" как ще гласуват, от транспортното министерство, което по закон държи тази акция, ни препратиха към финансовото министерство. Там отвърнаха, че, естествено, нямат нищо общо и транспортът да се обяснява. Транспортът обясни, че чака да му кажат от Агенцията за приватизация какво става. Това, което става, е, че държавата ще свали рестрикциите върху продажбата на около 800 апетитни имота, сред които и софийската телефонна палата. На каква цена - не казват.



Ако се върнем към регулаторните режими



- екипът на Даниела Бобева предложи да отпадне категоризацията на ресторантите, баровете и разните заведения за забавления. От бранша скочиха с уместни аргументи. Впрочем и при самото обсъждане в кабинета министърът на икономиката казал, че все пак трябва и неговото ведомство да даде мнение.

Сякаш са им малко другите издънки, та миналата седмица Бобева отиде в Банско и ентусиазирано каза, че втори лифт непременно ще има и правителството застава зад него. Зад този проект заставаха и предишните правителства. Но вицепремиерката би могла все пак да се допита до екоминистърката. Тогава щеше да научи, че според Сметната палата има много спорни моменти в концесията, а самата концесия е била оставена десетина години без какъвто и да било контрол. Че в момента Министерството на екологията уточнява каква точно е зоната, какво е подписала държавата и какво може да се прави там. Че разширение на ски зоната влиза в защитена територия и че по сегашния план там не може да се строи, а нов план няма.

Може министрите и да се научат да си говорят, преди да тръгнат да се изявяват публично или да пишат законопроекти. Личният им хоризонт е ясен. Трябва да избутат до след изборите за европарламент догодина, и ако социалистите ги спечелят, да издигнат Сергей Станишев за еврокомисар. Дотогава ще си уплътнят времето с няколко важни услуги за онези, които ги докараха на власт. В този аспект не се забелязва никакъв хаос. Нещата вървят по план.



26
4207
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
11 Септември 2013 19:53
Министрите на ДПС-БСП са длъжни да бъдат господари на мълчанието и на послушанието. Да папкат и да слушкат
11 Септември 2013 20:14
Редно е да споменем и самия Орешарски. Като бил в Китай се срещнал с най-големия комунист, с годишен доход 5,3 милиарда долара.
Дето се вика, дай Боже всекиму според потребностите.

Интересни са отраслите, в които Орешарски му е предложил да инвестира.
Фотоволтаици и туризъм. Дежа вю. Фотоволтаици и туризъм.

Имате ли некви коментари, червени другарчета?
11 Септември 2013 20:14
Ако можеха да говорят

Внушението е просташко - че са животни.
И после бла-бла-бла-бла.
11 Септември 2013 20:16
Колофон няма...
------------------------
Сайтът на Генек
11 Септември 2013 20:52
... сал едни агнешки цръвцъ
11 Септември 2013 21:02
Първом да си напишат програмата.
После нородът и парла-мента да я потвърдят.
Сетне да направят отчет на свършеното.
Па накрая да дрънкат...,нещо си.
Те, така се прави.
11 Септември 2013 21:23
Този Паганини не разбра ли, че анализите му не струват пукната пара и продължава да натиска клавиатурата?
11 Септември 2013 21:30
Описаното е функция от очевидното нищоговорене на хпремиера.
Винаги може да се намери човек, който знае защо и като как, цялото е винаги по-голямо от сбора на частите, които го съставят.
За да бъдеш успешен Премиер не е достатъчно да си добър счетоводител...
11 Септември 2013 21:46
Хаос. Това е думата, която изчерпва състоянието на изпълнителната власт.

В хаоса се краде най-мащабно и безнаказано. Червените престъпни идиоти взеха властта и правят това което си го знаем още по времето на първата тройна,нагло и безогледно. Сега на ход е Народът!
11 Септември 2013 21:47
Хаос. Това е думата, която изчерпва състоянието на изпълнителната власт.

Класика.
Цигуларов
11 Септември 2013 21:48
Цигуларов
Цялата конструкция на тази власт 3:5:8 е съобразена с едно - кариерата на мистър Клий в Брюксел и бизнеса на кръгът Моника .
И когато Станишев се изсули като попска връв в Брюксел след поредната си изборна загуба като шеф на БСП с изявлението,че българите не го разбрали, тогава затъналия до гуша нашенец ще се запита - "кво стана" ?
Ми, това стана , бе айвол - "за риба съм....., всички са едни същи- защо да гласувам......, абе, този е европеец- как хубаво говори "....
11 Септември 2013 21:49
Ако министрите на Орешарски можеха да говорят

Защо , да не могат да говорят? Неми ли са , назначени по програма за хората с увреждания?
11 Септември 2013 21:58
Ако министрите на Орешарски можеха да говорят

Ако герберите можеха да мислят...

Аз не видях нито една валидна критика. Само предположения, допускания, предвиждания, подхвърляния, "800 апетитни имота" и други фокусиращи вниманието фрази дето трябва да хванат дикиш...тюрлю-гювеч отвсякъде.
11 Септември 2013 22:24
Има едно единствено министерство което си върши максимално ефективно работата - Министерството на БЛОКИРАНЕТО. Само с 1 министър и ефективно си върши работата. Другите министри само се чудят какво да върнат от времето на тройната коалиция.

--
Блог

11 Септември 2013 22:35
Ако на Баба Вуна оная работо можеше да говори!!!!
12 Септември 2013 01:04
За статията
А какво прави олигархски в Китай , по - точно с коя се сваля Натисни тук първите 2 мин.
12 Септември 2013 03:37
Slava!
Натисни тук
12 Септември 2013 04:02
Орешко правилно се е ориентирал че трябва да действа бързо с репортерките от приятелските медии.
Понеже няма време.
12 Септември 2013 08:18
Цигулков плач,
изплувал в здрач
сред късна есен,
ме е ранил
и аз, унил,
вървя унесен

и тръпна цял:
часът без жал
отеква, ето —
възкръсва в мен
отминал ден,
ридай сърцето.

Студът снове
и ветрове
са ме подели
като златист
отбрулен лист
без свои цели.

12 Септември 2013 09:18
и ветрове
са ме подели

на бял кон
12 Септември 2013 11:21
Прилича ми на фрагменти за гъдулка. От тук от там...
12 Септември 2013 11:56
Когато искаш да оплюеш някого винаги е възможно, г-н Цигуларски, но това не променя истината, че министрите на Орешаршски струват в пъти повече от министрите на Б.Б. ...
12 Септември 2013 12:01
...истината, че министрите на Орешаршски струват в пъти повече от министрите на Б.Б. ...

За съжаление ще се окажеш прав. В пъти повече ще ни струват...
12 Септември 2013 14:45
ако пък можеха и да мислят и действат както е необходимо и полезно за народа и страната ...
Ама много искаме, май
12 Септември 2013 14:52
Просто ей сега червените флейтисти зацвилиха в кресчендо. Колеги, alegro, ma, non tropo!
По принцип, то си беше ясно от самото начало колко са кухи новите министри. Кухи лейки е мнооого меко казано и леко обидно за истинските градински лейки, който поне имат потенциял да се запълнят с вода и да свършат някаква полезна работа.
Министрите от експертния, тире, политически кабинет на другаря Орешарски са безполезна, разпасана шайка симуланти - това е ясно от day 1. НО, загледайте се в зам.министрите - тука вече настъпва истинската трагедия - където се вършат оперативните неща. Там положението е по близко до отявлен кретенизъм, отколкото до обикновена дебилност.
Сещате ли се защо вече не публикуват стенограмите от министерски съвет - защото сигурно диалозите са нещо като при "Тримата глупаци" - Ъ!?, ОУУ!, Ай! Ахаааа?
Или още по зле "Колеги, днес са ни написали следния дневен ред ..."
12 Септември 2013 16:20
Ако министрите на Орешарски можеха да говорят

Нема нужда.Лицата им говорят
(снимка: натиснете тук)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД