:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търговска война пламна на Балканите

Косово спря македонския внос и жителите му вече плащат входни визи на Скопие
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Трафикът през КПП Блаце от вчера сутринта вече е доста затруднен заради въведените входни такси за косовари от страна на македонските власти.
Търговска война пламна на Балканите. Властите в Скопие въведоха такси за влизащи в страната косовски граждани и автомобили, след като правителството в Прищина взе решение да блокира всички македонски продукти.

От неделя вечер в Косово влезе забрана за внос на редица стоки от Македония. Това бе отговорът на Прищина на решение на правителството в Скопие, което изостри търговските отношения на Балканите още от началото на юли. Тогава Македония реши да защити местните производители на пшеница, като задължи вносителите за всеки килограм купена от страните - членки на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), пшеница, да изкупуват 3 кг пшеница от местни производители. Същата мярка бе въведена и за вноса на брашно в съотношение 1 към 4. Кулминацията в търговския конфликт обаче дойде от резкия отговор на Прищина, който на практика спря македонския внос в бившата сръбска провинция от 8 септември. В отговор от вчера властите в Скопие въведоха такса за всички граждани на Косово, които влизат в страната. Гражданите ще плащат по 2 евро, автомобилите - по 5 евро, а камионите и автобусите - по 10 евро. В резултат на това още вчера сутрин на границата между Македония и Скопие на КПП "Блаце" се образуваха огромни колони от чакащи да влязат в Македония автомобили. За Македония Косово е важен пазар. Само през 2012 общият оборот между двете страни възлиза на 308 милиона евро. Все още не е ясно дали Косово ще забрани внос и на горива от македонската рафинерия ОКТА и как това ще се отрази на косовския пазар, коментира македонското онлайн издание "Фактор", цитирано от агенция "Фокус". "Косовският пазар е от голямо значение за нас, защото голяма част от зеленчуците се изнасят там", заявил пред изданието Ристо Велков, председател на македонския Съюз на земеделците.

Правителството в Скопие възнамерява мярката да бъде в сила, докато властите в Прищина не променят решението си. Министърът на търговията на Косово Кусари Лиля, от своя страна, е заявила, че ходът на македонските власти показва липса на воля за добросъседски отношения и противоречи на европейските ценности. "Това, което се случи между Македония и Косово, е в областта на търговските отношения, а не в областта на свободното движение на хората", заявила Лиля. Македонският премиер Никола Груевски е коментирал, че мярката на правителство е към всички страни от ЦЕФТА, а не само към Косово, докато решението на Прищина е едностранно само към Македония. Всъщност според съобщенията в сръбски, македонски и косовски медии Скопие в края на август обявява, че ще отмени протекционистичната си мярка, която пряко удря по стокообмена между Македония и страните от ЦЕФТА. Мярката бе въведена с правителствен указ от 1 юли т.г. и незабавно бе подложена на обсъждане и натиск за отмяна на заседанията на различно ниво в регионалната търговска организация. Белград също пострада силно от решението на Скопие. България също бе член на ЦЕФТА, но излезе автоматично от организацията с присъединяването си към ЕС.

НАПРЕДЪК

Делегациите на Белград и Прищина постигнаха в неделя вечер важно споразумение около подготовката на местните избори в Косово, както и по въпросите за телекомуникациите и енергетиката, съобщиха сръбските медии. По време на разговорите било договорено да бъде назначен представител на сърбите в косовската Централна избирателна комисия. Всички, които имат сръбски документи, ще имат правото да бъдат вписани в избирателния списък, да гласуват и да бъдат кандидати. В Косово на 3 ноември са насрочени местни избори.
11
5300
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Септември 2013 19:39
Слабо ме интересуват античките и техните простотии....
09 Септември 2013 21:30
Все още не е ясно дали Косово ще забрани внос и на горива от македонската рафинерия ОКТА и как това ще се отрази на косовския пазар, коментира македонското онлайн издание "Фактор", цитирано от агенция "Фокус".


а ако макетата сложат мито на изходящите в посока косово горива, как това ще се отрази на въпросното косово? предполага се, че там има скюлчени договори, които трябва да се изпълняват...
09 Септември 2013 23:07
на границата между Македония и Скопие на КПП "Блаце" се образуваха огромни колони от чакащи да влязат в Македония автомобили


Да вземете да редактирате ли?!
09 Септември 2013 23:28
Слабо ме интересуват античките и техните простотии....


Това някакъв рефлекс ли е? Ответен удар - да ги наритаме, тях - античките / каквото и да значи това ....

Всъщност проблема е другаде - чети , чукча-човек.
10 Септември 2013 00:21
Търговска война пламна на Балканите

Косово спря македонския внос и жителите му вече плащат входни визи на Скопие
То пък двете баш държави на Балканите. Едната непризната от половината свят, другата призната като БЮРМ. И двете бързащи да си съчинят история и идентичност.
10 Септември 2013 02:11
Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА)


То в тази ЦЕФТА вече няма нито една централноевропейска държава.
10 Септември 2013 11:13
"То пък двете баш държави на Балканите. Едната непризната от половината свят, другата призната като БЮРМ. И двете бързащи да си съчинят история и идентичност."

То пък БГ сме една държава. Само се мислим за такава.
10 Септември 2013 11:54
То пък БГ сме една държава. Само се мислим за такава.
И така вече 13+ века.
10 Септември 2013 12:20
Ильо па запри са бе чадо и малко си размърдай мозъкот да мисли 13 века са това ей!!!
10 Септември 2013 12:54
Кое да си размърда ?!?
10 Септември 2013 19:14
не знам дали забелязвате, че България за пръв път не е стран по този блакански конфликт, тьй като не е член на ЦЕФТА (благодарение на ЕС).
Изостря се напрежението между Македония и Сърбия (макар че статията не говори за това). Интересно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД